Начало Култура Образование
12 Декември 2017 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини
Вторник, 12 Декември 2017 13:35
Вторник, 12 Декември 2017 13:33
Вторник, 12 Декември 2017 13:32
Вторник, 12 Декември 2017 13:30
Валути
РЕКЛАМА
Образование
Коледари от детска градина „Щурче” благословиха областния управител и администрацията Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 12 Декември 2017 11:18
koledarcheta oblast1koledarcheta oblast2Коледна изненада поднесоха днес на областния управител на Плевен, Мирослав Петров и администрацията, която управлява, децата от група „Симба” на детска градина „Щурче”.
С благословии за здраве, щастие и успехи те внесоха много празнично настроение в Областна администрация, пресъздавайки българските традиции за един от най-хубавите празници – Коледа. Топъл кравай, сят - пресят, вит – превит връчи на областния управител водача на коледарите като благодарност за топлото посрещане и с пожелание за благоденствие и берекет.
„Бъдете все така усмихнати и лъчезарни. Очаровахте всички ни с таланта и артистичността си”, обърна се към малките гости областният управител на Плевен Мирослав Петров и пожела на децата дядо Коледа да им донесе най-хубавите подаръци.
Както повелява традицията, малките коледарчета получиха краваи и сушени плодове като благодарност за изречените благословии. Те имаха възможност да разгледат кабинета на областния управител и да се снимат с него.
Специалната изненада бе голяма сурвачка, изработена от децата в духа на народната традиция, която те връчиха на областния управител господин Петров с пожелание за здраве и благоденствие на цялата област.

Последно променен на Вторник, 12 Декември 2017 11:26
 
Ученици от ПГПЧЕ ще са депутати за ден в Страсбург Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 12 Декември 2017 09:53
gpche strasburgУтре 24 ученици – победители в национални олимпиади, конкурси и състезания, от Х клас и ХI клас на Професионалната гимназия по чужди езици в Плевен и двама ръководители – Грета Димова – заместник-директор и Силвия Стоянова – старши учител по география и икономика тръгват към Страсбург. Там, на 15.12.2017 г. учениците ще бъдат депутати за един ден в Европейския парламент.
Те ще заседават в работни международни групи и ще дискутират европейските приоритети по теми, по които предварително са подготвени: „Околна среда и възобновяеми енергийни източници“, „Сигурност и права на човека“, „Европейска политика за развитие“, „Бъдещето на Европа“, „Миграция и интеграция“, „Младежка заетост“.
Подготвено е словото и фотосите-символи, с които учениците от училището, облечени в национални носии, ще представят на европейския свят България, Плевен и Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици. Ръководителите споделиха, че учениците са перфектно подготвени, както с материята, свързана с дейността, устройството и структурата на европейските единици и европейския съюз, така и с представянето и дебатирането на английски език. Силно се надяват от международните групи да бъдат излъчени говорители и протоколчици от Езикова гимназия – Плевен, които да представят докладите на работните международни секции на симулираното заседание в пленарната зала на Европейския парламент, където учениците ще заемат местата на европейските депутати.
 
ДГ "Звънче" и НЧ "Тракия" заедно отбелязаха 140 години от Плевенската епопея Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 08 Декември 2017 08:20
dg zvanche plevenpomni1По повод честването на 140 години от Плевенската епопея, ДГ "Звънче" и НЧ "Тракия-2013" - Плевен реализираха съвместен проект под наслов „Плевен помни“, като част от годишния план за дейностите на детската градина. Проектът е финансиран от дарители на читалището. Целта е осъществяване на ефективни образователни дейности, съдействащи за укрепването на българската духовност, за съхраняване на националното самосъзнание и историческо наследство.
Проведоха се конкурс за рисунка на родители и деца панорама „Плевенска епопея“
, съвместна изложба  на деца и ученици от ДГ „Звънче“, ДФСГ „Интелект“ и НУ „Лазар Станев“ за изобразяване на исторически паметници, свързани  с руско-турската освободителна война. Децата от подготвителна група и втора група оцветяваха изображения на „Свети Георги Победоносец“ - православния параклис-мавзолей в Плевен и панорама „Плевенска епопея“, гледаха филм на НЧ „Тракия-2013“ за историческите паметници в Плевен; слушаха песни, посветени на града и участваха в дидактични игри, изработени от НЧ „Тракия-2013“ за обогатяване знанията им за историческите обекти в Плевен. Възпитаниците на градината подреждаха пъзели с  изображенията на панорама„Плевенска епопея“, паметника на ген. Скобелев, РИМ - Плевен, параклиса-мавзолей, музей „Освобождението на Плевен - 1877 г.".
Активен участник в дейностите на децата беше Диана Данова - председател на постоянната комисия „Образователна политика и читалищна дейност“ в Общински съвет – Плевен.
 
Ученици от ОУ "Цветан Спасов" направиха вълнуващо пътуване в историята Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 08 Декември 2017 17:27
140godini vlak1140godini vlak2140godini vlak3140godini vlak4Пътуване в историята. Чували ли сте за него? Това не е просто пътуване от точка А до точка Б. Това е пътуване с Влак на времето по направление „Руско-турска освободителна война“. Такова вълнуващо пътуване преживяха шестокласници и седмокласници от ОУ „Цветан Спасов“, Плевен, водени от техните ръководители - Габриела Велева, учител по история и цивилизация, Заря Николова, учител по музика, Борянка Панталеева, учител по информационни технологии и Стефка Костова, учител по изобразително изкуство. Целият екип от пасажери беше съпроводен от родители и гости, съпричастни към родолюбивия дух и идеята на интерактивното занятие, проведено на 7.12.2017 г. от 17:30 часа с любезното домакинство на регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Плевен.
Всеки от присъстващите получи билет и според знанията си беше разпределен в един от трите вагона „Пощенски“, „Музикален“ и „Киносалон“. Първата провокация към пътниците гости беше правилното разчитане на закодирана дата в номера на билета, което донесе награда – календар с творби и ученически есета, изработен от клуб „Млади възрожденци“. С лекота пасажерите се пренесоха в миналото, където се потопиха във вихъра на събитията от Руско-турската освободителна война. Чуха император Александър II да чете Манифеста за обявяване на войната в 1877 година, преживяха дългоочакваното от поробения български народ преминаване на руските войски на Дунава, участваха в ожесточените битки по редутите край Плевен. Военните сражения придобиха човешки смисъл в писмото на Николай Константинович Шилдбах, подпоручик от руската армия, написано на 11 октомври 1877 г., с молив, върху пожълтяла военна бланка и адресирано до баща му. На 24 октомври на редутите при Телиш подпоручик Шилдбах е убит в сраженията, докато писмото му пътува към Москва…

Пасажерите от вагона „Киносалон“ провокираха наблюдателността и знанията на останалите пътници с видеозагадки, подготвени от клуб „Млади възрожденци“, а другите участници трябваше да получат ключ за стара кутия, откупен със знания, за да могат да открият в нея материали за сътворяването на Юбилеен вестник. Сред участниците в интерактивното занятие “оживяха“ в образ автентични военни униформи на руски и български войник.
Вълнението на пътуващите в историческия влак беше подсилено от изпълненията на талантливите певци от „Музикалния“ вагон.

Така неусетно премина пътуването в славната ни история. Слизайки на последната гара, в настоящето, 140 години след онези съдбовни събития, учениците оставиха влака да се отдалечи в миналото, но с поглед, надежда и вяра в бъдещето на България.

Последно променен на Петък, 08 Декември 2017 19:18
 
ПГХВТ "Луи Пастьор" навърши 63 години Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 07 Декември 2017 09:16
pghvt praznik1pghvt praznik2Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор” в Плевен отбеляза на 6 декември патронния си празник и 63 години от създаването си. Гост на празника беше председателят на Общински съвет - Плевен, Мартин Митев, който поздрави учебното заведение от свое име и от името на местния парламент.
„Позволете ми от името на Общински съвет - Плевен и лично от свое име да Ви поздравя по случай 63 години от създаването на Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор” - гр. Плевен. Вече 63 години вашето училище възпитава и разгаря искрата на знанието в поколения свои ученици. От началото, поставено в далечната 1954 г., до днес ПГХВТ „Луи Пастьор“ е подготвила над 6300 специалисти в областта на хранително-вкусовата промишленост. Те ежедневно доказват своя професионализъм и защитават името и авторитета на своето училище“, обърна се към присъстващите Мартин Митев. Той подчерта, че празника на училището е празник и за всички настоящи и бивши директори, учители, ученици и родители, защото родното училище и първите учители се помнят винаги, независимо от изминалото време. „Пожелавам на всички вас най-вече да сте здрави,да отстоявате целите си и да вярвате в успеха си“, пожела по повод празника Мартин Митев.
Приветствие за 63-ата годишнина на гимназията отправи и директорът й, инж. Лилия Петкова, която подчерта, че съобразно нуждите на бизнеса през годините в училището са се утвърждавали различни специалности в областта на хранително-вкусовата промишленост. От три години в ПГХВТ „Луи Пастьор” се обучават и деца със специални образователни потребности. Инж. Петкова пожела на учениците усърдно да усвояват знанията и професионалните компетенции и винаги да носят в сърцето си родното училище.
Празникът продължи с връчване на награди от училищния конкурс за лично творчество, на тема „Моето училище“, викторина и музикални изпълнения. На финала бяха запалени и светлините на коледната елха в гимназията.

 

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 244
Фейсбук коментари
Сподели статията
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти