Начало Култура История Изложба литографии от Руско-турската война отвори врати в Панорамата
23 Май 2019 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 23 Май 2019 13:32
Четвъртък, 23 Май 2019 13:30
Четвъртък, 23 Май 2019 11:43
Четвъртък, 23 Май 2019 10:09
РЕКЛАМА
Изложба литографии от Руско-турската война отвори врати в Панорамата Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 28 Февруари 2018 18:05
lit2 lit5 Изложба на оригинални литографии от Руско-турската война 1877-78 г. откриха днес в панорама „Плевенска епопея” Посланикът на Русия Н. Пр. Анатолий Макаров и кметът на Община Плевен Георг Спартански. Литографиите, разкриващи малко познати моменти от войната, са от личната колекция на руския дипломат, заслуга за която има и неговият син Кирил Макаров. Експозицията - съвместен проект на Посолството на Русия у нас, Община Плевен и Регионалния военноисторически музей – Плевен, се посвещава на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство.
От представените 11 литографии 4 са публикувани на страниците на най-популярните и четени по това време британски  ежеседмичници: „The Illustrated London News”, „The Graphic”, „The Pictorial World” и френския „Le Monde Illustre” и 1 в италианския печат. Сюжетите включват батални сцени с участие на руската армия, епизоди от военното ежедневие, моменти от контактите с местното население, портрети на руски командири, епизоди от дипломатическата борба за освобождението и независимостта на България, в това число подписване и обявяване на Санстефанския мирен договор.
"
Посетителите могат да видят дипломатическите сражения и големите битки, които позволиха на България отново да бъде свободна. Изрисувани от талантлива ръка на често непознати художници, всички тези картини се нареждат във величествената картина, наречена Освобождение. Днес е много важно да докоснем реалните свидетелства, истинската история", каза при откриването Н. Пр. Анатолий Макаров, подчертавайки, че за него изложбата е едно от най-важните събития, посветени на 140-годишнината от Освобождението на България.
"За плевенчани е чест, че посланикът на една такава велика държава, каквато е Русия, има топло, сърдечно, приятелско отношение към град Плевен, към нашата обща история и към паметта на тези, които оставиха костите си на плевенската земя, за да ни има нас, да я има България", каза в приветствието си Георг Спартански.
Изложбата „Литографии от Руско-турската война 1877-1878 г.”, която ще остане до месец април в Панорамата, дава уникалната възможност да се види войната през погледа на Европа, такава, каквато са я видели и отразили нейните съвременници.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията