Начало Култура Изкуство
14 Декември 2018 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 14 Декември 2018 13:49
Петък, 14 Декември 2018 10:39
Петък, 14 Декември 2018 09:54
Петък, 14 Декември 2018 09:53
Валути
РЕКЛАМА
Изкуство
Да извием най-кръшното плевенско хоро канят в събота от Панорама мол Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 13 Декември 2018 10:51
severnjashko veselieПанорама мол – Плевен и Фен Фолк ТВ канят плевенчани на предколедно северняшко танцово веселие „Всички под един покрив“. Организаторите обещават на 15 декември (събота) от 13:00 ч истински празник на българския фолклор в Панорама мол.
Ще танцуват клубове за народни танци: „Чародейка“, „Фолк денс българи“, „Българско хоро“, „Веселяците“, „Крайдунавски ритми“, „Комудара“, „Шопско настроение“, „Лик“, „Мизийска младост“, ФТА „Дъга“ и ансамбъл „Мизия“.
Присъстващите ще могат да извият заедно „Най-кръшното плевенско хоро“!
Очакват ви много награди и празнично северняшко веселие.
Датата е  15 декември, начало - 13:00 ч. Ниво партер. Вход свободен!
 
Съставите на читалище "Съгласие" канят на Коледен концерт Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 10 Декември 2018 16:39
chit.saglasie sgradaКоледен концерт на школите при НЧ "Съгласие 1869" под наслов "Чудна вечер" ще се състои на 12 декември от 18 часа в зала "Емил Димитров" на читалището.
Заповядайте заедно да споделим магията на празниците с изпълненията на вълшебните ни деца от вокална група "Арлекино", Балетната школа и фолклорен ансамбъл "Мизия", канят организаторите.
 
„Еклис” с новаторски прочит на популярни произведения за пиано и оркестър на концерта си в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 30 Ноември 2018 11:30
Eclisses koncertsС виртуозните си изпълнения китарният квартет „Еклис” очарова публиката в концертната си вечер в рамките на Четвъртия международен фестивал на китарата. Събитието е част от инициативите, посветени на Годината на европейското културно наследство, които в Плевен се осъществяват с фокус Франция и в партньорство между Областна администрация, Националното училище по изкуствата - Плевен, Читалище - ЛИК и Сдружение „Изкуството до мен”.
Квартет „Еклис” е истинско явление на френската музикална сцена. Четиримата китаристи откриват нови хоризонти в звученето на класическата китара. Общувайки еднакво успешно с инструмента и публиката, те представиха новаторски прочит на популярни произведения за пиано и оркестър.
Неразделни приятели от Националната музикална консерватория в Париж, днес участниците в квартета постигат блестяща международна кариера с множество концерти в САЩ, Европа и Азия. През 2013 г. „Еклис” печелят 1-ва награда на Европейския конкурс за камерна музика на FNAPEC, а година по-късно са лауреати на фондация Banque Populaire.
Освен художествената си дейност „Quatuor Eclisses“ провежда образователни срещи в консерваториите, за да предаде своя опит и страст на младите китаристи чрез майсторски класове.
Последно променен на Петък, 30 Ноември 2018 11:34
 
Красотата в застиналите движения на природата търси д-р Якимов Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 05 Декември 2018 12:42
Levski izlozhba2Вдъхновен от най-големия творец - природата, вглъбен в мъдростта, която открива в нея с помощта на слънцето, вятъра и водата, д-р Яким Якимов вдъхва нов живот на различни природни материали. В красотата на застиналите им движения, красота, която провокира асоциации и усещане за свобода, намира утеха и открива сила така нужна днес за човешкия дух, споделя авторът.
Изложба - базар „Застинали движения”, която представя д-р Якимов, на пластики, арт инсталации и миниатюри с природни материали, беше открита в НЧ „Георги Парцалев -1901”. Тя ще бъде отворена до 7 декември.
Сред посетителите бяха кметът на Община Левски Любка Александрова и председателят на Об С- Левски Дочко Дочев.
Любовта на д-р Яким Якимов към изкуството не е от вчера. Той е автор на седем книги, като последната - „Делириум”, беше представена през тази година с 30-те кратки фрагмента „натрупани мълчания“ в нея. Д-р Якимов е участник в първия формат на БНТ „Ръкописът”. Изложбата му „Застинали движения” е поредното докосване до изкуството след представената по-рано “С камъка и дървото ... интимно”.
Levski izlozhba1 Levski izlozhba3
Последно променен на Сряда, 05 Декември 2018 13:50
 
250 участника от 24 държави на три континента в Четвъртия международен фестивал на китарата. Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 29 Ноември 2018 15:27
kitara festival1„Чест за мен е, че това значимо събитие стана част от инициативите, реализирани в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз, които са посветени на Годината на европейското културно наследство. Избрахме в Плевен фокусът на вниманието да бъде съсредоточен върху Франция. В следващите няколко дни публиката ще има привилегията да се наслади на виртуозността на едни от най-големите имена във френската китарна школа.“, каза областният управител Мирослав Петров, приветствайки участниците, гостите и зрителите на Четвъртия международен фестивал на китарата. Той изказа сърдечна благодарност към партньорите на Областната администрация в Плевен, организаторите на този внушителен музикален форум - НУИ - Плевен, читалище „ЛИК-1959“, Сдружение „Изкуството до мен“ и читалище „Съгласие“.
С рекорден брой участници – 250 от 24 държави на три континента стартира Четвъртото издание на фестивал, отбеляза художествения директор на форума Николай Михайлов. Той отдаде значимото внимание на всички, благодарение на които фестивалът поддържа висок имидж и професионално ниво.
Честта да открият Четвъртия международен фестивал на китарата имаха великолепните музиканти от китарен квартет „Еклис“ – Франция. Концертната програма продължи с изпълнения на миналогодишните победители в конкурса - Никлас Йохансен (Дания), Филипос Манолудис (Гърция) и Кристияна Стоянова. Публиката възнагради с бурни овации виртуозното майсторство на дуото Атанас Уркузунов - китара и флейтистката от Япония Мие Огура.
kitara festival2 kitara festival3

Фестивалът включва пет концертни вечери; конкурс в шест категории, разделени на възрастови групи; майсторски класове; уъркшоп; изложение на музикални продукти, представяне на музикални инструменти и лютиери; както и съпътстващи събития - музикална академия, семинар за преподаватели, национално концертно турне с носителите на първа награда от трета и четвърта възрастови групи.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 318
Фейсбук коментари
Сподели статията