Начало Култура История Владимир Найденов: Концепцията за развитието на музея е съобразена с приоритетите на Община Плевен
17 Ноември 2019 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Събота, 16 Ноември 2019 15:34
Петък, 15 Ноември 2019 14:09
Петък, 15 Ноември 2019 13:00
Петък, 15 Ноември 2019 12:34
РЕКЛАМА
Владимир Найденов: Концепцията за развитието на музея е съобразена с приоритетите на Община Плевен Печат Е-мейл
( 3 Гласа )
Култура - История
Написано от Деница КИТАНОВА   
Понеделник, 22 Декември 2014 10:26
От “Посредник” се срещнахме с новия директор на Регионалния исторически музей - археологът Владимир Найденов. Той ни запозна с някои от акцентите в своята концепция, която е от 14 страници. Припомняме ви, че той спечели конкурса за директор на Регионалния исторически музей - Плевен за втори път.

- Каква e концепцията за развитието на Регионалния исторически музей в Плевен, с която впечатлихте журито на конкурса?
- В представената от мен концепция съм наблегнал на развитието на музейното дело, което е свързано с ясна визия и приоритетни дейности, които да удовлетворят потребностите както на институцията, така и на обществото. Моето виждане е, че ролята и мястото на музея трябва да се концентрират около функцията на една модерна и отворена културна система. Това ще се изрази в провеждането на широк спектър от мероприятия: конференции, концерти, представяне на книги, форуми за изява, популяризиране на краеведската история. А също - възможност за училищни прояви и ред други инициативи, които могат да се осъществят с външни партньори, било неправителствени организации, други културни институти, училища. Важно за това нещо е прокарването на съвременните тенденции в музейното дело. Наред с това и в концепцията си съм включил и основната музейна работа по опазване и социализиране на културното наследство. Концепцията за развитието на музея е съобразена с приоритетите на Община Плевен за развитието на града. Приоритетно през програмния период ще е финансирането на проекти за реклама на движими и недвижими културни ценности, както и активизирането на държавните институции по отношение на опазване на културно-историческото наследство. Визията ни за развитието на институцията е именно в тази насока. Ще популяризираме и рекламираме вече добре известните недвижими културни ценности на територията на Плевен и областта, както и на експозициите на Регионалния исторически музей.
Това няма как да стане без разширяване на рекламата на музейните обекти и превръщането им в туристическа дестинация. Трябва да активизираме рекламата, защото това един съществен фактор в изграждането и поддържането на имиджа на институцията. Като начало ще се насочим към включване на обекти от културно-историческото наследство на региона в туристически маршрути и екопътеки. Това е един малко по-дълъг процес, но имаме добри дадености и се надявам да имаме и добри резултати. Все още не сме поставяли официално на обсъждане този въпрос, но на територията на Плевенска община и Плевенска област има немалко и културно-исторически обекти, и природни паркове, така че трябва максимално точно да преценим какви са нашите възможности, кои са най-приоритетни. Това не може да стане без помощта на партньори от различни институции.
- Ще продължавате ли дейността, свързана с археологическите разкопки в областта и как завърши 2014-а в това отношение?
- Археологическите разкопки много спомагат за популяризацията на обектите. През изминалата година имаше проучвания в колонията “Улпия Ескус”, в античния кастел и митница “Димум” до Белене и крайпътната станция “Ад Путеа” край село Рибен. Финансирането на разкопките в “Улпия Ескус” е директно от Министерството на културата, в Белене се поема от Община Белене, а край Рибен беше финансирано от Община Долна Митрополия и дофинансирано от Министерство на културата през Регионалния исторически музей - Плевен. Търсим различни форми и възможности за проучвания, които да повишат интереса към подобни обекти с визия. Целта ни е те да се превърнат в популярни туристически дестинации. Надяваме се следващата година проучванията там да продължат. Имаме добрите партньорства с Община Белене. Имаме прекрасно сътрудничество с Община Долна Митрополия.
- Други обекти на територията на областта ще бъдат ли цел на археологическо проучване?
- Има доста обекти, обаче проблемът е финансов. Не може навсякъде да се правят проучвания. Дори чисто физически колегите археолози не можем да покрием обектите. За проучване се избират най-приоритетните. Това не пречи съвместно с местните власти и с органите на полицията да правим проверка на археологически обекти, за които има сведения, че или са в застрашено състояние, или са обект на нерегламентирани дейности. Винаги колегите от отдел “Археология” действат професионално в това отношение и благодарение на хората по места, имаме доста добър поглед за състоянието на повечето от недвижимите културни ценности на територията на нашата област. Даваме препоръки за опазването, наблюдаваме.
- За 2015-а година какво планирате?
- През следващата година много широк спектър от събития ще се реализират от Регионален исторически музей - Плевен. Те ще бъдат посветени на юбилейни годишнини на събития и личности от националната и краеведческата история. На първо място като едно от мащабните мероприятия е “Нощ в музея” през месец май. Там ще бъдат, както винаги, представени различни мероприятия и изложби. Съвсем в началото на годината по повод Деня на археолога - 14 февруари, ще бъде открита изложба “Археологическите проучвания” на Регионален исторически музей - Плевен. Юбилейните годишнини, свързани с дейците на Националноосвободителното движение - Данаил Попов и Костаки Хаджипаков, ще се отбележат с изложба през месец април. През октомври ще се проведе “Европейска нощ на прилепите”. За стогодишнината от влизането на България в Първата световна война ще се открие изложба “Оръжия на Девета плевенска дивизия от Първата световна война”. Ще се отбележи с една изложба паметта на героите от Сливница. По същия повод ще се проведе и кръгла маса в музея. През месец ноември с камерна изложба от лични вещи ще почетем паметта на българския католически духовник и мъченик на вярата Евгений Босилков. Изложбата ще е във връзка със 115-ата годишнина от рождението му.
- А с какви мероприятия ще завършите 2014-а?
- Финалното за тази година мероприятие ще се проведе на  22 и 23 декември в експозиция “Етнография”. РИМ - Плевен организира работилница за сурвачки. Поканени да участват са ученици от началния курс на плевенските училища, които с помощта на музейни специалисти ще изработят традиционни сурвачки. Музеят осигурява дряновите клонки. Паралелно с това мероприятие ще се прожектират видеофилми на автентични коледни и новогодишни празници.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Понеделник, 22 Декември 2014 21:47
 
Фейсбук коментари
Сподели статията