Начало Култура Образование
12 Ноември 2019 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 11 Ноември 2019 16:56
Понеделник, 11 Ноември 2019 16:24
Понеделник, 11 Ноември 2019 15:43
Понеделник, 11 Ноември 2019 15:33
РЕКЛАМА
Образование
Днес - празнично шествие, юбилейно тържество и концерт, с които Медицинският университет отбелязва 45 години от основаването си Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 31 Октомври 2019 10:00
MU 45 godiniПреди 45 години, на 31.10.1974 г., в Плевен се е състояло Тържественото откриване на Медицинския факултет. С Решение на Академичния съвет датата 31 октомври е утвърдена като официална за провеждане на празника на висшето училище.
Историята на Медицинският университет в Плевен (МУ-Плевен) започва през 1974 г., когато е разкрит като Медицински факултет в структурата на Медицинска Академия - София, а през 1979 г. е преименуван на Висш Медицински Институт – Плевен. След десетилетия на нововъведения, развитие и утвърждаване, за плевенското висше медицинско училище следва нов етап – преобразуването му в Медицински университет през 2004 г. Всяка година висшето училище в Плевен отбелязва своя празник през м. октомври с поредица от тържествени чествания и научни форуми, посветени на годишнината от основаването.
Медицинският университет в Плевен отбелязва своя 45-годишен юбилей с два големи научни форума - XVII Международна конференция за студенти и млади лекари под мотото „Събудете мечтите си“ и Юбилейна научна конференция, съвместно с Българската Академия на науките.
Честването на юбилея от цялата академична общност, гостите и партньорите на висшето училище, ще бъде отбелязано на 31 октомври 2019 г., четвъртък, с празнично шествие, тържествена юбилейна вечер и концерт на Общински хор „Гена Димитрова“. Част от тържеството ще бъде церемонията по присъждане на почетното звание Доктор Хонорис Кауза на акад. Богдан Петрунов, председател на Настоятелството на МУ-Плевен, за изключителни заслуги към развитието на медицинската наука в Р България и към университета.
 
Ученици се запознаха с работата на данъчната администрация в „Европейска седмица на професионалните умения“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 30 Октомври 2019 14:55
NAP uchenitsi IntelektОфисът на НАП в Плевен за пореден път се включи в инициатива на Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект” в Плевен като домакин, подкрепяйки идеята за ефективно и градивно партньорство между държавната администрация и образованието.
В сряда, 30 ноември, учениците Венцислав Тодоров, Йоанна Ненкова и Венемира Мачева от 11 „в“ клас, специалност „Икономика и мениджмънт“, имаха възможността да съпреживеят един работен ден на служителите в приходната агенция. Денят на бъдещите икономисти и млади мениджъри започна в кабинета на директора на офиса на НАП в Плевен. В него, в присъствието на ръководителите на основните структурни звена, учениците бяха запознати със структурата на НАП, естеството на работата, водещите ценности и основни приоритети на администрацията.
За да почувстват атмосферата по време на работа, младежите имаха възможност да се запознаят с многобройните услуги, предлагани от НАП. След посещението си учениците направиха презентация на своите съученици в какво се състои работата на данъчния служител. Особен интерес проявиха към естеството на работата с клиенти.
Получили първия си урок по данъчна култура Венцислав, Йоанна и Венемира изказаха удовлетворение от посрещането в офиса и изявиха желание да проведат своя летен стаж в офис на НАП в Плевен. На раздяла домакините им пожелаха да са все по-мотивирани и с вдъхновение да продължат образованието си в областта на икономиката и да поемат в бъдеще отговорността за събиране на приходите в държавната хазна, превръщайки се във финансово грамотни и социално отговорни бизнес лидери.
Последно променен на Сряда, 30 Октомври 2019 14:59
 
Промоция на бакалаври и дипломанти от Факултет „Здравни грижи“ и от Медицинския колеж - Випуск 2019 Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 23 Октомври 2019 10:07
promotsiya bakalavriНа 24 октомври 2019 г., четвъртък, от 11 часа в зала „Магнум“ ще се състои тържествена промоция на Випуск 2019 здравни професионалисти на Факултет „Здравни грижи“ и Медицински колеж като част от честванията, посветени на 45-годишния юбилей на висшето училище в Плевен. На празничната церемония по дипломиране своите дипломи за висше образование ще получат 130 бакалаври по здравни грижи - медицински сестри, акушерки, медицински и рентгенови лаборанти, помощник-фармацевти и социални работници.
В зала „Магнум“ Медицинският колеж ще връчи дипломи и на 60 дипломанти от специалностите „Рентгенов лаборант“ (18); „Медицински лаборант“ (13); „Социални дейности“ (10) и „Помощник-фармацевт“ (19). Средният успех на випуска е много добър 4.99, броят на отличниците на колежа е 15, като те ще бъдат удостоени с плакет „Отличник“. Първенец по успех е Валя Борисова от специалност „Социални дейности“ с Отличен 5.93.
На тържеството по дипломиране Факултет „Здравни грижи“ ще изпрати своя девети пореден випуск от общо 69 млади бакалаври. От тях 45 са медицинските сестри, 24 са акушерки, а средният успех е Много добър 4.78. С най-висок успех Отличен 5.84 от випуска е медицинската сестра Анна Янчева. За поредна година в специалност „Медицинска сестра“ има и дипломирали се мъже, след които и двама отличници – Калоян Николов с Отличен 5.78 и Дениз Каваклъ с Отличен 5.50. Всички абсолвенти ще получат дипломите си за завършено висше образование, степен „Бакалавър“, от ректора на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов.
Почти всички дипломанти от випуска вече са професионално реализирани в здравната система на страната. Някои от тях са част от здравните специалисти на едни от най-тежките клиники - Онкологичен център, Първа хирургична клиника, клиника по ендокринология. Други работят в медицински центрове, детски ясли и болници в Плевен и по родните си места. Много от тях ще продължат обучението си в магистърски програми в МУ-Плевен.
Последно променен на Сряда, 23 Октомври 2019 12:20
 
Министърът на образованието ще участва във форум за дуалното обучение в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 24 Октомври 2019 10:23
dualno obuchenieВ петък, 25 октомври, министърът на образованието Красимир Вълчев ще бъде в Плевен, съобщават от областна администрация. Повод за посещението му провеждането на кръгла маса, на която ще се разискват перспективите пред професионалното образование и дуалното обучение. Домакин на събитието е изпълняващият длъжността областен управител на Плевен д-р Красимир Трифонов. Форумът ще се проведе в зала „Плевен”, а началото е 14:30 часа.
Участници в кръглата маса ще бъдат представители на бизнеса в Плевен и региона, представители на професионалните гимназии, на РУО Плевен и др.
Последно променен на Четвъртък, 24 Октомври 2019 11:12
 
„Бъдете умни и дръзки - най-доброто за вас предстои. Ще инвестираме, защото всички средства, похарчени тук досега, са давали ясен ефект.“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 22 Октомври 2019 13:30
MU Donchev2Думите са на вицепремиера Томислав Дончев, който посети Медицинския университет в Плевен по повод на 45-тата годишнина от основаването на висшето училище в града. Ректорът проф. д-р Славчо Томов изнесе специална лекция, с която запозна официалния гост, преподаватели и студенти с високотехнологичния профил на висшето училище – развитие на 3D медицина, телемедицина и роботизирана хирургия. Специално внимание професор Томов обърна на напредъка на висшето училище по най-важния проект за академичната общност - изграждане на Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Вицепремиерът, студенти и преподаватели станаха част от специална демонстрация на 3D студиото на МУ-Плевен, потапяйки се триизмерно през очите на хирурга в оперативна интервенция, извършена от проф. д-р Григор Горчев с роботизираната система da Vinci. На финала на своята лекция професор Томов удостои вицепремиера с юбилеен плакет 45 години МУ-Плевен и един от символите на висшето училище - шал на завършилите от Факултет „Медицина“. След това Томислав Дончев посети най-новото студио за обучение чрез очила за виртуална реалност, изградено в Центъра за компетентност, което дава на наблюдателя 360-градусова гледка над операционната зала. Вицепремиерът разгледа и лабораториите на най-новия Факултет на МУ-Плевен - Факултета по фармация, запознавайки се с технологията за производство на лекарства чрез съвременната апаратура в тях.
MU Donchev1
Вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна, че Плевен в последно време е в центъра на събитията, поради мащабните инфраструктурни проекти, които пряко свързват града или минават наблизо - като автомагистрала "Хемус" и големият газопровод - част от трасето на "Балкански поток". Дончев уточни, че според него Плевен е в центъра на събитията и поради всичко, което се случва в Медицинския университет в града. "Тук имаме уникален модел на удивително съчетание между висока наука, висококачествено образование, здравеопазване от много високо ниво и възможност за цели нови индустрии. Другите трябва да се учат от вас как да комбинират всички тези неща. Атестат за всичко това, което се случва, е броят на чуждестранните студенти - това е реакцията на пазара. Това не е някой държавен орган да се е произнесъл кой е по-добър от друг. Щом са дошли от всички краища на света тук, това е еднозначна оценка за високото качество на образованието", подчерта вицепремиерът.
В словото си той изтъкна, че живеем в уникални времена - дигитализацията, изкуственият интелект, телекомуникациите, тепърва ще влизат в нови приложения - във всяка сфера на живота, включително и в медицината. Особен повод за гордост, е че Медицинският университет в Плевен не просто се опитва да следва най-добрите и се учи от тях, а участва и създава. Това е моделът, който трябва да следваме, отбеляза вицепремиерът.
"Първата фаза на развитие е да сме на нивото, което сме. Втората фаза е да се научим да купуваме иновации, оборудване от най-добрите. Третата фаза е да се научим да го създаваме ние. Това означава по-добро ниво от останалите, по-високо качество и по-висока добавена стойност. Да се следва този път трябва да бъдем умни и дръзки", заяви Дончев. По думите му в университета в Плевен дързост не липсва. Вицепремиерът посочи, че през следващата година приложната наука, заедно с образованието, ще бъде безспорният фаворит. "В момента приготвяме разпределението на средствата, които ще са на разположение на бизнеса, на образователните институции, и ако там има ясен акцент, това е образованието, науката, иновациите. Убеден съм, че най-доброто за вас предстои. Мога да поема ангажимент от името на българското правителство, че ще инвестираме. Защото всички средства, похарчени тук досега, са давали ясен ефект", бе категоричен Томислав Дончев.
Последно променен на Вторник, 22 Октомври 2019 13:31
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 292
Фейсбук коментари
Сподели статията