Начало Култура Изкуство
20 Юли 2019 г., Събота
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Събота, 20 Юли 2019 14:42
Петък, 19 Юли 2019 12:31
Петък, 19 Юли 2019 09:12
Четвъртък, 18 Юли 2019 15:21
РЕКЛАМА
Изкуство
Ученици от Плевен с две първи места от Международен фестивал в Несебър Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 18 Юли 2019 09:12
grupa folklor NesebarМладежите и девойките от Общоградско средношколско общежитие (ОСО) в Плевен се завърнаха с две първи места от Международния фестивал „Несебър - остров на изкуствата“ юли 2019 година. Владимира Пейчева спечели златен медал - I място в раздел Вокал - народна песен (II възрастова група). Танцовият състав „Млади-луди“ донесе I място в раздел Хореография – обработен фолклор (II възрастова група).
Танцовият състав е сформиран през настоящата учебна година по идея и с безрезервната подкрепа на Веселка Лилова – директор на ОСО. Хореограф на състава е Десислава Цветкова – Русева. Упоритостта, професионализмът и „лудите“ сърца на младите танцьори са пътят към успеха. За краткото време „Млади-луди“ успяха да грабнат сърцата на публиката в Силистра, в Плевен, в Несебър.
Последно променен на Четвъртък, 18 Юли 2019 10:06
 
Светлин Русев: „…Истинската собственост се оказва не тази, която имаме при себе си, а тази, която носим в себе си.“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 12 Юли 2019 14:19
galeria CvRusevДнес, на 12 юли, се навършват 35 години от официалното откриване на ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев". През годините този храм на изкуствата привлича посетители и гости - от най-неизкушените до високите ценители, колекционери и специалисти от Плевен, България и света. Благодарности на акад. Светлин Русев за благородния жест, на Община Плевен, че се грижи за съхраняването на Колекцията и на проф. Кирил Мескин и на Мария Мескин за неуморните усилия галерията да оцелее през годините и да се превърне в духовен център на Плевен.
От екипа на галерията отправиха своето послание днес към всички приятели на изкуството и посрещаха гости още от ранните часове на деня. Поздрав за рождения ден към екипа поднесе и председателят на Общинския съвет Мартин Митев, които им пожела все така ревностно да пазят културното богатство, което Плевен има привилегията да притежава.
Галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ е открита официално на 12 юли 1984 г., като дарението е разположено в истински архитектурен шедьовър - бившата обществена баня на Плевен. Сградата е уникална и е дело на основоположника на съвременната българска архитектура Никола Лазаров. Посетителите на галерията са посрещани от единствената творба на Светлин Русев в нея - портрет на баба Ванга. На първия етаж на Галерията са изложени картини на най-известните български художници от първата половина на 20 век. Вторият етаж е отделен главно за съвременни български художници. Дарението е отворена система и днес колекцията наброява над 400 творби - образци на българското и световно изкуство. Това е вторият рожден ден, който Галерията посреща без своя дарител. Академик Светлин Русев напусна този свят на 26 май 2018 г.
Със свое решение от април тази година Общински съвет - Плевен, гласува Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев" да бъде филиал към ХГ „Илия Бешков".
Последно променен на Петък, 12 Юли 2019 14:22
 
Представят в библиотеката новата книга на Петър Чухов Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 21 Юни 2019 10:28
kniga petarchuhovНа 24 юни от 17.00 часа в регионална библиотека „Христо Смирненски” - Плевен ще бъде представена новата книга на Петър Чухов „Достатъчно дълго” – сборник с разкази. Представянето се организира от библиотеката, Дружеството на плевенските писатели и издателство "Жанет 45".
Петър Чухов е роден в София на 23 юни 1961 г. Бакалавър е по библиотечни науки и магистър по социология на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
Автор на 15 книги. Съставител, редактор и автор на предговора на първата антология на българското хайку, издадена в чужбина през 2012 г. – двуезичният сборник (на унгарски и български) „Различна тишина”.
Включен в много антологии в България и в чужбина. Превеждан на английски, френски, немски, испански, японски, руски, чешки и много други езици. 
Носител на много награди, сред които „Иван Николов” за най-добра стихосбирка (2002 г.), Специална награда „Развитие” за нов български роман (2003 г.), Първа награда „Златен ланец” (2007 г.), Голямата награда на музея „Башо” в Япония (2008 г.), Голямата награда на конкурса за любовна поезия „Магията любов” (2013 г.) и др.
Участвал в много пърформънси и проекти. Пише музика и текстове, свирил в рок-групи, съосновател на етнорок група „Гологан”.
Член е на Управителния съвет на Българския П.Е.Н.-център, на Сдружение на българските писатели, Български хайку клуб, Хайку клуб „София”, Хайку общество в САЩ, Световната хайку асоциация и Музикаутор. Член е на журита на литературни конкурси.
 
Майя Ананиева със самостoятелна изложба в Севлиево Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 03 Юли 2019 14:14
MAnanieva izlozhba
Последно променен на Сряда, 03 Юли 2019 16:04
 
Четири десетилетия Фолклорен ансамбъл "Мизия" слави Плевен и България с престижни награди и отличия от фестивали по цял свят Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 19 Юни 2019 12:49
Miziya 40 godiniПредседателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев връчи почетен плакет за принос в развитието и популяризирането на българския фолклор на главния художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл "Мизия“ Михаил Денев. Поводът е честването на 40 години от създаването на Ансамбъла, сформиран през далечната 1979 г. от Михаил Денев в читалище „Съгласие 1869” отначало като танцов състав, а по-късно прераснал в ансамбъл за народни песни и танци. На срещата, провела се в читалище „Съгласие 1869”, присъства и Маргарита Лазарова - секретар на културния институт.
„Радвам се, че имам възможност да Ви честитя 40 години от създаването на Фолклорен ансамбъл „Мизия”. Народното творчество е носител на най-ценното наследство на всеки народ - неговата идентичност, а вие сте нейните истински пазители днес. В Плевен с право се гордеем с Вас и Вашия талант и напълно заслужено „Мизия” е една от музикалните емблеми на нашия град“, обърна се Мартин Митев към Михаил Денев. На ръководството на състава и на всички танцьори той пожела здраве, вдъхновение и още много успехи, и да продължават да прославят с изкуството си Плевен и българския фолклор. „Не спирайте да покорявате нови и нови сцени, и нека признанието на публиката ви следва навсякъде“, каза Мартин Митев.
Miziya 40 godini1
От своя страна Михаил Денев благодари за жеста и вниманието и сподели лични впечатления, че в днешно време все повече млади хора проявяват интерес към българския фолклор и имат желание да го изучават. По този начин всички те се превръщат в пазители на българските традиции. В своя репертоар ансамбълът има танци от всички етнографски области на страната. Неговите танцьори са изнесли стотици концерти, представяли са Плевен и страната ни в над 20 международни фестивала по цял свят и са носители на много престижни награди и отличия.
По повод 40-ия си рожден ден Ансамбъл „Мизия“ ще зарадва плевенчани с концерт на 21 юни, петък, от 18:30 ч. в ДКТ „Иван Радоев”.
Последно променен на Сряда, 17 Юли 2019 11:24
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 332
Фейсбук коментари
Сподели статията