Начало Общество Политика
24 Януари 2019 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Сряда, 23 Януари 2019 11:58
Сряда, 23 Януари 2019 11:21
Сряда, 23 Януари 2019 11:04
Вторник, 22 Януари 2019 16:48
Валути
РЕКЛАМА
Политика
Собственици на сгради, построени върху общинска земя, могат да закупят терените Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 22 Януари 2019 16:32
operat21012019Собствениците на сгради, построени върху земя, която е общинска собственост, ще могат да закупят съответните терени. За инициативата оповести кметът на Община Плевен Георг Спартански. Става дума за над 300 имота в Плевен и още 350 в малките населени места – най-вече в Буковлък, Опанец, Славяново, Ясен, Гривица. По думите на г-н Спартански изкупуването на терените е голямо предимство за собствениците на сградите, защото дава възможност без да се иска разрешение от Общината да се учредява право на пристрояване, надстрояване и т.н., тоест правата на собственика да се упражняват в по-голям обем. От друга страна е финансово изгодно, защото цената за вече застроен терен е по-близка до данъчната, а не до пазарната за незастроен парцел.
Идеята на ръководството е от възможността да се възползват и повече плевенчани, които обитават жилищни кооперации, построени върху общинска земя. Заявленията за закупуване на терените ще се подават в Община Плевен.
 
Комисии в Общинския съвет обсъждат искане за ремонт на улици в с.Бохот Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 22 Януари 2019 15:30
remonti ulici„Във връзка с изготвяне на бюджета на Община Плевен за 2019 година, моля да бъдат взети предвид нуждите от допълнителни средства за Кметство Бохот. Неотложната нужда от ремонт на уличната мрежа произтича в следствие поройните дъждове от тази и предходната година.“
Това се казва в писмо от кмета на кметство Бохот Цветан Кънев, внесено до председателя на Общински съвет - Плевен, Мартин Митев с копие до кмета на Общината Георг Спартански. Към преписката е приложено и КСС, изготвено от местната управа. В КСС-то поименно са посочени улиците за текущ и основен ремонт в населеното място, както и общата стойност на ремонта с ДДС.
Списъкът на улиците за текущ ремонт в с.Бохот място включва 10 обекта с обща площ 1150 кв.м. Посочената обща сума, необходима за ремонтите, е  57 500 лв.
Списъкът на улиците за основен ремонт включва 2 обекта - ул. „Дунав“ и ул. „Христо Ботев“. Общата им площ е 2800 кв.м., а посочената стойност на ремонтните дейности е 435 000 лв.
Преписката от кметство Бохот ще бъде обсъдена в две от постоянните комисии в Общинския съвет - ПК по "Общинска собственост и инвестиционна политика" и ПК по "Бюджет и финансова политика". Предстои насрочване на датите за заседания.
 
Постоянните комисии в Общинския съвет започват да обсъждат Бюджет 2019 на Община Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 18 Януари 2019 12:01
ObS obsajdaneВсичките десет постоянни комисии в Общински съвет - Плевен ще обсъждат в януарските си заседания предложения проект за Бюджет на Община Плевен за 2019 година. Това информира председателят на местния парламент Мартин Митев. Проектът за бюджета е включен в дневния ред на комисиите, предстои насрочване на дати за заседанията, допълни той.
Новият финансов план на Община Плевен, внесен в деловодството на Общинския съвет, е в обем 78 страници. Общият размер на бюджета за 2019 г. е 102 912 525 лв. Със Закона за държавния бюджет на Република България за Община Плевен тази година са предвидени средства в размер на 60 787 411 лв. Проектът за местни приходи (без предвидените за местни дейности средства в проекта на ЗДБРБ), е в размер на 35 651 093 лв., в т. ч. от имуществени и други данъци - 17 470 000 лв. Предвидените постъпления от данък върху недвижимите имоти са 8 500 000 лв., от данъка върху превозните средства - 4 400 000 лв., от данъка при придобиване на имущества по дарение и възмезден начин - 4 200 000 лв., от туристически данък - 40 000 лв.
В разходната част на Бюджет 2019 заложените разходи за делегирани от държавата дейности са 62 072 898 лв., за местни дейности - 37 267 407 лв., за дофинансиране на държавни дейности с местни приходи - 3 672 220 лв. Предложената инвестиционна програма в бюджета за 2019 година е в размер 8 377 048 лв.
Проектът за Бюджет 2019 на Община Плевен, както и всички останали преписки, които ще стоят на вниманието на съветниците в комисиите този месец, са публикувани на интернет страницата на местния парламент - obs.pleven.bg/bg/materiali-za-zasedaniya-na-postoyanni-komisii-za-mesets-yanuari-2019-g.
След обсъждането в постоянните комисии Бюджет 2019 на Община Плевен влиза за разглеждане в предстоящото заседание на Общински съвет - Плевен в края на януари.
Последно променен на Петък, 18 Януари 2019 12:02
 
