Начало Култура Образование Родолюбиви прояви пред 3 март в детска градина "Първи юни"
22 Май 2018 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 21 Май 2018 19:10
Понеделник, 21 Май 2018 18:06
Понеделник, 21 Май 2018 17:29
Понеделник, 21 Май 2018 16:39
Валути
РЕКЛАМА
Родолюбиви прояви пред 3 март в детска градина "Първи юни" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 02 Март 2018 18:06
dg 1juni1 dg 1juni2 dg 1juni3 Станалият вече традиционен конкурс за изпълнение на родолюбиво стихотворение се проведе днес в салона на детска градина „Първи юни” в Плевен, информира директорът на градината,  Александра Иванчева. „Правим конкурса в навечерието на националния празник на България, за да доближим децата до преживявания, свързани с историческото минало на България, с възторзите и вдъхновението на писатели и поети, възпяващи преклонението си към родината. Когато обявим конкурса, децата малко плахо заявяват желание да участват. После се разпалват взаимно  и броят на пожелалите да учат стихотворения лавинообразно расте. Ние се радваме, когато децата пожелаят извън задължителното учебно разписание да поемат ангажимент, който може да се определи като родолюбив”, споделя г-жа Иванчева. И разкава как при рецитацията от сценичното вълнение, от аплодисментите, от радостта, че са се справили, сърцата на децата започват да трептят в по-особен ритъм.
Прозвучаха стиховете: „Аз съм българче“, Иван Вазов; „Високи сини планини“, Младен Исаев; „Татковина“, Петко Славейков; „Хайдути“, Хр. Ботев;   „Трети март“, Николина Жекова; „Молитва“, Иван Вазов; „Горда Стара планина“, Цв. Радославов;  „Хаджи Димитър“, Хр. Ботев; „На Шипка“, Людмила Билярска; „Моята молитва“, Христо Ботев; „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“, фолклорен текст, преработен от Петко Славейков.
Гост на рецитала  беше първокласницата и бивша възпитаница на детската градина Мария Славчева. Мария е участвала не веднъж в конкурсната проява. Тя изпълни пред децата стихотворението „Радецки“, с изпълнението на което през миналата година спечели първо място в Междуучилищния литературен конкурс „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“. Тя беше подготвила книжки за две деца, които са я впечатлили най-силно.
Децата се представиха достойно и получиха грамоти за отлично представяне.
Ето куплет от стихотворението „На Шипка“ на Людмила Билярска, изпълнено от Аделина Владимирова:
„Земята помни всяка капка кръв.
Пропила се в пръстта – не излинява.
На Шипка не шуми гора от дъб,
но исполин расте.
От Незабрава.“
Пак в навечерието на 3 март децата от ДГ „Първи юни” и родителите  им са се включили в апостолската родолюбива идея на Миглена Цанова – да бъде ушито от децата на Плевен най-дългото българско знаме. Утре то ще бъде акцент в празника в Плевен.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти