Начало Култура Наука Тази година Нощта на учените в Плевен ще е под мотото „Спортът – най-доброто срещу ежедневието на стреса“
26 Май 2019 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Неделя, 26 Май 2019 20:19
Неделя, 26 Май 2019 18:01
Неделя, 26 Май 2019 14:51
Неделя, 26 Май 2019 13:59
РЕКЛАМА
Тази година Нощта на учените в Плевен ще е под мотото „Спортът – най-доброто срещу ежедневието на стреса“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Наука
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 14 Септември 2017 16:18
sportat kato antistres Под наслов „Спортът - най-доброто срещу ежедневието на стреса“ през месец септември Плевен се превръща в притегателен център за големи обществени групи, обединени от една обща хуманна цел - подобряване качеството на живот чрез спорт. Маршрутите на здравето в Медицински университет - Плевен ще водят към успешната спортна формула за физическо, психическо и емоционално здраве. Мащабното събитие се провежда под патронажа на Кмета на Община Плевен Георг Спартански.
Успешната спортна формула за физическо, психическо и емоционално здраве ще търсят участниците в Нощта на учените 2017, чийто основен домакин и организатор за пореден пети път е Медицински университет (МУ) - Плевен. Най-важен в избора на темата е социалният фактор - спортът да достигне до хората и активният начин на живот да се превърне в навик за всеки.
Програмата на Нощта на учените и подкрепящите дейности са част от проекта FRESH „Намери изследователите навсякъде и споделяйте“ (Европейска нощ на учените), финансиран от Програма Хоризонт 2020 на ЕС – 2016-2020. Участници от България са: Център за изследвания и анализи; Форум Наука; Форум Демокрит; София Тех Парк; Търговско промишлена камара, Русе; Агробиоинститут, ССА; Институт по океанология, БАН; Институт по зеленчукови култури „Марица“, ССА; Национален природонаучен музей; Технически университет – Варна; Университет по хранителни технологии; Медицински университет – Плевен и Британски съвет в България.
Целта на проекта е насърчаване на масовия спорт в рамките на града, превенция на обездвижването, подобряване на здравната активност и култура, на малки и големи, на различни социални групи за неутрализиране на стреса.
Основните послания на Нощта на учените са: образованост за ролята на науката за насърчаването и развитието на стабилно здраве и здравословна среда чрез спортни занимания; благотворителност, ориентирана към включване на всички хора без дискриминация в спорт и двигателни дейности; солидарност на големи обществени групи за следване принципите на устойчиво здраве и спортно възпитание и култура с една обща хуманна цел – подобряване качеството на живот чрез спорт.
Плевенската „Нощ на учените“ се реализира от преподаватели и студенти на Медицински университет – Плевен, с активното участие на Община Плевен, Съюза на учените – клон Плевен, Национална Спортна Академия (НСА) „Васил Левски“, Сдружение BG Бъди активен, European center for education, science and innovations (ECESI), и средни училища от град Плевен: СУ „Иван Вазов“ – Плевен; Математическа гимназия „Гео Милев“; Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици – гр. Плевен; Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“; Държавна Финансово-стопанска гимназия „Интелект“, Северняшкия ансамбъл Плевен. Участие са заявили Клуб по йога „Лотос“, Фитнес клуб „Атлетикко“, Клуб за спортни танци „Дъга“.
Разнообразната програма включва спортни събития и надпревари, насочени към различни възрастови групи и предлагащи разнообразни възможности за спорт и здравословен начин на живот.
На 16.09.2017 г., събота, от 8:30 ч. в Спортния комплекс на МУ-Плевен, ще стартират три „Маршрута на здравето“. Те включват спортни дейности за средношколци, студенти, преподаватели и граждани. Трите лъча от маршрутите ще се срещнат на пл. „Възраждане“ в 10:00 ч. Там ще се проведе общоградски празник, който ще прерасне във флашмоб, осъществен с подкрепата на Община Плевен и със специалното участие на Северняшкия ансамбъл, Клуба за спортни танци „Дъга“ и отборите. Сдружение BG Бъди активен предостави хореографията и музиката за флашмоба.
На 29 септември, петък, от 17:00 часа, в Спортния комплекс на МУ-Плевен, Кметът на Община Плевен Георг Спартански официално ще открие Нощта на учените 2017. Науката ще напомни, че физическата активност е универсалният фактор, влияещ върху всички системи на човешкото тяло. Чрез масовото изпълнение на анти-стрес упражнения ще подобрим физическата активност на различни обществени групи, а демонстрациите ще са превенция при липса на такава. Ще включим комплексни упражнения за хората със специални потребности. След тях гостите ще имат възможност да се насладят на йога упражненията, които ще бъдат представени от преподавателите в Йога клуб „Лотос" – Плевен. Събитието, което ще се заснеме с дрон и професионални фотографи, крие много приятни изненади за всички посетители.
Събитието ще продължи в Телекомуникационния ендоскопски център на МУ-Плевен с излъчване на филм, създаден специално по проекта. Гостите ще могат да посетят разнообразните и интересни презентации на учени, да разгледат фотоизложби, интересни експозиции на учени, свързани със спорта, да участват във викторина, да се запознаят с различни възможности за повишаване на физическата активност, да научат повече за движението като средство за лечение и предпазване от различни заболявания.
Ще дискутираме темите за спорта като средство за справяне със стреса и подобряване на адаптацията, ще разговаряме как стресът влияе върху здравето ни, за важната роля на физическата активност при правилното функциониране на нервната ни система. Ще разберем дали сме подложени на стрес и можем ли да направим нещо срещу стреса с лекарства. Друг важен и актуален акцент в Нощта на учените е поставен върху идеята, че спортът преди всичко е средство за интеграция и социализация. Ще научим къде е мястото на физическите упражнения и двигателната активност по време на проектните етапи. Дискусията в нашето FRESH кафене ще открехне завесата пред обстоятелствата защо един млад учен избира да изследва и да подобрява състава на храната за хората, активно занимаващи се със спорт и физическа активност.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Четвъртък, 14 Септември 2017 17:25
 
Фейсбук коментари
Сподели статията