Начало Култура История
19 Октомври 2017 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини
Сряда, 18 Октомври 2017 17:41
Сряда, 18 Октомври 2017 15:31
Сряда, 18 Октомври 2017 13:37
Сряда, 18 Октомври 2017 12:55
Валути
РЕКЛАМА
История
Румен Петков покани Волоколамския митрополит Иларион на тържествата за 140 години от Плевенската епопея Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 10 Октомври 2017 16:01
r.petkov ruski mitropolitЧленът на Инициативния комитет зачестването на 140-та годишнина от Плевенската епопея Румен Петков връчи покана на председателя на Отдела за външни църковни връзки към Московската патриаршия и постоянен член на Св. Синод на Руската православна църква Волоколамския митрополит Иларион за участие в тържествата във връзка с освобождението на града от турско иго. По време на срещата между двамата е обсъдена и възможността за провеждането на съвместна литургия с представителите на Българската православна църква: Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и Плевенския митрополит Игнатий, която ще бъдев памет на героите и загиналите за свободата на Плевен и България. Висшият духовник от РПЦ е заявил, че ще направи всичко възможно да посети страната ни и да участва в духовната церемония.
От своя страна Румен Петков изрази удовлетворение от проведената среща и посочи, че ползотворният диалог ще спомогне за задълбочаването на добрите отношения между църковните институции в Русия и България.

 
Млади руски таланти рисуват паметниците на признателността Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 09 Октомври 2017 17:49
ruski talantiГрупа млади руски художници от елитни художествени гимназии в Москва посети днес Плевен в рамките на голям международен проект на в. "Стандарт" и РИА Новости за рисунки на български и руски ученици, посветен на 140-ата годишнина от Освобождението на България, информира общинският пресцентър. Те разгледаха панорама „Плевенска епопея 1877 год.” и параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”, където научиха за съдбоносното значение на боевете за Плевен в хода на Руско-турската освободителна война. Символите на Плевен бяха скицирани от руските таланти, за да се превърнат по-късно в картини, които ще бъдат подредени в изложба в навечерието на Трети март идната година. Перспективите са в проекта да се включат ученици и студенти и от съседни на България страни.
В програмата на младите творци са включени градовете София, Велико Търново, Габрово, Шипка, Казанлък, Пловдив. От името на кмета на община Плевен, Георг Спартански те получиха дискове с филма за историята на Плевен „Вълни по равнината”, който оцениха като много полезен в рисуването на паметниците на признателност към освободителите.

 
Плевен почете паметта на героите от Третия щурм през септември 1877-а Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 11 Септември 2017 15:57
panihida 3На 11 септември 2017 г. се навършват точно 140 години от Третия щурм за Плевен, останал в историята като едно от най-драматичните събития в Руско-турската война 1877-1878 г. Историческата дата по традиция се отбелязва в Плевен с военен ритуал, панихида и поднасяне на венци и цветя пред Костницата в Скобелевия парк.
Глави пред подвига на героите и днес сведоха представители на държавната и местна власт, на политически партии и институции, гости и граждани на Плевен. От името на Общински съвет - Плевен своята признателност към героите, дали живота си за освобождението на града ни, засвидетелстваха Председателят на местния парламент Мартин Митев, както и общинските съветници Цветан Антов и Цветко Цветков.В ритуала участва и почетен караул от военните формирования от гарнизон Плевен, представителен блок от УАГ „Георги Бенковски" - Долна Митрополия, представители на регионален клуб „Традиция", Общинският духов оркестър.
Панихида в памет на героите, загинали при кръвопролитните боеве край Плевен, отслужиха свещеници от плевенските храмове, след което за историческите събития от преди 140 години припомни в словото си кметът на Плевен Георг Спартански.
На 11 септември 1877 г. руската и румънската армии атакуват Плевен от изток, югоизток и юг. Единствено отрядът на генерал М.Д.Скобелев успява да пробие турската отбрана и превзема редутите “Кованлък” и “Иса-ага”.
В този щурм императорската руска армия, българското Опълчение и съюзническата армия са загубили над 18 000 български опълченци и войници. Затова мястото на сраженията е нареченоМъртвата долина. В периода 1903 - 1907 г. на мястото на бойното поле, там където се е сражавал отрядът на генерал Скобелев, е създаден Скобелев парк - музей, един от паметниците на българската признателност към загиналите руски воини. на същото това място на паметната дата 11 септември от 1907 г. с малки прекъсвания във времето се отслужва и панихида в памет на героите от Третия щурм за Плевен.

В знак на почит и преклонение и днес, 140 години от Плевенската епопея,  пред Костницата бяха поднесени венци и цветя.

 
Представят в РИМ книга за герой от Девета дивизия Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 13 Септември 2017 13:10
kniga n.pushkarovОбщина Плевен и Регионален исторически музей – Плевен канят на представянето на книгата „Вечност. Николай Пушкаров (1885 – 18 септ. 1918 г.)“, с автори Елена Мачковска и Красимир Петров. То ще се състои на 18 септември, понеделник в Регионалния исторически музюй в Плевен, експозиция „Нова история“, от 16.30 часа.
Книгата е животопис за запасния поручик Николай Пушкаров, безследно изчезнал на 18 септември 1918 г., по време на ожесточените сражения на Девета пехотна плевенска дивизия до Дойранското езеро, на висотата Ловчанска, като командир на 7-ма рота при 17-ти пех. Доростолски полк.
Биографията се позовава на богатия семеен архив, събиран, пазен и обогатяван от внука на Николай Пушкаров, носещ същото име.
 
Отбелязваме годишнина от третия щурм за Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 09 Септември 2017 16:22
kostnicaНа 11 септември 2017 г. се навършват 140 години от Третия щурм за Плевен, останал в историята като едно от най-драматичните събития в Руско-турската война 1877-78 г. Същия ден ще бъде отбелязана и 10-годишнината от откриването на паметника на ген. М.Д.Скобелев. По този повод в Плевен пристига скулпторът на паметника Владимир Суровцев. Заедно с ръководството на Община Плевен авторът ще даде в 10.00 ч на 11 септември в Панорама „Плевенска епопея” пресконференция, по време на която ще обяви свое дарение на Регионалния военноисторически музей – Плевен.
В 11.00 часа, също на 11 септември, с военен ритуал, панихида и поднасяне на венци и цветя ще бъде отбелязана 140-годишнината от Третия щурм. В 12.00 часа ще бъдат поднесени цветя и пред паметника на ген. Скобелев на едноименния булевард.

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 80
Фейсбук коментари
Сподели статията
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти