Начало Култура Наука Нумизматична изложба в РИМ разкрива кои са били скитските царе
20 Януари 2019 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Неделя, 20 Януари 2019 11:23
Петък, 18 Януари 2019 15:35
Петък, 18 Януари 2019 15:24
Петък, 18 Януари 2019 12:22
Валути
РЕКЛАМА
Нумизматична изложба в РИМ разкрива кои са били скитските царе Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Наука
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 09 Ноември 2016 18:49
numizmatika Уникална нумизматична изложба ще бъде открита утре, 10 ноември, в 17:00 часа в I-ва изложбена зала на Регионален исторически музей - Плевен.
"Монетите на скитските царе" е най-значимата научна колекция със скитски монети в света. Тя е собственост на Нумизматичния музей в Русе и включва около 500 екземпляра на монетни типове и номинали, сечени от скитските царе в Добруджа.
Кои са били скитските царе, владели древна Добруджа, на какви божества са се кланяли, защо гръцките градове са плащали данък на скитите? Отговорите на тези въпроси се крият в изключително ценната нумизматична колекция. Тя е формирана в продължение на много години от братя Бобокови, основатели на Нумизматичен музей – Русе и собственици на компаниите "Приста Ойл" и "Монбат". Монетите са идентифицирани и регистрирани съгласно действащото законодателство.
Изложбата е експонирана в нов тип витрини, конструирани специално за целта от Нумизматичен музей – Русе. Специфичната витрина се състои от касета за разполагане на монетите, компютър, монитор, лупа и постамент. Мобилна е, лесно сглобяема и преносима. Устройствата дават възможност на посетителя да види като на живо и през лупа всяка монета. Отделно тя може да бъде видяна на монитора, увеличена няколко пъти и снабдена с всички необходими данни: описание на изображенията, размери, тегло.
Известни са имената на следните скитски царе, властвали в Добруджа, разясняват историците: Атей, Канит, Тануза, Елис, Харасп, Акроза и Сариак. От тях само Атей, съвременник на македонския цар Филип II (359-336), е коментиран в съчиненията на древните автори. За шестте скитски владетели - Канит, Тануза, Елис, Харасп, Акроза и Сариак, управлявали в Добруджа през елинистическата епоха, не се знае почти нищо.
Поради оскъдността на епиграфския и археологически материал е очевидно, че отговорите на много въпроси могат да дадат само задълбочените изследвания на откритите скитски монети.
Изложбата ще може да бъде видяна в РИМ - Плевен от утре до май 2017 г.


 

Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията