Начало Култура История
22 Април 2019 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Събота, 20 Април 2019 13:14
Събота, 20 Април 2019 10:10
Петък, 19 Април 2019 17:00
Петък, 19 Април 2019 16:53
РЕКЛАМА
История
Лента съживява историята и духа на доблестни мъже, загинали за Освобождението на България от османско владичество Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 25 Март 2019 12:58
film Osvobozhdenie1В Плевен приключиха снимките на необичаен документален филм за Освобождението на България от османско владичество, озаглавен „Плевен – печал и вдъхновение“, съобщават от общинската администрация. Зад проекта стоят най-успешната компания за документални филми в страната Файв Стар Медиа Груп, Община Плевен и Регионалният военноисторически музей - Плевен.
Продукцията е посветена на паметниците на загиналите в Руско-турската освободителна война. В Плевенска област те са 166. Правени са още в първите години след Освобождението. Поръчвани са от другарите на загиналите, семействата им и признателните българи в чест на падналите над 30 000 воини от многонационалната Руска армия и над 4000 румънски воини по време на Плевенската епопея. Някои от тях са истински шедьоври в този скулптурен жанр.
Паметниците са разпръснати между Плевен, Гривица, Опанец, Горни Дъбник, Згалево, Муселиево, Върбица, Телиш и почти всички останали селища в областта. Техен каталог се пази в Регионалния военноисторически музей, но Община Плевен иска да ги увековечи и в документален филм, който да достигне до повече хора.
Лентата съживява не само историята, а и духа на едни изключително доблестни мъже. Руските офицери са давали дума на военачалниците си, че ще загинат, но няма да се предадат. И като истински рицари са отстоявали на думата си, усмихва се тъжно режисьорът Степан Поляков, който е внук на белогвардеец. „Не тъжете за онова, което изгубихме, господа офицери, то никога няма да се върне“, цитира той известна руска песен. Главните герои във филма са погребаният на българска земя генерал Олдекоп и обобщен образ на млад финландски войник, който пише прословутото писмо „Скъпа моя Хилда, всичко може да се случи. Утре може да загина в сражението. Съхранявам твоя образ с голяма нежност в сърцето си, моя единствена, моя скъпа, последна любов... „
Сюжетът на филма ще разкрие важни, но непознати за европейската и световна история факти. Финландците дават изключително малко жертви, едва 23-ма на фона на останалите десетки хиляди. Но точно в България те за първи път прилагат тактиката прибежки и пълзене. Или това, че в аналогичната на нашата песен „Велик е нашият войник“ финландска песен се пее „...Докато момчетата ни слизат от Стара планина и маршируват право към Горни Дъбник...” Този химн и до днес се пее във финландската армия.
film Osvobozhdenie2
Филмът ще е особено атрактивен за потомците на участниците във войната от различни страни, които идват в Плевенско да търсят следи от загиналите си прадеди. Засега само по паметниците.
Режисьор и сценарист е Степан Поляков - “Съ Нами Богъ“, „Няма, няма да работя“, главен оператор е Момчил Александров - “Майсторите, които върнаха времето напред“, „Царството на светлината“, изпълнителен продуцент Вивиан Бояджиева, директор продукция Никол Костова. По постпродукцията започва работа един от най-добрите режисьори по монтажа в столицата – Цветелина Василева – Лямова - “Плевен - „Краят на Войната. Началото на Европа“, „Битката за Клокочещата война“. Композитор е Валери Пастармаджиев - “Битката на Героя и Предателя“, „Капитаните печелят срещу генералите“.
Към филма ще има и фотокатолог на паметниците. Фотограф е Александър Николов. Той е стипендиант на Кралското фотографско общество, Великобритания, печелил наградата на БГ Прес Фото за млади фотографи, завършил е престижния Университет по изкуствата в Лондон.
С филма „Печал и вдъхновение“ Община Плевен и Файв Стар Медиа Груп завършват трилогията, която започнаха през 2016-а година. В нея влизат още „Плевен – Вълни по равнината“, както и „Плевен: Краят на войната. Началото на Европа”, който спечели първа наградата в категория „История и култура” в ХІV Международен Тур Филм Фест „На Източния бряг на Европа”`2018 – Велико Търново.
Филмът „Плевен – вълни по равнината“ е част от популярната рубрика за документални филми на БНТ „Световните градове на България“, а „Плевен – краят на Войната. Началото на Европа“ - от „Битките за Европа“ също на БНТ.
Последно променен на Понеделник, 25 Март 2019 13:03
 
