Начало Култура Изкуство
22 Август 2019 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 22 Август 2019 10:46
Четвъртък, 22 Август 2019 10:40
Сряда, 21 Август 2019 17:51
Сряда, 21 Август 2019 15:26
РЕКЛАМА
Изкуство
Официално: ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев” е филиал на ХГ „Илия Бешков" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 25 Юли 2019 11:35
galerija svetlin-rusevНов правилник за устройството и дейността на ХГ „Илия Бешков", в който е записано, че ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев” е филиал към нея, утвърди Общинският съвет на Плевен. Документът бе приет с 37 гласа „за“, 1 „против“, няма „въздържал се“.
Със свое решение от април тази година Общинският съвет прие ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев” да стане филиал на ХГ „Илия Бешков”. Със същото решение съветниците възложиха на директора на „Илия Бешков” да изготви нов правилник за работата на културния институт, в който тази промяна да бъде отразена. Документът трябваше да бъде представен за утвърждаване пред Министерството на културата, след което - внесен за одобрение и в местния парламент.
В утвърдения нов Правилник за устройството и дейността на ХГ „Илия Бешков" е записано, че административно-организационното ръководство на галерията се осъществява от кмета на Общината, методическото - от Министерството на културата, а в научно-изследователската дейност - от Българската академия на науките и съответните ведомствени и научноизследователски институти. Основната дейност на галерията е опазване и представяне на движими културните ценности. В Раздел II - „Устройство и управление на галерията“, е посочено, че структурата на галерията се определя от тематичния й обхват и формираните фондове, и включва специализирани отдели и администрация. Специализираните отдели са съответно: „Живопис"; „Графика"; „Скулптура"; „Приложно изкуство"; „Фонд „Илия Бешков", „Фонд Ангел Спасов", „Икони", „Пленери" и „Колекции". В отделен текст на документа се казва, че към галерията функционира филиал Дарение „Колекция Светлин Русев" с адрес: гр. Плевен, ул. „Дойран" № 75, създаден с Решение № 1296/ 24.04.2019 г. на ОбС - Плевен, на основание Закона за местното самоуправление и местната администрация и Закона за културното наследство.
 
Проектът за нов правилник на ХГ „Илия Бешков" влиза в Общински съвет - Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 23 Юли 2019 11:33
galeriya il. beshkovПредложението за утвърждаване на нов правилник за устройството и дейността на ХГ „Илия Бешков" влиза в Общинския съвет на Плевен. Във вторник, 23 юли, документът ще бъде представен в Постоянната комисия по "Култура, вероизповедания и международна дейност" на местния парламент. Заседанието на комисията е от 18 часа в Заседателната зала на Община Плевен.
Със свое решение от април тази година ОбС - Плевен, гласува ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев” да стане филиал на ХГ „Илия Бешков”. Съветниците възложиха на директора на галерията да изготви нов правилник за работата на културния институт. Документът трябваше да бъде представен за утвърждаване пред Министерството на културата, след което - внесен за одобрение и в местния парламент.
След приключване на процедурата за приемане на новия правилник на ХГ „Илия Бешков“, предстои да се изготви длъжностно щатно разписание на филиал ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев”, на основание на Закона за културното наследство и Класификатора на музейните длъжности, утвърден със заповед на министъра на културата.
 
Светлин Русев: „…Истинската собственост се оказва не тази, която имаме при себе си, а тази, която носим в себе си.“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 12 Юли 2019 14:19
galeria CvRusevДнес, на 12 юли, се навършват 35 години от официалното откриване на ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев". През годините този храм на изкуствата привлича посетители и гости - от най-неизкушените до високите ценители, колекционери и специалисти от Плевен, България и света. Благодарности на акад. Светлин Русев за благородния жест, на Община Плевен, че се грижи за съхраняването на Колекцията и на проф. Кирил Мескин и на Мария Мескин за неуморните усилия галерията да оцелее през годините и да се превърне в духовен център на Плевен.
От екипа на галерията отправиха своето послание днес към всички приятели на изкуството и посрещаха гости още от ранните часове на деня. Поздрав за рождения ден към екипа поднесе и председателят на Общинския съвет Мартин Митев, които им пожела все така ревностно да пазят културното богатство, което Плевен има привилегията да притежава.
Галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ е открита официално на 12 юли 1984 г., като дарението е разположено в истински архитектурен шедьовър - бившата обществена баня на Плевен. Сградата е уникална и е дело на основоположника на съвременната българска архитектура Никола Лазаров. Посетителите на галерията са посрещани от единствената творба на Светлин Русев в нея - портрет на баба Ванга. На първия етаж на Галерията са изложени картини на най-известните български художници от първата половина на 20 век. Вторият етаж е отделен главно за съвременни български художници. Дарението е отворена система и днес колекцията наброява над 400 творби - образци на българското и световно изкуство. Това е вторият рожден ден, който Галерията посреща без своя дарител. Академик Светлин Русев напусна този свят на 26 май 2018 г.
Със свое решение от април тази година Общински съвет - Плевен, гласува Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев" да бъде филиал към ХГ „Илия Бешков".
Последно променен на Петък, 12 Юли 2019 14:22
 
Представят в библиотеката новата книга на Петър Чухов Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 21 Юни 2019 10:28
kniga petarchuhovНа 24 юни от 17.00 часа в регионална библиотека „Христо Смирненски” - Плевен ще бъде представена новата книга на Петър Чухов „Достатъчно дълго” – сборник с разкази. Представянето се организира от библиотеката, Дружеството на плевенските писатели и издателство "Жанет 45".
Петър Чухов е роден в София на 23 юни 1961 г. Бакалавър е по библиотечни науки и магистър по социология на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
Автор на 15 книги. Съставител, редактор и автор на предговора на първата антология на българското хайку, издадена в чужбина през 2012 г. – двуезичният сборник (на унгарски и български) „Различна тишина”.
Включен в много антологии в България и в чужбина. Превеждан на английски, френски, немски, испански, японски, руски, чешки и много други езици. 
Носител на много награди, сред които „Иван Николов” за най-добра стихосбирка (2002 г.), Специална награда „Развитие” за нов български роман (2003 г.), Първа награда „Златен ланец” (2007 г.), Голямата награда на музея „Башо” в Япония (2008 г.), Голямата награда на конкурса за любовна поезия „Магията любов” (2013 г.) и др.
Участвал в много пърформънси и проекти. Пише музика и текстове, свирил в рок-групи, съосновател на етнорок група „Гологан”.
Член е на Управителния съвет на Българския П.Е.Н.-център, на Сдружение на българските писатели, Български хайку клуб, Хайку клуб „София”, Хайку общество в САЩ, Световната хайку асоциация и Музикаутор. Член е на журита на литературни конкурси.
 
Ученици от Плевен с две първи места от Международен фестивал в Несебър Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 18 Юли 2019 09:12
grupa folklor NesebarМладежите и девойките от Общоградско средношколско общежитие (ОСО) в Плевен се завърнаха с две първи места от Международния фестивал „Несебър - остров на изкуствата“ юли 2019 година. Владимира Пейчева спечели златен медал - I място в раздел Вокал - народна песен (II възрастова група). Танцовият състав „Млади-луди“ донесе I място в раздел Хореография – обработен фолклор (II възрастова група).
Танцовият състав е сформиран през настоящата учебна година по идея и с безрезервната подкрепа на Веселка Лилова – директор на ОСО. Хореограф на състава е Десислава Цветкова – Русева. Упоритостта, професионализмът и „лудите“ сърца на младите танцьори са пътят към успеха. За краткото време „Млади-луди“ успяха да грабнат сърцата на публиката в Силистра, в Плевен, в Несебър.
Последно променен на Четвъртък, 18 Юли 2019 10:06
 
Майя Ананиева със самостoятелна изложба в Севлиево Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 03 Юли 2019 14:14
MAnanieva izlozhba
Последно променен на Сряда, 03 Юли 2019 16:04
 
Четири десетилетия Фолклорен ансамбъл "Мизия" слави Плевен и България с престижни награди и отличия от фестивали по цял свят Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 19 Юни 2019 12:49
Miziya 40 godiniПредседателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев връчи почетен плакет за принос в развитието и популяризирането на българския фолклор на главния художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл "Мизия“ Михаил Денев. Поводът е честването на 40 години от създаването на Ансамбъла, сформиран през далечната 1979 г. от Михаил Денев в читалище „Съгласие 1869” отначало като танцов състав, а по-късно прераснал в ансамбъл за народни песни и танци. На срещата, провела се в читалище „Съгласие 1869”, присъства и Маргарита Лазарова - секретар на културния институт.
„Радвам се, че имам възможност да Ви честитя 40 години от създаването на Фолклорен ансамбъл „Мизия”. Народното творчество е носител на най-ценното наследство на всеки народ - неговата идентичност, а вие сте нейните истински пазители днес. В Плевен с право се гордеем с Вас и Вашия талант и напълно заслужено „Мизия” е една от музикалните емблеми на нашия град“, обърна се Мартин Митев към Михаил Денев. На ръководството на състава и на всички танцьори той пожела здраве, вдъхновение и още много успехи, и да продължават да прославят с изкуството си Плевен и българския фолклор. „Не спирайте да покорявате нови и нови сцени, и нека признанието на публиката ви следва навсякъде“, каза Мартин Митев.
Miziya 40 godini1
От своя страна Михаил Денев благодари за жеста и вниманието и сподели лични впечатления, че в днешно време все повече млади хора проявяват интерес към българския фолклор и имат желание да го изучават. По този начин всички те се превръщат в пазители на българските традиции. В своя репертоар ансамбълът има танци от всички етнографски области на страната. Неговите танцьори са изнесли стотици концерти, представяли са Плевен и страната ни в над 20 международни фестивала по цял свят и са носители на много престижни награди и отличия.
По повод 40-ия си рожден ден Ансамбъл „Мизия“ ще зарадва плевенчани с концерт на 21 юни, петък, от 18:30 ч. в ДКТ „Иван Радоев”.
Последно променен на Сряда, 17 Юли 2019 11:24
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 238
Фейсбук коментари
Сподели статията