Начало Култура История Рядка ара, посветена на Поробон, показаха археолози
27 Януари 2020 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 24 Януари 2020 16:11
Петък, 24 Януари 2020 15:44
Петък, 24 Януари 2020 15:11
Четвъртък, 23 Януари 2020 13:03
РЕКЛАМА
Рядка ара, посветена на Поробон, показаха археолози Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Ивета ДИМИТРОВА   
Петък, 19 Септември 2014 08:25
Изключително рядка варовикова ара (жертвеник) беше представена от археолозите на Регионален исторически музей (РИМ) – Плевен. Това се случи в четвъртък, на официална пресконференция, дадена от археолога Петър Бънов, главен уредник в Регионалния исторически музей, ръководител на отдел „Археология” и научен ръководител на разкопките на обекта „Ад Путеа”. В срещата с медиите участие взеха и неговите колеги, работещи по проекта, Мартин Дяков и Владимир Найденов. Петър Бънов предостави на медиите снимки, заснети от арх. Светла Радулова, която е проследила работите по обекта.
Безценната ара, която е едно от най-важните открития, направени по време на разкопките, е посветена на езическия бог Поробон и е открита при археологическите разкопки на римската пътна станция Ад Путеа, намираща се край село Рибен в община Долна Митрополия. Станцията е част от древния римски път Виа Траяна. До момента има само две подобни открити ари от Античния свят и едната е от крепостта Абритус, Разградско, а другата е от Рациария край Видин.
Находката от Плевенско е от първата половина на 3 век от новата ера и е посветена на неизвестния на археолозите бог Поробон. Характерно за арите е изписването на оброчен надпис на латински и благодарение на Николай Шаранков от катедра „Класически филологии“ към Софийския университет, съдържанието на текста, изписан върху намерения артефакт е разчетен и след близо месец пазене в тайна беше оповестен по време на срещата. Бънов подчерта, че до този момент само четирима човека знаят какво е изписано на арата, а преводът на текста гласи: “Домиций Домициан постави на Поробон според оброка си за себе си и своите близки“. Археологът обясни пред медиите, че божеството е загадъчно и неизяснено, а посвещенията са само на латински език, посветителите са римски граждани, но не се изключва възможността те да са тракийци, получили римско гражданство. Има различни теории с какво точно е свързано това древно езическо божество, както и за произхода на името му. Ако едни твърдят, че то е тракийско, то други свързват корените на името му с келти, даки и т.н. Арата в момента е поставена до входа на Регионален исторически музей - Плевен, където има и други сходни артефакти.
Освен за тази голяма находка, Петър Бънов разказа и за други интересни обекти, които са били намерени на разкопките в Рибен. Ако миналата година са били открити близо 40 различни исторически обекти, то тази година техният брой е над 50. С помощта на около 20 ученика от училището в Тръстеник, които са помагали на екипа от археолози, са били разкрити голяма охранителна кула с височина от над 3 метра, малка кула – част от крепостна стена, постамент на статуя с надпис, посветен на Юпитер, основи на стълбището, от което се е влизало на втория етаж, жертвеник, много керамични парчета, сандък с лимец, ключ от порта, панти и дръжка на врата, много мазилка от паянтов градеж - кирпич, огромна кука за рибарска въдица.
Според Бънов обектът край Рибен е не по-малко значим от античната крепост „Цари Мали град” до село Белчин и може да е предпоставка за развитието на поне три вида туризъм – културно-исторически, развлекателен и спортен. Археолозите се надяват и през следващия сезон да продължат с разкопките, тъй като има още много обекти за разкриване.
Към момента има индикации, че в района се е намирал храм на непознато езическо божество, но учените отказаха да споделят с медиите къде точно се намира той, от съображения за сигурност и шеговито допълниха, че „има само няколко села наблизо”. Този храм, заедно с част от другите намерени обекти дава предпоставки да се предполага, че по тези места е имало изграден цял култов център. За това говори и откритата работилница за топене на олово, както и керамичното ателие. Друго специфично нещо са намерените това лято основи на представителна обществена сграда, която все още не е определена точно за какво се е използвала. Характерно за нея е римското парно подово отопление хипокауст, което не се среща в обикновени сгради.
Петър Бънов сподели и интересни факти от престоя си в Рибен, като например това, че жителите на селото преди много години са използвали материали от обекта за строежа на своите къщи и, намирайки различни запазени керамични обекти, са ги давали на децата, които са се забавлявали да ги чупят. Археологът допълни, че са намерени на няколко места такива натрошени керамични предмети и ако има възможност, те ще бъдат реставрирани.
Намерени са и 22 керемиди, които имат печат с надпис Утос, което означава Гулянци и може да се предполага, че те са били пренесени от там.
Бънов допълни още, че се работи задължително под надзора на подсигурена от Община Долна Митрополия охрана, тъй като има опасност иманяри да посегнат на намереното от учените. Следващия сезон финансирането ще е отново от страна на Община Долна Митрополия, която отделя над 30 хиляди лева ежегодно за работа по разкопките.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Неделя, 21 Септември 2014 10:43
 
Фейсбук коментари
Сподели статията