Начало Култура Наука Първият и уникален музей на минимално инвазивната хирургия се открива в МУ - Плевен на 30 ноември
19 Юли 2019 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 19 Юли 2019 08:12
Четвъртък, 18 Юли 2019 14:21
Четвъртък, 18 Юли 2019 14:00
Четвъртък, 18 Юли 2019 13:14
РЕКЛАМА
Първият и уникален музей на минимално инвазивната хирургия се открива в МУ - Плевен на 30 ноември Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Наука
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 29 Ноември 2017 18:18
muzej mininvazivna На 30 ноември 2017г., четвъртък, от 12.00 ч в Телекомуникационен ендоскопски център при Медицински университет – Плевен официално ще бъде открита уникална и единствена по рода си експозиция „История на минимално инвазивната хирургия“.
Изложбата включва първата изработена миниатюра на роботизирана хирургична система DaVinciSi, с автор скулпторът Красимир Рангелов, миниатюра на Хайфу апарат модел JC HIFU тумор аблационна система, дарена от партньорския университет в Чонгкинг, Китай, както и над 40 инструмента и апарата, свързани с историята на минималноинвазивната хирургия. Сред тях са уретроскоп от 1967 г., дарен от доц. д-р Николай Колев и Клиниката по урология и един от първите механични съшиватели за стомашно-чревна хирургия от 1960 г. - дарение от проф. д-р Ташко Делийски и Клиниката по онкологична хирургия. В експозицията е изложен и роботски инструмент, който е бил използван за работа с първата в света роботизирана система DаVinciStandart през 1999 г. Инструментът е дарен от IntuitiveSurgical и SofМedica. Включени са и инструментите, с които е осъществена първата робот-асистирана операция в България от проф. д-р ГригорГорчев и неговия екип. В музея като експонати са изложени още лапароскопски инструменти, апарати и трокари, използвани в клиничната практика през последните 25 години.
Създаването на експозицията е по инициатива на доц. д-р Добромир Димитров, д.м., по повод на награждаването му с приза „Млад медик“ за 2015 г. Националната кампания „Млад медик 2015“ е организирана от в. „Стандарт“, Дарик радио, Министерство на здравеопазването и Българския лекарски съюз.
Реализирането на експозицията е посветено на отбелязването на четири важни годишнини:
- 25 години от първата минимално инвазивна операция (лапароскопскахолецистектомия), осъществена в гр. Плевен през м. май 1993 г.;
- 10 години от откриването на първия в Югоизточна Европа Телекомуникационен ендоскопски център ТЕЛЕЦ към МУ-Плевен през м. юни 2007 г.;
- 10 години от въвеждането за първи път на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и в България от екипа на проф. д-р Григор Горчев, д.м.н. през м. януари 2008 г.
- 5 години от въвеждането за първи път на понятието „хирургия без скалпел“ и лечението на солидни тумори в България и Югоизточна Европа с апарат за високо интензивен фокусиран ултразвук (ХАЙФУ) през м. декември 2012 г.
Събитието ще бъде предшествано от VI-о Лапароскопско училище в зала „Амброаз Паре“, което ще бъде открито в 9.30 часа.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията