Начало Култура Изкуство Галерия Дарение „Колекция Светлин Русев" става филиал на ХГ „Илия Бешков“
12 Декември 2019 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 12 Декември 2019 12:17
Четвъртък, 12 Декември 2019 11:44
Четвъртък, 12 Декември 2019 11:34
Четвъртък, 12 Декември 2019 10:32
РЕКЛАМА
Галерия Дарение „Колекция Светлин Русев" става филиал на ХГ „Илия Бешков“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 24 Април 2019 10:12
galerija svetlin-rusev Да бъде създаден филиал към ХГ „Илия Бешков" - Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев", реши Общинският съвет на Плевен. Директорът на Галерия „Илия Бешков" трябва да изготви нов Правилник за устройството и дейността на културния институт, който да представи за утвърждаване от Министерството на културата и в последствие той да бъде внесен за приемане и в местния парламент, гласи още решението на съветниците. То бе прието днес без дебати с 36 гласа „за“, 1 „въздържал се“ , против нямаше.
С приемането на Закона за културното наследство се регламентира създаването на Регистър на музеите, като служебно Министерство на културата вписва в него националните, регионалните и общинските музеи въз основа на акта за тяхното създаване и по ред, определен със съответната наредба. При проверка в публичния регистър на Министерството е установено, че Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев" няма регистрация и уникален идентификатор и в този смисъл не притежава статут на галерия. Предвид изключително високата художествена и историческа стойност на движимите културни ценности, които са представени в постоянната експозиция и тези, които се съхраняват във фонда, Община Плевен трябва да предприеме необходимите действия, за да се извърши изискуемото по Закона за културното наследство вписване в Регистъра на музеите.
Съгласно разпоредбите на чл.28, ал.2 от ЗКН Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев" може да стане филиал на ХГ „Илия Бешков" и така отпада необходимостта от самостоятелната й регистрация в Министерство на културата. В конкретния случай ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев" ще получи регистрационния номер на ХГ „Илия Бешков" и ще придобие статут на художествен музей. Като филиал тя ще влезе в музейната, административна и финансова структура на ХГ „Илия Бешков", а длъжностното щатно разписание ще бъде изготвено съгласно разпоредбите на ЗКН и утвърдения Класификатор на музейните длъжности. Община Плевен е собственик на движимите културни ценности съгласно договор за дарение с акад. Светлин Русев. Съгласно договор от 19.02.2007 г. разполага и със сграден фонд, предоставен от държавата безсрочно, както и с бюджет за издръжка на галерията, съгласно Решение №1197/31.01.2019 г. на Общински съвет - Плевен.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Сряда, 24 Април 2019 10:14
 
Фейсбук коментари
Сподели статията