Начало Обновяване на центъра на Плевен Архитект Лидия Христова: Дистанцирам се от изпълнението на моя проект за озеленяване на площада
29 Септември 2020 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
РЕКЛАМА
Архитект Лидия Христова: Дистанцирам се от изпълнението на моя проект за озеленяване на площада Печат Е-мейл
( 9 Гласа )
Топ тема - Обновяване на центъра на Плевен
Написано от Иванка ВАТЕВА   
Вторник, 18 Ноември 2014 10:25
Повод за настоящето изявление е изпълнението на проекта «Обновяване и модернизация на градската среда, чрез реконструкция на централната пешеходна зона на град Плевен - етап Първи - Площад Възраждане и прилежащите му пешеходни зони по оперативна програма Регионално развитие».
Като проектант на частта “Паркоустройство” бих искала да се дистанцирам категорично от изпълнението на горепосочения проект.
Участието ми в строителния процес се свежда до упражняване на авторски надзор. Изпълнявайки това мое задължение не мога да приема формалното и некомпетентно отношение на изпълнителя.
Причина за това е крайната незаинтересованост на бенифициента, в лицето на кмета и заместник кмета на община Плевен, от качеството и начина на изпълнение на проекта. Нещо повече, получава се една абсурдна ситуация. Ние, проектантите, които сме отговорни за това проекта да бъде изпълнен по най-добрия начин, сме превърнати в негов враг. И още, проект одобрен в Министерствота на регионалното развитие и благоустройство, бива хулен от общински чиновници, с цел да бъде защитен изпълнителят.  
Основните проблеми, които виждам при изпълнението на частта “Паркоустройство” са следните:
- Растителността - намалени бяха заложените средства. Те отговаряха на най-високо европейско качество за дървесна растителност - каквото заслужава идеалният център на нашия град. За съжаление, никой не си е направил труда да реагира навреме. Наложи се растенията да бъдат заменени с такива от нашия пазар, които отговарят на посочените от мен размери, но не и на необходимото качество.
- На площада е отделено място за един декар зелена площ. Тя е проектирана така, че да създава усещане за обем, без да ограничава погледа. Сега с неграмотното си и безхаберно трасиране оформянето на тази площ губи своя смисъл.
- Изключително важна е работата на поливната система. Тя още не е тествана, дори не е завършена. Като се имат предвид пропуските при изпълнението й, явно ще има много сериозни проблеми.
Проект на такова ниво трябва да се изпълнява съгласно закона от специалисти (ландшафтни архитекти), а не от самоуки хора, избрани по партийна линия.
Срокът на изпълнителя изтече на 14.11.2014 г. Работата по паркоустройството е завършена на 50%. Какво още ще бъде претупано? Кой и как ще приема обекта и подписва Акт 15?

Ландшафтен архитект Лидия Христова, автор на проекта за обновяване на централната зона в Плевен в частта "Паркоустрояване":

И озеленяването е въпрос на критерии, аз не мога да занижа своите

Лидия Христова е ландшафтен архитект. Завършила е Лесотехническия институт, специалност „Озеленяване”, сега се води „Паркоустройство”. Дълги години съм работила в „Паркстрой”, където натрупах добър стаж, особено за изпълнение, разказва арх. Христова. - Сега работя на частна практика. Нещата, които правя, са зад високи огради и не се виждат. За съжаление, всичко, което беше направено от мен в центъра на Плевен, е унищожено по един или друг начин. Най-много съжалявам, и не само аз, а и много граждани, за градината пред „Спиди”.
Аз съм член на Съюза на ландшафтните архитекти и член на Европейския съюз на ландшафтните архитекти и съм сигурна, че колегите ми ще ме подкрепят. Това е първото изявление, което правя, но няма да е последното. Знам, че ще намерят отговора, ще издигнат лозунгите. Но аз просто не мога да мълча.

- Кажете за площада, за мечтата ви и промените, които са се случвали през годините.
- В първите години на демокрацията всичко беше много занемарено и за мен, като специалист, беше много трагично това състояние, но след това нещата тръгнаха в по-добра посока и можехме да направим някои неща. Аз отговарях директно за центъра и нещата, които са се случвали там - около площада, в другите зелени площи в близост, по булевард “Данаил Попов”, пред новата библиотека - всичко това е мое дело, като за проектите не съм получавала нищо, разбира се. За мен беше важно да се направи нещо. Скалните кътове станаха сполучливи. Общината искаше да направи някакво озеленяване на площада. Аз бях още тогава категорично
за това, че не бива да се случва в съдове, в малки пространства, а в големи пространства. И най-сетне това успя да се случи! Представете си тези дървета с големи корони, а чинарите растат много бързо. Това ще промени микроклимата на площада, а всички го искаме. Аз не мисля, че има някой, който би искал да остане само твърда настилка. Но трябваше да е нещо по-различно - да е официално, същевременно да е модерно, да отговаря на останалата визия на новия площад. И затова стигнах до това заключение - да бъде по този начин оформено. Сега нищо от това не се случи, за съжаление.
- Казвате, че дърветата подменени, зелените площи на площада не са изпълнени по вашата схема.
- Това, което съм заложила като размери на дървесната растителност, е спазено. Те се измерват по европейските стандарти вече и у нас - за широколистните - не по години, не по височина, а по обиколка на стъблото на височина един метър от 18-20 см. Това е спазено. Но специално бях обяснила в техническата спецификация, където се описва всичко, което трябва да бъде изпълнено по проекта. Тази техническа спецификация не беше дори прочетена от изпълнителя. Та размерът е запазен, но по европейските стандарти няма нищо друго, което да отговаря. Короните трябваше да са по съвсем друг начин оформени, много по-големи и качеството да е съвсем друго. Но, разбира се, това качество отговаря на една много висока цена. Кой, кога и как беше свалил тази цена - не знам. Аз видях цените на някои от дърветата свалени пет пъти, вече при свършен факт - при започване на строителството.
- Но какъв е смисълът в това? Говорим за европейски проект, средствата са осигурени. Кому е нужна тази икономия? Икономисаните средства къде отиват?
- Не знам. Никой не можа да ми даде такъв отговор. Всъщност аз това се опитах да поставя на пресконференцията, която кметът даде при започване на строителството. Нещата бяха туширани - че ще се случат по същия начин, въпреки всичко. Е, не се случиха! Това е.
- Беше поет ангажимент, че ще се спази спецификацията.
- Да, така ми беше отговорено на пресконференцията, пред всички. И при всички случаи го има някъде записано.
- Короната, височината, общия вид на дърветата зависи от производителя, а не от фирмата изпълнител, нали?
- Така е, но пак ви казвам - средствата бяха много намалени. Аз не смятам, че вината тук е на изпълнителя. Ние правим предварителни количествени сметки и в тях аз бях заложила тази висока цена, която отговаря на европейския стандарт, което означава, че трябваше да бъдат намерени и внесени от чужбина. Но след това тези средства бяха многократно намалени, от кого и как аз още нямам отговор.
- А сте задавали въпроса?
- Разбира се. Нали разбирате, че при условие, че ние в България нямаме все още стандарт за тази растителност - имаме един държавен стандарт отпреди много години, който не отговаря на нищо днес, с новите технологии на производство - и се лутаме. Оттам насетне само този размер - 18-20 см е много относителен, не отговаря на нищо и не е достатъчен да гарантира качеството. Защото по европейски стандарт, ако се напише този размер, той води след себе си всичко останало: височина на корона, оформяне на корона, многократно пренасяне от едно място на друго, което създава компактна коренова система - гаранция за прихващане и така нататък.
- На пресконференция с журналисти арх. Красимир Попов каза, че гаранцията за качеството на новите дървета е това, че те няма да бъдат, образно казано, като моливи, а много по-големи, за да са устойчиви. Затова очаквах испанската ела, която наскоро се появи пред сградата на Общината, да е доста по-голяма. Но от пресцентъра ни обясниха, че това е бързорастящ вид и затова било по-добре да се вземе млада и да расте повече години.
- Това са пълни глупости. Никой не ме е питал, първото което е.
- Шестметрова ли беше заложена?
- Осемметрова, за 8 хиляди лева. Трябваше да бъде школувана, многократно подстригвана, с оформена като идеална пирамида корона, каквито сте виждали в американските филми.
- Архитект Попов ли ви покани в екипа?
- Да. Всъщност, аз участвах още в създаването на идейния проект.
Никога в практиката си не съм имала случай на разминаване с изпълнител. Само веднъж, при един холистичен център в София, но с подизпълнител. И тогава имах подкрепата на инвеститора, американец. Ако в Плевен нещо се случи все пак на тоя площад, то е благодарение на архитект Красимир Попов, който цяло лято всеки ден беше на място.
- И все пак, не мислите ли, че за обикновения гражданин е все едно дали градинките ще бъдат изпълнени точно както вие сте го замислили?
- Знаете ли какво ще ви разкажа. Когато се заговори, че ще се преустройва площад „Възраждане”, майка ми, която е пенсионерка, имаше гостенки , нейни бивши колежки от „Саня” и се заговорихме по темата. Четири от тях казаха: Какво му е на площада, защо ще се хвърлят пари натам! А една от тях, която от дълги години работи в Испания и всъщност идването й беше повод за сбирката, каза: Абе вие давате ли си сметка, че всичко е изпочупено, изпокривено. Знаете ли, че в Испания една плочка да се счупи и се сменя на момента.
Всичко е въпрос на критерии. Този критерий се занижава все повече и повече, особено в нашия град. В София вече се появяват много професионално изпълнени, качествени градини. И поддържани. В началото на своя мандат като кмет Фандъкова беше ходила заедно с Бойко Борисов в Истанбул, видели там много хубави градинки и връщайки се бяха обявили, че ще поканят турски специалисти, за да създадат и в нашата столица такива места. Тогава колегите се заеха и написаха едно писмо, мисля, че още се разпространява онлайн, че проблемът не е в липсата на специалисти, а на пари - за създаване и особено за поддържане.
Имаме отлични специалисти. Но е много жалко, че не се ползват техните възможности. А на такива по партийна линия. Казвам го най-отговорно и категорично.

Още за имената, оставили следа в паркоустройството у нас и конкретно в Плевен, за хубавото и неосъщественото, за правенето на нещо от малко и за силата на красотата, очаквайте в продължение на интервюто с Лидия ХристоваХаресвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
Христо Дянков   |2014-12-06
Предните коментари доказват само, че правият съм аз. Правописните грешки са идентични и елементарни /като ви плащат да спамите глупости, поне бъдете поне малко грамотни/, а и никой не посмя да излезе на жива среща, следователно сте МАТ! от тук нататък не ме интересува какво ще напишете. Освен това, когато някой от вас се запознае с ландшафтната архитектура, тогава може да коментирате проекта, растителността и всичко останало. До тогава можете само да си пишете злостните, некомпетентни и смешни за запознатите коментари. Хората, които имат разсъдък могат да видят за какво точно става на въпрос само по реакцията ви след моя коментар. В случая победител съм аз, а вие все още си църкате по дупките. Затова с чиста съвест ви давам съвета да си мълчите по-често, защото не всички хора в града са на толкова ниско интелектуално ниво, колкото вашето и няма нужда всички да четем лаическите коментари предназначени за масата. Има хора, които могат да мислят, тях не можете да излъжете.
Гост   |2014-12-06
Харесвам това, което случва и чакам с нетърпение да се раззелени на пролет.
До предните двама коментирали   |2014-12-06
центърът става много хубав, на някои глупаци ако не им харесв атова-си е техн проблем проблем
До предните двама коментирали   |2014-12-06
Найден Зеленогорски ли ти каза да напишеш това? Доказва, че материала е политическа поръчка. Постът ти пък го доказва. "Посредник" не се връзвайте на евтините провокации на хората на Зеленогорски. Архитектът на проекта и изпълнителите били перфектни, а бил виновен кмета. Е как ще са перфектни лато те ги слагат тезио дървета и те разбират от такива неща? Кмета не разбира от ландшафти и така нататък. как може ако тя е недоволна това да е заради кмета, а не заради изпълнителите? Ами това е все едно да си купиш скапани домати от пазара и после да обвиниш производителя, а не продавача. Доста нескпосно и нервно изказване, госпожата явно е недоволна от нещо в личен план. И още нещо, защото да не са наши дървета? тя признава, че отговарят на европейските стандарти, но трябвало да бъдат чужди и пет пъти по-скъпи? Пет пъти? С камъни Сваровски ли с а вместо листа? Какви са били тия дървета? Сега дърветата са си наши, български, по-евтини, влели са се пари в родната икономика. Дървета ще израстат. Центъра стана хубав, не освинвайте хубавото. Винаги ще се намери някой да освини. Колкото до Димитър Стойков - предвид това, което се прави из града, този човек и истинска находка. Пожелавам му успех и занапред
Гост   |2014-12-06
Всички, които твърдят, че процесът по реконструкция на центъра върви нормално е /без никакво извинение/ абсолютен дебил, некомпетентен, заспал, необразован, глупав по природа и корумпиран. Интересно ми е 2 или 3 малоумни момиченца пишат желанията на кмета-мишок. Искам лична среща с всеки един смешник /ако не ви е страх да си покажете истинските имена и лица/, който твърди, че изявлението е поръчково. ШАХ! да ви видя сега колко силни и големи сте извън виртуалното пространство в един компетентен разговор, въпреки че съм сигурен, че нито един няма смелостта да се покаже наистина или дори да може да води адекватен диалог, по която и да е тема, защото повечето от вас са свикнали да наливат в без друго плитките си главици само чужди мисли.
Чакам среща още утре, в противен случай приемам, че всяка една моя дума е ситина. Освен това проверката на министерството няма да бъде потулена като всечко останало, защото въпросът вече е изведен до всяка инстанция. Проверките ще са пълни до най-малката подробност и тогава ще стане достатъчно ясно кое е поръчково и кое - не.
Христо Дянков   |2014-12-06
Всички, които твърдят, че процесът по реконструкция на центъра върви нормално е /без никакво извинение/ абсолютен дебил, некомпетентен, заспал, необразован, глупав по природа и корумпиран. Интересно ми е 2 или 3 малоумни момиченца пишат желанията на кмета-мишок. Искам лична среща с всеки един смешник /ако не ви е страх да си покажете истинските имена и лица/, който твърди, че изявлението е поръчково. ШАХ! да ви видя сега колко силни и големи сте извън виртуалното пространство в един компетентен разговор, въпреки че съм сигурен, че нито един няма смелостта да се покаже наистина или дори да може да води адекватен диалог, по която и да е тема, защото повечето от вас са свикнали да наливат в без друго плитките си главици само чужди мисли.
Чакам среща още утре, в противен случай приемам, че всяка една моя дума е ситина. Освен това проверката на министерството няма да бъде потулена като всечко останало, защото въпросът вече е изведен до всяка инстанция. Проверките ще са пълни до най-малката подробност и тогава ще стане достатъчно ясно кое е поръчково и кое - не.
паричко  - защо ли!f   |2014-12-01
Г-жа Христова е загубила комисионните, това е цялата истина, тя е била предварително поръчала необходимата дървесна растителност и е чакала тлъста сума.Това е причината, няма друга.
Гост   |2014-11-20
Едно уточнение към господина, който е написал цяла ода във възхвала на кмета. Недейте толкова да се хвалите с този "безплатен интернет в тролеите", защото, когато преди няколко години в Плевен новите возила бяха само мечта за далечното бъдеще, в някои линии на столичния градски транспорт (напр. авт. 111) аз ползвах точно такъв безплатен (!) WI-Fi интернет! Но пък, ако считате, че е особено важна подробност фактът, че интернет достъп ще има в ТРОЛЕИ, а не в АВТОБУСИ по градските линии - е, добре, продължавайте да се биете в гърдите, че сте открили топлата вода. Ваше право е.
спртак леоо   |2014-11-19
Спартаковски, няма ли престъпници за вадене от затвора? Хайде стига си спамил и плюл,. ако вие за 12 години бяхте построили поне едно нещо, а не бяхте крали, може и да имаше право да говориш, но понеже ограбихте града, гниди такива със Зеленограбчев и изгонихте всичко младо оттук и затворихте всички предприятия, бягай в ъгъла
до данс   |2014-11-19
Хората от Делиормана не са ли българи, идиоте? Не са ли родени в България? Не трябвали да ядат? Какво означава Делиормана за теб? Не е ли в България? Значи за делиормана не може, но циганските барони от Буковлък да печелят може? Ей, това на зеленогора хората сте най-големите мърши
до данс   |2014-11-19
или какъвто си - не пренебрегвай истински важните въпроси -
1. Защо тая е мълчала досега, защо в понеделник е казала че всичко е наред и после е отишла да клевети.Колко пари е взела?
2. Защо е печелила всички поръчки време Зеленогорско.
3. Защо е приятелка на жената на Спартански, която е говори се са разбутали цяла борова гора и са дали разрешение за незаконното Спийди.
4. Защо Спартански държи, и заради жена си ли, да се отсекат вековни чинари в съседство на Спийдки, за да може Аладин, на който същите хора около Спартански продадоха Базара за смешни пари да построят хотел?
5. Социалистическият милионер и собственик на хотел Ростов Васил Антонов какво има общо със случая?Този хотел изнася ли му?
6. Защо госпожата е забавила ремонта и озеленяването с един месец и е лишила гражданите на Плевен да видят предварително преди есента как ще изглежда зелен центъра и да му се насладят?
Колко ли е взела госпожата за поръчката зеленогорова?
7. Въпрос към зеленогоров - господине, с вашето държане колко очаквате да издържи правителството, при положение, че вие вършите само мръстотии?

до последния   |2014-11-19
Странно, защо не си си изписал името? И какъв специалист си ти, че да даваш такива квалификации? Дали не изпълняваш политическа поръчка? Локвоте хи имаше и преди, сега аз лови не виждам? Или може да спреш зимата?А преди као не се правеше нищо, по-добре ли беше? Много е лесно да седиш острани и да критикуваш?
ДАНС&me  - ДАНС&me   |2014-11-19
Ремонта на площада бе извършен бавно, неграмотно, некачествено и изключително грозно!Без нужната стандартна нивелировка, без отводнителни шахти, без необходимата информация за гражданите на Плевен! Видяхме и какви "майстори" работиха - сбиротак цигани докарани от Делиормана! Сега при дъжд няма как да прекосиш площада от дълбоки локви, с просто око се виждат вдлъбнатините и изпъкналостите, и то представете си - преди окончателно да е завършен ремонта! А какво ще е след година, след две, какъв вид ще има площада!!! Тук трябва да се сигнализира директно в Брюксел - много пари са усвоени - 5 000 000, но за каква работа !!!
зеленогоровгеносцид   |2014-11-19
Тази Христова незабавно да бъде разследвана защо е забавила засаждането на дърветата и цветята с цял месец и не е дала на работниците да работят през октомври. Защо лиши плевенчани да видят центъра си в цялата му красота със зелени листа по засадените дървета, макар и за малко, и защо работниците трябваше да лазят в калта и студа, в дъжда, вместо да работят в хубаво време? Защото политическата поръчка беше нещата да изглеждат неприветливо и кално, а не да се види целия център по хубаво време и плевенчани разхождайки се на слънце през уикенда да се насладят на центъра, който заслужават?Това е не само неуважение към гражданите на Плевен и работниците по площада, това е геноцид , системно извършван от приближени на Зеленогорски и Спартански хора. И не я е срам да два след това интервю, при положение, че е овапцала всичко?
буди недоумение   |2014-11-19
Как може в понеделник госпожата на оперативка по проекта да бъде запитана има ли забележки тя да каже, че няма и че всичко е наред и да изтича веднага след това да дава това интервю, от което така и не става ясно какви са според нея нарушенията? Каква е връзката й със жената на Спартански, която е лесовъд и какво общо имат със съсипването на боровата гора и слагането на Спийди там, както и с желанието да се отрежат вековните чинари, за да може Аладин, който купи на безценица Базара да си построи хотел? А казионният му политик, прокарващ идеята за сечта не е ли самия Спартански, дясната ръка на Зеленогорски? Как става така, че даващата интервю е казионният архитект на Зеленогорски и е вземала повечето апетитни поръчки по негово време? Та всичко това е поръчково
запознат   |2014-11-19
Всичко си е ок, Община Плевен действа яко, в града се наляха много европари, видно е развитието на града, нови улици, мол, завод, център, тролеи, нови линии. Всяка стотинка отдавна е проверена,както и всички пари, идващи от Европа, като проверките са постоянни. Това го знае всеки грамотен човек, който се е занимавал с европроекти, Зеленогорски и Спартански няма как да знаят, защото те пукната европара в Плевен не са докарали. Ами тая госпожа си оцапа яко името, те двамата истинските кукловоди се смеят сега под мустак ни лук яли, ни лук мирисали, а тя оцапа името си, гилдията, всичко. Една употребена и захвърлена госпожа, жалко за нея и доверчивостта й
одит на община Плевен !   |2014-11-19
Крайно време е да се направи цялостна проверка на програмата- разходите и работата която е свършена до момента по ремонта на площада! Евгени Генов трябва да може да отговори на всички журналисти за какво е изхарчена всяка една стотинка!
колега   |2014-11-19
арх. Христова, изненадан съм и озадачен как в един и същи ден давате положителна оценка за ландшафните дейности на площада и публикувате подобна позиция. С неаргументираната си атака уронихте авторитета на доказани експерти. Сега става ясно защо изрично настоявахте озеленяването да започне с месец по-късно. Не знам какви са мотивите ви за този грозен акт, но със сигурност загубихте доброто си име за много колеги от гилдията. А на плевенчани, които искрено се вълнуват от най-големия проект в града за последните 20 години ще кажа - растителността на площада е осигурена от лицензиран производител, който гарантира качеството й, а напоителната система работи отлично.
плевенчанин  - грозно   |2014-11-18
Тази госпожа без апелационно получаваоше всички общински поръчки по времето на Зеленогорски.Тя тя му е задължена много и за Спеди!?! Много дървета и цяла градинка бяха съсипани с нейното активно участие! - но нещо повече сега на тази дама плащат едни много близки до Спартански елементи, които вече години плащат заплата на жена му и с това контролират всичките му публични изяви!
Пази боже от жена, която спи сама!
Всеки може да я купи за жълти стотинки!
Иван   |2014-11-18
за пореден път българският нихилизъм проработи с пълна сила
ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО   |2014-11-18
ЯВНО ДЪРВЕТАТА НЕ СА ПОРЪЧАНИ НА КОГОТО ТРЯБВА И ИЗВЕДНЪЖ АРХИТЕКТКАТА ВИДЯЛА, ЧЕ ИМА ПРОБЛЕМ!!! ЧАК ТОЛКОВА ТЪПИ НЕ СМЕ.
Гост   |2014-11-18
Какъв ви е проблемът тук?Че се прави нещо хубаво ли?Боже , колко нещастници има по този свят!
Гост   |2014-11-18
оо, бе какво се правиуте на луди, истината е, че идат избори и един двама политически тролове са решили да изпозлват тази поръчкова новина и да плюят яко. Това е истината, даже не го крие тролчето, а си казва, че идат иузбори и имало още малко време. Има още една година, през тази една година на заплата ли ще бъдете да плюете по всички проекти в Плевен? Какво ми се правиш на много загрижен? Плащат ти да седиш и да плюеш по европроектите, защото знаеш, че на Зеленогорски тези проекти хич не му бяха силата. И ак преди сте крали и с гъза си, и си мислите че и сега е така, защото виждате колко мащабно се развива града и се строи, а вие си мислите ех как можеше сега да крадем - е няма как,първо защото и от София, и от Европа постоянно ни грозят санкции, ако има нарушения и второ защото зеленосвирчев вече не е на власт. Така че е повече от ясно, че няма нарушения, а на някаква лелка й е платено нещо ,и няколко или по-скоро един трол се окачи . Толкова и знае за европроектите, но не това е важното, а да се оплюе всичко
Гост   |2014-11-18
Всичко на площада си е ок. Но вие го знаете нали? Госпожо, дали се гордеете с това, което правите? Как се гледате в огледалото? Как изглеждате? Защо няма ВАША СНИМКА, СРАМ ВИЕ ДА ЗАСТАНЕТЕ С ЛИЦЕТО СИ ЛИ? Колкото до проверки,има проверки постоянно, защото контрола си по европроектите. От европроекти не може да се краде, защото има постоянен контрол.Никой не ти дава ей така пари да ги харчиш. Така че престанете с лъжите. Ето защо по време зеленогорово Плевен нямаше никакви привлечени пари по европроекти, не можеше да се краде и не бяха интересни. Нали?А сега се случват толкова много модерни неща? Госпожо, как ще спите довечера? кАК ЩЕ ГЛЕДАТЕ В ОЧИТЕ ДЕЦАТА СИ ОТТУК НАТАТЪК?
да се провери до стотинка!   |2014-11-18
Това не бива да се оставя така- веднага проверка до стотинка!
Niki   |2014-11-18
Центърът става страхотен. не виждам повод за драми!
Гост   |2014-11-18
Защо сте й дали платформа на изява на тази? Мислите ли, че това е полезно за Плевен? Едва лиТази жена в момента разделя хората и създава омраза
?   |2014-11-18
Госпожо? Кажете? Кой ви плати? Защо мълчахте досега? И как ще ни убедите, че има нередност в това, че си купил дърветата пет пъти по-евтино, но да са наши, а не по-скъпо да не са наши видове, да са чужди? И откъде знаете че ако е имало разлика парите не са отишли за нещо по-належащ и важно?Ще застанете ли пред съдия? Пред прокурор? Виждате ли какво предизвиквате с неподготвените си нереалистични фантасмогории? Или това ви беше целта, поръчката? За Колко? За много ли?
ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ   |2014-11-18
Не винете жената просто е била принудена да се подпише под този пасквил от октопода, създаден от бившите управници, който иска да продължи да изсмуква жизнените сили на града. Стига клевети и измами. Искаме града да се съживи и само кмета Стойков работи за да се случи това.
?   |2014-11-18
личи си, че е лична позиция, при това заядлива и неиздържана. Но се чудя защо се позволява такива махленски матряли въобще да си чешат езиците поръчкови политикани под тях?Или това е целта?Ще припомня, че не греши само този който не работи. Дори и на Спартански му се случва по някой път да не успее да измъкне някой престъпник от затвора
Буковлъшките стратези   |2014-11-18
Искаме и ние от парите от проектите. Добре си бяхме при Зеленогорски.
лафка-джия   |2014-11-18
Кой седи зад това поръчково интервю? Кой? Кой? Скобата има ли нещо общо? А?И едно дебело момче, успяло на 33?
Гост   |2014-11-18
Защо досега не е сигнализирала, нали сама казва, че е натоварена с нодзора на дейностите. МИРИШЕ НА ГНИЛО и то не от торовете на цветята г-жо Христова. Явно сте поставила в услуга на някого името си. Срам ме е заради вас.
Гост   |2014-11-18
Това платено ли е? Кой? Кой? Моделът Кой?Не знам, но тази дама определено си оцапа пътищата, много грозно и поръчково. Госпожо, попитаха ви защо не ви е мъчно като ландшафтен архитект за хубавата борова горичка, която съсипаха за да построят Спийди, същото Спийди, което уж случайно споменавате и за което ви е мъчно
Да се разследва ot OLAF и ДАНС   |2014-11-18
Да се разследват парите - 5 000 000лв. за какво са похарчени! Също неравностите с новите плочки в радиус 20 метра около ДНА'то защо не са оправени?, акт 15 няма да бъде даден!
Гост   |2014-11-18
Толкова поръчково интервю не съм чел отдавна. Като се видя, че площада ще стане, въпреки клетвите и доносите на "загрижени" ексуправници, се започна с клевети.
Гост   |2014-11-18
И за да не бъда голословен - ето всичко хубаво, което направи кмета Стойков за 3 години, спомнете си преди това какъв пустопаш беше - Трябва да признаем, че толкова промени не са се случвали, и то в положителна насока, от 30-а години, от времето на социализма. И за да не бъда празнодумец, ще представя факти -най-после ремонтиран стадион, започва строеж на чисто нова многофункционална спортна зала, построен най-накрая модерен хубав басейн, асфалтирани улици и Индустриална зона, нови тролеи и нови линии, опасващи целия град, нови информационни табели кога и кой тролей идва, електронни, като в София, безплатен интернет в тролеите - първия град в България с такава модерна услуга, ремонтирани Панорама, исторически мост на Вит, крепостта Сторгозия - преди всичко беше в руини и змиярници, чисто нов ремонтиран обновен площад с капково напояване, зеленина и лед осветление, откриват скоро нов завод Нексанс за кабели на коли, докаран от общинското ръководство, което се лиши от над 1 млн обезщетение, за да дойде инвеститора, чисто нов истински мол отвори врати със световни търговски марки, Градската градина вече не е пикалня - Арт център отвори врати, построи се нова детска градина, десетки нови детски и спортни площадки, Кайлъка е реновиран и с барбекюта и детски площадки, блок Тотлебен - блока на ужасите бяха изгонени циганите от него, които тормозеха Сторгозия и блока бе продаден на печалба, Общината е събрала всичко, което е заложила като таргет за данъци, и е финансово стабилизирана, отделно се работи по още няколко мащабни проекта като университетски кампус, строи се фармацевтичен факултет към Медицинския университет,Воден проект се подготвя, и още много много неща като ремонтирани детски градини, построени защитени жилища, центрове за социални дейности и така нататък. Този кмет е направо преобрази града, след като в Плевен не се случваше нищо сума ти и години
Гост   |2014-11-18
Г-жо, това ли целяхте с това интервю - тези коментари? Това ли ви беше целта?Кой ви плаща?
Гост   |2014-11-18
Кметът работи яко и политическите тролове бързат да го охулят, нищо, че изборите са чак догодина. Давай все така кмете, ти преобрази Плевен и помни, че камъни се хвърлят винаги по плодно дърво, а критикуват само мързеливиците, истинските полезните хора като теб работят - дерзай
до олаф   |2014-11-18
Кметът да изиска веднага ай пи адреса ти и да те даде на съд за клевета.
ОЛАФ!!!  - ОЛАФ!!!   |2014-11-18
ДА СЕ СИГНАЛИЗИРА ОЛАФ НЕЗАБАВНО - ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ за борба с имамите!!! ЯВНО ТОЗИ КМЕТ - димитър стойков ПРОДЪЛЖАВА ДА КРАДЕ ПАРИ!!!
Гост   |2014-11-18
много хубав и модерен стана центъра, дано вандалите не го съсипят
Георгиев   |2014-11-18
Браво на кмета, съживи този град след като Зеленогорски го разби за 12 години, изгони 30 хил от него, безработица, затвориха всички предприятия, закрива Военното училище. ШЗО-то, всички малки фирми фалираха заради инвазията на големите вериги, град разбит и окраде.
Петров   |2014-11-18
Сега като се замисля, вярно толкова много неща се правят в този умрял град, а преди нищо - оня Зеленогорски го опропасти и съсипа, семйството му от над 10 години живее в София, както и самия той, забогатя яко, а всички предприятия в Плевен ги фалира заедно с Костов, съсипа дори общинските фирми - Галена - де се е видяло да фалира аптека, сложена в ДКЦ?, Ами източване на Жилфонд - продадени над 400 апартамента на безценица, , фалиране на Автобусни превози и даване на превоза в ръцете на Рамадан Аталай от ДПС..и още хиляди зулуми, ше полащаш рано или късно тиии. Ами парите от земеделски земи?
маджуна   |2014-11-18
Много евтин опит да изпратиш, Спартански, поредния "възмутен" гражданин да резили хубавия нов център и кмета, който го направи. Определено опита ти не успя, поне за информираните. Много избудаля вече бе, от възрастта ли е? Нали няма как да убедипш хората с поръчков материал, че центъра е лош, защото е трябвало да се купят същите дървета, но пет пъти по-скъпи? Или да лъжеш за някаква ревизия - ревизии се правят постоянно, защото това е по европроект.
плевенчанке?   |2014-11-18
Дай едно именце де, що се криеш така угодно?Кажи сега за кой да гласуваме, а? ))Хихихи, те изборите чак догодина, ама Спартански вече се подредил, хахахахаха
евтино   |2014-11-18
евтино заяждане виждам аз и последния коментар го доказва. хайде сега да се окачават троловете на Зеленогорски по поръчка на Спартански и да действат...А, и това уж случайно споменаване на Спийди" много ми хареса, хахахаха, я кажете нещо за вековните дървета, които вашите кукловоди Зеленогорски и Спартански искаха да отсечат само на няколко метра от "СПийди", защото да може този, на който продадоха Базара за без пари, Алкалдин, да си построи хотел?
плевенчанка   |2014-11-18
Уважаема арх. Христова,
Поздравявам Ви за доблестната позиция и професионално отношение. За съжаление от много гилдии се чува недоволство. Липсата на Кмет и наглото отношение на общинска администрация, определено създават проблеми на плевенските граждани. До края на мандата има малко време дано някой се сети да им напомни, че "Служител" означава да СЛУЖИШ .....
