Начало Обновяване на центъра на Плевен Привлекли сме 188 милиона лева субсидии по 127 проекта
29 Септември 2020 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
РЕКЛАМА
Привлекли сме 188 милиона лева субсидии по 127 проекта Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Ивета ДИМИТРОВА   
Понеделник, 19 Януари 2015 17:41
detska-gradina На 15 януари кметът на община Плевен проф. д-р Димитър Стойков е бил отличен с приза „Златно евро” на наградите, организирани от Управителните съвети на Фондация „Човешките ресурси в България и евроинтеграцията” и Националното сдружение на организациите за социални услуги, издаващи списанията „Човешки ресурси” и „Фондове, програми, проекти”. На 11-ата церемония в Централния военен клуб в столицата проф. д-р Димитър Стойков е бил единственият кмет от страната, отличен с приза „Златно евро”. Призът се присъжда за успешно привличане и усвояване на средства по европейски програми.
В тази връзка, на пресконференция в пресклуба на БТА градоначалникът припомни, че през програмния период 2007-2013 г. Община Плевен е реализирала 127 проекта с европейско финансиране, на обща стойност 135 376 000 лв., като 65 от тях са собствени, а в партньорство - 62. 716 пък са изградените обекти по проекти и с други източници на финансиране, като републикански субсидии за общо 188 675 679 лв.
Проф. Стойков подчерта, че тази награда е признание за целия екип на Община Плевен и най-вече за работещите в дирекция „Европроекти и програми”. Той допълни, че тази дирекция е единствената, прераснала в такава от отдел, а интензивната работа по усвояване и реализиране на европроекти е била част от предизборните му обещания, която е изпълнил на този етап.
По време на срещата беше обявено и че е получено официално разрешение за ползване на обновената централна пешеходна зона в Плевен от Дирекцията за национален строителен контрол - София на 14 януари. Предшестващият го Акт 15 беше подписан от всички имащи отношение страни без никакви забележки, поясниха на пресконференцията. Така с издаването на двата документа окончателно приключи изпълнението на проекта „Обновяване и модернизация на физическата среда чрез реконструкция на
Централната пешеходна зона на град Плевен”
, реализиран по Оперативна програма „Регионално развитие”. Припомняме, че дейностите по проекта, чиято обща стойност е 5 846 880.18 лв., стартираха на 20 май 2013 г. Те обхващат основната рехабилитация на два подобекта - „Площад „Възраждане” и прилежащите му пешеходни пространства към Военен клуб, НЧ „Съгласие” и от зала „Катя Попова” до пл. „Свобода” и „Централен градски фонтан на пл. „Възраждане”.
Одобрение е получил и вторият етап на проекта на Община Плевен „Обновяване и модернизация на физическата среда чрез реконструкция на Централната пешеходна зона на град Плевен”, реализиран по Оперативна програма „Регионално развитие”. Това съобщи още проф. д-р Димитър Стойков. Предстои Общинският съвет да одобри подписването на анекс за удължаване срока на договора. По време на срещата кметът допълни, че до 31 ноември проектът трябва да бъде завършен, тъй като тогава изтича програмният период.
Припомняме, че първият допълнителен обект в рамките на втория етап са трите „Водни огледала” с обща площ 1 408 кв. м. Стойността на тяхната рехабилитация е 499 571.02 лв. Вторият подобект е „Пеещият фонтан”, с обща площ 1 253 кв. м, който ще бъде обновен за 435 457.67 лв.
Дейностите по проекта ще стартират веднага след подписване на договора за реализация на втория етап от проекта. Проф. Стойков допълни, че по отношение на Пеещия фонтан, след
края на ремонтните дейности той наистина ще пее
, а не както досега, цяло поколение да не е чувало звуците му и само името му да е такова.
На пресконференцията беше повдигнат и въпросът за почистването на обновения площад. Проф. Стойков обясни, че новите плочки имат сертификат, че издържат до 60 тона тегло, но според него върху тях не трябва да преминават автомобили с по-голямо тегло от тон и половина. Това ще наложи почистващите фирми да закупят нова техника, с която да осъществяват разкрасяването на нашия град, но според кмета е недопустимо центърът ни да изглежда отново, както беше допреди ремонта. Най-късно на февруарската сесия на Общински съвет - Плевен този въпрос трябва да бъде решен и да се определи как ще бъде почиствана централната зона занапред.
През новата година предстоят и много други ремонтни дейности, които са предвидени в бюджета на Общината за тази година, но кметът отказа да сподели повече за тях, преди финансовите ресурси на местната хазна да бъдат гласувани официално. Проф. Стойков обеща, че всички планирани неща ще бъдат дискутирани надълго и широко, но след като приключат процедурите по приемането им.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Вторник, 20 Януари 2015 17:04