Начало Култура Личности В Дряново отбелязаха 50 години музей "Кольо Фичето" и почетоха знатните строители на града
21 Ноември 2019 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Сряда, 20 Ноември 2019 14:23
Сряда, 20 Ноември 2019 13:44
Сряда, 20 Ноември 2019 11:13
Сряда, 20 Ноември 2019 10:58
РЕКЛАМА
В Дряново отбелязаха 50 години музей "Кольо Фичето" и почетоха знатните строители на града Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Култура - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 25 Юли 2019 14:27
50godini muzej Drjanovo На 20 юли 2019 г. Дряново чества 50-годишния юбилей от построяването и откриването на музей „Колю Фичето“. Честванията се проведоха на 18 юли в музея и на 19 юли в Икономовата къща - едно от творенията на великия майстор. В музея бе представен нов албум за строежите на Колю Фичето, озаглавен „Първомайстор Никола Фичев“. Директорът Тоня Белчева направи ретроспекция на развитието на музея за изминалия половин век. Имаше и много изказвания от дарители. Уредникът Мадлена Маймарева показа витрината, подредена в памет на дряновските строители. В Икономовата къща бяха открити две изложби - „50 години експозиция „Майстор Никола Фичев - живот и творчество“ и „Стенописи от църквата „Св. Йоан Предтеча“ в с. Каломен“.
Валентина Банкова, внучка на Тодор Рачев – ръководител на строителната бригада построила музея, разказа за живота и работата на този честен, трудолюбив, всеотдаен, отговорен, но и много скромен майстор-строител, като се спря и на някои интересни моменти, свързани със строителството на музея. Цялата й статия и много интересни и непубликувани досега материали могат да бъдат открити на юбилейния сайт на музея – dryanovo.eu - изработен и дарен от Ралица и Явор Атанасови от AB Studio. Изложбите, както и постоянната експозиция в музея, са прекрасен повод за всеки да посети китното старопланинско градче – Дряново, както и да се запознае с живота и творчеството на Уста Колю Фичето – световнопризнат строител и архитект.
Любопитен момент е това, че инвеститор на проекта по изграждането на сградата е ДСО - Плевен, съгласно строителната документация, намираща се в архива на Исторически музей - Дряново. А майстор строителя Тодор Рачев е оставил следа и в Плевен с редица големи обекти, изградени през миналия век, споделя неговата внучка, която се е заела да събере в книга историята на строителите от Дряновската школа.
 
Фейсбук коментари
Сподели статията