Начало Култура История Плевенчанка печели конкурс Мис България през 1930 година
12 Ноември 2019 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 11 Ноември 2019 16:56
Понеделник, 11 Ноември 2019 16:24
Понеделник, 11 Ноември 2019 15:43
Понеделник, 11 Ноември 2019 15:33
РЕКЛАМА
Плевенчанка печели конкурс Мис България през 1930 година Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Цветанка ХРИСТОВА   
Петък, 17 Май 2013 09:14
Конкурсите за красота имат дълга история и често красавиците, които участват в тях, имат необичайна съдба. Тяхна външност и биографии са повод за всякакви интерпретации по отношение както на личния им живот, така и на живота на техните близки.
Къде е мястото на българката в пищните събития, коронясали не една кралица на красотата?
Когато столичният вестник “Зора“ на 49-годишния Данаил Крапчев решава да се нагърби с конкурса за “Мис България“ през зимата на 1929 г., никой не подозира, че освен хвалби и завист тази инициатива ще предизвика възмущение и отпор. Дори от жени. Някои вестници наричат проявата “печално обществено явление“, а Българският женски съюз излиза в собствения си вестник с ядни думи: “Като че всичката е наред, та остана само тая грижа  да търсим първенство в красотата… Отечеството плаче и стене за честни, работни и сериозни гражданки, а ние си уреждаме зрелища… Каква обида и гавра с морала, добродетелта и дарованието!“.
Вестник “Зора“ не дава ухо на одумването и организацията продължава с пълна пара, защото няма време  в Париж готвят конкурса “Мис Европа“ и ние сме поканени да участваме. Регламентът е простичък: В конкурса могат да участват само госпожици между 16 и 25 години, неомъжени, български поданички. За ученички конкурсът е “изрично забранен“. Всяка кандидатка трябва да изпрати в редакцията на площад “Славейков“ № 1 биографични данни и три снимки: анфас, профил и цяла фигура. Снимките трябва да са без ретуш, а облеклото  обикновено. На 30 януари 1929 г. Люба Йоцова става първата Мис България. Според журито, защото има “стройна фигура, красива глава и изразителни очи”.
А втората най-красива българка е от Плевен. Красимир Петров, уредник в Регионалния исторически музей, проучва нейната интересна биография и сподели моменти от своето изследване за “Посредник”.
“На 25 януари, 11 часа преди обяд, плевенският общински съвет получава от София следната телеграма: “От името на списание “Кръгосвет” и Комитета за избиране на Мис България поздравяваме във вашето лице (кмет по това време е Иван Миндиликов) Плевенци с избора на тяхната съгражданка Кунка Чобанова за Мис България”. (в. “Плевенски новини”, 28 януари, 1930 г.)
Коя е Кунка Чобанова и каква е нейната история с участието в престижния и за онова време конкурс Мис България?
Кунка Христова Чобанова е родена в Плевен, баща й бил търговец, а тя самата е

изпратена да учи във френския колеж

“Нотр дам дьо Сион” в Русе. Скоро след завършването и в колежа семейството й се изселва в София. Вероятно и самият конкурс през 1930 г. ще е бил наскоро след това, защото писмото за нейния успех е изпратено до Плевен. След като става втората поред Мис България, Кунка Чобанова заминава за Франция, за да участва в конкурса Мис Европа. Но, за наше разочарование, както пишат тамошните вестници

заради скромния си тоалет, макар и ушит от българска шивачка в Париж, заедно с други подобни на нея, остава незабелязана

Заедно с Мис Русия обаче Кунка гостува на заводите “Ситроен”, а през септември същата година българската красавица е трябвало да замине за Рио де Жанейро на световния конкурс - Мис Свят. Според тогавашните български вестници Кунка

Чобанова се отказала от участие, защото се сгодила

Така пише и списание “Кръгосвет”. Наследниците на Кунка Чобанова твърдят, че тя е пристигнала в Бразилия, но си е тръгнала в навечерието на конкурса.
Кой е бил тайнственият годеник, заради който българската красавица се отказва от участие в престижен световен конкурс? Това е г-н Недев, царски офицер от София, станал по-късно адвокат в столицата, син на голямата българска артистка - Златина Недева.
Биографията на прочутата хубавица заинтересувал и изследвачи от по-ново време и нейният живот е обект на изследване от софийската журналистка Диана Коларова. Според нейните дирения, животът на Кунка Чобанова не се оказва толкова щастлив, както съдбата да бъде коронясана за първа красавица. Нейният съпруг

завършва живота си трагично - обвинен в заговор против държавата, е осъден на смърт и убит през 1953 г.

Неговата съпруга отглежда сама дъщеря им и чак през 1995 г. Златина (кръстена на прочутата си баба) успява да реабилитира името на своя баща.
Кунка Чобанова умира през 1979 г. Но както животът, така и смъртта й се оказва нелеп слух - тя не загива в бомбардировките в София през 43-а година, както се пише в медиите. Загива нейна братовчедка, на която името и фамилията съвпадат с тази на Кунка.
Какъв ли би бил животът й, ако не беше предпочела да последва любимия си човек и беше избрала да се потопи в пищния блясък на лукса, съпровождащ големите световни красавици?

От тогавашния конкурс на някои хубави жени твърде много им провървява в живота:

Мис Гърция се жени за френски лорд, а Мис Франция - за шейх милиардер. Вероятно и съдбата на Кунка Чобанова щеше да бъде подобна, но нейните представи за щастие са били доста по-различни.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Понеделник, 20 Май 2013 17:17
 
Фейсбук коментари
Сподели статията