От ВМРО искат Комисията за защита от дискриминация да бъде изслушана в парламента Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 14 Януари 2019 15:10
VMRO-Jordanov Ataturk„Имаме съмнения за безпристрастността на органа! Докато НПО-тата пишат жалби и ядат с тях на една маса, циганите продължават да безчинстват.“ Това се казва в позиция на ВМРО - Българско национално движение по повод появилата се снимка на ръководството на КЗД с Ачо Йорданов, на която ясно се вижда, че е правена в неформална обстановка - на маса. Заедно с нея се появи и снимка на Ачо с турското знаме и портрет на Ататюрк.
Няколко дни след като Йорданов, представящ се за председател на сдружение „Единство“, пусна жалба за насаждане на омраза срещу заместник министър-председателя, министър на отбраната и председател на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов, той доразви сюжета, като в национален ефир заяви, че на същата „софра“ са били и други правозащитни организации, а мястото и поводът бил семинар, организиран от КЗД. За снимката с турските символи Йорданов заяви че е правена в Турция, а той е в приятелски взаимоотношения с нея и това е съвсем нормално.
VMRO-Jordanov KZD
Пълният текст на искането можете да прочетете ТУК.
Последно променен на Понеделник, 14 Януари 2019 15:17
 
29 лица са обгрижени в услугите към Националната комисия за борба с трафика на хора през 2018 г. Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 21 Януари 2019 12:19
ново лого НКБТХ29 лица, сред които 7 деца, са получили подкрепа в специализираните услуги за подкрепа на жертви на трафик към Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) в градовете София, Бургас и Варна през 2018 г. Услугите, управлявани през изминалата година съвместно с неправителствените организации Фондация „SOS – семейства в риск“ и Асоциация „Деметра“, предоставят възможност за настаняване на възрастни и деца непосредствено след завръщането им в страната при случаи на трансграничен трафик или при необходимост в случаите на вътрешен трафик. Според конкретните нужди, на лицата се предоставя хуманитарна, психологическа, социална, медицинска помощ, както и правно консултиране.
В услугите се изпълняват реинтеграционни програми за жертвите, включващи съдействие за изготвяне на документи, намиране на работа за възрастните, преквалификационни курсове и/или реинтегриране в образователната система. През 2018 г. 10 от обгрижените лица са успешно интегрирани на пазара на труда.
2 от жертвите са подготвени за кандидат-студентски изпити и към момента следват в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и в Бургаски свободен университет.
Болшинството от обгрижените лица са жени, които са въвлечени в трафик с цел сексуална експлоатация.
От средата на 2018 г. подкрепа получава и мъж, който в продължение на 17 години бива експлоатиран трудово. В услугата му е предоставена здравна, психологическа и социална подкрепа. Междувременно бива подготвен и за участие в наказателен процес срещу трафиканта. По време на престоя си в приюта мъжът започва и работа.
Почти всички обгрижени лица в приютите на НКБТХ съдействат на разследващите за разкриване на престъплението.
13 лица продължават да получават подкрепа в приютите към настоящия момент.
През 2018 г. в Администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора са постъпили и 97 сигнала за пострадали лица от престъплението трафик на хора.
Подадените сигнали касаят 155 лица, като 130 лица от тях са формално и неформално идентифицирани като потърпевши от престъплението. 25 от случаите се отнасят до сходни престъпления, сред които нарушени трудови права, заплахи в Интернет, разпространение на порнографски материали, домашно насилие и др. 

Научете повече на www.antitraffic.bg и www.antitraffic.government.bg
 
Обсъждат нова базисна наемна цена за общинските жилища в Плевен, за 18 години е коригирана само веднъж Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 17 Януари 2019 14:08
obshtina-plevenПредложение за приемане на нова базисна цена за 1 кв.м. жилищна площ за ползване на общинско жилище ще обсъждат в януарските си заседания три от постоянните комисии в Общински съвет - Плевен. Предложението, внесено от кмета на Община Плевен Георг Спартански, ще бъде обсъдено в комисиите по "Бюджет и финансова политика", по „Общинска собственост и инвестиционна политика“ и по "Законност, противодействие на корупцията, установяване конфликт на интереси и контрол по изпълнение на решенията".
С решение от 21.04.2005 г. на Общинския съвет е приета Наредба №18, с която се определя реда за управление, ползване и разпореждане с общински жилищни имоти. Съгласно текстове в нея /чл.4, ал.З и чл.34, Раздел V - „Определяне на наемните цени за ползването на общински жилища"/ базисната наемна цена се определя, изменя или допълва с решение на Общинския съвет. Към момента е в сила решение на местния парламент от 26.06.2014 г., с което определената базисна наемна цена за 1 кв.м. жилищна площ за ползването на общинско жилище е 0,62 лв./кв.м. Със същото решение е отменено предходно /от 08.11.2001г./, съгласно което базисната наемна цена за 1 кв.м. е била 0,52лв./кв.м.
В предложението се посочва, че в продължение на 18 години базисната наемна цена за 1 кв.м. за общинско жилище в Плевен е била коригирана веднъж, като покачването е било с 0,10 лв./кв.м. В същото време за този период е налице многократно увеличение на минималната работна заплата, както и на наемните цени на жилищни имоти на свободния пазар в общината. От 2001 г. до края на 2018 г., по данни на Националния статистически институт, инфлацията е в размер на 88,00%.
От общинска администрация са направили справка и с базисната цена на общинските жилища в други общини в страната, близки като големина и брой население с Община Плевен. Установено е, че в Плевен са едни от най - ниските цени за отдаването по наем на кв.м. жилищна площ. В Община Велико Търново до м.февруари на 2018 г. базисна цена е била 1,20 лв./кв.м, а след решение на Общинския съвет в града през март същата година е достигнала до 1,50 лв./кв.м. В Община Добрич цената е съответно 1,058 лв./кв.м, Община Русе - 0,86 лв./кв.м., в Община Хасково има обособени зони като цената варира от 0,60 лв./кв.м. до 0,90 лв./кв.м. или средно 0,75 лв./кв.м., в Община Стара Загора базисната цена е в размер на 0,70 лв./кв.м. и пр.
Не на последно място жилищният фонд на Община Плевен е стар и амортизиран и нуждите от текущи и аварийни ремонти все повече нарастват , поради което е необходимо да се увеличи наемната цена, за да може да отделят необходимите средства за поддържането на общинските имоти и съответно да се удовлетворяват качествено жилищните нужди на гражданите на Община Плевен, се посочва в предложението до местния парламент.
Последно променен на Петък, 18 Януари 2019 11:42
 
През 2018 година в Плевен от местни налози са събрани 1 750 000 лева повече в сравнение с 2017-та Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 11 Януари 2019 13:40
danaci plashtane2Успешна финансова 2018-а година отчита Дирекция „Приходи от местни данъци и такси” към Община Плевен. Приходите от данъците и таксите, които администрира Дирекцията, са достигнали 24 623 000 лева, а изпълнението на плановите показатели, заложени в бюджета, е 108,4 %.
Събраните суми по видове данъци и такси са, както следва:
-данък върху недвижимите имоти - 8 414 000 лева;
-такса битови отпадъци - 6 610 000 лева;
-данък върху превозните средства - 4 315 000 лева;
-данък при придобиване на имущество по дарение и възмезден начин - 3 932 000 лева;
-патентен данък и данък върху таксиметровия превоз на пътници - 327 000 лева;
-туристически данък - 40 000 лева;
-такса за притежаване на куче - 4 600 лева;
-приходи от глоби за неспазване на данъчното законодателство - 32 000 лева;
-приходи от такси от извършени административни услуги - 88 100 лева;
-приходи от начислени лихви - 851 000 лева
През 2018 год. са събрани 270 000 лева повече приходи от данък върху недвижимите имоти, 242 000 лева повече приходи от данък върху превозните средства, 316 000 лева повече приходи от такса битови отпадъци и лихви на таксата, 881 000 лева повече приходи от данък при придобиване на имущество по дарение и възмезден начин.
От събраните през 2018 год. суми 49 % са платени по банков път, 44 % - в брой, 5 % от сумите са постъпили безкасово чрез ПОС терминално устройство и 2 % - чрез Интернет плащане и на касите на Изипей.
Престои Общинският съвет в Плевен да приеме ставки и коефициенти, нужни за определянето на данъка върху превозните средства. След като това стане факт, ще бъде извършено данъчно облагане и ще започне плащането на налозите за 2019 год., уточняват от Дирекцията.
Сроковете за плащане и данъчните ставки, с изключение на данък върху превозните средства, са непроменени. Определените данъчни задължения се заплащат на две равни вноски - до 30 юни и до 31 октомври на годината, за която се отнасят, а при издължаване на пълния размер на данъчното задължение до 30 април собственикът получава 5 % отстъпка от дължимата сума.
Работното време на Дирекция „Приходи от местни данъци и такси” за плащания в брой на гишета от 1 до 5 или чрез ПОС терминал е от 8.30 до 16.30 ч., без прекъсване. Плащания се извършват също по банков път, чрез Интернет и на касите на Изипей в цялата страна.
Последно променен на Петък, 11 Януари 2019 13:43
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 392
Фейсбук коментари
Сподели статията