Петя   |2014-11-18
да, онзи ден направо се прехласнах по фонтана , май в цяла България няма такъв
Гост   |2014-11-18
дърветата трябвалко да бъдат пет пъти по-скъпи, това й е проблема - аз проблем не виждам, но тя вно е имала интерес
Катина   |2014-11-18
центърът е много хубав,аз не знам какъв и е проблема на тази жена
Гост   |2014-11-18
по-скъпи дървета и да приберете едни пари, а не е станало, но моля ви, недейте така спами, това е вредно, учите хората да не се радват на новото и хубавото, а да критикуват. Критикуват само мързелите. Аз харесвам всичко, което се направи и се вижда, че в града се действа и нещата се пораздвижиха, преди - едно голямо нищо не се случваше. Ако не са короните на дърветата щяха да са цветята примерно - на крива ракета и Космоса й пречи. Дразните с тоя негативизъм, от думите ви излиза жлъч и злоба
и още нещо   |2014-11-18
Друга опорна точка, която доказва, че госпожата изпълнява поръчка - защо вмъква изобщо сагата "Спийди". Ей така тихомълком, говорим за цернтъра и изведнъж на нея й било болно за градинката пред Спийди.Какво общо има? Че пред Спийди нямаше градинка, госпожо, а насипани камъни и пътека от плочки до масите. Спийди е точно толкова незаконно, колкото и цирея пред него, и не е проблема само в разрешителното за строеж , а и защо администрацията на Зеленогорски е продала земята там. Най-вероятно и двете постройки се водят временни нали? А спомняте ли си каква хубава борова горичка имаше там? И полянка? Странно е един плевенски ландшафтен архитект да не го боли за хубава поляна с борова горичка на центъра на Плевен, а да го боли, че Спийди няма тераса към центъра? Да не би и шефа на Спийди да играе тука в конспирацията? Да гътат и цирея, и Спийди и да става отново горичка.
до 2   |2014-11-18
Найден Зеленогорски ли ти каза да напишеш това? Доказва, че материала е политическа поръчка. Постът ти пък го доказва. "Посредник" не се връзвайте на евтините провокации на хората на Зеленогорски. Архитектът на проекта и изпълнителите били перфектни, а бил виновен кмета. Е как ще са перфектни лато те ги слагат тезио дървета и те разбират от такива неща? Кмета не разбира от ландшафти и така нататък. как може ако тя е недоволна това да е заради кмета, а не заради изпълнителите? Ами това е все едно да си купиш скапани домати от пазара и после да обвиниш производителя, а не продавача. Доста нескпосно и нервно изказване, госпожата явно е недоволна от нещо в личен план. И още нещо, защото да не са наши дървета? тя признава, че отговарят на европейските стандарти, но трябвало да бъдат чужди и пет пъти по-скъпи? Пет пъти? С камъни Сваровски ли с а вместо листа? Какви са били тия дървета? Сега дърветата са си наши, български, по-евтини, влели са се пари в родната икономика. Дървета ще израстат. Центъра стана хубав, не освинвайте хубавото. Винаги ще се намери някой да освини. Колкото до Димитър Стойков - предвид това, което се прави из града, този човек и истинска находка. Пожелавам му успех и занапред
Гост   |2014-11-18
Харесвам това, което случва и чакам с нетърпение да се раззелени на пролет.
ДАНС !  - данс!   |2014-11-18
Дамата е права, трябва да се извърши РЕВИЗИЯ на спестените пари и да се проследи към кои партийни другари на ГЕРБ са пренасочени! В Плевен е така от деня в който Димитър Стойков влезе в общината - корупция и злоупотреба със огромни средства! Цял град знае тези факти!
patriot   |2014-11-18
Хората работят яко и се бъхтат у калта от сума ти и време, в дъжд и студ, засаждат, подреждат, носи се пръст, госпожа началничката, пишеща проекти и пиеща кафенце недоволна. Това разбирам аз - не били доставени едни чужди дървета от едно определено място, което не е България - това й е проблема. Да не би да взема комисионна оттам и да е пропаднала? А защо пък трябва да е на вашето и по вашия проект? Ами ако е бил прекалено скъп, а е трябвало пари за други работи - например да се плати на разни изпълнители, защото парите бяха спрени заради Орешарски и сие?Казвате - "Наложи се растенията да бъдат заменени с такива от нашия пазар, които отговарят на посочените от мен размери, но не и на необходимото качество." Ами разбира се, че са от нашия пазар, трябва американски ли дървета да имаме? Това е център на български град, поне една хубава природа имаме, разбира се, че наши дървета ще засадим? Отговаряли на изискванията, но не били добре оформени като корона, ами да ги оформят, голяма работа. В България сме нямали стандарт за растителност и затова трябва да си внесем дори дръвчетата от Европа? Каква глупост и чуждопоклонничество.Ами айде тогава да си изсечем горите , а?
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Сряда, 19 Ноември 2014 10:52