Начало Култура История
20 Февруари 2019 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Сряда, 20 Февруари 2019 09:00
Вторник, 19 Февруари 2019 15:02
Вторник, 19 Февруари 2019 14:55
Вторник, 19 Февруари 2019 14:48
Валути
РЕКЛАМА
История
Второкласници изнесоха пред свои съученици представление за Левски Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 19 Февруари 2019 14:55
Levski spektakalПо случай 146 години от героичната гибел на Левски, учениците от II г клас в НУ „Отец Паисий” в Плевен изнесоха пред своите съученици, родители и учители представление за живота и делото на големия български революционер. Спектакълът е по сценарий на класния им ръководител Цветанка Ангелова, а музикалното оформление - на музикалния училищен педагог Елка Пъшева.
В главната роля на Васил Левски бе шестокласникът от СУ „Цветан Спасов” и бивш възпитаник на НУ „Отец Пасисий” Павел Велков. Животът на именития български борец за свобода оживя в песни, стихове, сценки и снимки. Малките актьори разказаха за неговото детство, монашески години и революционна дейност. Те припомниха епизоди от делото му, оставили ярка диря в съзнанието и родовата памет на българина - отказа на Левски от монашеството, раздялата с майка му, когато ? дава косите си и ? казва, че се е посветил на Отечеството, създаването на революционните комитети, предрешенията му, за да не го хванат турските заптиета, залавянето и осъждането му.
В програмата прозвучаха песните „Аз съм българче”, „Песен за Апостола” и „Кажи ми, горо!”, които децата изпълниха с проникновено чувство. Малките актьори бяха заслужено аплодирани от публиката и поздравени за тяхното изпълнение от директора Иван Вълков.
Последно променен на Вторник, 19 Февруари 2019 14:58
 
Гражданите на Левски се преклониха пред делото на Апостола на свободата Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 18 Февруари 2019 14:11
Levski poklonenie2В понеделник, 18 февруари, жителите на единствения град в България с името Апостола на свободата изразиха своята почит и признателност към живата и делото на Васил Левски с внушително гражданско шествие. Стотици бяха жителите на града, дошли да поднесат цвете пред паметника на Апостола, като впечатляващо беше присъствието на младите хора - децата от детската ясла, детските градини и училищата.
Стихотворението „Минута за поклон” рецитира Красимир Кръстев от НЧ „Г.Парцалев-1901”, стихове за Васил Левски изпълниха и деца от ДГ „Локомотив”.
С минута мълчание, паднали на колене, жителите на Левски сведоха глави пред Апостола на Свободата, вградил в темелите на нашата национална идентичност своя живот и своята гибел.
Кметът на Община Левски Любка Александрова, представители на институции, партии, организации и граждани поднесоха цветя и венци пред паметника на Васил Левски.
Levski poklonenie1
Последно променен на Понеделник, 18 Февруари 2019 14:43
 
Предстоящо: Гостува изложба за 140 годишнината от Учредителното събрание и Търновската конституция Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 04 Февруари 2019 12:52
izpozhba 140 godini TKДокументална изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция, ще бъде представена в Плевен на 11 февруари от 15:30 часа. На пресконференция областният управител на област Плевен Мирослав Петров представи инициативата на Народното събрание на Република България и Държавна агенция „Архиви“. В Плевен любезен домакин на изложбата ще бъде ХГ „Илия Бешков”.
„В 40 табла, изготвени по документи от Централния държавен архив и архивите в страната, са проследени подготовката на това знаменателно събитие”, каза областният управител Мирослав Петров. Той посочи, че следвайки хронологията, чрез документи, снимки и дневници от заседанията е проследена работата на Учредителното събрание. Показани са протоколът за откриването му с подписите на народните представители, встъпителното слово на Княз Дондуков-Корсаков, тостът, който той произнася на български език, рапортът на 15-членната Комисия за обсъждане проекта на органическия устав, протоколът от закриването на Учредителното събрание. Значително място е отделено на участието на народните представители в дискусиите и обсъжданията на конституционния проект. Повечето от най-дейните парламентаристи и оратори – Христо Стоянов, Константин Стоилов, Петко Славейков, Петко Каравелов, Марко Балабанов и др., са участници в църковно-просветните и революционни борби, със солидно образование в най-добрите европейски университети, добили опит в първите граждански институции на Временното руско управление (1878). Впоследствие мнозина от тях стават значими фигури в българския политически и културен живот.
„Представена по този начин, Търновската конституция може да бъде видяна и оценена като един от най-свободолюбивите за времето си”, подчерта Мирослав Петров.
В експозицията са използвани документи от архивните фондове на: Канцеларията на Императорския руски комисар, Народното събрание, Министерски съвет, Монархическия институт, Министерството на външните работи и изповеданията, както и от някои лични фондове – на д-р Константин Стоилов, Христо Стоянов, Иван Андонов.
Изложбата ще гостува във всички 28 области. След Плевен неин домакин ще бъде Русе.
Последно променен на Понеделник, 04 Февруари 2019 12:58
 
До края на април можете да заявите участие в похода „По пътя на Ботевата чета” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 11 Февруари 2019 12:18
pohod Boteva chetaОбластна администрация - Враца започва подготовка и организация на ежегодния Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета - Козлодуй - Околчица”, съобщават от институцията. През 2019-а се навършват 143 години от героичния подвиг на българския поет, революционер и национален герой Христо Ботев и неговите четници и за 73-и път България ще се преклони пред трагичната им саможертва, включително и в поход по техните стъпки от слизането на Козлодуйския бряг до историческия връх Околчица. Областна администрация - Враца е разработила регламент, определящ реда и начина на участие в проявата. Походът е ежегоден и се провежда от 27 май до 02 юни, в една походна колона по 120-километровото трасе.
Всеки желаещ да се включи в похода и да извърви пътя на героичността и славата може да изпрати в срок до 30.04.2019 г. заявка на електронна поща Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. еrnment.bg, или на адрес: гр. Враца 3000, бул. „Демокрация” №1, Областна администрация – Враца.
Подробности за регламента вижте ТУК, заявка за участие - ТУК, или на адрес: vratsa.bg/bg/pages/nacionalen-turisticheski-pohod-po-patya-na-botevata-cheta.html.
Последно променен на Понеделник, 11 Февруари 2019 13:35
 
Искаме 16 тона гилзи за направа на паметник на Девета пехотна плевенска дивизия Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 01 Февруари 2019 10:11
pametnik devetaОбщинският съвет на Плевен даде съгласие да се подготви искане до Министерството на отбраната за безвъзмездно предоставяне на 16 тона месингови гилзи, които да се използват за изграждане на паметник на Девета пехотна плевенска дивизия в града.
„Предложението бе внесено за дебат в местния парламент след писмо от сдружение „Героите на Дойран", с което те уведомяват за проведени разговори по въпроса в Министерството и вицепремиера Красимир Каракачанов. В писмото се посочва още, че в тази връзка е необходимо Общинският съвет да вземе решение и да бъде изпратено официално искане до Министерството за дарение на необходимия материал за изграждане на монумента“, информира председателят на местния парламент Мартин Митев.
Идейният проект за паметник на Девета пехотна плевенска дивизия е той да бъде от няколко фигури - на командира на дивизията ген. Владимир Вазов и на четирима войници, символизиращи четирите войни, в които са участвали Четвърти пехотен плевенски полк и сформираната по-късно Девета пехотна плевенска дивизия. Предвижда се фигурите да бъдат изградени от материала от предоставените гилзи.
Съветниците упълномощиха кмета на Общината Георг Спартански в срок до 1 месец да извърши необходимите правни и фактически действия за изпълнение на решението.
Последно променен на Петък, 01 Февруари 2019 10:15
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 99
Фейсбук коментари
Сподели статията