26 Март 2019 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 25 Март 2019 17:17
Понеделник, 25 Март 2019 17:01
Понеделник, 25 Март 2019 16:25
Понеделник, 25 Март 2019 16:07
РЕКЛАМА
НПО
Инициатива накара жителите на Левски да се замислят кога са били щастливи Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 21 Март 2019 12:04
badi shtastlivВ Международния ден на щастието, на 20-ти март, екипите и доброволците на ЦОП, ЦСРИ и ЦНСТ в Левски решиха да привлекат вниманието на съгражданите си като ги провокират да се присъединят към инициативата да направят 20 март един различен ден.
За организирания флашмоб под наслов: „Бъди щастлив” разказа психолога Наталия Николова: „Екипите и доброволците вдъхновиха жителите на града да открият Щастието във всички онези малки жестове и моменти, на които забравяме да се порадваме, напомниха, че въпреки забързаното ежедневие и трудностите, пред които се изправяме, можем да направим деня си различен, цветен и специален.
С усмихнати лица, рисувани балони и цветни послания те призоваха всички да се замислят и отговорят на въпроси като: „Кога за последно направих някого щастлив?“; „Щастлив ли съм?“; „Кое ме прави щастлив?“; „От какво имам нужда, за да бъда щастлив?“, „Как мога да направя някой друг щастлив?”. Да бъдеш щастлив означава да притежаваш смелостта да изречеш „Сгреших! Прости ми!”, да имаш чувствителността да промълвиш „Имам нужда от теб!”, да можеш да прошепнеш „Обичам те!”.
Инициативата изненада, но и въодушеви жителите на града. С това тя постигна своята цел, провокирайки местната общност и предавайки посланието за Щастието.
„Бъди щастлив” е част от Националната кампания на за толерантност „Аз съм тук и мога да ти бъда приятел“.
Последно променен на Четвъртък, 21 Март 2019 13:07
 
„Учебна работилница Европа” проведе събития по проект, посветен на предстоящите избори за ЕП Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 20 Март 2019 09:49
diskusija debat5 1rabotna sreshta 1diskusija debat8diskusija debat7 1diskusija debat3 1diskusija debat1 1diskusija debat6diskusija Intelekt1 1diskusija Intelekt5На 18 и 19 март 2019 г. Плевен беше домакин на събития по международен проект, посветен на предстоящите избори за Европейски парламент. С активната подкрепа на Община Плевен сдружение „Учебна работилница Европа“ от юли 2018 г. работи по проект „Участие на гражданите в Европа - европейски избори и оформяне на бъдещето“ (ИЗБОР)“, финансиран от Европейската комисия, програма „Европа за гражданите“, мярка „Мрежа от градове“.
Първият ден от дейностите в нашия град започна с работна среща в заседателната зала на Общината, с участието на представители на координаторите от сдружение „Правото в Европа“, Йена, Германия и партньорите от Sambucusforum vzw, Мехелен, Белгия и Educommart, Атина, Гърция. Приветствие към гостите поднесе кметът на общината, Георг Спартански.
Следобед в голямата зала на галерия „Илия Бешков“ се проведе международна конференция на тема „Прозрачност на управлението при избори и други възможности за гражданско участие“. Презентация „Участие на гражданите в управлението” изнесе секретарят на Община Плевен, Паулина Кирова.
Основен акцент в дискусията беше публичният дебат с участието на два отбора от клуб „Дебати” към Центъра за ученическо техническо и научно творчество (ЦУТНТ) - Плевен. Дебатът по темата на конференцията изнесоха Паулина Гетова и Жанин Ал-Шаргаби, които защитиха тезата, че младежта има достатъчно възможности да се информира и ангажира с участие в изборите, и Анастасия Радева и Румен Кънчев, които представиха аргументи за обратната теза.
В аудиторията бяха общественици, педагози и повече от 80 ученици от няколко плевенски гимназии и училища: Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване, Професионална гимназия по туризъм (ПГТ) „Алеко Константинов, Професионална гимназия по електроника и химични технологии „Асен Златаров, средно училище „Иван Вазов, доброволци от МГ „Гео Милев, Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици и Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект.
След публичния дебат те зададоха интересни и провокативни въпроси към дебатьорите и към организаторите на конференцията. Участниците имаха възможност да направят коментари, да изкажат мнения. Преподавателят от ПГТ „Алеко Константинов“ - Камелия Баръмова, представи накратко дейността на клуб „Европейски хоризонти” в гимназията, обявена за училище посланик на Европейския парламент.
На 19 март участниците в проекта гостуваха в Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект, за да разговарят с нейни възпитаници за това, информирани ли са и ще гласуват ли на първите в живота им избори - тези за Европейски парламент, които в България ще се проведат на 26 май 2019 г. След презентация, която ги запозна с главните постижения на българските депутати в настоящия ЕП и с факти за европейските институции и предстоящите избори младите хора активно се включиха в дискусия по темата. Гостите от Белгия коментираха настроенията в страната си относно задължителното гласуване, каквото е сега, а помощник-директорът на ДФСГ „Интелект, Михаела Карамфилова сподели как са получили престижното звание Глобално училище и какво им носи то.
Следващата конференция по проект „Избор ще бъде в Атина на 20 и 21 май и ще обсъди европейските избори с оглед на евроскептицизма, който в Гърция е особено силен.
Последната международна конференция по проекта ще бъде в Йена на 11 септември 2019 г. Нейната тема ще бъде „Да живеем в демокрация - Европа за и с гражданите“.
 
Снимки, писма, годишници подари Любомир Буковски на „Съгласие 1869” за 150-ия юбилей на читалището Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 13 Март 2019 11:31
Bukovski darenie64 архивни материали, свързани с читалище „Съгласие 1869” подари на културния институт Любомир Буковски. Поводът е 150-ия юбилей, който тази година се отбелязва с разнообразни прояви в най-старото плевенско читалище.
Сред документите е голям плакат, незнайно как оцелял през времето, сподели дарителят. Подобна е съдбата и на останалите – снимки, писма, годишници, които буквално са спасявани от кофите за боклук и изкупувани от клошарите за жълти стотинки, обясни Буковски. Така се е запазила историята. Интерес представляват оригинални снимки – от първото опожаряване на читалището, което тогава е било и театър. След инцидента плевенчани за две години събират пари и възстановяват сградата. Друга снимка от 30-те години на миналия век показва среща с читалищни дейци от цялата страна в читалището. Има и писма на тогавашни членове на управителния съвет, заповеди на председатели и др.
Това е малка част от дарението, което Любомир Буковски ще направи на читалище „Съгласие 1869”. По време на големите чествания на 150-ата годишнина, които ще бъдат през есента, той ще подари 100 броя плевенски вестници. В това число първата и втората годишнини на списание „Земледелие”, издавано от Янко Забунов. „Това е първото земеделско списание, свързано с учредяването на Българския земеделски народен съюз в Плевен. В него освен всички документални материали, интересното е, че има описани по дати и поименно всички земеделски дружби на територията на цялата страна, в това число и в тогавашния Плевенски край. По това може да се види как се е развивало земеделското движение в България”, разказа Буковски. В дарението му са включени и два юбилейни плевенски вестника от царско време, единият от които свързан с посещението 1936 г. на царското семейство и министри в Плевен по повод откриването на тогавашния Дом на армията. Няколко са юбилейните вестници след 9 септември 1944 г., свързани с българо-съветската дружба, със 100-годишнината на читалището и др.
Последно променен на Сряда, 13 Март 2019 13:46
 
Връчват на 2 април награди „Благотворение“ на фондация „Св. Иван Рилски“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 06 Март 2019 10:33
Blagotvorenie nagradaОфициалната церемония по връчване на четвъртите годишни награди „Благотворение“ на фондация „Св. Иван Рилски“ ще се проведе на 2 април в хотел „Маринела“ в София, се казва в изпратено до медиите съобщение. Отличиеъо се присъжда на личности и организации със значим принос в здравеопазването.
Наградите се връчват за четвърта година и имат за цел да насочат общественото внимание както към постиженията в здравеопазването, така и към човешката себеотдайност на хората, които стоят зад тях.
Годишните призове на фондация „Св. Иван Рилски“ са израз на стремежа за утвърждаване доброто име на българския лекар, на професионализма в медицината, както и да насърчат благотворителната дейност, високите стандарти в здравната журналистика и ползотворната работа на неправителствените организации в здравния сектор.
„За мен е удоволствие да обявя, че годишните награди на фондация „Св. Иван Рилски“ ще се проведат под егидата на омбудсмана на Република България – Мая Манолова. Като лекар и като човек се стремя да работя за споделяне на разбирането, че като хора и като общество имаме нужда да изграждаме лична и професионална култура на благотворителност“, каза при обявяването д-р Елиза Георгиева, инициатор на конкурса и негов основен двигател.
Категориите, в които се присъждат отличията тази година, са: онкология, онкохирургия, образна диагностика, дентална медицина, психология, неправителствена организация в здравеопазването, здравна журналистика, благотворителност в здравеопазването.
Последно променен на Сряда, 06 Март 2019 11:22
 
Сдружението на сираците връчи почетни призове "Добродетел на 2018" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 14 Март 2019 16:04
NSSB priz DobrodetelНа тържествена церемония, състояла се на 14 март в НДК в София, председателят на Управителния съвет на Националното сдружение на сираците в България (НССБ) Слави Михайлов връчи почетните призове на сдружението "Добродетел на 2018 година". Отличията се дават на институции, фирми и общественици, които са подкрепили различни социални инициативи на Сдружението, в полза на деца, лишени от родителска грижа и деца в неравностойно социално положение. Събитието се организира за трета поредна година от НССБ.
Със званието "Добродетел на 2018 година" бе удостоен народният представител от ГЕРБ и почетен член на НССБ Владислав Николов, който през цялата година активно подкрепя различни социални каузи. Сред отличените са Петя Василева, зам. председател на общински съвет - Плевен и Христослав Михайлов, общински съветник от ГЕРБ, кметовете на Пордим Детелин Василев и на Кнежа Илийчо Лачовски.
Десетина фирми от Плевен също бяха удостоени с приз. Сред наградените са ректорът на Медицинския университет в Плевен, проф. д-р Славчо Томов, общественици, фирми и организации, които през изминалата година са подкрепили социалните инициативи на неправителствената организация.
Последно променен на Петък, 15 Март 2019 07:49
 
Награждават личности и фирми, подкрепили сираците в България Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 07 Март 2019 14:10
NSSB Dobrodetel 2018Националното сдружение на сираците в България (НССБ) предстои да връчи почетни призове за "Добродетел на 2018" на официалната церемония в НДК на 14 март 2019 г. в София, съобщават от сдружението. Номинирани са общественици, фирми и организации, които през 2018 година са подкрепили социални инициативи на НССБ.
Сред тях са народният представител от Плевен и почетен член на НССБ Владислав Николов, който през цялата година активно подкрепя различни социални каузи, народните представители Стефан Бурджев и Васил Антонов, кметовете на Пордим Детелин Василев и на Кнежа Илийчо Лачовски, общинските съветници Петя Василева и Христослав Михайлов. Близо 10 са фирмите и мениджърите от Плевен, които ще бъдат удостоени с почетен приз, се посочва в съобщението. В списъка са „Милкана“, „Стройпродукт“, „Монолит“, „Палмира 94“, Ректорът на Медицински университет в Плевен проф. Славчо Томов, Стоян Томов - собственик на клуб Анаконда в Плевен.
 
"Заедно в час" кани на "Ти си ключът за Плевен" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 04 Март 2019 10:10
zaedno v chas„Заедно в час" ви кани да направите първата крачка към нова кариера.
Фондацията организира среща в Плевен, за да разкаже на интересеуващите се как работи за положителна промяна на образователната система и как вие можете да намерите ключа към  вълнуваща и смислена кариера.
Събитието „Ти си ключът за Плевен” ще се състои на 5 март, вторник от 18:30 часа в Центъра подкрепа на личностното развитие – Център за ученическо техническо и научно творчество – Плевен (на втория етаж в ЦРД в Градската градина).
Входът е свободен, но с предварителна регистрация, а местата са ограничени.
Можете да се регистрирате в страницата на събтиието във Фейсбук.
Програма:
18:30 Регистрация
19:00 Презентация на “Заедно в час” и програмата за професионално и лидерско развитие
19:30 Споделяне на опит от настоящи участници и възпитаници на програмата
20:00 Въпроси и отговори
След 20:30 Неформални разговори
Все повече хора осъзнават, че работата може да е различна всеки ден, да те предизвиква, да излиза извън рамките на традиционния цикъл от понеделник до петък и от 9 до 18 ч. Все повече хора търсят работа, която от една страна да надгради досегашните им умения и да развие нови способности у тях, а от друга да е в полза и на околните. Все повече хора търсят работа с кауза, но не винаги успяват да я намерят, защото ключът към нея е в тях, но те все още не го знаят.
Ние вярваме, че една от каузите, на които си заслужава да посветиш работния си ден, е тази за бъдещето на България, ние вярваме, че качественото образование на всяко дете е един от основните градивни елементи на силното общество, споделят от „Заедно в час”.
До 15 април "Заедно в час" набира кандидати за деветия випуск участници в програмата си за професионално и лидерско развитие, които ще преминат интензивно обучение, а от 15 септември ще започнат да преподават на ученици в 11 региона на България.
От 2010 г. “Заедно в час” работи за осигуряването на равен достъп до качествено образование на всяко дете в България. Мисията на организацията е да открива, обучава и развива способни и мотивирани професионалисти от различни сфери, които допринасят дългосрочно за положителна промяна на образованието в България. В рамките на програма за професионално и лидерско развитие те се обучават да работят като учители, придобиват педагогическа квалификация (ако нямат такава) и имат достъп до разнообразни надграждащи обучения – както за работа в класната стая, така и за бъдещото им професионално развитие.

“Заедно в час” е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“ и е част от международната мрежа Teach For All, чийто подход успешно се прилага в близо 50 други държави на шест континента.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 65
Фейсбук коментари
Сподели статията