Начало Култура Изкуство Гледайте финалист за наградата ЛУКС на ЕП с вход свободен
16 Декември 2018 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 14 Декември 2018 13:49
Петък, 14 Декември 2018 10:39
Петък, 14 Декември 2018 09:54
Петък, 14 Декември 2018 09:53
Валути
РЕКЛАМА
Гледайте финалист за наградата ЛУКС на ЕП с вход свободен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 14 Ноември 2017 13:08
lux film В началото на месец декември предстоят прожекции с ВХОД СВОБОДЕН на филмите „120 удара в минута“, „Кръвта на саамите” и „Уестърн” – финалисти за наградата ЛУКС на Европейския парламент. Представянето на филмите ще се проведе в шест български града. Събитията в София, Пловдив, Варна, Благоевград, Плевен, Стара Загора и Смолян се организират от Информационното бюро на ЕП в България, в партньорство със София Филм Фест.
Днес, 14 ноември, на тържествено заседание на Европейския парламент в Страсбург, в присъствието на режисьорите на филмите ще бъде обявен носителят на наградата ЛУКС за 2017 година. Българската публика ще има възможността да види и трите филма финалисти в рамките на традиционните Филмови дни ЛУКС.
Входът за всички прожекции е свободен, но за да запазят места зрителите могат да вземат до 2 безплатни билета предварително. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до изчерпване на местата. Повече информация ще намерите на уеб-страниците на Информационното бюро на ЕП и Международния филмов фестивал София Филм Фест, както и във Facebook.
В Плевен ще бъде представен филмът „Уестърн”. Прожекцията е на 11 декември от 19.00 часа, в Кино АРЕНА – Панорама Мол Плевен.
„УЕСТЪРН“ (WESTERN) на Валеска Гризебах (Германия, България, Австрия) е трети пълнометражен филм на германската режисьорка. В него Валеска Гризебах „по деликатен начин преработва жанровите правила на уестърна, като ги транспонира в съвременната дълбока българска провинция“ (Cineuropa).
Сюжетът накратко: Група германски работници потегля за строителен обект в граничен район между България и Гърция. Тази чужда земя и главозамайващите ? пейзажи будят приключенския дух на мъжете, но поради езиковата бариера и културните различия те се сблъскват със собствените си предразсъдъци, събужда се недоверие помежду им. Мъжете започват своеобразно съревнование за признанието и благоразположението на местните селяни...

Наградата ЛУКС на Европейския парламент
Европейската филмова награда ЛУКС има за цел да популяризира многообразието и богатството на европейското кино, както и да насърчава европейски кинопродукции, разкриващи обществените проблеми и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност. Всяка година Европейският парламент организира филмови дни ЛУКС, които представят финалистите в конкурсната програма. Всяка година филмите се избират от жури, съставено от представители на филмовата индустрия. Трите финалиста са резултат от техния избор. Филмът, който печели наградата, се избира от членовете на Европейския парламент.
Специална награда на публиката
Организаторите приканват публиката също така да гласува за предпочитания от трите филма на www.luxprize.eu или на Фейсбук страницата на Наградата ЛУКС. Резултатите от гласуването на публиката се обявяват по време на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Избира се на случаен принцип един от гласувалите, който получава покана да присъства на фестивала. Обявяването на Специалната награда на публиката символично закрива наградата ЛУКС за предходната година и открива сцената за новата, като се посочват 10-те филма от официалната селекция.

Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията