Начало Общество Политика
16 Октомври 2018 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 16 Октомври 2018 14:11
Вторник, 16 Октомври 2018 13:16
Вторник, 16 Октомври 2018 10:10
Вторник, 16 Октомври 2018 10:02
Валути
РЕКЛАМА
Политика
Ще кандидатстваме с проект за близо 3 милиона лева за превенция на горските пожари Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 15 Октомври 2018 11:06
pojar goraОбщински съвет - Плевен даде съгласие Община Плевен да кандидатства с проект „Защитни мероприятия за превенция при горски пожари в Община Плевен" по подмярка 8.3 „Предотвратяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития" от мярка 8 „Инвестиции в развитие на горските райони и подобряване жизнеспособността на горите". Мерките са по Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. (ПРСР), подкрепена от Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони. Точката бе единствена в дневния ред на свиканото днес извънредно заседание на съветниците. Предложението подкрепиха 31 от общинските съветници, 4 гласуваха „въздържал се“.
„Свикването на извънредната сесия се наложи поради факта, че Общината ни има право да кандидатства по една от подмерките на Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. Тази допустимост се появи след проведеното редовно заседание на Общинския съвет миналия месец. Срокът за внасянето на проектното предложение е днес до 17:30 ч., затова свиках извънредното заседание с презумцията, че тези близо 3 млн.лв. не са пари, които можем да пренебрегнем и да не се опитаме да кандидатстваме за тях“, коментира председателят на местния парламент Мартин Митев.
Задачата на проекта „Защитни мероприятия за превенция при горски пожари в Община Плевен" е въвеждане и подобряване на превантивните дейности за намаляване опасността от горски пожари, както и въвеждане и подобряване на такива с цел намаляване на опасността от вредители, болести и природни бедствия в горските територии, посочи при представяне на проектното предложение кметът Георг Спартански. Съгласно изработена методика, българските гори са класифицирани в три степени на риск от горски пожари - висок, среден и нисък. Община Плевен е определена като такава с висок риск.
Процедурата за предоставяне на 100% безвъзмездна финансова помощ се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и с национални средства, чийто общ размер възлиза на 33 363 992,00 лв. Общият размер на безвъзмездна финансова помощ по процедурата за кандидати, различни от определените, е 14 562 892,00 лв. Минималният и максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за конкретен проект са съответно до 4 889,50 лв. и до 2 933 700,00 лв., представляващи максималният размер на общите допустими разходи за целия период на прилагане на програмата за един кандидат. Общата стойност на проектното предложение на Община Плевен е до посочения максимален размер от 2 933 700,00 лв.
С проекта Община Плевен ще има възможност да реализира част от задълженията си по изпълнение на предвидените в изготвения и утвърден Горскостопански план превантивни дейности със задължителен характер, определени в съответствие с Наредба №18 от 7.10.2015 г. за инвентаризация и планиране в горските територии и Закона за горите. Става дума за създаване, подобряване и поддръжка на противопожарна инфраструктура. Конкретните строително-монтажни работи ще обхванат землищата и горските територии на различните населени места в общината.
 
Незабавно почистване на всички отточни шахти разпореди кметът Спартански Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 12 Октомври 2018 10:11
shahtiНезабавно да започне почистване на всички отточни шахти в Плевен разпореди кметът на Общината Георг Спартански. Той изрази опасенията си, че шахтите няма да могат да поемат количеството вода при по-силен дъжд, защото падащите от дърветата листа, инертни и строителни материали са запушили голяма част от решетките, най-вече в централната градска част, която е и най-ниско разположената в Плевен. Г-н Спартански беше категоричен, че общински средства за несвършена работа по почистването няма да бъдат изразходвани.
 
Радослав Илиевски и Стафан Бурджев - опозиция на Корнелия Нинова Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 09 Октомври 2018 17:23
BSP opoziciyaПод претекст, че критикува маневрите на лидера на БСП Корнелия Нинова за избора й на главен редактор на вестник "Дума", разширен фронт от вътрешна опозиция подложи на унищожителна критика голямата гордост на соцшефката - програмата "Визия за България", пише mediapool.bg.
Сред опозиционерите, освен очакваните Михаил Миков, Ангел Найденов и Атанас Мерджанов, личат имената на Румен Овчаров (с чиято помощ Нинова оглави партията), депутатът Дора Янкова, и добре познатите партийни лица: Петър Мутафчиев, Асен Гагаузов, Емил Костадинов, Катя Николова, Костадин Паскалев, Явор Куюмджиев, Румен Гечев, Георги Пирински и други. В публикваните факсимилета с подписи личат подписите на членовете на Националния изпълнителен съвет на социалистите - Радослав Илиевски, бивш кмет на Долна Митрополия, депутат от левицата в 39 и 40 НС и на Стефан Бурджев, народен представител от Плевен в настоящия парламент и съсобственик на плевенски информационен сайт в съдружие с активист на СДС от близкото минало.
Опозиционерите обвиняват Нинова и Изпълнителното бюро на БСП, че с процедурни хватки са отстранили от поста доскорошния главен редактор на вестник "Дума" Таня Джаджева, за да назначат отново със заобикаляне на устава близкия до ръководството Йордан Мичев. Според правилата на левицата главният редактор на лявото издание се назначава с решение на Националния съвет. Нинова и компания пренебрегнали тази разпоредба и уволнили Джаджева, назначавайки наследника й като "изпълняващ длъжността". Не без значение е това, че и самата Джаджева е пребивавала така на поста, за да се избегне гласуване в широкото ръководство на формацията.
Наред с критиките към "внезапната смяна на ръководството" на партийния печатен орган "Дума" социалистите критикуват "порочната практика за неглижиране на Националния съвет на БСП". "В случая имаме особено красноречив пример на все по-безпардонно провежданата практика за пълно пренебрегване на ролята и правомощията на Националния съвет на БСП като ръководния орган на партията между заседанията на нейния Конгрес, ясно и недвусмислено записани в нашия Устав", твърдят опозиционерите. "Връх на тази (пренебрегване ролята на Националния съвет - б. а.) практика стана представянето на документа "Проект Визия за България" - възможно най-отговорна заявка за политическо доверие от страна на обществото - без каквито и да било разглеждане и одобрение от страна на Националния съвет", пишат опозиционерите.
 
До 1 ноември всички администрации ще са задължени да общуват помежду си само електронно Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 02 Октомври 2018 17:10
Donchev NSORBНе е никак лесно да решаваш проблемите на хората „в реално време“, но вярвам, че усилията на правителството за изграждане на електронно управление в България са крачка в правилната посока. Това заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев на XIII Годишна среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в България. По време на дискусията с ръководителите на общините и с председателя на Държавната агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков стана ясно, че до 1 ноември всички администрации ще са задължени да общуват помежду си само по електронен път, а към днешна дата 220 общини са реални участници в системата за електронен обмен на документи. Kъм август 2018 г. едва 49 общински администрации използват RegiX, като имат достъп до 63 основни регистъра и възможност за 169 различни типове справки. Дончев призова общинските администрации да започнат все по-активно да използват системата с цел ускоряване и улесняване на административното обслужване и допълни, че всеки ден се предприемат действия по присъединяване на нови регистри.

Като особено важен приоритет Дончев открои защитата на критичните бази данни на администрациите и ключовата ролята на хранилището за резервни копия в Държавния хибриден облак, създадено по инициатива на правителството през лятото. Хранилището в Основния център за данни на електронното управление (ОЦДЕУ) ще бъде пуснато в експлоатация до края на 2018 г.

 
От НУ „Христо Ботев“ - Плевен искат съдействие за изграждане на физкултурен салон Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 10 Октомври 2018 10:36
NU-Hristo-Botev3Писмо с искане за съдействие за изграждане на физкултурен салон в НУ „Христо Ботев“ - гр. Плевен е постъпило в деловодството на Общинския съвет. Вносител на писмото е директорът на училището г-н Цветелин Горанов. „Настоящото писмо ще бъде разгледано в Постоянната комисия по „Образователна политика и читалищна дейност“ този месец. Цялата преписка по въпроса е качена и на официалната страница на Общинския съвет в интернет в раздел „Заседания“ - „Заседания на постоянни комисии“ за октомври“, информира председателят на ОбС - Плевен Мартин Митев.
„НУ „Христо Ботев" - гр. Плевен е с 86-годишна история. В него се обучават 450 ученика и липсата на физкултурен салон е голямо неудобство за провеждането на часовете по физическа култура и спорт. Училището е единственото в града, което не разполага с такъв, не разполага и със собствени средства в рамките на делегирания бюджет за изграждане на такъв. Затова се обръщаме с молба за Вашето съдействие за решаване на този проблем в полза на нашите деца“, посочва в писмото си до местния парламент Цветелин Горанов. Той изтъква още, че през последните 9 години училището е на челните места на HBO, а за учебната 2014-2015 г. - на първо място в област Плевен и на 14 място в страната от общо 1 868 училища. НУ „Христо Ботев" - Плевен е базово и в него провеждат практиката си и студенти от Педагогическия колеж.
Част от преписката за НУ „Христо Ботев“, внесена в ОбС - Плевен, е и кореспонденция, водена по въпроса в годините назад с местната и държавна администрация. В едно от писмата - от Министерството на младежта и спорта, се посочва, че начина, по който може да се кандидатства за финансиране изграждането на физкултурен салон, е по реда на Наредба №2/08.05.2014 г., издадена от Министъра на младежта и спорта, в която са определени условията и редът за финансово подпомагане на строителството и ремонти на спортни обекти и съоръжени от министъра на младежта и спорта. За кандидатстване по Наредбата е необходимо изготвяне на проектна документация, която да бъде съгласувана и одобрена от проектанти, инвеститор и съгласувателните органи. Посочва се също, че право на финансово подпомагане по Наредбата имат спортните организации, ведомствата, на които е възложено управлението на държавната собственост, общините и държавните спортни училища.
 

 
Тридневен фестивал с богата програма за представяне на европейските фондове организира ОИЦ - Плевен Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 09 Октомври 2018 11:07
fest OICОт 10 до 12 октомври 2018 г., на площад „Възраждане“ в Плевен, от 15 часа, ще се проведе тридневен фестивал под наслов „ЕВРОФОНДОВЕТЕ – ПЪТ КЪМ УСПЕХА 2018“ за представяне на оперативните програми пред широката общественост. Три следобеда, на информационни щандове на открито експертите от Областния информационен център (ОИЦ) в Плевен ще говорят за изпълнението на програмите, съфинансирани от европейските фондове, за отворените за кандидатстване и за предстоящите процедури за бизнеса и публичния сектор, както и за изпълняваните на територията на областта проекти.
Традиция е вече фестивалът да носи много настроение на плевенчани. Подаръкът тази година към всички посетители е шоу програмата на CHRISSY ALEX - Кристиана Петкова и ONYX DJ – Красимир Савев, която те са подготвили заедно с хип-хоп училище „Плевен“ и танцьорите от Trifonov Dance Academy. Хип-хоп и латино ритми ще насърчават любознателните гости на събитието да участват активно в блиц- викторините за Европа и Европейския съюз.
Много награди, информационни и промоционални материали са предвидени за всички.

 
Договорът с испанския град Гандия е официализиран Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 02 Октомври 2018 17:05
gandia1gandia2На официална церемония беше официализиран договорът за установяване на партньорски отношения между Община Плевен и Община Гандия. Събитието се състоя в рамките на  посещението в испанския град на делегация, водена от кмета Георг Спартански, и съвпадна с празника на Гандия. Ден по-рано той получи пълномощия от Общински съвет – Плевен, да проведе преговори и подпише документа. От испанска страна той беше подписан от кмета Диана Морант Рипол, която също беше упълномощена от местния парламент. На церемонията присъстваха представители на Община Гандия, общински съветници, както и на българскиаа общност, наброяваща близо 4000 сънародници, половината от които от област Плевен, живеещи и работещи от години в града.
След официалното сключване на договора домакините и делегацията от Община Плевен бяха поздравени с фолклорна програма на български и испански танцьори. Георг Спартански осъществи множество емоционални срещи с наши сънародници, които макар и зад граница се вълнуват от развитието на града и страната ни и тяхното бъдеще.
По време на посещението кметът даде интервю за местната телевизия, в която увери, че двете страни имат много допирни точки и ще положат усилия партньорството да бъде изпълнено с реално съдържание. В Гандия успешно работи българско училище, в тази връзка една от първите ни инициативи вероятно ще бъде дарение на учебници и литература за него, разказа Георг Спартански. Също в рамките на визитата делегацията от Плевен се срещна и с Генералния консул на България във Валенсия Цветелин Цолов, който засвидетелства подкрепата си за всички съвместни начинания на двете общини.


 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 383
Фейсбук коментари
Сподели статията