Начало Култура История Дарения, свързани с Панорамата, ще бъдат показани в изложба
20 Април 2019 г., Събота
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 19 Април 2019 15:12
Петък, 19 Април 2019 11:35
Петък, 19 Април 2019 10:52
Петък, 19 Април 2019 09:55
РЕКЛАМА
Дарения, свързани с Панорамата, ще бъдат показани в изложба Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 05 Декември 2017 12:09
izl za panoramata Изложба „Дарения”, която включва получените дарения по повод 140 години от Плевенската епопея 1877 г. и 40 години от изграждането на панорама „Плевенска епопея 1877 г.” ще бъде открита на 6 декември от 18 часа в зала "Катя Попова". Една част от тях са картини на Н. В. Овечкин, дарени от почетния гражданин на Плевен Владимир Гуричев и съпругата му. Други са предоставени от участници в изграждането на панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и от граждани на Плевен. Постъпиха и много снимки, които документират отделни етапи от изграждането на панорамата, документи, грамоти, албуми, юбилейни плакети 100 и 130 години Плевенска епопея, комплект плакети „За участие в изграждането на панорама „Плевенска епопея 1877 г.” – златен, сребърен и бронзов, значки, сувенири, материали от дейността на Панорамата през годините.
Особен интерес представляват оригиналните материали, с които е рисувал Н. В. Овечкин – палитра, бои, четки, въглен, парче от панорамното платно и други, 3 картини живопис, с етюди от панорамното платно – автори Н. В. Овечкин, Г. Есаулов и М. Ананиев, дарени от доц. д-р Свобода Гюрова.
Оригинални документи, свързани с изработването на архитектурно-скулптурната облицовъчна панела на Панорамата, бяха дарени от проф. Кирил Мескин, който е и автор на проекта.
Интерес представлява телеграмата, изпратена от Цано Златев - тогава зам.-председател на Окръжния съвет за култура-Плевен, до Н. В. Овечкин, Москва, от 30 ноември 1976 г., с която го уведомява, че е прието решение за изграждане на Панорама в Плевен.
Други постъпления са документи и материали, свързани с оборудването и конструктивната сигурност на сградата – предложения, решения, протоколи, доклади, заповеди, чернобели снимки, картички и други – дарени от инж. Пенка Андреева.
Сред даренията са свидетелства за активно участие и личен пример, дипломи, медали и юбилейни значки за участие в изграждането на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, издадени в чест на 100-годишнината от Освобождението на България. 
Общият брой на даренията е над 600, като най-голямото дарение е на доц. д-р Свобода Гюрова – 345 броя материали. Сред дарителите са: Владимир Гуричев, Свобода Гюрова, инж. Пенка Андреева, Румен Тошев, инж. Илия Митев, Цоцо Танов, проф. Кирил Мескин, Цано Златев, Виктория Маринова, Вера Пелинкова, Светлана Костадинова, Христо Милев, Любомир Джипов, Ирена Петрова.
Изложбата представя подробни списъци на участниците в изграждането на Панорама „Плевенска епопея 1877 г., както и списък на наградените с държавни награди.
На 4 юли 1979 г., с Указ № 1093 на Държавния съвет на НРБ, за специални заслуги в изграждането на панорама „Плевенска епопея 1877 г.” са наградени 87 участници в строителството.

 Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Вторник, 05 Декември 2017 15:03
 
Фейсбук коментари
Сподели статията