Начало Култура История
21 Май 2019 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 21 Май 2019 08:43
Понеделник, 20 Май 2019 19:35
Понеделник, 20 Май 2019 16:31
Понеделник, 20 Май 2019 14:23
РЕКЛАМА
История
Гости от Румъния почетоха паметта на героичните си воини в Плевен и Гривица Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 10 Май 2019 09:21
Grivitsa poklonenieРумънска делегация от представители на местните власти и институции от окръзите Телеорман, Олт и Долж посети в Деня на независимостта на Румъния 9 май Гривица и Плевен. Те бяха посрещнати от кмета на Община Плевен Георг Спартански и директора на Регионалния военноисторически музей Емилия Зорнишка. Драматичните исторически моменти преди 142 години, свързани с Освобождението на Плевен и победния изход на Руско-турската война, припомни в приветствието си към румънските гости Георг Спартански. Той подчерта героизма и саможертвата на румънските воини, сражавали се на редутите при Плевен, Гривица, Смърдан и Видин. Слово в памет на румънските герои от войната произнесе и кметът на Община Ислаз Йон Георге Кътълин Чеаръ. Пред паметника на загиналите воини в мемориалния парк в Гривица беше отслужена панихида, прозвучаха патриотични песни, поднесоха се венци и цветя в знак на признателност.
Румънската делегация посети Мавзолея на румънските воини в Гривица, Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”, къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” в Плевен.
Последно променен на Петък, 10 Май 2019 09:23
 
Гостува изложба, съдържаща седемте оригинални снимки на Левски и факсимилета на негови писма Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 09 Май 2019 15:01
Levski izlozhba-veshtiПо повод 150 години от изграждането на Вътрешната революционна организация и създаването на Плевенския революционен комитет от Васил Левски Регионалният исторически музей (РИМ) в Плевен и Община Плевен организираха кръгла маса на тема „Изграждане и дейност на Вътрешната революционна организация (1869 - 1876 г.)”. Научен ръководител на форума бе проф. Пламен Митев. В инициативата се включиха изтъкнати историци и музейни специалисти от цялата страна.
По-късно в РИМ беше открита изложба „С духа на Апостола”. С над 90 културни ценности тя ни връща във времето на създаване на мрежата от революционни комитети в подготовка на избухналото по-късно Априлското въстание. Представени са оригинални оръжия и лични вещи, снимки и документи на Васил Левски, на негови близки съратници и помощници като Христо Иванов – Големия, отец Матей Преображенски – Миткалото, Бачо Киро Петров, Христо Караминков – Бунито, Иларион Драгостинов, Иван Панов Семерджиев, Джорджо Момчев, Цаню Захариев, Хаджи Станьо Врабевски, Петко Милев – Страшния, Марко Йончев, Дочо Мръвков, Станьо Хаджииванов, Иван Ибришимов, Марко Иванов Марковски, Васил Йонков – Гложенеца, Иван Драсов и др. Експонатите са предоставени от Регионалния исторически музей във Велико Търново, Регионалния исторически музей в Ловеч, Регионалния военноисторически музей в Плевен, Националния музей „Васил Левски” в Карлово, Музея на народните занаяти и приложни изкуства в Троян (МНХЗПИ), Специализирания музей за резбарство и зографско изкуство в Трявна (СМРЗИ) и Историческия музей в Тетевен.
Представена е и фотодокументалната изложба „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството” на Националния музей „Васил Левски” в Карлово, посветена на живота и революционната дейност на Апостола. Тя съдържа седемте оригинални снимки на Левски, факсимилета на негови писма, документи на революционната организация, снимки на дейци и ръководители.
Посетителите могат да видят също униформа на Първа българска легия, къс от оригиналното знаме на Троянския и от знамето на Карловския комитети.
Последно променен на Четвъртък, 09 Май 2019 15:34
 
Дора Чаушева - директор на Националния музей „Васил Левски“, гостува на ученици в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 08 Май 2019 14:33
lektsiya Levski2На 7 май, вторник, в Начално училище „Христо Ботев“ в Плевен се проведе открит урок пред третокласниците по повод 150 години от изграждането на Вътрешната революционна организация и създаването на Плевенския комитет от Васил Левски.
Гост и лектор беше Дора Чаушева – директор на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово. Тя представи по интересен и достъпен начин любопитни факти от живота на Васил Левски. Разказа за неговото семейство, за изграждането и работата на тайните комитети, които той създава в цялата страна.
Малките ученици слушаха увлекателните разкази, придружени с презентация и задаваха много въпроси, на които г-жа Чаушева с удоволствие отговаряше. Те показа своите знания като рецитираха стихотворения и пяха песни за Апостола на свободата, редяха пъзели с картини, свързани с живота и делото му, оцветяваха и получиха листи с неговия лик и печат.
За училището Дора Чаушева бе подготвила специален подарък - портрет на Васил Левски и книги за героя, дал живота си за свободата на България.
lektsiya Levski1
 
Изложба, посветена на изобретяването на книгопечатането, гостува в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 09 Май 2019 14:11
izlozhba GutenbergВ навечерието на 11 май - Ден за почит на светите братя Кирил и Методий и професионален празник на библиотекаря, в Плевен гостува изложбата "Гутенберг и славянската писменост" на Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" към СУ „Св. Климент Охридски“. Експозицията е представена в читалище „Съгласие 1869” и е посветена на едно от великите човешки открития - изобретяването на книгопечатането преди 560 години от Йохан Гутенберг и неговото значение за славянския свят. В продължение на две години изложбата е гостувала в наши мисии и културни центрове по света и тези дни вече може да се види и от плевенчани.
Директорът на Центъра за славяно-визнатийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ проф. Вася Велинова откри събитието и отбеляза, че Центърът е подготвил фотоизложба, посветена на другия живот на ръкописите - на печатната книга, която съпътства човешката култура до ден-днешен и на изобретението на Гутенберг, което удължава с много столетия живота на ръкописите. Изложбата се състои от 24 илюстративни табла, в които се проследяват основните моменти от развитието на кирилското книгопечатане от ХV в. до ХІХ в. като се акцентира на хронологията на българското книгопечатане. Представени са фотоси на редки и ценни книги, запазени в българските фондохранилища. Посетителите имат възможност да разгледат фотографии на образците на славянското и българското книгопечатане, които трудно могат да се видят в оригинал.
Представянето на изложбата бе съчетано и с премиера на книгата "Опис на ръкописите на плевенското читалище "Съгласие 1869”, дело на авторски екип в състав проф. Аксиния Джурова, Вася Велинова и Нина Вутова. За изданието и неговото ценно съдържание разказа по-подробно проф. Аксиния Джурова. Фондът на „Съгласие” съдържа общо 1155 библиотечни единици, част от тях са включени в представения Опис.
Финал на срещата поставиха децата от Вокална група „Арлекино” при читалището, които представиха пред гостите песента „На Плевен с любов”, записана само преди дни. Текстът е на Надежда Захариева, музиката е дело на Хайгашод Агасян. Повод за създаването й е 150-годишният юбилей на „Съгласие”, а официалната й премиера ще бъде на празника на Плевен 15 май, съобщи председателят на читалищното настоятелство на „Съгласие“ Ивайло Атанасов.
Последно променен на Четвъртък, 09 Май 2019 14:14
 
С кръгла маса и две изложби отбелязваме създаването на Плевенския революционен комитет от Васил Левски Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 01 Май 2019 12:58
Levski komitet PlevenПо повод 150 години от изграждането на Вътрешната революционна организация и създаването на Плевенския революционен комитет от Васил Левски, Регионален исторически музей (РИМ) в Плевен и Община Плевен организират кръгла маса на тема „Изграждане и дейност на Вътрешната революционна организация (1869 - 1876 г.)” с научен ръководител проф. Пламен Митев. В мероприятието, което ще се проведе на 8 май 2019 г., сряда, от 10 до 16 часа в зала „Революционно движение” при РИМ ще вземат участие изтъкнати историци и музейни специалисти като акад. Константин Косев (ИИИ при БАН), проф. Пламен Павлов (председател на „Фондация Васил Левски”), д-р Даниела Вичкова (ИИИ при БАН), доц. д-р Атанас Шопов (директор на ИМ-Панагюрище), доц. Светла Атанасова (РИМ-Велико Търново), д-р Милена Андреева (РИМ-Шумен), д-р Весела Антонова (гр. Русе), Дора Чаушева (директор на НМ „Васил Левски”-Карлово), Теодор Тончев (РИМ-Ловеч), Светла Мухова (Дирекция на музеите – Копривщица) и Кета Мирчева (гр. София).
Във връзка с годишнината, на 8 май 2019 г. от 16:30 часа във Второ изложбено фоайе ще бъде открита изложба „С духа на Апостола”, с над 90 музейни експоната, предоставени от Регионален исторически музей – Велико Търново, Регионален исторически музей – Ловеч, Регионален военноисторически музей – Плевен, Национален музей „Васил Левски” – Карлово, Музей на народните занаяти и приложни изкуства – Троян (МНХЗПИ), Специализиран музей за резбарство и зографско изкуство – Трявна (СМРЗИ) и Исторически музей – Тетевен.
В изложбата ще бъдат представени оригинални оръжия и лични вещи на Апостола на свободата Васил Левски – кама, сабя, орар (дяконски пояс), печатите на БРЦК, негов портрет, портативна печатничка за печатане на бланки за кочанни квитанции, оригинални писма и копия на писма на БРЦК до частните революционни комитети в Българско и др. Включени са още оригинални портрети, оръжия и лични вещи на изтъкнати дейци на революционните комитети в Българско, близки съратници и помощници на Васил Левски (като Христо Иванов – Големия, отец Матей Преображенски – Миткалото, Бачо Киро Петров, Христо Караминков – Бунито, Иларион Драгостинов, Иван Панов Семерджиев, Джорджо Момчев, Цаню Захариев, Хаджи Станьо Врабевски, Петко Милев – Страшния, Марко Йончев, Дочо Мръвков, Станьо Хаджииванов и Иван Ибришимов, Марко Иванов Марковски, Васил Йонков – Гложенеца, Иван Драсов, Димитър Маринов – Панталонджията, братя Хитрови и братя Поплуканови). Посетителите могат да се видят и униформа на Първа българска легия (копие), къс от оригиналното знаме на Троянския и копие на знамето на Карловския революционен комитет.
Ще бъде представена и фотодокументалната изложба „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството” на Национален музей „Васил Левски” – Карлово, която е посветена на живота на Васил Левски, революционната му дейност и изграждането на Вътрешната революционна организация, провала през есента на 1872 г. и фаталния завършек на един живот, отдаден в името на отечеството и неговата свобода.
В един ограничен обем тя успява да обхване всички важни моменти от живота на Апостола, родното място и семейната среда като първоизточници на неговото родолюбие и демократизъм преди всички по-сетнешни влияния на европейската революционна и политическа практика. Включва копия на всички седем оригинални снимки на Васил Левски, факсимилета на негови писма, документи на революционната организация и БРЦК, снимки на дейци на ВРО и ръководители на националноосвободителното движение – Раковски, Каравелов, Ботев, репродукции на едни от най-популярните произведения на изобразителното изкуство и монументални паметници посветени на Левски.
Последно променен на Четвъртък, 02 Май 2019 20:00
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 102
Фейсбук коментари
Сподели статията