Начало Култура Наука Презентации, изложби и литературно четене съпътстваха Нощта на учените
11 Декември 2017 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини
Понеделник, 11 Декември 2017 12:37
Понеделник, 11 Декември 2017 12:12
Понеделник, 11 Декември 2017 11:55
Понеделник, 11 Декември 2017 10:34
Валути
РЕКЛАМА
Презентации, изложби и литературно четене съпътстваха Нощта на учените Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Култура - Наука
Написано от Радослав ХРИСТОВ   
Вторник, 02 Октомври 2012 08:30
За втори път Медицински университет - Плевен организира и домакинства на Европейската “Нощ на учените”, която се проведе в петък в нашия град. Стартът на проявата бе даден от проф. д-р Анжелика Велкова, заместник-Ректор по европейска интеграция и международно сътрудничество, проф. Атанас Кирилов, председател на Съюза на учените в България - клон Плевен и Алексей Зелов, и.д. кмет на Община Плевен. Нощта на учените е европейска инициатива, която от 2005 г. се осъществява ежегодно в страните на ЕС в последния петък на месец септември. МУ - Плевен е асоцииран партньор на Медицински университет - Пловдив в Национален консорциум на 6 академични институции, координирани от Единния център за иновации на БАН. Плевенската “Нощ на учените” се реализира от преподаватели и студенти на Медицински университет - Плевен в Телекомуникационния ендоскопски център с активното участие на Съюза на учените в България - клон Плевен и подкрепата на Община Плевен.
Събитието бе насочено към широката общественост

с цел представяне на учените като интересни личности

повишаване информираността за положителните ефекти от тяхната работа върху обществото и привличане на младите хора към научна кариера. В програмата бяха включени изложба под наслов “Учените в свободното време”, изложение на фармацевтични фирми, както и литературно четене с участието на учени-поети.
Тазгодишната “Нощ на учените” беше посветена на основната тема на годината, обявена от Европейската комисия - Година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията, като целта на плевенската проява бе общественият интерес да бъде привлечен към иновациите в медицината, роботиката и активното застаряване, новите материали и качество на живот. Това бяха и основните теми на презентациите в секцията “Активен живот в третата възраст и солидарност между поколенията”. Доц. д-р Владимир Савов от Авиационния факултет на Националния военен университет направи презентация на тема дълголетието и военната авиация, в която акцентира върху две основни тези - едната - че

любимото хоби прави нашия живот по-дълъг и по-радостен

а втората - че хората, занимаващи се с наука, живеят по-дълго.
В своята презентация доц. д-р Теодора Вълова, преподавател в Педагогически колеж - Плевен към Великотърновския университет, пък запозна аудиторията с предизвикателствата пред образованието за възрастни през 21 век. Доцент Вълова изложи тезата, че ученето през целия живот е средство за реализиране на възможности и усъвършенстване на личността, като изтъкна съществената роля на образователните институции за заличаване на различията между поколенията и за насърчаване на толерантността между тях. Третата презентация на тема “Вечно млада кожа - мит или реалност?” представи доц. д-р Соня Вълкова, лекар-дерматолог от Клиниката по дерматология и венерология към МУ - Плевен

която разкри тайните на вечно младата кожа

а последната презентация на тема “Съвременни иновативни методи в лечението на рака” насочи вниманието на аудиторията в съвсем друга посока, а именно към борбата на медицината с най-страшните болести на века - рака, сърдечносъдовите заболявания, диабета, множествената склероза и други. Доц. д-р Славчо Томов разкри ролята на авангардните технологии и иновативните методи при лечението на рака. Доцент Томов е специалист в сферата на онкогинекологията, той е декан на Факултет “Здравни грижи” и хирург на конзола в екипа по роботизирана хирургия в Университетската болница в Плевен.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Вторник, 02 Октомври 2012 08:59
 
Фейсбук коментари
Сподели статията
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти