Начало Култура Изкуство
22 Ноември 2019 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 22 Ноември 2019 14:15
Петък, 22 Ноември 2019 13:50
Петък, 22 Ноември 2019 10:22
Петък, 22 Ноември 2019 09:21
РЕКЛАМА
Изкуство
Горчиви спорове, напрегнати автомобилни преследвания и сблъсъци с разследващи медии в „Кралството“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 20 Ноември 2019 13:44
KralstvotoTри от най-емблематичните европейски филми от последната година ще бъдат излъчени от 29 ноември до 12 декември 2019 г. в седем български града, информират от Бюрото на Европейския парламент в София. „Нерешеният случай Хамаршьолд“, „Господ съществува, името й е Петруния“ и „Кралството“ ще бъдат показани в Благоевград, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора в рамките на традиционните Филмови дни „ЛУКС“. Организатори са Бюрото на Европейския парламент в България и Международният филмов фестивал София филм фест.
Входът за всички прожекции е свободен. За да запазят места, зрителите ще могат да вземат до 2 безплатни билета предварително. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до запълване на местата. Повече информация може да бъде намерена на уеб-страниците на Бюрото на Европейския парламент, Международния София филм фест и в профила на Бюрото на ЕП във Фейсбук.
„И 10-те селектирани филма тази година са много силни, като сме търсили баланс между страни, жанрове и теми. А трите финалиста, които се състезават за наградата и които публиката в цяла Европа ще може да види по време на Филмовите дни „ЛУКС“, представят много чувствителни теми в обществения ни живот - корупция и стереотипите за женския образ. Има и документален филм, който не бива да пропускате! Обещавам, че няма да съжалявате!“, споделя Мира Сталева - изпълнителен директор на София Филм Фест и член на международното жури, избрало най-добрите измежду десет европейски продукции
На 5 декември 2019 г. (четвъртък), от 19 часа, в кино Арена Панорама Мол ще бъде прожектиран филмът Кралството (El Reino) на Родриго Сорогойен.
Колко далеч би стигнал някой, за да се задържи на власт? Този наситен с адреналин трилър изследва политическата корупция. Той разказва историята за края на кариерата на успешен политик, чието благосъстояние се дължи на престъпен и незаконен бизнес, като с това застрашава да разруши имиджа на партията си, след като вестник публикува разследване за корупционните му дейности. Пригответе се за горчиви спорове, напрегнати автомобилни преследвания и сблъсъци с разследващи медии.
Европейската филмова награда „ЛУКС“ има за цел да популяризира многообразието и богатството на европейското кино, както и да насърчава европейски кинопродукции, разкриващи обществените проблеми и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност. Всяка година Европейският парламент организира филмови дни „ЛУКС“, които представят финалистите в конкурсната програма. Филмите се селектират от жури, съставено от представители на филмовата индустрия, а филмът, който печели наградата, се избира от членовете на Европейския парламент.
Последно променен на Сряда, 20 Ноември 2019 14:14
 
Премиера на книгата „Театрални истории” от Илко Иларионов Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 20 Ноември 2019 11:13
premiera teatralni istorii
 
Възпитаници на арт школа „Колорит” триумфират на световен конкурс в Япония Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 13 Ноември 2019 08:42
Japan Kolorit triumf2Върховният Златен медал на 49-тия световен конкурс за детска рисунка в Токио – Япония е присъден на 9 годишния Румен Константинов за пастелната му рисунка „Котка”, информира Майя Ананиева - ръководител на арт школа „Колорит” в Плевен. Със Сребърен медал е удостоена 8 годишната Лилия Янкова за живописната творба „Плувци”. Бронзов медал печели 6 годишната Ева Христова за рисунката си „Моята котка”.
В надпреварата участват 51 888 творби на деца от 36 страни от всички континенти. Организатор на конкурса е Фондацията за изкуство и култура на Япония с партньорството на „Pentel” - лидер в производството на арт материали. За Майя Ананиева това е изключителен успех в един от най-авторитетните световни конкурси при много силна конкуренция. Дванадесет членно жури от известни японски художници е направило селекцията и е присъдило наградите. Плевенското присъствие в луксозния каталог на победителите потвърждава лидерската позиция на школатата.
Japan Kolorit triumf1
Последно променен на Сряда, 13 Ноември 2019 08:49
 
Дете от арт школа „Колорит” с най-високото отличие на конкурс в Полша Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 11 Ноември 2019 10:11
Totun I nagradaПетгодишната Анна-Мария Пенкова от арт школа „Колорит” в Плевен спечели най-високото отличие - „Специалната награда” на 20-тия международен конкурс „Винаги зелено, винаги синьо”, провел се в полския град Торун. Престижната награда Анна-Мария получи за пастелната си рисунка „Красивата птица”.Творбата на плевенското талантливо дете е включена в арт каталога на победителите. Други 8 деца от школата са удостоени с Почетен диплом за високи постижения в международната изложба. Това са Виктория Моллова, Даная Куновска, Искрен Петков, Калояна Христова, Никола Кацарски, Александра Ангелова, Елица Тодорова, Томас Тонов. Отличена е и ръководителят на школата Майя Ананиева.
Конкурсът се организира от Галерията за пластични изкуства за деца и младежи в Торун. В него са взели участие близо 27 000 творби на участници от 49 страни от различни континенти.
Последно променен на Понеделник, 11 Ноември 2019 08:30
 
Северняшкият ансамбъл „Иван Вълев” получи плакет за юбилея си и от областния управител Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 13 Ноември 2019 09:33
severnyashki ansambal plaket oblastОбластният управител Мирослав Петров удостои с плакет Северняшкия ансамбъл „Иван Вълев” по повод отбелязването на 60-та годишнина от неговото създаване.
Това стана на концерта, състоял се в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за 2019 година, който се проведе при вход свободен за плевенската публика в залата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” – Плевен.
„Щастливо съвпадение е, че инициативата ни за популяризиране на европейското културно наследство, за която чудесно си партнираме със Северняшкия ансамбъл, съвпада с отбелязването на 60 години забележителен професионален творчески път на ансамбъла”, отбеляза Мирослав Петров. Той връчи на директора на културния институт Мариян Туджаров плакета на областна администрация с пожелание за още успехи, здраве и вдъхновение.
„За първи път в своята дългогодишна история Северняшкия ансамбъл получава такова високо отличие от областен управител”, каза Мариян Туджаров. Той изказа своите благодарност и благопожелания към художествените ръководители в ансамбъла.
Последно променен на Сряда, 13 Ноември 2019 10:07
 
Северняшкият ансамбъл с Кристално огърлие и почетен плакет по повод 60 години от създаването си Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 11 Ноември 2019 13:45
Severnyashki ansambal 60 godiniС най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци - кристално огърлие, и с плакет на Община Плевен, беше отличен Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”. Повод за това е 60-годишнината от основаването на ансамбъла. Почетните знаци бяха връчени на празничния концерт в салона в ДКТ „Иван Радоев” пред многобройните почитатели. С индивидуални награди - Златна и Сребърна лира, бяха наградени трима артисти от състава.
Повече от два часа продължи концертът, събрал най-доброто от изпълненията на ансамбъла през годините. На сцената излязоха заедно настоящи и бивши артисти и доказаха, че за любовта към народното творчество възраст няма.
Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” е създаден през 1959 година в Плевен. Концертните програми на състава се осъществяват въз основа на задълбочено изучаване и творческо обогатяване на песенния и танцов материал. Той представя най-характерното за фолклорната област между Дунав и Стара планина. Програмите на Северняшкия ансамбъл са изградени като концертни спектакли, в които синтезът между песен и танц е основа за изграждане на преливащи се музикално-хореографски картини, подчинени на обща сюжетна и драматургична идея.
Последно променен на Понеделник, 11 Ноември 2019 14:31
 
В началото на следващата седмица: два безплатни концерта - на Плевенска филхармония и хор „Гена Димитрова” и на Северняшкия ансамбъл Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 08 Ноември 2019 13:55
oblastna-administracijaДве безплатни културни събития за гражданите на Плевен организира областна администрация в рамките на инициативите по Комуникационната стратегия на Република България за ЕС. Събитията имат за цел да представят културното многообразие на Европа и се реализират в партньорства на областна администрация с Плевенска филхармония, ОХ „Гена Димитрова, ДКТ „Иван Радоев” и Северняшки ансамбъл „Иван Вълев”.
На 11 ноември, понеделник, от 19 часа, при вход свободен за публиката, в театъра ще се състои концерт на Плевенска филхармония и хор „Гена Димитрова”. Диригент е Деян Павлов. В програмата са включени произведения на Офенбах, Супе, Калман, Лехар, Щраус и др. Ще бъдат изпълнени увертюри, арии и ансамбли от оперети. Солисти са Боряна Бешева, Дани Меса, Георги Гарнизов, Анелия Дечева, Валери Цолов и др.
Отново в 19 часа на 12 ноември, вторник, отново в театъра, ще се състои концерт-спектакъл на Северняшкия ансамбъл. Събитието съвпада с отбелязването на 60-та годишнина от създаването на ансамбъла, носещ името на „Иван Вълев”. Входът е свободен.
„Ние в Плевен сме облагодетелствани от наличието на толкова добри и авторитетни културни институти, което ни дава чудесна възможност да реализираме наистина съдържателни и интересни за плевенската публика събития в рамките на Комуникационната стратегия. Искам да благодаря на ръководителите на Плевенска филхармония, ОХ „Гена Димитрова, ДКТ „Иван Радоев” и Северняшки ансамбъл „Иван Вълев” за готовността, с която приеха идеята за осъществяването на тези инициативи и отново да акцентирам на таланта и високия професионализъм, които срещнахме в нашите партньори. Вярвам, че двете вечери, посветени на културното многообразие на Европа, ще заредят с положителна емоции хората”, каза областният управител Мирослав Петров.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 240
Фейсбук коментари
Сподели статията
Седмичен рейтинг

Понеделник, 18 Ноември 2019 10:27
Вторник, 19 Ноември 2019 14:52
Вторник, 19 Ноември 2019 11:02
Понеделник, 18 Ноември 2019 09:42
Понеделник, 18 Ноември 2019 09:45
Вторник, 19 Ноември 2019 13:01
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти