Начало Култура Наука Плевенско участие в софийската изложба за Нестор Марков
18 Ноември 2018 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 16 Ноември 2018 16:53
Четвъртък, 15 Ноември 2018 17:06
Четвъртък, 15 Ноември 2018 12:39
Четвъртък, 15 Ноември 2018 12:35
Валути
РЕКЛАМА
Плевенско участие в софийската изложба за Нестор Марков Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Наука
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 12 Януари 2017 19:17
n.markov izlojba2 На 10 януари 2017 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” беше открита изложбата „Нестор Марков – будителят”, посветена на 180 години от рождението му. НЧ „Съгласие 1869”, заедно с Регионален исторически музей – Плевен са сред организациите, допринесли за осъществяването на изложбата, информират от читалището. Организатори са Институт за исторически изследвания, Централна библиотека, Институт за български език „Проф. Л. Андрейчин”, Институт по математика и информатика – всички към БАН, Съюз на мате
Изложбата откри доц. д-р Красимира Александрова – директор на Националната библиотека. В приветственото си слово тя отбеляза приноса на Нестор Марков за развитието на научната общност в България. Изказаха се акад. Петър Кендеров – председател на Съюза на математиците в България, акад. Веселин Дренски – председател на Научния съвет на Института по математика и информатика на БАН и проф. д.ф.н. Мария Младенова от УниБИТ, автор на биоблиография за Нестор Марков. Биобилиографията беше представена в Плевен в Деня на българските будители в РИМ – Плевен, като изданието е по проект на РИМ – Плевен, в партньорство с НЧ „Съгласие 1869”. Заедно с нея плевенската общественост видя и учебници и книги от края на миналия век, притежание на библиотеките на двата културни института.
По време на откриването на изложбата за Нестор Марков в столицата бе представен и сборникът със статии от юбилейната сесия, посветена на Нестор Марков и проведена на 24.11.2016 г. За сборника разказа съставителката му проф. Диана Благоева, заместник-председател на Института за български език на БАН. В този сборник е поместен и доклад на секретаря на НЧ „Съгласие 1869“Маргарита Лазарова - „Проектът „Възрожденецът Нестор Марков и плевенските будители“ – създаване, реализация, резултати“.
Изложбата е отворена за посетители до 31 януари 2017 г.
n.markov izlojba1Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията