Начало Култура Изкуство
19 Октомври 2017 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини
Сряда, 18 Октомври 2017 17:41
Сряда, 18 Октомври 2017 15:31
Сряда, 18 Октомври 2017 13:37
Сряда, 18 Октомври 2017 12:55
Валути
РЕКЛАМА
Изкуство
„Спасителят“ с Ивайло Захариев гостува на плевенска сцена Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 18 Октомври 2017 13:37
Spasitelyat postanovka1Спектакълът „Спасителят“ на Театрална формация „Улична банда“ бе представен във вторник, 17 октомври, на сцената на зала „Катя Попова“ в Плевен. Проявата бе организирана от Общинския съвет по наркотични вещества в Плевен, като част от програмата му за превенция на употребата на наркотици. В ролите ученици от нашия град видяха звездата от сериала „Под прикритие“ Ивайло Захариев, Виктория Янева, Вера Среброва и Валентин Балабанов, който е автор и режисьор на постановката.
“Спасителят” е насочен преди всичко към младежката аудитория и не е само театрален факт, а има и педагогическа цел. Чрез средствата на театралната игра актьорите показват на зрителя нелеката история на едно момиче на 18 години, което е станало наркоманка по най-прозаичния начин (да опитам, да не съм различна от другите), схемата, в която е въвлечена от наркопласьора (получава дрога – проституира - получава нова доза и така безкрай) и опитите й да се измъкне от този ад. Представлението разказва за безскрупулността на наркопласьорите - за тях чуждият живот няма стойност, а трагедията на Нели и такива като нея са само средство за получаване на нови доходи.
Spasitelyat postanovka2
За наркозависимите има три пътя – директна смърт, затвор или лудница, обърна се Ивайло Захариев към учениците от Плевен след спектакъла. Популярният актьор не скри, че преди години и той е бил изкушен от леките наркотици, но е взел своето решение и е успял да се измъкне от порочния кръг. „Обаче, един мой колега от Академията, с когото пушехме заедно марихуана, продължи и в четвърти курс употребата на канабис му отключи шизофрения. След това за него вече нямаше значение дали ще спре или ще продължи с наркотиците или дори ще посегне към нещо по-силно. Лудостта вече беше там. И може би той е една от причините да приема тази кауза за своя“, сподели Захариев.
Актьорът, познат като доброто ченге Мартин от „Под прикритие“, отговори на въпросите на младите хора и коментира с тях темите за легализирането на марихуаната с терапевтична цел, както и за ролята на дилърите. „Дилърът винаги е приятел или поне се представя за такъв. Единственото, което той иска, обаче, са нашите пари. И ще ги вземе по всевъзможни начини. Така беше и с моя „приятел“ дилър, който не ми се е обадил нито веднъж, когато съм бил зле. Купувам ли си от него – всичко е ОК, не взимам ли – изчезва“, разказа още Ивайло Захариев. Колкото до легализирането на марихуаната, той посочи, че единствената полза от това би била за тези, които упорито защитават тази позиция. „Просто парите, които сега отиват в джобовете на едни хора, ще отидат при други. Нито ще спре да се пуши, нито тревоманите ще станат по-малко“, категоричен бе актьорът.
Радвам се, че в залата дойдоха толкова много млади хора, на които им пука не само за своя собствен свят – за света в първо лице, единствено число, но и за този около тях, сподели председателят на ОбСНВ – Плевен Катя Божикова. Тя отбеляза, че за добро или за зло драматургичният текст на спектакъла е част от света около нас.
Последно променен на Сряда, 18 Октомври 2017 13:42
 
15 дни преди срока има само 5 кандидата в литературния конкурс “Петър Ковачев” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 17 Октомври 2017 16:59
literaturen konkursСамо петима са кандидатите, представили свои творби за участие в националния литературен конкурс на името на големия плевенски писател и журналист Петър Ковачев. Това обяви началникът на отдел „Култура” в Община Плевен Стефка Григорова. Ежегодният конкурс се провежда през декември, авторите участват със свои непубликувани творби в категориите поезия, проза и драма. Крайният срок за изпращане на творбите е 30 октомври. „Има още 15 дни до тогава, но липсата на кандидати поставя принципният въпрос за необходимостта от провеждане на толкова много събития, посветени на различни творци. В конкурса на името на Петър Ковачев например преди участваха близо сто автори. И в момента на бюрото си имам искане за отпускане на 500 лева извън Културния календар за награди в конкурс. Не сме толкова богати да си позволяваме половинчати работи. Ако ще правим култура „на парче”, не правим добра услуга на паметта на хората, на които са посветени конкурсите. В случая с конкурса „Петър Ковачев” не коментираме качеството, говорим за бройката. Ако имаме 500 творби, със сигурност ще намерим поне 10, 15 или 50 на много добро ниво. А при 5 какво всъщност избираме? При това положение за следващия Културен календар ще преценяваме дали си заслужава да правим неща, в които само ще влагаме средства. Това не е маратон, в който търсим масово участие. По-добре е да се направят малко на брой неща, но действително стойностни”, беше категоричен кметът на Община Плевен Георг Спартански в коментарите си.
Последно променен на Вторник, 17 Октомври 2017 18:06
 
Днес е изложбата "Отворени сърца за Искра" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 16 Октомври 2017 15:11
blagotvoritelna-izlojba copyДнес - 16 октомври 2017 г. в една от залите на Регионален исторически музей в Плевен ще бъде подредена изложба с мотото „Отворени сърца за Искра”. Тя се организира за набиране на средства за лечението на 46-годишната Искра Николова от Плевен. Вече шеста година жената се бори с онкологично заболяване на панкреаса, заради което ? се налага да пътува за лечение в клиника по ендокринна онкология в Упсала, Швеция. Днес вече не успява да се справя сама с тях и затова НИЕ СМЕ ТУК! ВСИЧКИ ЗАЕДНО, заявяват организаторите на изложбата. За да й покажем, че не е сама, за да съберем достатъчната сума - поне 8 000 лв., котио ще са необходими до края на тази година, за да може тази силна и борбена жена да радва нас и децата си със своята усмивка!
Самата терапия се поема като разходи от НЗОК, но разноските за транспорт и престой – не.
Творци от Плевен и не само отварят сърцата си и даряват свои творби за благотворителната кауза. Всеки може да дойде, да види, да сподели с приятели, да дари!
Изложбата щe бъде открита в 18:00 часа.
Освен в залата, всички творби могат да се видят във виртуална галерия във фейсбук, откъдето също могат да бъдат закупени, на адрес:
https://www.facebook.com/groups/427447794319339/?fref=nf
Достатъчно е да впишете под съответната снимка, че желаете творбата.
Харесайте творби, купете ги и добавете в дома си добрина – от онези, които ще ви напомнят за един спасен човешки живот всеки ден.
Всеки може да помогне и чрез дарителската сметка:
IBAN: BG30STSA93000024756569
BIC:STSABGSF
Титуляр – Искра Николова

Последно променен на Понеделник, 16 Октомври 2017 16:54
 
Пореден сезон на проект „Фортисимо клас“ в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 17 Октомври 2017 16:34
fortisimo klasПроектът е предназначен за ученици от 4 клас и има за цел да запознае децата с инструментите, включени в състава на симфоничния оркестър. За целта 7 лектора, оркестранти в Плевенска филхармония ще покажат на учениците от три плевенски училища истински инструменти, ще им разкажат историята им, ще покажат частите им и начина, по който звукът от тях достига до слушателя. А в края на часа децата, които имат желание, ще могат да се докоснат до инструментите, атези, които желаят - да посвирят на тях.
В проекта тази учебна година са включени цигулка и виолончело от групата на струнните, флейта и обой от групата на дървени духови, тромпет и тромбон от групата на медни духови и барабани от групата на ударните инструменти. Така децата ще опознаят състава на симфоничния оркестър, ще разберат кой инструмент как звучи.
Предвидено е проектът да продължи в рамките на учебната 2017 / 2018 година, като през април ще има заключителен концерт, на който децата, участници в проекта ще бъдат гости в залата на ДКТ „Иван Радоев“, където ще видят един симфоничен оркестър в пълен състав.
Откриването ще бъде на 23.10.2017г. в училище „Иван Вазов“, пионер в този проект, от 13.30 часа в стая 306.
Последно променен на Вторник, 17 Октомври 2017 17:43
 
Студентът от МУ – Плевен Светлозар Христов с трета награда от конкурс за певци в Русе Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 12 Октомври 2017 18:51
muz.konkurs ruseПрез изминалия уикенд се проведе международният конкурс за поп музика „Северно сияние” в град Русе. Конкурсът е само за индивидуални изпълнители, разделени в 5 възрастови групи. Според регламента, участниците се представят с две песни, едната от които на български, а другата - по избор. Трета награда от конкурса е за младия поп изпълнител Светлозар Христов. Той се състезава в  най-голямата възрастова група  от 18 до 25  и беше оценяван от международно жури в състав: председател, Тони Димитрова и членове Светослав Лобушки-България , Хайгашот Агасян – България, Виорела Филип - Румъния и Вили Икономов - директор на конкурса. В момента Светлозар Христов учи в МУ -Плевен и въпреки заетото време с университета продължава да завладява сцените по международните конкурси. Заключителната гала вечер на „Северно сияние“ в Доходното здание започна с рецитал на Тони Димитрова. След това последва гала-концерт на лауреатите на „Северно сияние 2017 г.”. Празничната вечер завърши с официална церемония по връчване на наградените участници. Конкурсът „Северно сияние” се провежда под патронажа на кмета на Община Русе. Неговото 21-во издание е част от програмата на Есенните дни на културата и изкуствата, които се организират от Община Русе.

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 292
Фейсбук коментари
Сподели статията
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти