Начало Култура История
23 Февруари 2018 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини
Четвъртък, 22 Февруари 2018 16:35
Четвъртък, 22 Февруари 2018 16:27
Четвъртък, 22 Февруари 2018 15:58
Четвъртък, 22 Февруари 2018 15:50
Валути
РЕКЛАМА
История
Плевенчани участваха в историческа възстановка край Къкрина Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 20 Февруари 2018 10:16
Levski Kakrina1На 19 февруари 2018 г., представители на Регионален клон „Традиция” -  Плевен, взеха участие в историческа възстановка, посветена на 145-годишнината от гибелта на Васил Левски. Възстановката се проведе в Къкринското ханче край Ловеч. Пред стотици зрители по изключително атрактивен начин членовете на регионалните клонове от Ловеч, Плевен, Севлиево и Троян представиха жива картина, свързана със залавянето на Апостола.
След възстановката членовете на местния клон на „Традиция” тържествено поднесоха цветя и пред паметника на Апостола на Свободата  в Плевен.
Levski Kakrina2
Последно променен на Вторник, 20 Февруари 2018 11:21
 
Ученически гвардейски отряд създадоха в ОУ „Д-р Петър Берон” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 07 Февруари 2018 12:42
uchenici gvardejciПо инициатива на д-р Денислава Ангелова, председател на асоциация „Докосни дъгата”, и Ваня Дражева, директор на ОУ „Д-р Петър Берон” – Плевен, днес в училището беше създаден официално втори за страната и първи за община Плевен ученически гвардейски отряд. Инициативата е подчинена на идеята да се поддържа жив стремежът за опазване на историята ни и да бъдат възкресени традициите, да възпита учениците в дух на патриотизъм и любов към Родината. Събитието е под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.
Официални гости на откриването на гвардейски музеен кът бяха бригаден генерал Илко Йорданов - командир на Национална гвардейска част, кметът на Община Плевен Георг Спартански, началникът на РУО – Плевен Албена Тотева, Калин Сърменов – актьор и директор на Сатиричния театър.
„Всички ние обичаме България, тя наистина е земен рай - с нейните Рилски езера, с нейните житни поля, с прекрасните планини, с Панорамата „Плевенска епопея”, която е единствена за тази част от Европа. Днес е голям празник за вашето училище. Това се случва благодарение на ентусиазма и усилията на вашата директорка г-жа Дражева, на която благодаря, че възпитава прекрасни млади българи. Благодаря и на г-жа Ангелова, че помага за тези инициативи. Вероятно част от вас бяха на площада на 10 декември, когато участници в тържествата по повод 140 години от Освобождението на Плевен бяха българските гвардейци. От тяхната униформа, от стъпката, с която маршируват, от изпълнението на професионалния им дълг ние винаги се възхищаваме. Благодаря им отново за това, че направиха празника незабравим! За нас е чест и че г-н Калин Сърменов, когото повечето познаваме само от телевизионните екрани, е днес с нас. Това показва, че той е оценил инициативата и желанието на децата да бъдат истински българи. Деца, благодаря ви, че споделяте такива инициативи, че от малки обичате града си и България! Не забравяйте, че сме имали и имаме велики герои в нашата история. И където и да бъдете след време, се чувствайте горди, че сте българи и го доказвайте с делата си”, се обърна към домакините и гостите на събитието кметът Спартански.
На 9 февруари, петък, от 11.00 часа във Военен клуб – Плевен, ще се проведе ритуал по освещаване знамето на Втори ученически гвардейски отряд при спазването на стара царска традиция. Знамето ще бъде осветено от Негово Високопреосвещенство митрополит Игнатий.
 
Нов инициативен комитет за 100 години от Дойранската победа и за паметник на Девета дивизия Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 18 Януари 2018 10:49
IK DojranИнициативен комитет "Единение за честване 100 годишнината от Дойранската епопея и изграждане паметник на героите-победители от Девета пехотна плевенска дивизия" проведе първото си заседание. На 17 януари в Плевен повече от 30 представители на инициативни групи – работодатели, занаятчии, офицери, юристи, спортни деятели, читалищни дейци, журналисти, лекари, педагози, млади родолюбци проведоха обединително събрание.
Ивайло Манчев от читалище „Тракия 2013“ представи интересни и малко известни факти за участието на Девета пехотна плевенска дивизия в една от най-големите победи на нашата армия. Разгромът на превъзхождащият като численост интернационален противник е повод за гордост за всички българи, а тук в родните земи на героите все още няма паметник. Иван Нинов представи кратка ретроспекция на многобройните опити за изграждането му. Последваха изказвания и предложения от Светослав Топузов, Пламен Керековски, Николай Тодоров, Багрян Йорданов, Цветомир Йотов, Георги Вънов и др. Участниците в срещата формулираха основната цел: "Обединяване на усилията на всички, които желаят да се отбележи по подабаващ начин юбилея и набиране на средства за паметник, за да не се срамуваме, че няма къде да сведем глави и да поднесем венци на почит и признателност към нашите предци. Ние всички сме закъснели... Ние сме длъжни, ние искаме… Паметта трябва да ни събере. Призоваваме обществени организации, представители на държавната и местна власт, партии, родолюбиви граждани да покажем, че в Плевен живеят достойни наследници на Победителите".
Събранието определи Даниел Димитров за Главен координатор, Иван Нинов, Иван Иванов и Ивайло Манчев за Координатори. Следващата крачка към успешно реализиране на целите е да са организира в кратки срокове ново обединително събрание и да се предприемат конкретни действия за отдаване почит на героите и набиране на средства за мемориал.
 
Кметът Спартански връчи паметни знаци на директорите на културни институти Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 30 Януари 2018 17:11
40godini znaci kulturaСпециално изработените паметни знаци „140 години Плевенска епопея” и валидирани картички и пликове по същия повод връчи кметът на Общината Георг Спартански на директорите на културните институти в града. Те бяха поканени на среща, на която г-н Спартански отправи към тях специални благодарности за усилията за достойно отбелязване на годишнината от Освобождението на Плевен.
„Представителите на културните институти дават духовен продукт и ако искаме да имаме бъдеще като град, община, като държава трябва да мислим за интелектуалния продукт, за културната сфера. Миналата година беше доста напрегната за всички ни заради отбелязването на значимия юбилей – 140 години от Освобождението на Плевен. Поставихме си за цел с общи усилия да направим така, че битката за Плевен, за която ние всички знаем, да бъде заслужено оценена и откроена в нашата история. Имаше доста събития в посока утвърждаването на това събитие като национален акцент. Мисля, че с ваша помощ и активно съдействие се справихме достойно. Всички вие дадохте принос за престижа на честванията – и с изложбите, и с научните конференции, и с културните прояви на съответните институции, които представлявате и ръководите. Затова искам да ви благодаря за активното съдействие и съпричастността, с които не просто формално и чисто по чиновнически си вършехте работата, а го правехте искрено с убеждението, че така трябва и че Плевен заслужава, както и неговите граждани заслужават да върнат  гордостта си. Живеем във времена на негативизъм и отрицание, а вие доказахте, че когато има обща идея и сме убедени, че трябва да я постигнем и имаме знанията, качествата и силата за това, резултат се получава. Съвсем в човешки план искам да ви пожелая успешна година - за вас и вашите екипи. Бъдете здрави, близките ви да са добре и творческите ви планове да се сбъдват. Тези паметни знаци са скромен жест към вас и като благодарност за подкрепата на усилията на общинското ръководство в културната сфера”, каза още г-н Спартански.   
На срещата присъстваха директорите на ХГ „Илия Бешков” – Мирослав Минчев, на ДКТ „Иван Радоев” – Васил Василев, диригентът на Общински духов оркестър - Пламен Марков, директорът на Регионалния военноисторически музей – Емилия Зорнишка, на Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев” – Мария Мескин, председателят на СБХ – Плевен – Валентин Асенов – Хъкъла, режисьорът Димо Дешев, Директорът на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” – Мариян Туджаров, диригентът на Общинска хорова формация „Гена Димитрова” – Анелия Дечева, директорът на РБ „Христо Смирненски” – Аня Михова, на Регионален исторически музей – Володя Попов, диригентът на хор „Звъника” – Ваня Делийска. Всички те благодариха за оценката и признанието на труда им и споделиха, че със сегашното ръководство на Община Плевен се работи с лекота, тъй като към тях се проявява разбиране и уважение.
На срещата не можаха да присъстват директорът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски и Ивайло Атанасов – председател на настоятелството на НЧ „Съгласие 1869”.

 

 
135 531 души са посетили обектите на Регионалния военноисторически музей през 2017 г. Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 16 Януари 2018 15:36
Panorama Plevenska epopeya2През 2017 г. през експозициите на Регионален военноисторически музеи - Плевен са преминали 135 531 посетители, информират от музея. Това е известен спад спрямо 2016 г., когато посетителите бяха 145 675 - с 14 063 повече отколкото през 2015 г.
Първото място сред обектите както винаги се държи от панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, която е приела през миналата година 89 475 посетители. За сравнение - през 2016 г. този брой е бил 88 941. Следва параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”с 21 348 посетители. Скобелев парк-музей отчита 11 522 посетители, къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” - 2 173, експозиция „Плевенска епопея 1877” в РИМ - 9 404 посетители, къща музей „Велик княз Николай Николаевич” - 680, а къща музей „Негово Кралско Величество Карол І” - 691 посетители. Румънският мавзолей и мемориален парк- с. Гривица са имали 235 посетители.
Посещението на музейните обекти за 2017 г. по социален състав е следното: учащи - 53 428, български граждани - 72 894, чужди туристи - 9 209. Чужденците са граждани на 57 държави.
Най-голям е броят на чуждестранните туристи от Русия - 1 518, Германия - 1 299, Румъния - 1 275, Турция - 1 046, Израел- 737, Великобритания - 620, Гърция - 482, Испания - 335, Италия -235, Франция- 208, Украйна- 208, Сърбия - 194, Полша - 190, Македония - 144, САЩ- 96, Швейцария - 82, Белгия - 49, Финландия - 67, Молдова - 67.
През 2017 година квалифицираните музейни работници - уредници и екскурзоводи изнесоха общо 2579 беседи и 3524 информации на български език и 227 беседи и 110 информации на чужди езици, сочи статистиката на РВИМ.

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 85
Фейсбук коментари
Сподели статията
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти