Начало Култура Изкуство
27 Януари 2020 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 27 Януари 2020 17:23
Понеделник, 27 Януари 2020 15:29
Понеделник, 27 Януари 2020 11:23
Понеделник, 27 Януари 2020 10:11
РЕКЛАМА
Изкуство
Нидал Алгафари представи новия си роман и творчество в родният град на своята майка Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 20 Януари 2020 13:32
Algafari kniga1„Роден съм в София, макар че в интернет пространството много дълго време писаха, че съм роден в Дамаск. Майка ми е българка, родена е в град Левски…” С тези думи Нидал Алгафари откри своята среща на 17 януари с левченската публика.
„…много малко знам от тази част от родата ми. Знам само, че дядо ми се е казвал Ангел Константинов, който е бил във Франция. После са го изгонили от Франция, дошъл е тук в Левски и се жени за баба ми и тук се ражда майка ми и повече нищо не знам. Това което знам от майка ми е, че пра-дядо ми или пра-пра-дядо ми е бил кмет на Левски…”
Алгафари сподели, че на среща с кмета на общината е получил уверение за съдействие при откриване на рода от страна на майка му. Любка Александрова се ангажира сериозно с разплитането на родовата връзка и подари на Нидал Алгафари книгата „Градът с името на Апостола”- кратка история на селището, написана от Христо Иречекски. Срещата, макар и първа, няма да е последна, обеща Алгафари в отговор на поканата на кмета на общината за участие в празниците на град Левски, на 18 юли тържествено ще бъде чествана 75-та годишнината от обявяването му за град.
Algafari kniga2
Истинско творческо предизвикателство за Нидал Алгафари е периода между 1700-та и 1800-та година, за който установява, че в историята ни има много бели петна. „Една от причините е, че моето поколение беше възпитано и научено много да знае за поборниците или за Свободата след 1800 година. Много знаехме за царете от древността и тяхното величие. Обаче ако се замислите, за периода 1700-1800 година - дупка. Все едно по нашите земи не са живели хора, все едно не е имало история… все едно не сме съществували. ”
Според Алгафари за велики наши предци, допринесли за световното развитие на теологичната мисъл - крайъгълен камък в общочовешката история, като например Боян Маг и поп Богомил, се знае малко или почти нищо.
Новият си роман „Рано или късно” Нидал Алгафари определя като роман за любовта преди всичко. Заради различните си политически убеждения двама души дълго време се мразят. Преди 9-ти септември тя е от едната страна, а той от другата. Срещата им след 10 ноември, вече овдовели и преосмислили живота, е определяща за голямата им любов. През погледа на двамата, авторът разказва за живота на хората и как той се променя с идването на демократичните промени.
 
Награди за малки художници от арт школа „Колорит” от конкурс в Полша Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 17 Януари 2020 10:58
Kolorit nagradi PolshaПет почетни награди получават деца от арт школа „Колорит” за отличното си представяне в 17-тия международен конкурс „Четирите сезона” в Полша, съобщи ръководителят на „Колорит” Майя Ананиева. Отличените са шестгодишните Никол Йоновска и Леа Матеева, осемгодишните Антония Христова и Лидия Ганиева и Лилия Янкова на 9 години.
Плевенските деца са представили в живописните си творби красотата и настроението, което носят различни сезони в нашата страна. В конкурса участват 2 500 рисунки на деца от различни страни от различни континенти. Конкурсът се провежда в град Тичи и се организира от Младежкия дом на културата, където е експонирана и международната изложба.
Последно променен на Петък, 17 Януари 2020 11:01
 
Дете от Белене с поощрителна награда в конкурс за рисунка „Аз и детското полицейско управление“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 13 Декември 2019 07:45
konkurs politsiya BeleneЕрмена Георгиева - ученичка от V клас на ОУ “Васил Левски“ в Белене бе наградена в националния конкурс за детска рисунка „Аз и детското полицейско управление“. Тържествената церемония по награждаване на победителите от заключителния етап на конкурса се проведе в София в Националния дворец на децата. От Плевенската дирекция на вътрешните работи бяха изпратени за участие в престижния конкурс три рисунки – на Ермена Георгиева и на Ивелина Ганчева от Белене и на Цветелина Петкова от Горни Дъбник. Ермена Георгиева получи отличието в изключително силна конкуренция. В Националния конкурс се включиха общо 87 ученици със свои творби, а отличените от тях са 13. На тържествената церемония присъстваха зам.-министрите на вътрешните работи и на образованието и науката Милко Бернер и Петър Николов, главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, директорът на ГДНП гл. комисар Христо Терзийски и Ваня Кастрева, началник на РУО София-град.
Всички изпратени творби ще бъдат изложени и продадени на годишната церемония „Полицай на годината“, а събраните средства ще бъдат внесени по сметката на Националната благотворителна кампания в подкрепа на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.
Последно променен на Петък, 13 Декември 2019 09:41
 
"Рано или късно" - новият роман на Нидал Алгафари, ще бъде представен в Левски Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 10 Януари 2020 11:42
N.Algafari knigaНа 17 януари, петък, от 16 часа в зала 304 на Община Левски, режисьорът Нидал Алгафари ще представи новия си роман в два тома „Рано или късно", съобщават от общинската администрация.
Община Левски и НЧ „Георги Парцалев-1901” канят всички ценители на изкуството да отрият мъдростта в живота с истински, живи човешки образи и уникален талант.
 
В присъствието на граждани на Плевен, гости и чуждестранни делегации бе открита изложба на Николай Овечкин Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 09 Декември 2019 14:41
izlozhba Ovechkin3Изложба по повод 90 години от рождението на руския художник Николай Овечкин - автор и ръководител на художественото изпълнение на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“, бе открита в понеделник, 9 декември, в залите на художествения музей и символ на Плевен. Както posredniknews вече писа, изложбата представя фотокопия на оригинални творби и фрагменти с бележки и подпис на Овечкин, предоставени от фонда на Новочеркаския музей за история на Донското казачество. Гостуването на експозицията е по случай 10 декември - Ден на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение.
Изложбата „90 години от рождението на Николай Василиевич Овечкин” бе открита официално в присъствието на много гости, сред тях и гостуващите в Плевен чуждестранните делегации от Ростов на Дон (Русия), Плоцк (Полша) и Браила (Румъния). Общинският съвет в Плевен бе представен от неговия председател Мартин Митев. За приноса на Н. Овечкин при създаването на паметника и неговото значение за Плевен и България говориха кметът на Община Плевен Георг Спартански и директорът на Панорамата Емилия Зорнишка. Интересни спомени за срещите с художника и удостояването му със званието "Почетен гражданин на Плевен" разказа бившият кмет на града по време на строителството на паметника - Андрей Романов. Гости на церемонията бяха също бившият кмет на града Румен Петков и княз Никита Лобанов – Ростовски. Княз Ростовски добави към свое предишно дарение на Регионалния военноисторически музей още четири ценни литографии от 19 век, свързани с исторически събития от Руско-турската война от 1877-1878 г. и с подписване договора за Освобождението на България. Изненада поднесе и плевенският скулптор Иван Атанасов, който подари на Панорамата изработения от него бюст на Николай Овечкин.
izlozhba Ovechkin1 izlozhba Ovechkin2

В изложбата посетителите имат възможност да видят 89 фотокопия на оригинални творби и фрагменти с бележки и подпис на Н. Овечкин, като освен ескизи и етюди от Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” са показани и етюди и портрети от Диорамата „Въстанието на казаците-бедняци в Сечта през 1768 г.“ и от други диорами, рисувани от Овечкин. Представени са и оригинални палитра, четки, маслени бои, въглен за рисуване, парче от лененото платно преди да се грундира, албуми със скици на Н. Овечкин и други, от фонда на Регионалния военноисторически музей в Плевен. С което посетителят може да стане свидетел на част от процеса по създаването на шедьовъра на баталната живопис Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.
Изложбата ще остане в Плевен в рамките на един месец.
Последно променен на Понеделник, 09 Декември 2019 14:56
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 338
Фейсбук коментари
Сподели статията