Начало Култура Наука Представят „Българският космос в трилогията „Балкани“ на Яна Язова“
24 Април 2019 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 23 Април 2019 17:35
Вторник, 23 Април 2019 15:11
Вторник, 23 Април 2019 15:00
Вторник, 23 Април 2019 14:07
РЕКЛАМА
Представят „Българският космос в трилогията „Балкани“ на Яна Язова“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Наука
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 10 Май 2017 15:24
Yana-Yazova На 11 май, 2017 г. (четвъртък) от 16:30 часа в ХГ „Дарение Светлин Русев“ ще бъде представена книгата - монография на Лалка Павлова „Българският космос в трилогията „Балкани“ на Яна Язова“. Тя е издадена от Издателство „Български писател“ по проект на Община Плевен във връзка със 105-годишнината от рождението на Яна Язова. Самата трилогия се състои от романите „Левски“, „Бенковски“ и „Шипка“ и представя по изключително въздействащ начин борбите на българския народ за освобождение през последното десетилетие на турското робство.
Редактор на монографията е Петър Величков - литературовед, поет, публицист, редактор на списание „Библиотека“ към Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, който възкреси от архивите творчеството на Яна Язова, за да достигне до съвременните български читатели. В предговора си Величков отбелязва: „Досегашните изследвания на трилогията по-скоро са израз на личните философски прозрения на пишещите, а и често за специалиста е видно, че трите романа не са прочетени с вдълбочаване. От монографията „Българският космос в трилогията „Балкани“ на Яна Язова“ става ясно, че Лалка Павлова неведнъж е съпреживяла трите романа и че текстът й не само е добре замислен, но и осъществен перфектно.“
По искане на Държавната библиотека в Мюнхен монографията „Българският космос в трилогията „Балкани“ на Яна Язова“ замина за Германия.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Сряда, 10 Май 2017 18:03
 
Фейсбук коментари
Сподели статията