Начало Култура Личности Кметът Спартански: Ако не следваме герои като Ботев, нямаме бъдеще като народ
12 Декември 2018 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Сряда, 12 Декември 2018 14:05
Сряда, 12 Декември 2018 12:45
Сряда, 12 Декември 2018 12:21
Сряда, 12 Декември 2018 09:30
Валути
РЕКЛАМА
Кметът Спартански: Ако не следваме герои като Ботев, нямаме бъдеще като народ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 02 Юни 2018 13:06
2juni1 С военен ритуал започна церемонията по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, която се състоя пред паметника на поета революционер на едноименния булевард в Плевен. Панихида отслужиха плевенски свещеници, а деца от хор „Звъника” изпяха блок патриотични песни. Да сведат глави пред подвига на героичните ни предци и да изразят своята признателност бяха дошли народни представители от 15-и Многомандатен избирателен район – Плевен, областният управител на Област Плевен Мирослав Петров, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, общински съветници, военнослужещи, представители на институции, обществени организации, деца, ученици,  граждани.
„Отново цяла България е застанала в мълчаливо преклонение пред хилядите паметници на титана на българската революция Ботев и на неговите съратници, на всички българи, които не пожалиха своя живот и го положиха в олтара на отечеството за неговата свобода”, каза в словото си пред събралите се кметът на Община Плевен Георг Спартански и припомни най-важните моменти от последните дни на поета революционер. „Ако ние нямаме такива герои като Ботев, ако ние не ги следваме, нямаме бъдеще като народ и държава. Той беше един от малцината призвани, които могат да си позволят да казват това, което мислят и с още по-голяма сила да правят онова, което казват. Ботев загина на Околчица и това е нашият духовен български Еверест, той падна на българска земя и подобно на съратника си Левски, никой не знае къде е гробът му. Но всички знаем техните имена и истинските българи ги произнасяме с любов, почит и преклонение. Ботев падна, за да живее, той сбъдна своята мечта да остане жив в паметта на всички следващи поколения, за да буди заспалата ни съвест. Не трябва да чакаме други да ни поднасят на тепсия свободата и това, към което се стремим, а да работим активно, да се борим, да не жалим сили и труд, да правим всичко така скромно като истински почтени българи, както ни завеща Ботев. Воеводата и неговият съратник и приятел Левски очакват от нас дела. Те ще бъдат вечно живи! Поклон пред тяхната памет!”, каза още г-н Спартански.
Общинският духов оркестър изпълни маршове, бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност пред подвига на загиналите за свободата на България, а воят на сирените смълча всички присъстващи.

 
Фейсбук коментари
Сподели статията