23 Февруари 2018 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини
Четвъртък, 22 Февруари 2018 16:35
Четвъртък, 22 Февруари 2018 16:27
Четвъртък, 22 Февруари 2018 15:58
Четвъртък, 22 Февруари 2018 15:50
Валути
РЕКЛАМА
Армия
Военнослужещи от ВВУБ обезвредиха снаряд Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Армия
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 19 Февруари 2018 16:06
snarjadНа 16.02.2018 г., военнослужещи от Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” обезвредиха снаряд от минохвъргачка, открит при разрушаване на стара къща в с. Тепава, област Ловеч.
По заповед на Командира на ВВС – генерал-майор Цанко Стойков и в изпълнение на „План на Военновъздушните сили за оказване на помощ на населението при бедствия” специализираното формирование за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси беше веднага активирано.
Под ръководството на капитан Деян Христов специалистите извършиха разузнаване и внимателно анализираха боеприпаса – силно корозирал снаряд от минохвъргачка с дължина 300 мм.
При стриктно спазване на мерките за безопасност снарядът бе транспортиран извън населеното място и бе унищожен чрез взривяване.
ВВУБ е пряко свързана с изпълнението на третата мисия на Въоръжените сили „Принос към националната сигурност в мирно време”. При изпълнението на задачата военнослужещите показаха висок професионализъм, бърза реакция и отлична координация при неутрализиране на рискови за населението ситуации, информират от Базата.

 
Нов курс за авиодиспечери започна във ВВУБ "Георги Бенковски" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Армия
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 15 Февруари 2018 15:42
aviodispecheriVVUBКурс за придобиване на военноотчетна специалност и квалификация „Войник - авиодиспечер” стартира за първи път в Центъра за подготовка и обучение на ВВУБ „Георги Бенковски”.
Динамичното развитие на военната техника и бойното използване на нови технологии за обработка и предаване на полетна информация, аеронавигационно и информационно осигуряване налагат необходимостта от непрекъснато повишаване квалификацията на авиационните специалисти.
Курсът има теоретико-практическата насоченост, която ще спомогне за по-доброто усвояване и затвърждаване на уменията за работа със съвременните средства и програмни продукти за планиране и управление на полетите. Специализантите ще се запознаят с актуалните нормативните документи, регламентиращи планирането, координирането и военното използване на въздушното пространство. По време на практическите занятия те ще придобият умения за работа със системите за обмен на полетна информация, ще изготвят заявки за използване на въздушното пространство и ръководството на полетите, в съответствие изискванията по стандартите на НАТО, ИКАО и ЕВРОКОНТРОЛ.

 
С Богоявленски водосвет осветиха бойните знамена Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Армия
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 06 Януари 2018 14:00
zn1zn2С Богоявленски водосвет, отслужен от свещеници от плевенските православни храмове, в Плевен днес бяха осветени знамената на Българската армия. Тържественият ритуал за Богоявление се проведе на площад „Възраждане“ и бе организиран от Командването на военно формирование 42800 - Плевен.
На площада бяха почетни роти от военни формирования 42800, 38220 и 22160 в Плевен, от ВВУБ „Георги Бенковски” в Долна Митрополия и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски. Традицията уважиха председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и кметът на Общината Георг Спартански, представители на държавни и местни институции, на военно-патриотични съюзи, командири на военните формирования от Плевенския гарнизон, началникът на гарнизон Плевен полк. Николай Бешев.
Традицията за освещаване на знамената води началото си още от битката при Ахелой през 917 година. По стар български обичай на 6 януари – Богоявление, Българската православна църква благославя Българската армия и нейните бойни знамена и флагове, които са символ на бойния дух на военнослужещите. Тържественото отбелязване на този празник от личния състав на гарнизон Плевен е знак на уважение, преклонение, израз на приемственост и доказване готовността да бъдат продължени патриотичните и демократични традиции на българския народ.

 
Откриха учебната 2018-та в Военновъздушна база „Георги Бенковски” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Армия
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 08 Януари 2018 14:30
VB DMitropolia1В понеделник, 8 януари 2018 година, във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” в Долна Митрополия се проведе традиционната за формированията от Българската армия церемония за откриване на Новата учебна година. Гост на мероприятието бе полковник Красимир Кръстев – Началник Отдел „Операции” в Командването на Военновъздушните сили.
Командирът на авиобазата – полковник Петър Банков приветства личния състав. В словото си той направи равносметка на изминалата година, какво е постигнато и какви са задачите през настоящата, като приоритетни ще бъдат летателната подготовка на курсанти и летателен състав, провеждането на висококачествено обучение на сержанти и войници в „Центъра за подготовка и обучение”, поддържането в постоянна готовност на специализирани формирования за действия при потенциални кризи и оказване на помощ на населението при бедствия и аварии.
В заключение полковник Банков сподели своята категорична увереност в способностите и всеотдайността на личния състав. „Трудности неизменно ще има, но аз вярвам, че всички ние ще продължим достойно, с високо чувство на отговорност и професионализъм да изпълняваме предстоящите ни цели и задачи през учебната 2018 година.”
VB DMitropolia2
Последно променен на Понеделник, 08 Януари 2018 15:40
 
Във ВВУБ завършиха курсове за логистици и метеонаблюдатели Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Армия
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 08 Декември 2017 14:31
kurs vvubНа 8 декември във Военновъздушна учебна база “Георги Бенковски” се проведе церемония за връчване на удостоверенията на сержанти, завършили курсове за военноотчетна специалност и квалификация „сержант-логистик” и „метеонаблюдател”, информират от базата.
Обучението на специализантите се проведе в Центъра за подготовка и обучение с началник подполковник Димитър Димитров. Учебната програма на курса за „логистици” беше насочена към това, обучаемите да придобият знания и умения по лидерска, военномедицинска подготовка, ЗБУТ и логистика. Курсистите изучиха какви са нормативните изисквания за съхранение, експлоатация и ремонт на автотракторна, самолетообслужваща и инженерна техника, как се извършва осигуряването с продоволствие, вещево – хранително имущество и продоволствена техника, особеностите при поддръжката и ремонта на въоръжение и бойни припаси.
Курсът за придобиване на военноотчетна специалност „Метеоролог” и квалификация „Метеонаблюдател” премина на 3 етапа. Първият, въвеждащ етап се проведе в Метеорологичния център на ВВС гр. София. Вторият премина под формата на индивидуална практика във военните формирования. Под ръководството на специалисти-метеоролози обучаемите повишиха своята техническа и компютърна грамотност, научиха се да правят синоптични наблюдения и сведения, как да извършват нанасяния на синоптични карти, авиометеорологични наблюдения и сведения.
Във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски”, по време на третия етап курсистите научиха как се осъществява метеорологичното осигуряване на полетите, проведоха практическо изготвяне на синоптични наблюдения и сведения.
Курсовете завършиха с полагане на теоретични и практически изпити. Средният успех на двете специалности е Мн. добър 5,00.
Подполковник Димитров връчи удостоверенията и поздрави специализантите за постигнатите резултати и им пожела успешно прилагане на знанията в бъдещата дейност.

Последно променен на Петък, 08 Декември 2017 14:34
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 37
Фейсбук коментари
Сподели статията
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти