Начало Култура Наука Проф. Пламен Митев: Важно е да се знае, че не получихме свободата си даром
20 Май 2019 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 20 Май 2019 14:23
Понеделник, 20 Май 2019 13:58
Понеделник, 20 Май 2019 13:45
Понеделник, 20 Май 2019 12:29
РЕКЛАМА
Проф. Пламен Митев: Важно е да се знае, че не получихме свободата си даром Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Наука
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 16 Ноември 2017 19:05
konferencija 140godini Научна конференция „140 години Руско-турска война 1877-1878 г. и Плевенска епопея 1877 г.” започна днес в Плевен. Събитието е организирано от Община Плевен и Регионалния военноисторически музей – Плевен, и е част от програмата за честване на 140 години от Освобождението на града ни. В присъствието на участници и гости, на кмета на Община Плевен Георг Спартански, на председателя на Общинския съвет Мартин Митев, заместник-областния управител д-р Красимир Трифонов, конференцията откри проф. д-р Пламен Митев, научен ръководител на форума. Той благодари на организаторите за достойното отбелязване на годишнината. „Наблюдавайки научния и културния живот у нас през последните месеци, имам усещане, че желанието е да се забрави за Руско-турска война, твърде малко внимание се отделя на тази годишнина и събитието днес прави чест на инициаторите. Войната е сред най-знаковите събития в нашата история. За да осмислим значението й, трябва да се върнем назад във времето и да разберем надеждите на тогавашните българи, техните болки и страдания, мечтите и вярата им. Много са имената на руските офицери и войници, които написаха с главни букви историята на Освободителната война. Въпреки грешките на руското командване, със силата на руското оръжие и с храбростта на руските воини на политическата карта на стара Европа отново се възроди българската държава. Да не забравяме обаче, че в решителните за изхода на войната моменти руската армия получава безрезервната подкрепа на българското население. В бойните действие участие взеха над 12 хиляди опълченци , както и повече от 25 хиляди въоръжени доброволци, организирани в самостоятелни чети, действащи в тила на турската армия. Стотици българи са използвани от руското командване като преводачи, разузнавачи, съгледвачи. Опитът на тези позабравени герои съвсем не е по-маловажен от саможертвата на войниците и офицерите по бойните полета. И още: замисляли ли сме се на какви издевателства е било подложено мирното население в тила на турската армия? За съжаление, много са непрочетените все още страници на историята на нашето Освобождение и проучването тепърва предстои. По-важното в случая е да се подчертае, че не получихме свободата си даром, че и ние платихме своята цена, за да разкъсаме оковите на петвековното турско иго. Благодарение на тази война, в която редом един до друг се биха и загиваха българи и руси, българската национална кауза най-после се сбъдна – възстановяване на изгубената някога държавност и шанс да се приобщим към модерния европейски свят. Убеден съм, че настоящата научна конференция ще ни подтикне да си припомним позабравени събития и личности, ще хвърли допълнително светлина върху неизяснени все още факти от развоя на бойните действия, ще спомогне за разрешаване на поне една част от многото спорни или останали и досега встрани от погледа на специалистите въпроси, отнасящи се както до самата война, така и до паметта за нея”, подчерта проф. д-р Пламен Митев.
Кметът на Община Плевен Георг Спартански отбеляза, че едва ли има българин, а със сигурност няма плевенчанин, който от най-ранните си детски години да не знае за събитията, свързани с този период от българската история. „Повече от 20 са участниците, които се включват в двудневната конференция, посветена на събитията край Плевен, които заедно с Шипченската епопея решиха хода на Руско-турската освободителна за България война преди 140 години. За нас е гордост, че свободата на България тръгна от Плевен. Падането на града ни, държало в напрежение и приковало вниманието на цялата тогавашна европейска общественост, е този финален акцент, който практически води до победоносното за руската императорска армия завършване на войната и юридическото появяване на България на картата на Европа. Вярвам, че с докладите си вие ще направите допълнителен принос в осветляването на тези събития. Дължим го на себе си, защото тези, които не знаят своята история, нямат добро бъдеще”, обърна се г-н Спартански към участниците в конференцията и им пожела успешна и ползотворна работа.
Успех на форума и на участниците пожела и зам.-областният управител д-р Красимир Трифонов, поздравителен адрес до участниците в конференцията бе изпратен от министъра на правосъдието Цецка Цачева.
Със свои доклади във форума в Плевен участват 25 известни български и руски учени и преподаватели от висши учебни заведения.
Работата на форума във втория ден - 17 ноември/ ще започне от 9,00 часа с доклад на Христина Женкова от РИМ –гр. Ямбол /Дар от ген. Скобелев за Ямбол - памет за Освобождението/. Конференцията ще бъде закрита в петък в 13,00 часа.
Организатори на научната конференция „140 години Руско-турска война 1877-1878 г. и Плевенска епопея 1877г.” са Община Плевен и Регионален военноисторически музей - Плевен.

Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията