ЛичностиОбществоПолитикаСветски новини

Ваня Делийска, Максим Горанов, проф. д-р Константин Койчев и Васил Копчев са новите почетни граждани на Плевен

Ваня Делийска – създател и художествен ръководител на хор „Звъника“; Максим Горанов – музикант и композитор; Проф. д-р Константин Койчев, д.м.н. – който е сред основателите на Медицински университет – Плевен; и Васил Копчев – учител и общественик, инициатор на Националния поход „По стъпките на Апостола“, са новите почетни граждани на Плевен.

Четирите предложения бяха внесени на днешното заседание на Общинския съвет и приети от общинските съветници.

Съгласно Наредба №11 за символиката, знаците, официалните празници и отличията на Община Плевен, решенията за удостояване със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ се приемат с гласовете на две трети от общия брой на общинските съветници. Преди обсъждане в Общинския съвет и четирите предложени кандидатури бяха разгледани първо от Комисията по Наредба №11 в състав: председател на Общински съвет – Плевен, председателите на 10-те постоянни комисии в Общинския съвет и членовете на Постоянната комисия по „Култура, вероизповедания и международна дейност”. Комисията се председателства от председателя на Общинския съвет Мартин Митев, който след нейните решения в подкрепа на кандидатурите внесе и писмени предложения за удостояване със званието на заседание на Общинския съвет.

Предложението за удостояване на Ваня Делийска със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ е по инициатива на кмета Георг Спартански.

Предложението за удостояването на Максим Горанов идва от 38 общински съветници от състава на местния парламент. Предложението е подкрепено и от Плевенската филхармония.

Предложението за удостояване на проф. д-р Константин Койчев, д.м.н. със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ е от Националния съвет на БЧК, подкрепено и от Академичния съвет на Медицински университет – Плевен.

Предложението за удостояване на Васил Копчев е по инициатива на Общинския комитет и Сдружение „Васил Левски“ в Плевен.

Почетните звания на Ваня Делийска, Максим Горанов, проф. д-р Константин Койчев и Васил Копчев ще бъдат връчени на тържествено заседание на Общинския съвет за 15 май – Празника на Плевен.

Подобни новини

Back to top button