Начало Култура Изкуство
15 Ноември 2018 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Сряда, 14 Ноември 2018 11:45
Сряда, 14 Ноември 2018 10:00
Сряда, 14 Ноември 2018 09:55
Сряда, 14 Ноември 2018 09:50
Валути
РЕКЛАМА
Изкуство
Третокласник от НУ "Христо Ботев" с награда от национален конкурс Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 05 Ноември 2018 09:34
nagrada NUHrBotevКубрат Минковски, ученик от 3а клас на НУ „Христо Ботев“, гр. Плевен с класен ръководител Севдалина Стоянова, получи награда за рисунка от ХХ Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“, организиран от Фондация „Еврика“.
В конкурса тази година участваха 1295 ученици от 8 до 18 години с 1286 проекти в пет тематични направления.
Наградите бяха връчени на 1 ноември – Денят на народните будители в Националния политехнически музей – София. Патрон на конкурса е ген. Георги Иванов – първият български космонавт, а участниците се оценяваха прецизно от професионално жури под ръководството на доц. д-р Таня Иванова.
Директорът на НУ „Христо Ботев“ – Цветелин Горанов поздравява Кубрат за заслужената награда и му пожелава здраве, късмет и още много бъдещи успехи.

 
Плевенските писатели честваха 40 години с награди "Александър Муратов" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 01 Ноември 2018 14:41
pisateli1pisateli2Тържество по повод 40 години от създаването на Дружество на писателите - Плевен се проведе в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев”. Част от честването беше и връчването на годишните награди на Дружеството на името на първия му председател Александър Муратов. Сред гостите бяха кметът на Община Плевен Георг Спартански, заместник-кметът Стефан Милев, началникът на отдел „Култура” Стефка Григорова, лидерът на АБВ Румен Петков, издателят Иван Гранитски, общински съветници, общественици.
В поздрава си към плевенските творци кметът Спартански им пожела да са здрави, успешни и все така творчески личности. Той им благодари за това, че споделят своите чувства, мисли и вътрешни възприятия с читателите, зрителите и слушателите.
Председателят на дружеството, Христина Комаревска представи историческа справка за създаването на организацията и мястото й в културния живот на Плевен, а автори от различни поколения четоха свои творби.
Бяха присъдени отличия за книги, излезли от печат през 2017 г.: за поезия - на Ена Цветанова за книгата й „Реплики”, за проза - на Цветан Лалов за книгата „Вятърът, от който завет няма”, за литературна критика - на Лалка Павлова за книгата „Стефан Стамболов - един образ две творчески визии”, за документалистика - на Татяна Любенова за книгата „Книга за художниците”, за детска литература - на Гергина Давидова за книгата „Не си отивай, лято” и за преводна литература - на Люлин Цветанов за книгата „Синеокият котарак Кефир”.
Наградата за цялостно творчество тази година бе присъдена на Петко Спасов, който празнува 90 години.


 


  
Арлекинче с призово място в национален конкурс Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 27 Октомври 2018 09:05
arlekino stefani10-годишната Стефани Мариянова Славчева от Плевен се класира на трето място в първото издание на Националния конкурс "Гласовете на детската мелодия", 2018. 
В него участваха деца до 14 годишна възраст, които бяха избрани от национално прослушване в 12 областни града на България. В "Арена Шумен" на 19 и 20 октомври се явиха индивидуални изпълнители и вокални формации в две възрастови групи. Петокласничката от ОУ „Петър Перон” се пребори в конкуренция от 30 деца от цялата страна във втора възрастова група индивидуални изпълнители.
Стефани пее във вокална група „Арлекино” при НЧ „Съгласие 1869” от създаването й, инфирмират от читалището. А от две години тя се обучава индивидуално с вокален педагог Анелия Дечева.
 
С водосвет откриха новия дом на Северняшкия ансамбъл Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 01 Ноември 2018 13:47
severn1severn2С празничен водосвет за здраве, в присъствието на много приятели и гости, Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ - Плевен откри официално своя нов дом. С решение на Общински съвет - Плевен ансамбълът получи за ползване бившата сграда на Центъра за ученическо научно и техническо творчество на ул. „П.Р. Славейков” №12 (сградата срещу Административния съд). Освещаването на новия дом на Състава днес уважиха с присъствието и си представители на местния парламент в лицето на неговия председател Мартин Митев и Петя Василева - заместник председател на ОбС - Плевен и председател на Постоянната комисия по "Култура, вероизповедания и международна дейност". Те пожелаха на новодомците здраве и нови успехи, и все така да радват с творчеството си всички, които носят в сърцето си любовта към българския фолклор.
„В навечерието на Деня на будителите искам да пожелая да продължим да разпостраняваме и съхраняваме българския фолклор, който да бъде наша водеща светлина“, обърна се към присъстващите Мариян Туджаров, директор на Северняшкия ансамбъл. Той благодари на местната власт за това, че за първи път Ансамбъла има възможност да се радва на собствен дом. „Благодарение помощта на Общинския съвет и на Община Плевен ще можем да съхраним ансамбъла и неговото наследство и да продължим развитието му”, каза Мариян Туджаров.
Поздрав към Ансамбъла отправи кметът Георг Спартански, като подчерта, че през всички тези години в Северняшкият ансамбъл поколенията се сменят, но винаги остава едно - изключителният професионализъм. Подчертано бе и това, че за Плевен е чест да има такъв ансамбъл, който да разнася славата не само на града, но и на България зад граница.
Гости на освещаването на новия дом на Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ днес бяха още зам.-кметът Стефан Милев, началникът на отдел „Култура” Стефка Григорова, Дамянка Владимирова - управител на „Паркстрой“ и др. След водосвета всички присъстващи имаха възможност да разгледат новия дом на Ансамбъла и да се хванат на хоро.

Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ – Плевен е създаден преди 59 години. Репертоарът на Състава включва най - характерното за фолклорната област между Дунав и Стара планина. Успехът на хореографските композиции се дължи както на виртуозното майсторство на изпълнителите, така и на стилния усет на хореографите към запазване автентичността на народните танци. За фолклорната достоверност на концертните изпълнения и създаване на неповторима атмосфера, допринасят и красивите, богати на багри костюми. Северняшкият ансамбъл реализира огромен брой участия, концерти и спектакли пред многохилядна публика, записи в радио София, БНТ, компактдискове и DVD. С прекрасните си изпълнения, съставът прославя българското фолклорно изкуство у нас и по света. Той гастролира успешно в Русия, Италия, Полша, Швейцария, Мароко, Франция, Йордания, Сирия, Германия, Гърция, Канада, САЩ, Канарските острови, Македония   и  много други страни. През 2004-та година, по повод своята 45 годишнина, Северняшкият ансамбъл реализира премиерния спектакъл „Кристален извор“, за който бе удостоен със специалната награда на Министерството на културата „Кристална лира“ за върхови постижения в българското музикално и танцово изкуство. За цялостната си художествено- творческа дейност, Северняшки ансамбъл е отличен със „Златна лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци в България. Съставът е носител и на редица други отличия и награди.

 
Ясни са лауреатите на деветото Биенале на малките форми Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 24 Октомври 2018 13:54
9 o bienaleОбявиха отличените творци в Деветото Биенале на малките форми с международно участие – Плевен 2018.
Комисия в състав – председател: Кирил Матеев – СБХ, скулптор, и членове: Ралица Игнатова – СБХ, живопис, Васил Колев – СБХ, графика, Валентин Асенов – СБХ – Плевен, Мирослав Минчев – Директор на ХГ „Илия Бешков”, графика, Иван Велчев – СБХ – Плевен, живопис, Надя Василева – гл. специалист – отдел „Култура” на Община Плевен, е разгледа и оцени представените творби и определи следните награди:
Голяма награда на Община Плевен – Моника Найденова – скулптура;
Награда на СБХ – Момчил Георгиев – живопис;
Награда на Международната фондация  „Св. Св. Кирил и Методий“ – Николай Караджов – живопис;
Награда на журито – Стилияна
Узунова – живопис;
Награда за живопис – Ангел Васев – живопис;
Награда за графика – Николина Джановска – графика;
Награда за скулптура – Красимир Митов – скулптура;
Награда „Млад автор” – Михаела Каменова – скулптура;
Награда „Чужд автор” – Вероника Сиупка – графика.

Биеналето на малките форми отдавна прекрачи регионалните и национални граници и вече има сериозен международен авторитет. В деветото издание 234 автори от различни страни представиха над 400 творби живопис, графика, скулптура и колаж.
Откриването и официалното награждаване на отличените автори ще е на 26 октомври, 17.30 ч., в залите на ХГ „Илия Бешков” – Плевен.

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 317
Фейсбук коментари
Сподели статията