Почистват и реставрират Паметника на победата край с. Ясен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 11 Март 2019 18:00
pametnika na pobedata1Екип реставратори от Регионалния военноисторически музей – Плевен започна дейности по възстановяване на Паметника на победата на р. Вит при с. Ясен. Миналата седмица е извършено заснемане на обекта и установяване на деформациите по него. Изготвен е план за реставрация и от днес е започнало почистване на камъка, информира Стефка Григорова, началник на отдел „Култура” в Община Плевен, на редовното седмично оперативно заседание на ръководството на администрацията. Процесът е дълъг, извършва се със специфични химикали и това отнема повече време, каза още г-жа Григорова. Дейностите предвиждат и възстановяване на надписите на паметника.
 
Панихида в памет на Цар Освободител Александър ІІ в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 01 Март 2019 17:10
panihida-01032019Панихида в памет на руския император Александър II, останал в историята като Цар Освободител, беше отслужена на 1 март в Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”. На ритуала присъстваха заместник-кметовете на Община Плевен Тодор Еленков и Иван Кюлджийски, началникът на щаба на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” подполк. Ивайло Пешаков, представители на Дружеството на военнопострадали и военноинвалиди, на дружество „Традиция”, ръководството на РВИМ, ученици, граждани. Под диригентството на Анелия Дечева ОХ „Гена Димитрова” изпълни църковни песнопения.
Десетокласници от ПГ по туризъм „Алеко Константинов”, специалност „Организация на туризма и свободното време”, се поклониха пред костите на загиналите за Освобождението на Плевен воини в криптата на мавзолея и научиха подробности за историческите събития.
 
Деца от 14 области участваха в Националния конкурс „Освобождението” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 27 Февруари 2019 16:12
konkurs Osvobozhdenie nagradi1Над 300 тематични рисунки на деца от 45 училища и 4 детски градини в четиринадесет области на България участваха в 21-ия Националния конкурс „Освобождението”, организиран от Община Плевен и Регионалния военноисторически музей в града по повод Националния празник 3 март.
В Панорама „Плевенска епопея 1877” отличените творби бяха наградени от кмета на Община Плевен Георг Спартански и председателя на Общинския съвет Мартин Митев. Двамата поздравиха децата за отличното представяне в конкурса и за тяхното желание да пазят историческата ни памет и ги поканиха да се включат в тържествения ритуал на Трети мрат на площад „Възраждане“. Присъстващите бяха поздравени с изпълнения на фолклорния ансамбъл „Нашенчета” и малчугани от ДГ „Гергана”.
Голямата награда на конкурса „Освобождението” е за Кристина Станева – VII б кл., СУ „ Иван Вазов” - гр. Плевен
Специалната награда на РВИМ - Плевен се присъжда на Кристияна Караиванова – IV б кл. СУ „Цанко Церковски” - гр. Полски Тръмбеш
ПЪРВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА - І-ІV КЛАС:
Първа награда: Никол Тотева - I в кл., НУ „Христо Ботев”, гр.Плевен
Втора награда: Елица Петрова - III кл. СУ „Васил Априлов”, гр. Долна Митрополия
Трета награда: Сияна Павлова - III кл., 201 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Лозен, Община Столична
ВТОРА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА - V-VІІІ КЛАС:
Първа награда: Цветан Димитров - V б кл., ОУ „Валери Петров”, гр. Плевен
Втора награда: Олга Станева - V а кл. СУ „Иван Вазов”, гр. Плевен
Трета награда: Вяра Талева - VI б кл., СУ „Иван Вазов”, гр. Плевен
konkurs Osvobozhdenie nagradi3
konkurs Osvobozhdenie nagradi2
konkurs Osvobozhdenie nagradi4
ПООЩРИТЕЛНИ НАГРАДИ:

Поощрителна награда за макета и албума:
Изабела Георгиева - II д кл., НУ „Христо Ботев”, гр. Плевен
Поощрителни награди І - ІV клас:
Пресиян Неделчев - ІV кл., ОУ „Св. Климент Охридски”, гр. Попово
Иван Любенов - II г кл. НУ „Христо Ботев”, гр. Плевен
Петър Вълчев - II кл. НУ „Патриарх Евтимий”, гр. Плевен
Галена Ангелова - II б кл., ОУ „Св. Климент Охридски”, с. Буковлък, Община Плевен
Кубрат Минковски - III а кл., НУ „Христо Ботев”, гр. Плевен
Мартин Младенов - ІV кл., ОУ „Св. Климент Охридски”, с. Долна Студена, област Русе
Даниел Димитров - III а кл., ОУ „Васил Левски”, гр. Плевен
Християн Маринов - III б кл., ОУ „Петър Берон”, гр. Плевен
Поощрителни награди V-VІІІ клас:
Яница Хараламбиева - V кл., ОУ „Отец Паисий”, гр. Бяла, област Варна
Алекс Иванов - VII кл. ОУ „Христо Ботев”, с. Ценово, област Русе
Вилиян Митончев, ОУ „Кочо Мавродиев”, гр. Петрич
Александра Даскалова - VII г кл., СУ „Емилиян Станев”, гр. Велико Търново
Николай Ендрев - VII б. кл., ОУ „Екзарх Антим I”, гр. Пловдив
Калина Костадинова - VII г. кл., СУ „Емилиян Станев”, гр. Велико Търново
Мирослав Маринов - VIII кл., СУ „Васил Левски”, гр. Троян
Мария Йорданова - VII в. кл., ОУ „Валери Петров”, гр. Плевен
ГРАМОТИ ЗА УЧАСТИЕ:
Грамоти получават децата от: ДГ „Гергана” - група „Слънце”, ДГ „Снежанка” - групи „Дъга” и „Бонбони”, ДГ „Чучулига” - група „Звездица”, ДГ „Слънце” - групи „Дъга”, „Многознайко” и „Приятели” - Моника Ангелова - 4 г., ДГ „Щурче” - групи „Мечо Пух” и „Патиланци”.
Последно променен на Понеделник, 11 Март 2019 13:54
 
Плевенчани могат да узнаят нови факти за Софроний Врачански Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 08 Март 2019 12:02
Sofronii VrachanskiНа 12 март, вторник, от 14:30 часа в Регионална библиотека „Христо Смирненски” ще бъде открита изложба, посветена на 280 години от рождението на бележития български просветител и възродител Софроний Врачански.
Роден е през 1739 г. в Котел със светското име Стойко Владиславов. През 1762 г. е ръкоположен за свещеник, а от 17 септември 1794 г. до 1799 г. е епископ на Врачанска епархия и приема името Софроний Врачански. През тези години той на няколко пъти посещава Плевен и изпълнява своята апостолска мисия на възрожденец, утвърждава българския език в църквите и училищата.
Посетителите ще могат да разгледат и богатата литература, която библиотеката притежава, посветена на Софроний Врачански.
Последно променен на Петък, 08 Март 2019 12:09
 
Концерт по повод Националния празник 3 март в Левски Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 28 Февруари 2019 19:59
Levski Poster 01032019
 
Изложби, състезания и празничен концерт в Плевен по повод 3 март Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 26 Февруари 2019 18:46
3mart sabitiyaС откриване на изложба от Националния конкурс за детска рисунка „Освобождението” и награждаване на победителите в него започва организираната от Община Плевен съпътстваща програма по случай 141 години от Освобождението на България. Изложбата ще бъде показана традиционно в Панорама „Плевенска епопея 1877” от 11 часа на 27 февруари, сряда.
На следващия ден инициативите продължават с изложба „Възпоменателни знаци за Освобождението”, част от проекта „Уникални реликви от българското Възраждане и национално Освобождение”. Откриването отново е от 11 часа в къща музей „Цар Освободител Александър II”.
Панихида по повод 138 години от гибелта на Цар Освободител Александър II ще бъде отслужена на 1 март, петък, от 11 часа в Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”. Ще участва Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева.
В програмата на 3 март е включено Националното първенство по ориентиране за купа „Трети март”, което започва в 10:30 часа в неделния ден от центъра на Къртожабене. Тържественият ритуал по повод 141 години от Освобождението на България е от 11 часа на пл. „Възраждане”. Празничният концерт е от 12 часа в ДКТ „Ив. Радоев”. В него ще участват „Ева квартет”, инструментална формация „Арта”, солисти на „Мистерията на българските гласове”, Ансамбъла „Филип Кутев” и оркестъра за народна музика на БНР.
Последно променен на Сряда, 06 Март 2019 14:28
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 72
Фейсбук коментари
Сподели статията