Начало Култура Образование По проект на Педагогически колеж - Плевен 30 студенти се подготвиха да водят Часове по доброта
22 Май 2019 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Сряда, 22 Май 2019 11:56
Сряда, 22 Май 2019 11:35
Сряда, 22 Май 2019 09:38
Сряда, 22 Май 2019 09:33
РЕКЛАМА
По проект на Педагогически колеж - Плевен 30 студенти се подготвиха да водят Часове по доброта Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 05 Юни 2018 18:15
proekt pedagogicheski kolej По проект „Превенция срещу езика на омразата в образователните институции” работят в Педагогически колеж – Плевен към ВТУ. В него участват 20 студенти от Педагогически колеж - Плевен и 10 студенти от Филиал - Враца на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.
Директорът на Педагогическия колеж в Плевен, доц. Емил Бузов и ръководителят на проекта, доц. д-р Анелия Рангелова споделиха пред журналисти резултатите от 15-месечната работа от началото на проекта досега. Проектът е финансиран от Министерството на образованието и науката.
„Ние сме убедени, че бъдещите учители, които подготвяме, трябва да имат нагласа, умения и компетентности за превенция срещу употреба езика на омразата в училищата, когато започнат да преподават. Както казах при първата ни среща с медиите по повод началото на проекта, смятам, че използването на такъв език в претендиращи да са демократични общества е позор за самото общество и трябва да му противодейства. Проекти, кампании, прояви като нашия проект, които са кратковременни, а касаят такива значими и големи проблеми, нямат особен ефект, ако не са част от общи усилия. Но въпреки това ние мислим, че сме поставили началото на една целеполагаща идея”, поясни доц. Бузов.
Целта на проекта е студентите бъдещи детски и начални учители да усвоят знания, умения и компетентности, които да приложат в педагогическата практика с цел нулева толерантност срещу употреба езика на омразата сред учениците. Първият резултат от проекта е разработката на обучителни модули по няколко основни теми: Преодоляване на стереотипи и предразсъдъци в образованието срещу езика на омразата, Междуинституционални взаимодействия срещу езика на омразата, Включване на семейството срещу езика на омразата, Изкуството срещу езика на омразата и Умения за междуличностна комуникация срещу езика на омразата. Те са разработени и представени на участниците по време на обучението от университетските преподаватели, ангажирани в проекта, водени от доц. Рангелова.
Обучени и подготвени за работа с модулите студентите, участващи в проекта, са влезли в истински учебни часове – в Час на класа, за Плевен – в три партньорски начални училища – „Христо Ботев”, „Патриарх Евтимий” и „Отец Паисий”. Аналогични дейности са се провели във Враца.
До края на проекта предстои да се проведе среща с партньорите, на която ще бъдат връчени сертификати за участие.
Доц. Анелия Рангелова сподели, че работата е протекла гладко, защото „лесно се ръководят мотивирани хора”. „Повярваха ни 30 студенти, а на тях им повярваха около 600 деца, по една тема, по която няма незаинтересовани”, каза доц. Рангелова. Притесненията и смущенията на студентите при срещата с учениците в трети клас, с които са работили, бързо са се разсеяли, благодарение на добрата им подготовка, добави ръководителят на проекта, а след нея го потвърдиха и двама от бъдещите учители.
Камен Кинчев, второкурсник от специалност Начална училищна педагогика и английски език, сподели, че е бил не просто въведен, а подготвен за проекта, макар да е бил притеснен от пълната липса на опит. Получил е подкрепа и от класните ръководители на учениците. Работата с децата е била изцяло под формата на игра. Например да нарисуват как изглежда омразата, като листовете с изображенията после са били смачкани и „изядени” от магическа кутия с нарисувано върху нея чудовище. Децата наистина повярвали, че така омразата е напуснала класната им стая и в нея е останало само доброто. За лесното възприемане на обучението е допринесло това, че игрите са с познати и любими на малките анимационни герои, което допълнително ги е предразположило.
Свои впечатления от прилагането на наученото по проекта сподели и Елена Петрова от 3 курс. В нейния урок децата са били подканени първо да споделят с какви думи биха заменили лошите думи, които са използвали при последната конфликтна случка в училище. После всички ученици са написали на листчета с формата на лист от дърво своята мечта или голямо желание, които са залепили на рисунка на дървесен ствол. Танцували заедно на песен за приятелството и били помолени след края на песента да кажат нещо хубаво на съученика до тях. Всички добри думи останали в класната стая. Така всеки път, когато пожелаят, децата ще могат да си припомнят какво са си пожелали или каква е мечтата, за която са мислели, каза Елена Петрова. Голямо удовлетворение за нея е било, че децата са питали „Госпожо, кога ще дойдете пак?”.
Теоретико-приложния обучителен модул за превенция на езика на омразата и след края на проекта ще е на разположение в библиотеката на Педагогическия колеж, за да могат и други студенти да се обучат за работа с него и той да се прилага в повече училища.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Вторник, 05 Юни 2018 21:06
 
Фейсбук коментари
Сподели статията