Начало Култура Изкуство
23 Февруари 2018 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини
Четвъртък, 22 Февруари 2018 16:35
Четвъртък, 22 Февруари 2018 16:27
Четвъртък, 22 Февруари 2018 15:58
Четвъртък, 22 Февруари 2018 15:50
Валути
РЕКЛАМА
Изкуство
Вижте Явор Бахаров на плевенска сцена в операта „Слугинята-господарка“ Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 16 Февруари 2018 14:36
Yavor Baharov operaКакто вече posredniknews.com писа, на 23 февруари от 19 часа на сцената на ДКТ „Иван Радоев“, плевенската публика ще има удоволствието да се наслади на операта „Слугинята Господарка“ от италианския композитор Джовани Паизиело.
Талантлив и млад екип от България, Сърбия и Черна гора работи по операта, която ще бъде представена в различни градове на трите държави през 2018г.
В ролята на Серпина ще имате удоволствието да чуете сръбското сопрано Александра Станкович, а в ролята на Уберто ще пее големият български бас Божидар Божкилов. Към тях ще се присъедини актьорът Явор Бахаров в ролята на Веспоне.
За режисьора Владан Джуркович темата в операта „Слугинята-Господарка“ е вечната тема за любовта и брака. „Винаги е имало две причини за встъпване в брак-любов или облаги, а понякога и двете. Темата за брака е била предмет за комедия, още от древността до наши дни. Какви са мотивите на младите момичета да имат отношение с по-възрастен мъж? Струва ми се, че тази много стара тема, никога не е била толкова актуална, колкото днес. Свидетели сме, как младите момичета променят напълно външния си вид, за да постигнат идеалната красота. Именно те стават най-жестоките зверове в лова за плячка. А тяхната плячка са богатите и влиятелни мъже. В комедиите, отношенията между такива двойки се изразява предимно с конфликт, но има и смяна на ролите. В повечето случаи тези мъже се наказват от съпругите си и остават без нищо.
Историята на операта „Слугинята Господарка“ е именно за това, как джентълменът Уберто се превръща в слуга.”, споделя режисьорът.
Последно променен на Петък, 16 Февруари 2018 15:21
 
Покана за конкурс за изворен фолклор Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 09 Февруари 2018 10:35
fest kehlibarengrozdIX-ото издание на националния фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд 2018” ще се проведе на 30 юни и 1 юли 2018 г. (събота и неделя) на откритата сцена в центъра на с. Лозен, община Любимец, област Хасково.
Организатор на фестивала е народно читалище „Просвета-1925” в с. Лозен, област Хасково, със съдействието на Кметство село Лозен, Община Любимец, Министерството на културата и Института за етнология и фолклористика към БАН.
Фестивалът е с конкурсен характер, с награден фонд и се провежда под патронажа на Министерството на културата.
Целта на фестивала е да популяризира изворния фолклор на България. Да стимулира представянето на местни традиции – издирването и изпълнението на песни, мелодии, танци, обичаи, характерни за местната култура, от която са изпълнителите (групи за автентичен фолклор, танцови клубове, народни хорове и др.), като по този начин съдейства за съхранението и предаването на нематериалното културно наследство, участващо в изграждането на идентичността ни.
Съгласно статута на фестивала, в него могат да вземат участие различни колективи, групи представящи народни обичаи, певчески групи, танцьори, ансамбли, танцови клубове, народни хорове и оркестри, индивидуални изпълнители и др. формации от страната, които представят български фолклор и ще се състезават съгласно регламента на фестивала.
Изпращайте заявки до 10 юни 2018 г. на адрес: ПК 6552 с. Лозен, общ. Любимец, обл. Хасково, народно читалище „Просвета-1925”, За Христо Янъков. Или на електронната ни поща: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
Заявка за участие можете да попълните и на електронния формуляр на  www.lozenfest.com. Телефон за информация и контакти: 0878916901 – Христо Янъков.

 
На плевенска сцена - “La Serva Padrona” с международен екип от млади оперни певци и музиканти Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 08 Февруари 2018 11:47
Young Opera1От февруари 2018г. България ще бъде първата държава-домакин по реализирането на двугодишния международен проект „YOUNG@OPERA” - „МЛАДИТЕ В ОПЕРАТА” със съдействието на Фондация „Опероса” и Плевенския ДКТ „Иван Радоев“. Млади оперни дарования и музиканти от България, Черна гора и Сърбия ще представят класическата музика от операта “La Serva Padrona” от Джовани Паизиело. Целта на проекта е популяризиране сред младите хора на операта, както и на тези, които се занимават с нея и тяхното бъдещо развитие - творческа мобилност и обмен на култури.
Българската публика ще има първа удоволствието да гледа премиерата на операта “La serva padrona” от Паизиело в изпълнение на Александра Станкович (Сърбия) - сопрано и Божидар Божкилов (България) – бас. Диригент - Милен Апостолов, ментор - Предраг Госта (Сърбия, САЩ), rежисьор - Владан Джуркович (Сърбия), сценографията е на Магдалена Влаич (Сърбия), а костюмите са дело на Лина Лекович (Черна гора). На пианото - Бояна Радивойевич (Сърбия), с участието на музикантите Иво Александров, Бойка Младенова, Христо Аролски, Иван Стайков.
Премиерата в Плевен ще бъде на 23 февруари от 19:00ч. в ДКТ „Иван Радоев“. Цената на билетите, които могат да бъдат закупени на касата на театъра, е 5 лева.
Young Opera
Последно променен на Четвъртък, 08 Февруари 2018 11:55
 
Номинации за „Икар” за двама млади плевенски актьори Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 08 Февруари 2018 16:53
aktjori nominaciiЗа втора поредна година трупата на драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен получи номинации за театралните награди „Икар”. На 27 март, по традиция Съюзът на артистите връчва своите награди, а официалната церемония тази година ще се проведе в Народния театър „Иван Вазов“.
Номинациите за плевенския театър са за Антъни Пенев, номиниран за дебют и на Надя Дердерян - за поддържаща женска роля. И двете отличия са присъдени за спектакъла на Василий Сенин „Вишнева градина“.

 
15 дами се събират за предпролетна изложба в Къщата на художниците Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 22 Януари 2018 14:04
izl damiЕдна предпролетна изложба ви очаква в Къщата на художниците от 31 януари до 17 февруари 2018 г. Насловът е "Изкушения". Ще ви зарадват със своите художнически изкушения жените членове на Представителството на СБХ - Плевен. Очаква ви среща с изкуството на Зоя Минева, Росица Кадиева, Наталия Велева, Майя Ананиева, Илиана Димитрова, Александра Духлинска, Антония Караиванов, Ася Велизарова, Дианка Тодорова, Владимира Йорданова, Невелина Янакиева, Вяра Савова, Нина Петрова, Лидия Владова, Убавка Тончев.

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 301
Фейсбук коментари
Сподели статията
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти