Начало Култура История Възстановка „Последните дни на войната“ ще покаже боевете на Девета плевенска дивизия край Дойран
09 Декември 2019 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 09 Декември 2019 14:41
Понеделник, 09 Декември 2019 11:28
Понеделник, 09 Декември 2019 10:35
Понеделник, 09 Декември 2019 10:29
РЕКЛАМА
Възстановка „Последните дни на войната“ ще покаже боевете на Девета плевенска дивизия край Дойран Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 14 Август 2019 16:45
veshin doiran Регионалният клон „34-ти пехотен Троянски полк“ Априлци-Троян-Севлиево от Национално дружество „Традиция“ ще престави на 21 и 22 септември, събота и неделя военно-историческата реконструкция „Последните дни на войната“.
Събитието е втора военно-историческа реконструкция организирана в Троян, след „Дойранъ 1918“ (2018 г.) и според организаторите най- мащабната, провеждана в България. По предложение на община Троян реконструкцията ще бъде главната част от втория ден на от тазгодишния Фестивал на сливата.
Основен организатор на военно-историческата реконструкция и военнополевия лагер е Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“ Априлци-Троян-Севлиево от НД „Традиция“, а проявата се осъществява с финансовата и организационна помощ на община Троян, Министерство на отбраната, граждани и бизнесмени от града.
В събота, 21 септември, в 18 часа в местността „Турлата“, до градския стадион е официалното откриване на „Военнополеви лагер от периода на Първата световна война“. Лагерът ще бъде официално открит от кмета на община Троян Донка Михайлова и генерал-лейтенант Хелмут Еберл, почетен председател на Union of the European Historical Military Groups (http://uewhg.eu).
Участниците-реконструктори ще прекарат нощта в лагера със съответните униформи и въоръжение. Всеки посетител ще може да се снима и разгледа лагера, като така ще може да усети по-добре духа и условията на военната служба от преди сто години.
В неделя са основните събития от възстановката. От 8 до 10 часа военнополевият лагер ще представи войнишкия бит и ежедневие от времето на войната. Ще се демонстрират различни строеви хватки, команди и упражнения, военнополева кухня и столова. Ще могат да се видят различни униформи и въоръжение на основните страни участници във войната на балканския полуостров: България, Германия, Франция, Гърция, Великобритания и Турция.
От 10 до 10:40 часа ще бъдат пресъздадени действията на българска щурмова команда. Щурмовите команди са създадени и въведени в българските пехотни части от Южния фронт по примера на германските щурмови команди. Тяхната цел е скрито навлизане в противниковите окопи и позиции, залавяне на пленници, въоръжение, унищожаване на конкретно укрепление и други диверсионни дейности. За тези комади се е полага специално обучение, а техните членове са се избирали сред най-достойните, смели и добре обучени български офицери и войници.
От 11:30 до 12:30 часа на централния градски площад „Възраждане“ в Троян кметът на община Троян ще приветства гражданите и гостите по случай деня на Независимостта на България и ще бъде издигнато националното знаме на Република България. Почетен караул и шествие на представителен строй от НД „Традиция“.
От 17:30 до 18:30 часа в местността „Турлата“, до градския стадион ще е Военно-историческа реконструкция „Последните дни на войната“. До нейното начало присъстващите ще могат да разгледат демонстративни кътове с оръжие и униформи на различните воюващи държави. Ще има възможност за закупуване на специални тениски посветени на 9-а пехотна Плевенска дивизия и 34-ти пехотен Троянски полк, както и книги с военно-историческа тематика от поредицата „Род и отечество“ - издание на регионалния клон на дружество „Традиция“.
Военно-историческата реконструкция е от две действия и ще възпроизведе:
- героизма на поручик Стратия Мазгалов от 30 пехотен Шейносвки полк при пробива на Добро поле – септември 1918 г.;
- боевете на 58-и пехотен полк, от 9-а пехотна Плевенска дивизия, по време на Дойранската епопея – септември 1918 г.
В нея ще участват повече от 300 реконструктори от НД „Традиция“ и Deutsches Freikorps от Румъния (http://www.deutschesfreikorps.ro). Ще се използват реплики на унифирми на армиите на България, Германия, Франция, Гърция и Сърбия. За достоверност ще бъдат възпроизведени повече от 230 пиротехнически взрива показващи ефекта на артилерийската стрелба и разриви. Ще бъдат изградени няколкостотин метра окопи, телени заграждения и укрития. Ще се използват няколко артилерийски системи, две английски минохвъргачки, леки картечници, огнехвъргачка и оригинални оръжия от периода на войната.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Сряда, 14 Август 2019 17:32
 
Фейсбук коментари
Сподели статията