Начало Общество Избор на читателите
02 Март 2021 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 02 Март 2021 13:00
Вторник, 02 Март 2021 11:04
Вторник, 02 Март 2021 10:38
Вторник, 02 Март 2021 10:00
Вторник, 02 Март 2021 09:55
Вторник, 02 Март 2021 09:50
Вторник, 02 Март 2021 08:43
Понеделник, 01 Март 2021 18:22
Понеделник, 01 Март 2021 16:40
Понеделник, 01 Март 2021 13:21
Понеделник, 01 Март 2021 12:21
Понеделник, 01 Март 2021 12:05
Понеделник, 01 Март 2021 11:42
Понеделник, 01 Март 2021 11:19
Понеделник, 01 Март 2021 10:50
Понеделник, 01 Март 2021 10:45
Понеделник, 01 Март 2021 10:11
Понеделник, 01 Март 2021 10:05
Понеделник, 01 Март 2021 10:00
Понеделник, 01 Март 2021 09:55
Понеделник, 01 Март 2021 09:50
Неделя, 28 Февруари 2021 11:12
Събота, 27 Февруари 2021 17:39
Петък, 26 Февруари 2021 15:46
Петък, 26 Февруари 2021 15:26
РЕКЛАМА
Избор на читателите
"Гражданска отговорност" отново поскъпва, средната цена стига 270 лева Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Избор на читателите
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 13 Август 2018 11:48
avtomobili zadrastvaneШоково увеличение на цената на застраховката "Гражданска отговорност" изненада неприятно шофьорите за пореден път в последните месеци, пише вестник Сега. Според статията в края на миналата седмица 90% от застрахователните компании са оскъпили полицата с 40 до 50 лв. С натрупването на поскъпванията от началото на годината до сега средната цена на задължителната застраховка в София вече гони 270 лв. - почти със 100 лв. повече от началото на годината. Повече ще плащат шофьорите не само в столицата, която е най-рисковият град, но и във всички области.
Увеличението идва около две седмици след публикуването на доклад на Комисията за финансов надзор (КФН), според който за най-масовите превозни средства - автомобили, камиони и автобуси, събраните премии за 2017 г. не са достатъчни да покрият разходите на компаниите за изплащане на обезщетенията. Комисията представи свои изчисления за приходите, предявените и изплатените обезщетения и според по-песимистичния сценарий през тази година загубите може да надхвърлят 60 млн. лв. при леките автомобили. Експерти от АБЗ обясниха, че цената е започнала да се вдига доста преди появата на доклада на КФН, тъй като самите застрахователи са виждали, че премиите, които събират, не са достатъчни да покрият обезщетенията, т.е. продават полици под себестойност.
"В България пазарът е много конкурентен и дружествата се опитват да държат цената на минимума, който им позволява да функционира бизнесът им, при тази висока щетимост, при все по-високите обезщетения, които присъжда съдът, при все по-големия брой катастрофи с най-много загинали по пътя и при лошите пътища, няма как да не се вдига цената, защото тя не покрива разходите", коментира пред вестник "Сега" Нина Колчакова, гл. секретар на АЗБ . "Навсякъде в Европа цената пада, защото са все по-малко катастрофите и все по-добри пътищата, докато при нас е точно обратното”, смята Колчакова.
Има още причини, довели до скок на цената на застраховката тази година.
От февруари цената се вдигна средно с 12 лева заради по-високата вноска, която застрахователите трябва да правят към Бюрото "Зелена карта". То принуди всички наши застрахователи да попълнят с 4 млн. евро специален фонд като банкова гаранция пред европейската система "Зелена карта" срещу неплащането на щети, предизвикани от български автомобили в чужбина. Мярката дойде след зачестилите случаи на некоректни български застрахователите, които бавят или не могат да платят щетите. Две застрахователни дружества бяха уличени в нарушения на правилата - "Лев инс" и "ДаллБогг: Живот и здраве".
В края на юни Върховния касационен съд излезе с решение, което разширява кръга на лицата с право на компенсации при смърт на близък. Освен съпрузи, деца и родители на загинали, за обезщетение може да претендират също така братя, сестри, баби, дядовци, внуци и хора, с които преди смъртта си починалият е създал "трайна и дълга емоционална връзка". При това претенции могат да се предявят не само в случаите оттук нататък, но и при тези, за които не е изтекъл 5-годишният давностен срок. Застрахователи изчисляват, че ако браншът трябва да плати за тези случаи, ще трябва да се намерят допълнително между 800 млн. и 1.3 млрд. лева.
Последно променен на Понеделник, 03 Септември 2018 16:44
 
Според Георг Спартански пазарът до зала „Балканстрой” е незаконен и трябва да бъде премахнат Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Избор на читателите
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 06 Август 2018 15:42
Balkanstroj pazar“Убедено твърдя, че решение на Общински съвет – Плевен, за създаване на пазар или тържище на общинския терен до зала „Балканстрой” няма, съответно няма и одобрен проект за разполагането на такова, няма и заповед на кмета за практическото реализиране на решението на Общинския съвет и приемане на проект. Всичко това означава, че пазарът е незаконен и всякакви коментари са излишни” - това заяви кметът на Община Плевен Георг Спартански във връзка с породила се обществена дискусия относно нуждата от пазар на въпросния терен. Споровете започнаха след проведена миналата седмица акция на Областна дирекция на МВР в Плевен по въвеждане на ред в паркирането с цел превенция на пътни произшествия и нарушения и други противозаконни прояви в района.
„В текстовете на Наредба 15 и Наредба 3, чл. 29, на Общинския съвет е описано как се създават тържища и пазари – открити и закрити, в терени общинска собственост. Има и още един въпрос, свързан с визията за развитие на града и дали визията предполага съществуването на битпазари от този род, незаконно разположени няколко пъти в месеца за много часове върху терени общинска собственост. Ще запитам още дали там се спазват елементарни хигиенни норми, дали зелените площи в района трябва да се използват за паркиране, не се ли създават редовно предпоставки за утежняване на организацията на движение, включително и за градския транспорт, дали предлаганите стоки не са със съмнителен произход и начин на придобиване, дали търговците спазват законови изисквания за регистрация, за наличие на касови апарати, за плащане на данъци. Въпросите ми са реторични, но няма да се съглася аз, както и контролните органи, да бъдем отговорни, че чрез мълчаливо съгласие толерираме това беззаконие, затова предприемаме мерки”, изтъкна още Георг Спартански. Той беше категоричен, че въпреки недоволството на някои наши съграждани ще продължи да настоява незаконният т. нар. пазар до зала „Балканстрой” да бъде премахнат.
Последно променен на Сряда, 15 Август 2018 13:26
 
Процедурата за избор на проектант за кучешкия приют започва отново Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Избор на читателите
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 25 Юни 2018 15:46
kucheshki priutПроцедурата по обявяване на обществена поръчка за избор на фирма, която да изготви работен проект за основен ремонт и преустройство на бившата Ветеринарна лечебница в приют за безстопанствени кучета в Плевен, ще трябва да започне от начало. Това обяви на днешното оперативно заседание на ръководството на Община Плевен кметът Георг Спартански.
Причината е, че спечелилата обществената поръчка софийска фирма „Тобо - Проджект” ЕООД не е внесла в определения законов срок проекта за преустройство и отказва всякакви контакти с представител на Общината. „По изискванията на Закона за обществените поръчки, надпреварата се печели от фирмата, дала най-ниска цена за изпълнение на дейностите. Така обявената от Община Плевен поръчка беше спечелена от въпросната фирма. Нямаше обжалване на резултатите и след като минаха всички изискуеми срокове, беше подписан договор за изпълнение на проектиране на преустройството на сградите на бившата Ветеринарна лечебница. В средата на м. май изтече и срокът, в който фирмата трябваше да внесе готовия проект в Общината. Това не само, че не се случи, но изпълнителите дори блокираха обажданията от колегите. Вероятно защото нямаха моя номер, на моето позвъняване отговориха и ме увериха, че проектът ще бъде предаден. Водихме известно време кореспонденция и чрез текстови съобщения до момента, в който и моят номер беше блокиран. При това положение Община Плевен ще заведе дело срещу „Тобо - Проджект” ЕООД за неизпълнение на договора и плащане на неустойки. Но трябва да има елементарен морал в отношенията, това е абсолютно безобразие и безотговорност от страна на фирмата, която се подигра и с очакванията на обществеността. Още по-лошото е, че загубихме 4 месеца ценно време за работа и сега на практика трябва да проведем от начало цялата обществена поръчка. Но такива са условията на Закона за обществени поръчки, възложителите на обществени поръчки – и кметове, и дори държавна администрация, сме с „вързани ръце” и сме безсилни да заставим фирмите да си свършат работата, за изпълнението на която са кандидатствали”, обясни кметът Спартански.


Последно променен на Четвъртък, 19 Юли 2018 11:33
 
От 28 март част от улица „Цар Борис ІІІ” в Плевен е затворена и се ремонтира Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Избор на читателите
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 28 Март 2018 17:05
remont-Tz-BorisIII-3Както вече posredniknews.com писа, част от ул. „Цар Борис ІІІ” в Плевен, която е включена за основна рехабилитация с европейски средства по проекта на Община Плевен, ще бъде ремонтирана на няколко етапа. Започва се с подмяна на тръбите от ВиК в участъка от кръстовището при Дома на книгата и Регионалната библиотека „Христо Смирненски” до пазар „Център”.
remont-Tz-BorisIII-2
remont-Tz-BorisIII-1
Последно променен на Вторник, 10 Април 2018 12:53
 
Започна приемането на заявления за еднократна помощ за първолаци Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Избор на читателите
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 06 Юли 2018 12:53
socialna pomoshtПрием на заявления-декларации за еднократна целева помощ за ученици, записани в първи клас на държавно или общинско училище, започна Дирекция „Социално подпомагане” – Плевен. Помощта е предназначена за покриване на част от разходите в началото на учебната 2018/2019 г. Необходимите документи са: заявление-декларация - по образец; удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за предходните 12 месеца спрямо подаване на заявлението-декларация; удостоверение, че детето е записано в първи клас, издадено от учебното заведение; в случай на дете, настанено в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето - копие от заповедта на директора на Дирекция „Социално подпомагане” и/или решение на съда за настаняване на детето; лични карти на родителите - за справка; експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК - в случай на дете с вид и степен на увреждане; при необходимост се изискват и други документи.
За гражданите на Плевен заявления-декларации се подават в приемната на Дирекция „Социално подпомагане” – пл. „Ив. Миндиликов” № 8 - бизнес център „Мания Тауър”, приземен етаж. За гражданите от кметствата на територията на Община Плевен заявления-декларации се приемат от социален работник, който посещава съответното населено място по график.
Срокът за подаване на заявленията-декларации е до 15 октомври 2018 г. Размерът на еднократната целева помощ за ученици, записани в първи клас за учебната 2018/2019 г., определен с Постановление № 113/25.06.2018 г. на Министерския съвет, е 250.00 лв.
 
Ограничения за движение на товарни автомобили в предстоящите празнични дни Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Избор на читателите
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 05 Април 2018 09:58
kamioniДнес, 5 април, последният работен ден преди Великден, от 16 до 20 часа се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища, съобщава пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на трафика.
Движението на МПС над 12 тона ще е ограничено по следните направления:
- път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София;
- път I-1 - етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма“ при Благоевград - ГКПП „Кулата“;
- път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново - Шумен;
- път I-5 Русе - Велико Търново;
- път I-8 ГКПП „Калотина“ - София;
- път I-9 Варна - Бургас;
- път II-18 Околовръстен път на град София;
- път II-99 Бургас - Царево.
Тежкотоварните превозни средства ще бъдат ограничени и в последния почивен ден - 9 април (понеделник), от 14 до 20 часа.
Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).
За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност има две ленти за излизащите от София по път I-1 (Е-79). Временната организация е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел „Даскалово“ до кръстовище „Драгичево“.
На 9 април (понеделник) от 10 до 20 часа в същия участък ще има две ленти за прибиращите се към София. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.
По време на Великденските празници ремонтни дейности няма да се извършват, за да не се затруднява трафикът и шофьорите да пътуват спокойно. Единствено, ако е необходимо ще се предприемат спешни и неотложни дейности, свързани с безопасността на движение.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.
Карта с временната организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа в празничните дни през 2018 г. може да бъде видяна на www.api.bg/index.php/bg/karti/karta-12t-praznici-2018.
Последно променен на Вторник, 10 Април 2018 12:52
 
Вече плащаме към държавата с банкова карта, без да дължим такси Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Избор на читателите
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 28 Март 2018 11:08
pos terminalНа заседание днес, 28 март, парламентът освободи от такси плащанията към държавата, ако се извършват с банкова карта. Промените в Закона за плащанията в брой са окончателно приети на първо и на второ четене. Промените важат и за плащания с карта към Агенция "Пътна инфраструктура", включително и за предстоящата толсистема. Това бе направено с промени в преходните и заключителните разпоредби на Закона за пътищата.
Сред мотивите за приемане се посочва положителният ефект от виртуалния ПОС терминал в НАП отпадане на таксите към банките посредници. Промените са внесени от парламентарната група на ГЕРБ и бяха приети без дебати. Със законопроекта се осигурява нова възможност за обслужваните от БНБ бюджетни организации или техни подведомствени разпоредители по бюджет за събиране на приходи чрез картови плащания.
Последно променен на Вторник, 01 Май 2018 11:06
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 17
Фейсбук коментари
Сподели статията