Начало Култура История
20 Април 2019 г., Събота
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 19 Април 2019 15:12
Петък, 19 Април 2019 11:35
Петък, 19 Април 2019 10:52
Петък, 19 Април 2019 09:55
РЕКЛАМА
История
Лента съживява историята и духа на доблестни мъже, загинали за Освобождението на България от османско владичество Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 25 Март 2019 12:58
film Osvobozhdenie1В Плевен приключиха снимките на необичаен документален филм за Освобождението на България от османско владичество, озаглавен „Плевен – печал и вдъхновение“, съобщават от общинската администрация. Зад проекта стоят най-успешната компания за документални филми в страната Файв Стар Медиа Груп, Община Плевен и Регионалният военноисторически музей - Плевен.
Продукцията е посветена на паметниците на загиналите в Руско-турската освободителна война. В Плевенска област те са 166. Правени са още в първите години след Освобождението. Поръчвани са от другарите на загиналите, семействата им и признателните българи в чест на падналите над 30 000 воини от многонационалната Руска армия и над 4000 румънски воини по време на Плевенската епопея. Някои от тях са истински шедьоври в този скулптурен жанр.
Паметниците са разпръснати между Плевен, Гривица, Опанец, Горни Дъбник, Згалево, Муселиево, Върбица, Телиш и почти всички останали селища в областта. Техен каталог се пази в Регионалния военноисторически музей, но Община Плевен иска да ги увековечи и в документален филм, който да достигне до повече хора.
Лентата съживява не само историята, а и духа на едни изключително доблестни мъже. Руските офицери са давали дума на военачалниците си, че ще загинат, но няма да се предадат. И като истински рицари са отстоявали на думата си, усмихва се тъжно режисьорът Степан Поляков, който е внук на белогвардеец. „Не тъжете за онова, което изгубихме, господа офицери, то никога няма да се върне“, цитира той известна руска песен. Главните герои във филма са погребаният на българска земя генерал Олдекоп и обобщен образ на млад финландски войник, който пише прословутото писмо „Скъпа моя Хилда, всичко може да се случи. Утре може да загина в сражението. Съхранявам твоя образ с голяма нежност в сърцето си, моя единствена, моя скъпа, последна любов... „
Сюжетът на филма ще разкрие важни, но непознати за европейската и световна история факти. Финландците дават изключително малко жертви, едва 23-ма на фона на останалите десетки хиляди. Но точно в България те за първи път прилагат тактиката прибежки и пълзене. Или това, че в аналогичната на нашата песен „Велик е нашият войник“ финландска песен се пее „...Докато момчетата ни слизат от Стара планина и маршируват право към Горни Дъбник...” Този химн и до днес се пее във финландската армия.
film Osvobozhdenie2
Филмът ще е особено атрактивен за потомците на участниците във войната от различни страни, които идват в Плевенско да търсят следи от загиналите си прадеди. Засега само по паметниците.
Режисьор и сценарист е Степан Поляков - “Съ Нами Богъ“, „Няма, няма да работя“, главен оператор е Момчил Александров - “Майсторите, които върнаха времето напред“, „Царството на светлината“, изпълнителен продуцент Вивиан Бояджиева, директор продукция Никол Костова. По постпродукцията започва работа един от най-добрите режисьори по монтажа в столицата – Цветелина Василева – Лямова - “Плевен - „Краят на Войната. Началото на Европа“, „Битката за Клокочещата война“. Композитор е Валери Пастармаджиев - “Битката на Героя и Предателя“, „Капитаните печелят срещу генералите“.
Към филма ще има и фотокатолог на паметниците. Фотограф е Александър Николов. Той е стипендиант на Кралското фотографско общество, Великобритания, печелил наградата на БГ Прес Фото за млади фотографи, завършил е престижния Университет по изкуствата в Лондон.
С филма „Печал и вдъхновение“ Община Плевен и Файв Стар Медиа Груп завършват трилогията, която започнаха през 2016-а година. В нея влизат още „Плевен – Вълни по равнината“, както и „Плевен: Краят на войната. Началото на Европа”, който спечели първа наградата в категория „История и култура” в ХІV Международен Тур Филм Фест „На Източния бряг на Европа”`2018 – Велико Търново.
Филмът „Плевен – вълни по равнината“ е част от популярната рубрика за документални филми на БНТ „Световните градове на България“, а „Плевен – краят на Войната. Началото на Европа“ - от „Битките за Европа“ също на БНТ.
Последно променен на Понеделник, 25 Март 2019 13:03
 
Почистват и реставрират Паметника на победата край с. Ясен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 11 Март 2019 18:00
pametnika na pobedata1Екип реставратори от Регионалния военноисторически музей – Плевен започна дейности по възстановяване на Паметника на победата на р. Вит при с. Ясен. Миналата седмица е извършено заснемане на обекта и установяване на деформациите по него. Изготвен е план за реставрация и от днес е започнало почистване на камъка, информира Стефка Григорова, началник на отдел „Култура” в Община Плевен, на редовното седмично оперативно заседание на ръководството на администрацията. Процесът е дълъг, извършва се със специфични химикали и това отнема повече време, каза още г-жа Григорова. Дейностите предвиждат и възстановяване на надписите на паметника.
 
Панихида в памет на Цар Освободител Александър ІІ в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 01 Март 2019 17:10
panihida-01032019Панихида в памет на руския император Александър II, останал в историята като Цар Освободител, беше отслужена на 1 март в Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”. На ритуала присъстваха заместник-кметовете на Община Плевен Тодор Еленков и Иван Кюлджийски, началникът на щаба на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” подполк. Ивайло Пешаков, представители на Дружеството на военнопострадали и военноинвалиди, на дружество „Традиция”, ръководството на РВИМ, ученици, граждани. Под диригентството на Анелия Дечева ОХ „Гена Димитрова” изпълни църковни песнопения.
Десетокласници от ПГ по туризъм „Алеко Константинов”, специалност „Организация на туризма и свободното време”, се поклониха пред костите на загиналите за Освобождението на Плевен воини в криптата на мавзолея и научиха подробности за историческите събития.
 
Плевенчани могат да узнаят нови факти за Софроний Врачански Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 08 Март 2019 12:02
Sofronii VrachanskiНа 12 март, вторник, от 14:30 часа в Регионална библиотека „Христо Смирненски” ще бъде открита изложба, посветена на 280 години от рождението на бележития български просветител и възродител Софроний Врачански.
Роден е през 1739 г. в Котел със светското име Стойко Владиславов. През 1762 г. е ръкоположен за свещеник, а от 17 септември 1794 г. до 1799 г. е епископ на Врачанска епархия и приема името Софроний Врачански. През тези години той на няколко пъти посещава Плевен и изпълнява своята апостолска мисия на възрожденец, утвърждава българския език в църквите и училищата.
Посетителите ще могат да разгледат и богатата литература, която библиотеката притежава, посветена на Софроний Врачански.
Последно променен на Петък, 08 Март 2019 12:09
 
Концерт по повод Националния празник 3 март в Левски Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 28 Февруари 2019 19:59
Levski Poster 01032019
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 101
Фейсбук коментари
Сподели статията