Начало Обновяване на центъра на Плевен Площадът ни с визия като в Милано и Виена и с модерна ръжда
29 Септември 2020 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
РЕКЛАМА
Площадът ни с визия като в Милано и Виена и с модерна ръжда Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Топ тема - Обновяване на центъра на Плевен
Написано от Ивета ДИМИТРОВА   
Сряда, 14 Януари 2015 15:25
Заключителна пресконференция по повод приключването на проект „Обновяване и модернизация на физическата среда, чрез реконструкция на централната пешеходна зона на град Плевен“ се състоя в заседателната зала на Община Плевен вчера. На срещата с медиите бяха припомнени целите на проекта, неговият обхват и отчетени крайните резултати. Ръководителят на екипа, главният финансист на Общината, Евгени Генов направи презентация, която включваше всички етапи на изграждане на площада.
На срещата присъстваха зам.-кметът Дамянка Владимирова и отговорникът по изпълнението на проекта, инж. Мария Иванова. Направи впечатление отсъствието на представители на изпълнителите, а архитект Красимир Попов, който ръководеше екипа, по чийто идеен проект се осъществи обновлението, както и ландшафтният специалист, арх. Лидия Христова, се появиха в залата, но си тръгнаха.
Проектът, който стартира на 20 май 2013 г. и приключва на 19 януари 2015 г., е с обща стойност 5 662 390.99 лв., като стойността на допустимите разходи за основните обекти е 4 719 238.50 лв., а безвъзмездната финансова помощ е в размер на 4 483 276.57 лв.
Припомняме, че на 15 октомври приключиха дейностите по строително-монтажните работи на основния обект по проекта, който беше разделен на два подообекта: Подобект 1 - „Площад Възраждане и прилежащите му пешеходни пространства към Военен клуб, НЧ „Съгласие” и от зала „Катя Попова” до площад „Свобода” и Подобект 2: Централен градски фонтан на площад ”Възраждане”.
Пред медиите Евгени Генов подчерта, че обектът вече има Акт 15 и са изпълнени всички заложени дейности. Всички използвани материали са били съгласувани предварително с проектантите и строителния надзор, а отделно от това, всички възникнали дефекти през следващите 4 години, ще бъдат отстранявани за сметка на изпълнителя, тъй като това е гаранционен период. Инж. Мария Иванова допълни, че относно възникналия спор с озеленяването и съмненията за качеството на използваните растения (бел.авт.: след интервю във вестник „Посредник” с архитект Лидия Христова, автор на проекта за обновяв ане на централната зона в Плевен в частта "Паркоустрояване"), Община Плевен е поискала компетентно мнение от две асоциации, които категорично са изказали становище, че растенията отговарят на европейските стандарти за качество. Асоциацията на професионалните озеленители в България е констатирала, че извършените дейности са на добро ниво, макар че в страната ни няма конкретни стандарти за това, какви трябва да са размерите и качествата на растенията. Асоциацията на производителите на декоративни растения в България от своя страна е заявила, че няма констатирани несъответствия на растенията с европейските стандарти за растителните видове и те отговарят на тях.
На пресконференцията беше съобщено, че се създава проектна готовност по оперативна програма „Региони в развитие” за новия проектен период, която включва реконструкция на Градската градина, площад „Стефан Стамболов” и Каскадата. Предвижда се и изграждането на две нови велоалеи, като едната ще бъде по протежението на улица „Васил Левски”, а другата ще бъде към улица ”Димитър Константинов”.
Поставен беше въпросът дали ще има официално откриване на завършения обект, но представителите на местната администрация бяха категорични, че на това може да отговори само кметът на Плевен, проф. д-р Димитър Стойков. По тяхно виждане, ако има открива, то ще се случи през пролетта, когато растителността се развие, за да може да се видят най-добре резултатите от работата.
Отговор беше даден и на един от често задаваните от гражданите въпроси, свързан с цветните лехи пред сградата на Общината. Повечето плевенчани са забелязали, че те не са обкантени изцяло с бордюри, а има една част от тях, която е стоманена. Противно на очакванията, че това е част от кофража и той ще бъде премахнат по-късно, на срещата беше обяснено, че това е една от най-новите тенденции в архитектурата, която може да се види на много места във Виена и се нарича „Кортен”. На въпроса не е ли опасно това модерно решение за деца, тичащи около тревните площи, от Общината обясниха, че са не по-опасни от останалите бордюри. Стоманените бордюри тип „Кортен” са поставени в участъците с цъфтящите цветя, като по този начин те трябва да се открояват от по-високата растителност.
Миланската връзка пък са осветителните тела. Както сме писали вече, разликата със старото осветление е осезаема и определено централната част на града ни е осветена много добре, при това със 78 стълба за парково осветление. Общинарите споделиха, че в Европа такива осветителни тела могат да бъдат видени само по улиците на Плевен и Милано, което също е повод за гордост.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
pe6ost  - техническа грешка на редакцията   |2015-01-20
Малка подробност - новата Оперативна програма се казва "Региони в растеж", а не "Региони в развитие". Тя е дефакто наследник на ОП "Регионално развитие".
фюрера   |2015-01-19
Това добре ама кога ще махнете миризливите мангали с още по миризливите кранти от центъра! И защо като има забрана да се движат в града те се увеличиха! !!
Гост   |2015-01-15
Ало, Венецията, кажи решение, недей да подхвърляш с главни букви, няма кой вече да ти се върже на провокациите. Кажи какво решение предлагаш и коя политическа сила те праща, да я обсъдим, така е демократично,защо се криеш?
до Венеция   |2015-01-15
Ами някои политици, управлявали 12 години, така разкостиха града, че направо го пребиха. Добре, че действа доктора сега. А тези си накупиха апартаменти и имоти по София, изучиха децата си по разни престижни университети с високи такси, че и в адвокатските колегии по София ги вкараха - с пари. На тях се сърди. Единия е в София на Петте кьошета и в Народното събрание, когато не си събира в Плевен наемите от имотите чрез двамата си домоуправители - зетя Лазар и шурека Чочко, а другия се прави на много важен в луксозния си кабинет на Бъкстон.
Гост   |2015-01-15
Стига бе, ама ти сериозно ли? Нещо не виждаш ли? Защо тази злоба бе? Много хубав центъра, статията е страхотна, просто ти не виждаш хубавото, заслепен си, приятелю. Почини, ди на психиатър, а?
Не Милано, а Венеция!   |2015-01-15
Ало Господа и Дами! Този форум не е за лъжи и за селски хвалби! Не на Милано, а на Венеция заприлича нашия град след ремонта на площада! Как може да пресечеш центъра от светофарите на Общината до светофарите на Военния клуб при и след дъжд??? Как ? Събуваш обувките, навиваш крачоли и поли и смело шахматно напред! Разбирам да пишете и коментирате за хора, които живеят в Америка, Япония, или Марс ! Обаче ние сме плевенчани и виждаме какво става в този град! ТОЙ НИКОГА НЕ Е БИЛ ТАКА МРЪСЕН, ИЗОСТАВЕН, НЕУГЛЕДЕН, БЕЗПЕРЕСПЕКТИВЕН!
СПАРТАК ПЛЕВЕН  - СПАРТАК ПЛЕВЕН   |2015-01-15
НАЙ-КРАСИВИЯ ГРАД ,НАЙ-ДОБРИЯ ОТБОР !
ОБИЧАЙТЕ ПЛЕВЕН ПОДКРЕПЯТЕ СПАРТАК !
призив   |2015-01-15
Новите афишни колонки са супер. Припомняме, че това са местата, на които е регламентирано да се лепят плакати. Призив към Общински инспекторат - незабавно глобете представителя на Реформаторски блок за Плевен - из целият град на нерегламентирани места - трафпопостове, разпределителни кутии, стълбове, къде ли не, стърчат непочистени плакати от последните изброи и всичките са на Найден Зеленогорски. Не е необходимо целогодишно да зяпаме мутрата му. Първо трябва да са изчистени, второ са залепени не където трябва. Нека да има малко естетика и красота. Глобете го.
Гост   |2015-01-15
Е, след такава статия няма как да не ти хареса центъра, хубав си е. Много хубава статия. Тука някакви пишат минуси на мнения, че центъра е хубав. Нима не искате Плевен да се развива и да е хубав? Нима не ви харесва новия център? Осветлението, озеленяването, капковото напояване? Нима? Няма как. И вие живеете в Плевен, и вие би трябвало да правите разликата между остарялото и погрознялото и нвото и модерното. Накарали са ви, нали, да слагате минуси. Знам, че и на вас ви харесва, миличките ми, новото и модерното, но няма как да си признаете, друго са ви поръчали политическите господари. Можеш да слагаш минуси, когато имаш мнение по някаква спорна новина, но да слагаш муинис под хубава новина за новия център ми се струва шизофренично. А на вас?
Браво!   |2015-01-15
Наистина е повод за гордост сравнението в с Виена и Милано. Абе модерна работа, когато някой иска да работи, резултатите са налице. Браво.
Падината до Военния клуб!   |2015-01-15
Ами щом имат 4 години гаранция, веднага да почват отстраняване на дефектите! Най-вече падината до Военния клуб!
Иван   |2015-01-14
площадът си е много добър , а на който не му харесва да си ходи на село
Гост   |2015-01-14
Няма как да не ти харесва новият площад, нали, модерен, европейски. Зеленина, суперосветление, като в Милано, озеленено, капково напояване, нови неща, колонки за афиши, кошчета за боклук, пейки. Яко, а? Харесва ти, нали? Нали?Всичко ще се нареди. Я си кажи мнението за другата хубава новина - "На срещата стана ясно, че се създава и проектна готовност по Оперативна програма „Региони в развитие" за новия проектен период, която включва реконструкция на Градската градина, площад „Стефан Стамболов" и Каскадата. Предвижда се и изграждането на две нови велоалеи, като едната ще бъде по протежението на улица „Васил Левски", а другата ще бъде към улица "Димитър Константинов"."Какво ще кажеш?Много хубаво ще стане, нали?
до отбий номера   |2015-01-14
Площадът си стана много модерен у хубав. Но ще ти кажа с какво отбиха номера - определено не е с площада. отбиха номера с почстването на плакатите след зиборите. Из целия град наднича навскяъде лукавата мутра на Зеленогорски - само на него и никой друг. Незабавно да се глоби предсатвителя на Реформаторския блок за тези непочистени и сложени на нерегламентирани места плакати. Христос, Буда и Мохамед нямат толкова изображения, колкото този из града, да не говрим, че това е разсипника на Плевен за мен и е нещо като Дявола за града ни., Глобете го, Общината. Ти какво мислиш по този въпрос?Общинският инсепкторат трябва да си свърши работата, нали. Защот тоя драязнои - то не са трансформатори, пилони, разпределителни кутии, електромери, отвсякъде седи
Гост   |2015-01-14
не съм съгласен с теб. Ти много отбираш ли? За архитект ли си завършил или за строителен инженер? какво разбираш под незабавен ремонт? Те ги прередиха, аи гаранцията е 4 г. Зима е, колко да е чисто със сапун ли ги миехте вие едно време? Защо пишеш глупшости - евтино заяждане и си личи. Лесно е да критикуваш отстрани - обидното е, че не уважаваш труда на хората, а седиш на топло, пийваш си пиенето, пушиш си цигарката и даваш акъли. Като си толкова грамотен, знаеш ли, че точно там слагаха специална настилка, защото по една случайност целия площад е подземно езеро? Отдолу вървят подпочвени води и има мост
отбиха номера!   |2015-01-14
Незабавен ремонт е нужен на карето образувано между ДНА - пеещ фонтан, каскадата. Точно новите плочки все едно баба ми ги е слагала! За локвите и мръсотията да не говорим, за фугите между плочките също! Отбиха номера, похарчиха 5 милиона, мизерията остава!
пардон   |2015-01-14
Пардон, искаш да кажа на крива ракета Космоса й пречиУморен съм явно вече от работния ден
Гост   |2015-01-14
Така като чета някои от коментарите - на крив Космос и ракетата му пречи. Приятелю, един съвет - по-бодро и позитивно. Ако се вторачваш в нещо, все ще му намериш кусури, са казали старите хора. Радвай се на живота и на новите неща, хубави са
Гост   |2015-01-14
Критикът - специално съм гледал след дъжд - никакви локви не се образуват, но за сметка на това ако знаеш какви локви се образуват на старите плочки - особено около паметника на победата и СИЦ-а пред мола на центъра? Иди да видиш. Локвите по новия почти ги няма. Бедна ти е фантазията какви локви се образуват на стария площад в сравнение с новия - като завали , ще ти снимам разликата да видиш новия колко е хубав.
Това с оградките е някакъв нов метод, проекта си е такъв, в София видях същото, вкус другар няма. На теб може да не ти харесва, но на някой друг може да му хареса. Лесно е да се критикува острани с ръце в джобовете.Излишни критици бол - работари няма. Уважавай труда на хората. Новите зелени площи са си ок, повече предпочиташ да няма зелени площи и да пече слънцето докато ти уври мозъка докато минеш площада? Да не можеш да спреш на площада да починеш? Да не може възрастен човек или майка с количка да прекоси, за да стигне до ремонтираната и обновена наскоро Градска градина, да иде на хлад или да постои на хлад до фонтаните на новите пейки? Напротив, супер е направено, браво.
Реконструкцията на площада продължава и надолу тази година - а малко встарни от Мола можеш да видиш на старите плочки при дъжд какви локви се образуват - това вече ти го казах.
е   |2015-01-14
1. През няколко метра се образуват локви - толкова некадърно и неравно са поставени плочките.
2. кой измисли тая глупост половината от оградките на зелените площи пред Костницата да са метални?
3. Много неефективно са планирани същите тия зелени площи - оставени са едни алейки от по 1-2 метра между зелените площи точно в най-натоварента част от площада - да се провираш като ниндажа.
4. Пред МОЛ Център толкова ли идиотски трябваше да се свържат старите и новите почки - има няколко модела, нахвърляни зикзакообразно - толкова ли не можеха да се сложат още малко от новите плочки?
5. Иначе - това, че новите плочки не се хлъзгат е доста добре. хубаво е, че са увеличени и зелените площи.
.   |2015-01-14
Питай полицията. Пред ДНА-то от както ги слагат плочките си личи как е потънало, иначе никой не спори дали е хубаво или не
до предния   |2015-01-14
Площадът е супер, нов, хубав, озеленен, осветен, модерен, не се хлъзга зимата. Хубав е, признай. Недей така негативно да подхващаш, ще си каже човек, че си злобен. Сега? Зимата ли? А може би са остранени? Сега не е момента. Спокойно, ако има дефекти, ще ги остранят,а и има гаранция всичко 4 г. По-скоро ме притеснява, че в града са се появили вандали, които чупят по площада кошчетата, рисуват безобразия, мъчат се да чупят новите информационни табели по спирките на новите тролеи, вандалстват по новите детски и спортни площадки.Ще си каже човек, че нищо ново, хубаво, модерно, европейско не заслужаваме. Или пък това са определни групи, на които е платено да вандалстват? Нещо да знаеш по въпроса или да имаш мнение? Мирише ми на политическа поръчка, ти как мислиш?
.   |2015-01-14
Еми, да почват да отстраняват дефектите пред ДНА-то
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Петък, 16 Януари 2015 10:48