Начало Култура Изкуство
23 Юли 2019 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 23 Юли 2019 12:19
Вторник, 23 Юли 2019 11:33
Вторник, 23 Юли 2019 11:24
Вторник, 23 Юли 2019 09:38
РЕКЛАМА
Изкуство
Проектът за нов правилник на ХГ „Илия Бешков" влиза в Общински съвет - Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 23 Юли 2019 11:33
galeriya il. beshkovПредложението за утвърждаване на нов правилник за устройството и дейността на ХГ „Илия Бешков" влиза в Общинския съвет на Плевен. Във вторник, 23 юли, документът ще бъде представен в Постоянната комисия по "Култура, вероизповедания и международна дейност" на местния парламент. Заседанието на комисията е от 18 часа в Заседателната зала на Община Плевен.
Със свое решение от април тази година ОбС - Плевен, гласува ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев” да стане филиал на ХГ „Илия Бешков”. Съветниците възложиха на директора на галерията да изготви нов правилник за работата на културния институт. Документът трябваше да бъде представен за утвърждаване пред Министерството на културата, след което - внесен за одобрение и в местния парламент.
След приключване на процедурата за приемане на новия правилник на ХГ „Илия Бешков“, предстои да се изготви длъжностно щатно разписание на филиал ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев”, на основание на Закона за културното наследство и Класификатора на музейните длъжности, утвърден със заповед на министъра на културата.
 
Ученици от Плевен с две първи места от Международен фестивал в Несебър Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 18 Юли 2019 09:12
grupa folklor NesebarМладежите и девойките от Общоградско средношколско общежитие (ОСО) в Плевен се завърнаха с две първи места от Международния фестивал „Несебър - остров на изкуствата“ юли 2019 година. Владимира Пейчева спечели златен медал - I място в раздел Вокал - народна песен (II възрастова група). Танцовият състав „Млади-луди“ донесе I място в раздел Хореография – обработен фолклор (II възрастова група).
Танцовият състав е сформиран през настоящата учебна година по идея и с безрезервната подкрепа на Веселка Лилова – директор на ОСО. Хореограф на състава е Десислава Цветкова – Русева. Упоритостта, професионализмът и „лудите“ сърца на младите танцьори са пътят към успеха. За краткото време „Млади-луди“ успяха да грабнат сърцата на публиката в Силистра, в Плевен, в Несебър.
Последно променен на Четвъртък, 18 Юли 2019 10:06
 
Майя Ананиева със самостoятелна изложба в Севлиево Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 03 Юли 2019 14:14
MAnanieva izlozhba
Последно променен на Сряда, 03 Юли 2019 16:04
 
Светлин Русев: „…Истинската собственост се оказва не тази, която имаме при себе си, а тази, която носим в себе си.“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 12 Юли 2019 14:19
galeria CvRusevДнес, на 12 юли, се навършват 35 години от официалното откриване на ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев". През годините този храм на изкуствата привлича посетители и гости - от най-неизкушените до високите ценители, колекционери и специалисти от Плевен, България и света. Благодарности на акад. Светлин Русев за благородния жест, на Община Плевен, че се грижи за съхраняването на Колекцията и на проф. Кирил Мескин и на Мария Мескин за неуморните усилия галерията да оцелее през годините и да се превърне в духовен център на Плевен.
От екипа на галерията отправиха своето послание днес към всички приятели на изкуството и посрещаха гости още от ранните часове на деня. Поздрав за рождения ден към екипа поднесе и председателят на Общинския съвет Мартин Митев, които им пожела все така ревностно да пазят културното богатство, което Плевен има привилегията да притежава.
Галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ е открита официално на 12 юли 1984 г., като дарението е разположено в истински архитектурен шедьовър - бившата обществена баня на Плевен. Сградата е уникална и е дело на основоположника на съвременната българска архитектура Никола Лазаров. Посетителите на галерията са посрещани от единствената творба на Светлин Русев в нея - портрет на баба Ванга. На първия етаж на Галерията са изложени картини на най-известните български художници от първата половина на 20 век. Вторият етаж е отделен главно за съвременни български художници. Дарението е отворена система и днес колекцията наброява над 400 творби - образци на българското и световно изкуство. Това е вторият рожден ден, който Галерията посреща без своя дарител. Академик Светлин Русев напусна този свят на 26 май 2018 г.
Със свое решение от април тази година Общински съвет - Плевен, гласува Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев" да бъде филиал към ХГ „Илия Бешков".
Последно променен на Петък, 12 Юли 2019 14:22
 
Представят в библиотеката новата книга на Петър Чухов Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 21 Юни 2019 10:28
kniga petarchuhovНа 24 юни от 17.00 часа в регионална библиотека „Христо Смирненски” - Плевен ще бъде представена новата книга на Петър Чухов „Достатъчно дълго” – сборник с разкази. Представянето се организира от библиотеката, Дружеството на плевенските писатели и издателство "Жанет 45".
Петър Чухов е роден в София на 23 юни 1961 г. Бакалавър е по библиотечни науки и магистър по социология на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
Автор на 15 книги. Съставител, редактор и автор на предговора на първата антология на българското хайку, издадена в чужбина през 2012 г. – двуезичният сборник (на унгарски и български) „Различна тишина”.
Включен в много антологии в България и в чужбина. Превеждан на английски, френски, немски, испански, японски, руски, чешки и много други езици. 
Носител на много награди, сред които „Иван Николов” за най-добра стихосбирка (2002 г.), Специална награда „Развитие” за нов български роман (2003 г.), Първа награда „Златен ланец” (2007 г.), Голямата награда на музея „Башо” в Япония (2008 г.), Голямата награда на конкурса за любовна поезия „Магията любов” (2013 г.) и др.
Участвал в много пърформънси и проекти. Пише музика и текстове, свирил в рок-групи, съосновател на етнорок група „Гологан”.
Член е на Управителния съвет на Българския П.Е.Н.-център, на Сдружение на българските писатели, Български хайку клуб, Хайку клуб „София”, Хайку общество в САЩ, Световната хайку асоциация и Музикаутор. Член е на журита на литературни конкурси.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 332
Фейсбук коментари
Сподели статията