Начало Култура Образование Плевенски учителки: ЦЕРН е мечтата на всеки физик
17 Октомври 2018 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Сряда, 17 Октомври 2018 13:45
Сряда, 17 Октомври 2018 10:45
Сряда, 17 Октомври 2018 10:40
Сряда, 17 Октомври 2018 10:35
Валути
РЕКЛАМА
Плевенски учителки: ЦЕРН е мечтата на всеки физик Печат Е-мейл
( 5 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Ваня КЮРЧЕВА   
Сряда, 07 Август 2013 00:08
Главен учител Надежда Вълева от Гимназията с преподаване на чужди езици и старши учител Пенка Мончева от Професионалната гимназия по туризъм ”Алеко Константинов” се завърнаха преди дни от едноседмично обучение в ЦЕРН. Нашите преподавателки по физика бяха участници в Третата Национална учителска програма на Министерството на образованието, която дава възможност на учители по физика, астрономия и природни науки да се обучават  в специализираните лаборатории на Европейската организация за ядрени изследвания - ЦЕРН.
„Да се потопиш в магията на ЦЕРН е мечта на всеки физик, а когато си в обкръжението на български учени,  посветили се  на физиката, благодарение и на своите учители, чувствата, които те обземат трудно могат да се опишат. Новости във физиката на елементарните частици, посещение на експериментални установки, където се разкриват „тайните”на нашето съществуване, свързани  със стандартния модел за материята и произхода на Вселената, Н - бозона и неговото значение за науката - това са част от темите, по които актуализирахме знанията си”, разказа за „Посредник” Надежда Вълева.
Плевенските учителки са имали възможността и да споделят мисли по темите с физика Петър Христов, възпитаник на СОУ „Стоян Заимов”, който е един от малкото българи с договор за постоянна работа в ЦЕРН. „В непринуден разговор ученият сподели и някои спомени от ученическите си години, като не пропусна да изрази и благодарността си към учителката си по физика - Рада Върбанова.
През септември Петър Христов ще бъде в България за участие във  Втория Национален Конгрес по физически науки, организиран от Съюза на физиците в България, Българска академия на науките и Софийски университет „Св. Климент Охридски” и при срещи се с него в ЦЕРН успяхме да уговорим среща на родна територия с изявени плевенски ученици, които ще станат учредители на клуб „Приятели на ЦЕРН”, продължава разказа си Надежда Вълева.
Посещението в ЦЕРН завърши, но работата на учителките сега започва. Те ще споделят наученото с колеги физици, ще организират изложби в училищата си, посветени на най-голямата физична лаборатория, ще вмъкнат новостите в урочната работа, ще работят като истински посланици на голямата наука.

От няколко години ЦЕРН събира физици от цял свят

През тази година 35 учители по физика и астрономия и четирима експерти по природни науки от цялата страна имаха шанса да се обучават в специализирана лаборатория на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН). Това e шестата програма за обучение на български преподаватели в световния научен център (бел. авт. - в първите три години от възможността да видят адронния колейдер се възползваха само два града в България, от три години в обучението участват преподаватели от цялата страна).
Българските учени, работещи в ЦЕРН, предварително бяха изготвили за нашите педагози интересни обучения в най-големия център по физика на елементарните частици в света. Преподавателите посетиха световноизвестната експериментална установка и проведоха цикъл от лабораторни упражнения.
Целта е българските учители, участници в обучението, да разработят пакети от дейности за прилагане на получените знания в обучението по физика, астрономия и природни науки.
Ще припомним, че квалификацията на български учители в научния център започва през 2008 г. От 2011 г. програмата се финансира от Министерството на образованието и науката. Страната ни е петнайсетата държава членка на Европейската организация за ядрени изследвания с национална програма за обучение на преподаватели. Нейната цел е да поддържа интереса на учители и ученици към науката.
ЦЕРН отваря вратите си и за ученици, като първата ни делегация посещава центъра през 2009 г. Инициатор на създаването на българската програма е директорът на Националната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна Свежина Димитрова. Тя разработва общинска програма за обучение на учители от морския град в ЦЕРН, която за две години прераства в национална.
Eвропейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) разполага с най-големия комплекс от ускорители в света.
Тя събира физици от цял свят, които проучват произхода на материята и силите, които я удържат. Най-големият ускорител на елементарни частици е с диаметър 27 км и се намира на 100 м под земята. В него се симулират условия, близки до тези в ранните моменти от развитието на Вселената, за да се разбере какво се е случило една стотна от наносекундата след Големия взрив.
В централната част на големия адронен колайдер се намира най-големият хладилник в света.
Той поддържа температурата от 3оК (К - келвин - единица за температура в Международната система единици (SI) и е една от седемте основни единици от SI. Тя се определя чрез два факта: нула келвина е абсолютната нула (при която движението на молекулите достига своя минимум), един келвин е 1/273,16 част от т. нар. термодинамична температура на тройната точка на водата. Температурната скала на Целзий се определя в келвини, като 0°C съответстват на 273,15 келвина, което е точката на топене на леда при нормални условия), която е по-ниска от тази в дълбокия Космос. По време на симулациите протоните с максимална енергия се движат със скорост 0.999999991 от скоростта на светлината. Всеки от тях изминава 27-километровата тръба повече от 11 000 пъти в секунда. В точката на сблъсъка температурата достига до милиони градуси и надвишава температурата на най-горещите звезди.
Налягането в тръбите е десет пъти по-ниско от това на лунната повърхност.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Сряда, 07 Август 2013 09:09
 
Фейсбук коментари
Сподели статията