Начало Култура Образование
19 Октомври 2017 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини
Сряда, 18 Октомври 2017 17:41
Сряда, 18 Октомври 2017 15:31
Сряда, 18 Октомври 2017 13:37
Сряда, 18 Октомври 2017 12:55
Валути
РЕКЛАМА
Образование
В Плевен бе открит иновативен център по математика и природни науки Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 18 Октомври 2017 17:41
OU P.Beron centar3Центърът, който да стимулира и подкрепя любопитството на учениците към природните науки и математиката, като им предоставя условия и среда да се задълбочат в тях, беше открит официално днес в ОУ „Д-р Петър Берон” – Плевен. През 2016 година училището спечели конкурс „Училища на бъдещето“ на Фондация „Америка за България“ и Центърът е изграден благодарение на финансовата помощ от Фондацията, както и на много фирми, организации и родители. Гости на откриването днес бяха Председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, кметът на Общината Георг Спартански, началникът на РУО – Плевен Албена Тотева, експерти и директори на учебни заведения. Специално за събитието в Плевен пристигнаха Нанси Шилър - президент на Фондация „Америка за България“ и Наталия Митева - програмен директор на Фондацията.  
В последното издание на конкурса „Училища на бъдещето“, организиран от Фондация „Америка за България" са участвали общо 270 проектни предложения от 133 различни населени места в България. От тях в края на май 2016 г. са избрани 23 училища - финалисти, едно от които е плевенското ОУ „Д-р Петър Берон“, посочи в изказването си Нанси Шилър.
OU P.Beron centar1
На официална церемония в София на 9 юни миналата година от Фондацията връчват чек за 50 000 лв. и сертификат на училището за изграждане на Училищен център по природни науки и математика. За реализацията на начинанието финансова помощ в последствие оказват и много фирми, организации и родители, посочи при представяне на Центъра Ваня Дражева - директор на ОУ „Д-р Петър Берон“. Тя благодари на всички, помогнали за осъществяването на проекта, след което заедно с Нанси Шилър и Албена Тотева, преряза тържествено лентата на новата придобивка.  
Новият Училищен център по природни науки и математика в ОУ „Д-р Петър Берон“ - Плевен разполага с два модерни кабинета - по математика и по биология и химия. Между кабинетите е изградено общо хранилище за съхранение на материали, необходими за образователно-възпитателния процес.
Кабинетът по математика е оборудван с таблет за всеки ученик и лаптоп за учителя, позволяващи индивидуална работа и наблюдение развитието на всеки ученик. Дори подовата настилка е в духа на математиката - с  изписани координатната система и шахматно пано, позволяващи практически примери на обучение и игра.
OU P.Beron centar2
Кабинетът по биология и химия е с обособени работни места за пряка лабораторна работа, като всяко работно място разполага с оборудване, свързано с учебния процес. Представянето на кабинетите бе съпроводено с демонстрации по съответните предмети.
В ОУ „Петър Берон“ - гр. Плевен се обучават общо 360 деца, като 180 от тях от 5 до 7 клас ще имат възможност да се възползват от възможностите на новия Училищен център по природни науки и математика.
Последно променен на Сряда, 18 Октомври 2017 18:50
 
Община Плевен става собственик на сградите на преобразувани гимназии Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 12 Октомври 2017 17:10
sgrada-pghvtНа Община Плевен да бъде прехвърлена собствеността на сградите на професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор” и Професионалната гимназия „Захарий Зограф”, реши Министерският съвет на вчерашното си заседание. Промяната от държавна публична в общинска публична собственост се осъществява поради преобразуването на учебните заведения в общински. Преди това имотите им са били управлявани от Министерството на земеделието, храните и горите. 
На 31 март 2017 год. Общински съвет – Плевен, даде съгласие за промяна на статута на четири професионални гимназии – ПГ по мениджмънт и хранителни технологии, ПГ „Захарий Зограф”, ПГ по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор” и ПГ по лозарство и винарство „Ал. Стамболийски” и даде съгласие за придобиване в публична общинска собственост на управляваните от тях имоти, както и придобиване безвъзмездно на движимите им вещи. Решенията с придружаващите ги документи бяха внесени в Министерския съвет, който се произнесе за имотите на две от гимназиите, очаква се аналогично решение и за останалите две учебни заведения.

 
Разкрасена по "Красива България" детска градина откриха в Кнежа Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 04 Октомври 2017 15:18
dg v kneja 0dg v kneja 1С водосвет и празнична програма в Кнежа официално беше открита обновената сграда на ДГ „Огнян Михайлов” финансирана по проект „Красива България” към Министерството на труда и социалната политика, информира общинският пресцентър.
Договорът между Община Кнежа и министерството бе подписан през март тази година, три месеца по-късно започнаха ремонтните дейности и на 8-ми септември обектът бе завършен. Общата стойност на проекта е 276 283 лв., от които 176 296 лв. е общинското съфинансиране, което е задължително изискване на програмата. В резултат от изпълнението бе направена нова красива фасада на сградата, подменена е цялата отоплителна система и е монтиран нов водогреен котел на газ, направена е външна топлоизолация на стените, положена е изолация по покривната таванска плоча, старата дървена дограма на приземния етаж бе подменена с нова PVC такава.
"Смятам, че всеки един от участниците в строителството добре изпълни своите задължения. Благодаря на изпълнителя „Еврострой РН“ от град Плевен за участието в проекта и за приключването на работата преди предварително уговорените срокове", обяви при рязането на лентата кметът Илийчо Лачовски.
Реализацията на проекта е от значителна важност за децата, посещаващи детското заведение, техните родители и персонала, който работи там. Вече са изпълнени условията за добра здравословна и естетическа среда в детската градина, подобрени са условията на труд и обучение, осигурен е уют и комфорт на децата.
Изпълненият и реализиран проект бе част от заложените приоритети, цели и мерки в общинския план за развитие на Община Кнежа и е стъпка напред в стремежа ни към подобряване състоянието на образователната инфраструктура в общината.

Последно променен на Четвъртък, 05 Октомври 2017 13:30
 
Единадесетокласник от МГ „Гео Милев" с две награди от научен конкурс Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Неделя, 08 Октомври 2017 10:34
chavdar lalovУченикът от математическа гимназия "Гео Милев" в Плевен Чавдар Лалов спечели две престижни награди на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), който се проведе между 22 и 27 септември в естонската столица Талин.
Единайсетокласникът е получил трета награда от журито и наградата на Лондонския международен младежки научен форум (LIYSF).
В конкурса участваха 89 проекта от 33 държави. EUCYS е един от най-реномираните научни форуми за младежи и се провежда ежегодно от 1989 г. насам под егидата на Европейската комисия.
Чавдар Лилов получава и възможност да участва в LIYSF, едно от най-престижните събития, целящи да повишат публичния имидж на науката в обществото и да помогнат на най-младото поколение учени и изследователи.
Проектът на Чавдар Лалов носи заглавие "Върху структурата на несамопресичащите се разходки и свързващата константа". Той предлага нови резултати в една научна тематика, която се отличава с голяма сложност и редица отворени проблеми, някои от които датират от зората на комбинаторната геометрия.
Отлични отзиви за представянето си получиха и другите български участници, посочват от МОН.

Последно променен на Неделя, 08 Октомври 2017 12:57
 
С подкрепата на TimeHeroes разкрасиха детска градина в Левски Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 25 Септември 2017 16:49
dgSlance levskiНа 21 септември сдружение „Без граници” организира доброволческа акция за освежаване на детските съоръжения и оградата в ДГ „Слънце”, град Левски. Инициативата е по идея на родители и в нея се включиха малки и големи. Всички заедно, с доброволния си труд допринесоха за по-приветливия и усмихнат вид на дворното пространство. Примерът, който даваме на подрастващите ще ги направи по-добри, отговорни и толерантни в обществото ни, споделят убеждението си участниците в акцията.
Екипът на детската градина и организаторите благодарят на всички родители, деца, учители и приятели на детската градина, без които мисията нямаше да бъде възможна. Детските усмивки и безгрижните дни ще са по-цветни и по-забавни за възпитаниците на ДГ „Слънце”.
Инициативата е осъществена с подкрепата на TimeHeroes Микрофонд.

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 236
Фейсбук коментари
Сподели статията
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти