Начало Култура История
14 Ноември 2018 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 13 Ноември 2018 17:35
Вторник, 13 Ноември 2018 15:35
Вторник, 13 Ноември 2018 15:26
Вторник, 13 Ноември 2018 14:24
Валути
РЕКЛАМА
История
Възможно е откритата на територията на затвора делва с акчета да е заровена при боевете за Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 12 Ноември 2018 09:01
zatvora delva akchetaaОснование за хипотезата е факта, че находката е открита на дълбочина само от 30 сантиметра. Това много вероятно да е направено при паническото напускане от турците на обсадения Плевен. В подкрепа на подобна причина са думите на директора на Регионалния исторически музей д-р Володя Попов, който по повод находката говори пред БТА за инцидентно укриване.
Както съобщи в събота, 10 ноември, директорът на затвора в Плевен Иван Петков, археологическа находка - делва, пълна със 7 500 сребърни турски монети от 19 век, така наречените акчета, е открита на територията на затвора при обработка на земеделска земя за есенниците.
Според д-р Володя Попов няма данни да е имало постройка на мястото, където е открита делвата. Той не се ангажира с възрастта на находката, защото тепърва специалистите на музея ще обработват монетите, за да се види от кой период са.
Двама специалисти от музея са ангажирани веднага след като е открито съкровището с неговото събиране и документиране.
Последно променен на Понеделник, 12 Ноември 2018 10:06
 
В Българене в Деня на будителите "пламна" училищен вестник Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 02 Ноември 2018 09:16
Balgarene 1112018 1Първият брой на училищния вестник „Ботево пламъче” издадоха в навечерието на Деня на народните будители учениците и учителите от ОУ „Христо Ботев” в с. Българене. Словото на директора на училището Мирела Пантелеева по повод светлия празник, авторски творби на учениците, много снимки, свързани с училищния живот и участието на децата ш проект „Училището - мечта на всеки” са публикувани в първото „Ботево пламъче”, научаваме от Стефания Цанкова. Редакционният екип е от ученици от 6 и 7 клас и учителя им по български език и литература.
По повод празника учениците от 6 клас са се включили в преписването на откъси от „История славянобългарска” от Паисий Хилендарски, с които е оформена своеобразна изложба. С картини от Възраждането, от историята на България, с портрети на видни родолюбци и революционери учениците са превърнали любимото си училище в картинна галерия.
След песните и рецитала, посветени на Деня на народните будители, децата са пресъздали любими герои от обичани книги във весел карнавал. Те са се представили със свой собствен танц, за което са получили заслужени аплодисменти от цялото училище. Честването е завършило с кръшно българско хоро.
Последно променен на Петък, 02 Ноември 2018 11:57
 
"Тракийското писмо декодирано" ще бъде представена в РИМ тази сряда Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 22 Октомври 2018 13:21
kodove na trakiteНа 24 октомври 2018 г., сряда, от 18:00 часа в зала "Археология" на Регионален исторически музей - Плевен ще се състои представяне на най-новата книга от поредицата „Тракийското писмо декодирано” – „Мистериите на Самотраки и Руническата Книга на Тайните”. Представянето е четвърто поред в страната и се съпътства от среща с автора на книгата - Цветан Гайд, който ще отговаря на въпроси на присъстващите.
Гайд ще сподели най-новите и сензационни открития на екипа от Института по Т-наука, заедно с анализите и изводите, до които той е стигнал относно приложението на древното знание и мистичните технологии днес, в съвременното информационно общество.

Последно променен на Понеделник, 22 Октомври 2018 13:30
 
Изложба от старопечатни книги гостува в Регионалния исторически музей Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 17 Октомври 2018 14:53
RIM izlozhba knigiОт 22 до 24 октомври Регионалният исторически музей в Плевен ще бъде домакин на изложбата „Посланията на времето, съхранени в старопечатните книги.”, представена от Информационно-библиотечен и издателски комплекс (ИБИК) при Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”.
Библиотеката на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, която е част от ИБИК, е създадена заедно с основаването на висшето училище през 1963 г. и тази година чества своя 55-годишен юбилей. Днес фондът й наброява близо 400 000 библиотечни документа – книги, справочници, периодични издания. Най-старият ръкопис в библиотеката е от 1745 г. – „Постен триод“, издаден от С. Д. Кремен и съдържащ религиозни текстове на старобългарски език.
Изложбата „Посланията на времето, съхранени в старопечатните книги“ представя не само една малка част от книжовното богатство, съхранявано в Централната университетска библиотека на Великотърновския университет, но и профила на българското възрожденско общество, неговите достижения в образованието, науката, литературата, периодичния печат.
Последно променен на Четвъртък, 18 Октомври 2018 08:50
 
Десетки ученици и граждани отбелязаха 1 ноември пред паметника на Вазов Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 01 Ноември 2018 14:53
1nov21novДесетки плевенчани се стекоха днес пред паметника на Иван Вазов, за да се включат в отбелязването на един от най-българските празници – Деня на народните будители. В почетен караул пред паметника се строиха младите гвардейци от ОУ „Д-р Петър Берон”, докато Общинският духов оркестър изпълняваше маршове. Начело на множеството бяха и младите възрожденци от НУ „Христо Ботев”. Свещеници от плевенски храмове отслужиха тържествен молебен, след което хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска изпълни китка патриотични песни.
С поздрав към присъстващите се обърна кметът на Община Плевен Георг Спартански, който припомни делото на будителите във вековете на робство. Той подчерта, че българският народ има два уникални празника - единият е 24 май, когато отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, а вторият - 1 ноември, Денят на народните будители. "Днес е ден, в който трябва да кажем високо и силно „благодаря” на нашите учители, на нашите просветители, на всички хора на духа в миналото, сега и в бъдеще, които правят така, че да го има българския род, да я има българската държава", каза още г-н Спартански.
Представители на общински и областни ръководства на институции и партии, училища и граждани на Плевен поднесоха пред паметника на народния поет венци и цветя в знак на признателност. Тържествената церемония завърши с химна на Република България в изпълнение на Общинския духов оркестър.

 
Историческата истина за спасяването на българските евреи оживя в НЧ „Неофит Рилски”- Тръстеник Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 22 Октомври 2018 12:33
evrei trastenik1evrei trastenik2На крачка от смъртта” бе културното събитие, посветено на 75-aта годишнина от спасяването на българските евреи, с което НЧ „Неофит Рилски” и Oбластна администрация - Плевен отбелязаха този достоен за гордост със своята висока хуманност акт, с който българите остават завинаги в световната история. Разказ за страха от студения дъх на смъртта, за болезнените тръпките от заплахата за изтезания, за надвисналата опасност от раздялата и неизвестността. Целият този ужас „заобикаля” еврейската общност в България, заради решителността на държавата, настоятелността на българския народ и категоричната позиция на църквата. Представената презентация илюстрира в снимки и свидетелски разкази събитията и истината за онези времена.
Културно-музикалната програма включваше рецитация на стихотворението ”Евреи” от Пейо Яворов, представено от Николай Пенков от групата за художествено слово при читалище „Неофит Рилски” – гр. Тръстеник, изпълнения на етюди от български композитори за пиано на ученици от ІV клас, с ръководител Пепа Пенкова. Концертът продължи с фолклорни и поп песни на дуета Алекс и Александрина, Йордан Каменов, Георги Атанасов от групата за поп пеене към читалището с ръководител Йордан Каменов, както и с фолклорните изпълнения на Велислава и Марая и група ”Зорница” с ръководител Мариана Цанина.

 
Поредица от събития за 75-та годишнина от спасяването на българските евреи Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 11 Октомври 2018 11:39
pamet evreiПо повод 75-та годишнина от спасяването на българските евреи, която страната ни отбелязва през 2018 година, в пет читалища на територията на областта областната администрация в Плевен организира поредица културни събития, кореспондиращи с Комуникационната стратегия на Република България. Основната цел на инициативата е да повиши информираността на населението за съществения принос на Република България за спасяването на евреите от геноцид по времето на Втората световна война. „Целта ще бъде постигната чрез сътрудничеството на Областна администрация Плевен с общини, читалища, творчески колективи, които ще бъдат ангажирани при реализирането на планираните дейности.”, уточни областният управител Мирослав Петров. „Наши партньори ще бъдат читалищата в пет общини Пордим – НЧ „Иван Радоев”, Никопол – НЧ „Напредък – 1871”, Кнежа – НЧ „Борба”, Долна Митрополия - НЧ „Неофит Рилски 1872“ Тръстеник и Плевен – читалище ЛИК-1959”.
Последно променен на Четвъртък, 11 Октомври 2018 11:43
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 69
Фейсбук коментари
Сподели статията