Начало Култура История
18 Юни 2019 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 17 Юни 2019 14:01
Понеделник, 17 Юни 2019 10:35
Понеделник, 17 Юни 2019 10:31
Понеделник, 17 Юни 2019 10:25
РЕКЛАМА
История
Гости от България и потомци на българи в Италия организираха фестивал в чест на българските предци Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 17 Юни 2019 09:53
Celle di BulghariaДелегация от представителите на фондация „Въздигане“ и общината на град Челе ди Булгерия, Италия за четвърта поредна година отпразнуваха поставянето на паметника на кан Алцек, съобщават от фондацията. Паметникът на кан Алцек, поставен в центъра на града, на едноименния площад Алцек, е първият паметник в чест на български владетел на чужда територия, където някога са се заселили великите българи. Град Челе ди Булгерия се намира в подножието на планина Булгерия, а част от местното население учи български език и дори пее нашия химн.
Управата и гражданите на Челе ди Булгерия, побратимен с град Велики Преслав и представители на Фондация „Въздигане“ полагат всяка година усилия за развитие на партньорство между двете страни с основна цел възстановяване на съвместната история и култура на автентичен и разбираем език, както и създаване на условия за посещение и културен обмен. Събитието беше отбелязано с няколкодневен фестивал, целящ да покаже интересни запазени обичаи, традиции, фолклор, дрехи, възстановки, както от местните жители, така и от гостите от България. Тези събития се стремят да поддържат активна паметта на народите, населяващи земи, заселени от българските предци. Тържествата, освен от местните жители, бяха посетени и от български училища в Италия, които подкрепят запазването на българското самосъзнание зад граница.
Celle di Bulgharia1
В края на месец юли ще бъде поставен още един друг паметник на български владетел на чужда територия - на кан Котраг в град Тетюши, Татарстан. Фондация „Въздигане“ и кметството на Тетюши си партнират за поставянето на паметника на вторият син на хан Кубрат и основател на Волжка България (днешен Татарстан).
Паметникът ще бъде поставен на връх над река Волга с директен изглед към град Болгар, някогашната столица на Волжка България. На брега на Волга акостират повече от 100 кораба на сезон, а всички туристи слизат да разгледат града като започват първо от върха. На мястото, където ще бъде поставен паметника изследванията сочат, че някога е имало селище, а местните определят мястото като енергийна точка за града си.
Последно променен на Понеделник, 17 Юни 2019 09:59
 
Регионалната библиотека ще бъде домакин на краеведска среща Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 10 Юни 2019 15:36
biblioteka smirnenskiНа 13 и 14 юни, четвъртък и петък, Регионална библиотека „Хр. Смирненски” в плевен ще бъде домакин на работна среща на Краеведско обединение „Мизия”, съобщават от институцията. Освен Плевен, краеведската структура включващо отделите по краезнание на регионалните библиотеки във Велико Търново, в Габрово и в Ловеч.
Библиотечното краезнание има за цел да издирва, систематизира, съхранява и популяризира книжни и некнижни издания за даден район. Кооперираната дейност на обединението датира от 1965 г. и вече 54 години успешно се справя със споделеното преглеждане на книжните и електронни източници, и библиографирането на публикациите за четирите области.
На срещата ще бъдат представени доклади и презентации, представящи работата на четирите регионални библиотеки по дигитализация на библиотечни документи и добри практики в краеведската им работа.
Гост на срещата ще бъде доц. д-р Цветанка Панчева от Софийски университет „Св. Климент Охридски”, катедра Библиотекознание, научна информация и културна политика.
Последно променен на Понеделник, 10 Юни 2019 15:37
 
Единствената противоотрова срещу жестокостите от миналото е будната памет, заяви в Белене председателят на НС Цвета Караянчева Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 03 Юни 2019 09:01
Belene vazpomenanie„Трудно е да се връщаме към моментите от историята, когато човешката природа е показвала най-грозното от себе си, но е много важно те да не бъдат забравяни. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в словото си по повод Националното поклонение в памет на жертвите на тоталитаризма в концентрационния лагер на остров „Персин“ в Белене. Събитието уважиха още народни представители в националния и бъдещия европарламент, заместник-областният управител д-р Красимир Трифонов, представители на местната власт, на духовенството и на политически партии, бивши лагерници и близки на загинали в концентрационния лагер в Белене и много граждани.
По думите на Председателя на НС Цвета Караянчева единствената противоотрова срещу жестокостите от миналото е будната памет, предавана от поколение на поколение. „Белене е пустош на разбитите съдби, на смазаните животи, на потъпканите таланти, на отреченото право на самоопределение. Белене е символ на четиридесет и пет годишната изолация от свободния свят, на безправие, на страх, на политически разгул”, каза още Цветя Караянчева.
„На мен - като кмет и като обикновен човек, ми се иска тези страшни моменти от нашата нова история никога да не се повтарят. За да не се повтарят, трябва да ги помним и категорично да си осъдим. За съжаление България остана единствената държава от бившия източен блок, която не е запазила нито едно подобно място за памет, макар че в страната са функционирали над 25 подобни места за изолация”, каза кметът на Белене Милен Дулев. Той обяви, че Общината, съвместно с Фондация „Остров Белене” работят Втори обект на концлагера „Белене” да се превърне в мемориален комплекс в памет на жертвите в него.
Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий в съслужение с местен свещеник отслужи панихида, след което бяха поднесени венци и цветя в памет на жертвите.
През 2019 г. се навършват 70 години от създаването на лагера в Белене.
Последно променен на Понеделник, 03 Юни 2019 10:04
 
В Гривица гости от Браила се поклониха в мемориалния парк в памет на загиналите за Освобождението на Плевен румънци Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 07 Юни 2019 16:33
Grivitsa poklonenie1С панихида и поднасяне на цветя на паметника на загиналите воини в мемориалния парк в Гривица бе отбелязан 6 юни - Денят на румънските герои, паднали на бойните полета за Освобождението на България. По този повод в Плевен пристигна делегация от Асоциация „Култ към героите” в Браила, водена от председателя Йонел Теодореску и заместник-председателя Йонел Талпоу, представители на Националната асоциация на ветераните от войните в Браила, Националната асоциация на военните служители в резерв в Браила. Те бяха посрещнати от заместник-кмета на Община Плевен Стефан Милев, от ген. Валентин Буров, председател и от полк. Марин Шкодров, заместник-председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от Илиян Христов, председател на Дружество „Военноинвалид” в Плевен.
На церемонията гостите припомниха подвига на 150-те жители на побратимения на Плевен град Браила, загинали в кървавите сражения за Освобождението на Плевен като подчертаха, че героите не са забравени, те са живи в сърцата на наследниците им. От своя страна Стефан Милев увери гостите, че признателни плевенчани ще продължат да отдават почит на всички румънски герои, останали завинаги на българска земя. Той подчерта, че присъстващи младежи от Браила са тези, които ще помогнат да се запази жив споменът за геройството на дедите им. Стефан Милев пожела на първо място здраве на всички, за да могат срещи като днешната да се осъществяват и в бъдеще.
Grivitsa poklonenie2
Румънската делегация посети Мавзолея на румънските воини в Гривица, Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, Главната квартира на Румънската армия в Пордим и други забележителности.
Последно променен на Петък, 07 Юни 2019 16:38
 
В Деня на Ботев кметът на Плевен призова да помним в ежедневието националните си герои Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 03 Юни 2019 08:53
Hr.Botev poklonenieС изпълнения на духов оркестър при НУ „Христо Ботев” и на Общински духов оркестър започна церемонията по повод Деня на Ботев и на загиналите за Свободата и независимостта на България, която се състоя пред паметника на поета революционер на едноименния булевард в Плевен. Деца от вокална група „Ботевци пеят” изпяха песни, а свещеници отслужиха панихида в памет на загиналите. Да почетат паметта и делото на Ботев и на загиналите за Свободата и независимостта на България бяха дошли народни представители от 15-и многомандатен избирателен район – Плевен, областният управител на Област Плевен Мирослав Петров, председателят на Общински съвет в Плевен Мартин Митев, общински съветници, военнослужещи, представители на институции, обществени организации, деца и ученици, родителите им, много граждани.
В словото си пред паметника на поета революционер кметът на Община Плевен Георг Спартански се обърна към присъстващите с думите, че всеки има право да прави избор как да осъществява своята революция – духовна или с огън и меч. „Не знаем какво си е мислел Ботев, когато е слязъл на българския бряг и е тръгнал да освобождава поробените си братя, какви чувства са витаели в него, когато наши, българи, са го гонели от къщите си и са го карали да плаща храната за четниците си. Вероятно са го мъчили грозни въпроси, но той е направил своя избор. Това, което е казвал, той го е мислел, и това, което е казвал, го е правел. А дали помним в ежедневието националните си герои? Дали сме готови да жертваме живота си за кауза? Дали чрез революция трябва да вървим напред? Нашите духовници, дейци на религията, културата и словото са направили така, че да подготвят почвата и да засеят семената, за да дойде огнената комета Христо Ботев, да дойдат Левски и всички наши герои революционери, които да извършат великото си дело – България да стане свободна. Всеки прави и днес своите избори, най-големи съдници са тези наши мъртви физически, но вечно живи герои, които ни гледат от бездънното синьо българско небе и тяхната присъда за нашите думи и дела не подлежи на обжалване. Нека всеки, останал насаме със своята съвест, да прецени – хляб или свинец. Вечна да бъде паметта на героите и нека винаги бъдат знаме и поука за нас!”, каза още Георг Спартански.
Венци и цветя бяха поднесени в знак на признателност пред подвига на загиналите за Свободата и независимостта на България, воят на сирените точно в 12 часа смълча всички и присъстващите сведоха глави.
Последно променен на Понеделник, 03 Юни 2019 09:57
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 104
Фейсбук коментари
Сподели статията