21 Февруари 2019 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 21 Февруари 2019 17:08
Четвъртък, 21 Февруари 2019 16:22
Четвъртък, 21 Февруари 2019 16:06
Четвъртък, 21 Февруари 2019 15:41
Валути
РЕКЛАМА
Здраве
Мартин Митев: Възпитанието на безопасно поведение на пътя е отговорност на родители, учители, институции Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 21 Февруари 2019 15:41
olimpiada bezopasnost„Всяка една инициатива, свързана с децата - тяхното здраве, безопасност и развитие, трябва да бъде подкрепяна безрезервно. Темата за безопасността на пътя е една от актуалните. Това е проблем, който не бива да бъде подценяван и в никакъв случай - пренебрегван.“ С тези думи председателят на Общински съвет - Плевен, Мартин Митев се обърна към участниците в детската олимпиада по пътна безопасност, организирана от Института за пътна безопасност с подкрепата на местната власт. Състезанието се проведе в зала „Катя Попова“, която в случая се оказа малка, за да побере всички желаещи да се включат в надпреварата.
„Всеки един ежедневно взима някакви решения, като участник в движението на пътя. При пресичане на пешеходна пътека, например. Далеч съм от мисълта, че не познавате сигнализацията на светофарите. Но дори на пешеходна пътека - вие пак трябва да се огледате. Когато карате велосипед - вие също сте участници в движението и трябва да прецените ситуацията на пътя. Дори да познавате добре правилата за движение - трябва да бъдете внимателни. Човек винаги има какво да учи, така е и с правилата за пътна безопасност“, обърна се към учениците Мартин Митев. Той посочи, че първите уроци в тази сфера всеки един получава в семейството. След това идват часовете и знанията в училище. За безопасността на пътя своята роля имат и институциите - с дискусии, адекватни закони, добри пътища. „Т.е. възпитанието на безопасно поведение на пътя от най-ранна възраст е споделена отговорност - на родители, учители, институции. Пожелавам ви днес да се забавлявате, и забавлявайки се - да научите неща, които ще ви бъдат полезни и ще ви предпазят на пътя“, пожела на участниците в олимпиадата председателят на местния парламент. Успех на децата пожела и Албена Тотева - директор на Регионалното управление по образование в Плевен.
Разпределени в два отбора, ученици от различни плевенски училища отговаряха на въпроси като: Каква е допустимата скорост за един лек автомобил в населено място и на магистрала? Как влияе употребата на алкохол върху реакцията на шофьора зад волана? Какво превозно средство е каруцата и т.н. Очаквано надпреварата премина емоционално и атрактивно за децата. Помощ в ролята на жокер „Обади се на приятел“ оказа и председателят на ОбС - Плевен, Мартин Митев.
По регламент олимпиадата по пътна безопасност ще премине в два кръга, които ще се проведат в следващите месеци.
Последно променен на Четвъртък, 21 Февруари 2019 15:43
 
Малчугани поставиха начало на кампанията „Капачки за живот” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 21 Февруари 2019 11:01
aktsia kapachki nachaloПлевенски деца първи пуснаха пластмасови капачки от бутилки в монтираните за целта метални сърца в града и дадоха старта на инициативата „Капачки за живот”. Съоръженията бяха инсталирани вчера на определените им места до ДКТ „Иван Радоев” и при Пеещия фонтан в началото на Градската градина. Символично начало дадоха Румен Мотовски, който с лични средства финансира изработването на съоръженията и кметът на Община Плевен Георг Спартански. Администрацията ще организира периодичното предаване на събраното количество капачки и ще отчита получените суми. Както вече posredniknews.com информира, средствата ще са за закупуване на кувьози за недоносени новородени или друга необходима медицинска техника.
Последно променен на Четвъртък, 21 Февруари 2019 11:05
 
Ротарианци подариха животоспасяващ неонатален видеоларингоскоп на клиниката по неонатология Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 19 Февруари 2019 15:02
rotari videolaringoskopКлиниката по неонатология в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен вече разполага с неонатален видеоларингоскоп. Апаратът бе дарен от Ротари клуб „Плевен Центрум”. Средствата за закупуването му са събрани на традиционния Коледен благотворителен бал. В кампанията „Да помогнем за първа глътка въздух на недоносените деца” се включиха и приятели на плевенските ротарианци. „Апаратът бе закупен и сега го даряваме, за да помогнем на недоносените дечица и да радвате техните родители", заяви президентът на Ротари клуб Плевен Центрум Пламен Пацев. Дарението прие доц. д-р Виктория Атанасова, началник на Клиниката по неонатология. „Щастлива съм, че го имаме, изключително съм благодарна за това, което направихте. За това, че в днешно време, в което ние, медиците, сме най-удобната мишена на обществото и сме обвинявани по повод и без повод, все пак имаме повод да се усмихваме. Ние сме първата клиника у нас с този апарат”, каза доц. Атанасова. Тя добави, че видеоларингоскопът е много ценен, защото позволява да се извършва по-щадящо за бебетата процедура, която е животоспасяваща за недоносените деца. „Това е апарат, с който значително ще се облекчи нашата работа с оптимизация на дишането на недоносените деца. С апарата процедурата ще се прави много по-лесно и по-нетравматично за децата”, посочи доц. Атанасова. Клиниката по неонатология в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен е с най-високото трето ниво на неонатологично лечение и в нея се приемат новородени от Централна Северна България. Годишно в плевенския център се раждат около 150 недоносени деца. Поне една трета от тях се нуждаят от намеса с дарения апарат, за да могат да живеят и да се справят с първата глътка въздух.
Последно променен на Вторник, 19 Февруари 2019 15:08
 
Учен от БАН: За последния век българинът е пораснал с 10 см Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 13 Февруари 2019 11:33
rast1Въпреки това, българите се оказват най-ниската нация в Европа. Това заяви пред БНТ доц. Рачо Стоев - ръководител на секция "Антропология и анатомия" към БАН.
"От големите страни в Европа изглежда, че българите сме най-ниските - съобщи доц. Стоев. - Трудно е да се определи на какво точно се дължи, защото в една съседна Сърбия населението определено е по-високо, макар че социалните условия не са кой знае колко по-различни. Факторите са както генетични, така и социални."
Антропологът показа графика на изменението на средния ръст на мъжете по българските земи.
"Най-ранните данни за средния ръст в България са по костни останки. След това - през XIX век, даже и през XVIII век, вече има данни, защото всички войници по онова време са ги мерили на ръст, с изключение на Османската империя, където са ги обозначавали с думи - "висок", среден", "нисък", "много нисък", обясни Стоев.
Според него около II-V век населението на нашите земи е малко по-високо от средното за онова време. През ранното Средновековие населението се разрежда заради епидемиите от чума, които обаче са довели до достъп до по-добра и повече храна на оцелелите - затова не само в България, но и в цяла Европа средният ръст се увеличава. В Османския период българите са ниски - около 166 см, което е също в унисон с европейската тенденция. А в резултат на кризите след 80-те години на ХХ век в България средният ръст намалява с около 1 см. Същото явление се наблюдава в цяла Източна Европа, обясни антропологът.
Най-ниските стойности в България са достигнати при родените към 1996 и 1997 г.
"Когато изследвахме ученици, бяхме изненадани, че 18-годишните момчета, родени точно тогава - 1996-97 г., имат същия ръст, като 15-годишните, а момичетата - както 13-годишните. Тъй като 15-годишните момчета и 13-годишните момичета още ще растат, те ще надминат този ръст, който се наблюдава при по-възрастното поколение. Т.е. - изоставането в ръста, в резултат на недобро хранене и лоши условия по време на "Виденовата зима" не е било наваксано и вероятно няма да бъде наваксано, както това не се е случвало и в други страни", обясни доц. Рачо Стоев.
Факторите, които влияят на израстването, са няколко: висок социален статус, добра лична хигиена и голяма жилищна площ. Ключов фактор е и храната. В началото на XX век българинът яде месо на главните християнски празници, а през останалото време се храни с хляб и млечни продукти или хляб и фасул.
По данни от 1934 г. храната му е в голяма степен калорична и надминава 3400 калории на ден, което е много за тогавашна Европа. Сред тези калории се включват около 800 г хляб на ден, докато сега средно българинът приема по 200-300 г. “Консумацията на хляб постоянно намалява. Преди век храната ни е била бедна на белтъчини и мазнини, а сега е главно обратното”, добавя доц. Стоев. Последните години силно е нараснала консумацията на месо.
Друг фактор за растежа са грижите на баби и дядовци. Когато едно дете е добре обгрижвано, то расте по-високо. По същия начин се отразява самотното майчинство. Децата на разведени родители израстват повече, защото майката например не се концентрира в това да прави кариера или да е едновременно и съпруга. Така тя обръща повече внимание на детето. Подобна е ситуацията при децата на родители инвалиди, които заради физическото си състояние са през цялото време със синовете и дъщерите си.
На ръста влияе също жилищната площ. “При по-лоши жилищни условия ръстът е по-малък. Когато децата имат самостоятелна стая, могат да се развият повече”, казва доц. Рачо Стоев.
Доказано най-ниското население в Европа и на Балканите са ромите. Ниският социален статус, лошата хигиена, многодетността и лошите условия, при които растат децата, се отразяват на ръста им.
Последно променен на Сряда, 13 Февруари 2019 12:35
 
14 аптеки не отвориха врати в Плевен, 774 аптеки са в цялата страна, а в много от работещите облякоха жълти жилетки Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 21 Февруари 2019 09:00
apteki protestПо данни към Националния протестен щаб към 16:00 часа в сряда, 20 февруари, към ефективния протест в страната със затваряне на аптеки са се включили общо 774 аптеки, се казва в прессъобщение, разпространено от Националната аптечна камара (НАК). В него се акцентира на факта, че в протеста се участвали и магистър-фармацевти от вериги аптеки, които не могат да затворят обектите, заради забрана от страна на собствениците, но изразиха своята съпричастност към бранша и колегите си като на места поставиха исканията на протеста или облякоха жълти жилетки. Антон Вълев, председател на камарата: „Имаме информация за изключително много аптеки в Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Дупница, Каварна, Камено, Крън, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Панагюрище, Петрич, Пирдоп, Плевен, където са се включили 14 аптеки, Септември и София. Много е интересно, че започнахме да получаваме съобщения от колеги, които работят извън България. Подкрепят ни български аптеки в Германия, Франция и Холандия към текущия момент.”
В съобщението се казва още, че: „До момента министър Ананиев не е изявил желание за среща с нас. Вероятно това е причината пред БНР да заяви, че не е запознат, като ресорен министър, с причината за нашия национален протест и да отбележи, невярно, че протеста ни е против верификацията на лекарствата. Политическият кабинет на министър Ананиев така и не разбра, че ние, фармацевтите не сме против верификацията, а сме за приемането на национална лекарствена политика, основана на дигитализация на бранша и включване на различните системи, едва след въвеждането на електронната рецепта и електронното здравеопазване в България. Още веднъж заявяваме готовността си да участваме в разговори с Правителството, а и да обясним на нашия министър защо протестираме!“
Според НАК по време на протеста всички спешни пациенти са били обслужени, а останалите са били любезно помолени за разбиране и да изчакат до четвъртък, когато аптеките ще отворят и ще обслужват всички нормално.
Последно променен на Четвъртък, 21 Февруари 2019 09:18
 
Здравната вноска за безработни стана 22.40 лева на месец Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 13 Февруари 2019 12:06
lekari3От 1 януари 2019 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 22,40 лева, напомнят от Националната агенция по приходите (НАП). Със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г. от 1 януари 2019 г. е определен нов размер на минималния месечен осигурителен доход - 560 лв. и на максималния месечен осигурителен доход - 3000 лв. Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Тоест за тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 8% върху не по-малко от 280 лв. и не повече от 3000 лв. месечно.
От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Здравната вноска за месец януари 2019 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2019 г.
От НАП напомнят също, че всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7. Тя се подава в офиса на агенцията по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Тоест, ако от 1 януари 2019 г. трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то следва да подадете декларация Образец 7 до 25 февруари. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева.
Най-бързо и лесно декларацията се подава по интернет с персонален идентификационен код.
Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Здравноосигурителните права на гражданите, които са с прекъснати здравноосигурителни права се възстановяват, при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за този период.
Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.
 
Седмица на безплатни прегледи за катаракта и глаукома Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 11 Февруари 2019 14:44
pregledi katarakta glaukomaВ от 25 февруари до 1 март 2019 година Очен център „ОКУЛУС“ предоставя възможност за безплатни прегледи на пациенти без поставена диагноза. Скринингът ще се извършва от д-р Мая Мичева, доц. д-р Весела Иванчева и д-р Ганка Дечева и ще се провежда по предварително установен график в очната клиника, която се намира на ул. “Васил Левски” №124. Необходимо е предварително да се запише час на 064837711 или на 0878358175.
Прегледът е скринингов и включва: измерване на вътреочно налягане (с безконтактен тонометър); определяне на зрителна острота (без корекция); оглед на очно дъно на тясна зеница.
Кампанията цели ранно откриване на двете социалнозначими очни заболявания - катаракта и глаукома, които най-често причиняват слепота сред възрастните хора. Много често те се диагностицират твърде късно, поради лоша информираност или късно посещение при офталмолог.
Глаукомата е наричана „тихият крадец на зрение”, тъй като тя прогресивно уврежда зрителния нерв и често протича без симптоми. Уврежданията са необратими. От изключително значение е ранното откриване, проследяване на прогресията на глаукомните увреждания и адекватното лечение.
Катарактата е причина за временно нарушение на зрението. Развитието на съвременната офталмохирургия дава изключителни възможности за коригиране на рефракционните аномалии посредством имплантиране на подходящи вътреочни лещи. В България ежегодно се извършват около 25 000 операции за катаракта на съвременно световно ниво.
Специалистите препоръчват всички хора над 40 годишна възраст, независимо че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си.
Последно променен на Понеделник, 11 Февруари 2019 14:57
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 129
Фейсбук коментари
Сподели статията