Начало Култура Наука В Регионалната библиотека ще представят новия Краеведски сборник
17 Юни 2019 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 14 Юни 2019 16:26
Петък, 14 Юни 2019 16:14
Петък, 14 Юни 2019 16:01
Петък, 14 Юни 2019 14:41
РЕКЛАМА
В Регионалната библиотека ще представят новия Краеведски сборник Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Наука
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 22 Февруари 2017 12:25
kraevedski-sborni 2016 2 На 24 февруари от 13:00 часа в Регионална библиотека „Христо Смирненски” – Плевен ще бъде представен краеведския сборник „Плевен и Плевенски край – минало, традиции, духовност”. Част II. – 2016 г.
Сборникът съдържа докладите от научната конференция по краезнание, проведена на 6 ноември 2015 г. в Плевен. По традиция конференцията се организира от дружество „Краезнание” – Плевен, със съдействието на Регионална библиотека „Христо Смирненски” – Плевен, Регионален исторически музей и Регионален военноисторически музей – Плевен.
Докладите са представени в 5 раздела. Първият е със заглавие „Историческо минало”, който обхваща широк исторически период и в него са публикувани доклади с различна тематика – археология и история на Плевенския край. Във вторият раздел „Тематично-отраслови материали” са публикувани две задълбочени изследвания за банковото дело в Плевен до 1948 г. и за създаването и начална дейност на Плевенската земеделска камара през периода 1938-1940 г.  В следващия раздел „Видни личности и заслужили герои от Плевен и Плевенския регион” откриваме имената на малко познати или напълно непознати плевенчани, но с принос в европейската и световната история. Четвъртият раздел „Култура и народни обичаи” представя доклади за неизвестни ръкописи от нашия край, духовни средища в края, народни обичаи и др. Последният раздел „Родови проучвания” представя родовете на с. Пелишат и Лъжовския род от с. Крушовица.
Авторите, които участваха в конференцията и са представени в сборника, са от различни научни институти – Института за исторически изследвания и Института по изкуствознание при БАН, СУ „Св. Климент Охридски”, УНСС, Централен държавен архив, уредници от Военноморския музей във Варна, Музея на авиацията в Пловдив, Регионален исторически музей – Благоевград и Регионален исторически музей – Плевен и Военноисторически музеи – Плевен, членове на Дружество Краезнание – Плевен.
Сборникът ще бъде представен от доц. д-р Ани Златева от Институт за исторически изследвания при БАН, която бе и научен ръководител на конференцията.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията