Начало Култура Личности
16 Септември 2019 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 16 Септември 2019 10:39
Понеделник, 16 Септември 2019 10:33
Понеделник, 16 Септември 2019 10:25
Понеделник, 16 Септември 2019 10:21
РЕКЛАМА
Личности
В Дряново отбелязаха 50 години музей "Кольо Фичето" и почетоха знатните строители на града Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Култура - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 25 Юли 2019 15:27
50godini muzej DrjanovoНа 20 юли 2019 г. Дряново чества 50-годишния юбилей от построяването и откриването на музей „Колю Фичето“. Честванията се проведоха на 18 юли в музея и на 19 юли в Икономовата къща - едно от творенията на великия майстор. В музея бе представен нов албум за строежите на Колю Фичето, озаглавен „Първомайстор Никола Фичев“. Директорът Тоня Белчева направи ретроспекция на развитието на музея за изминалия половин век. Имаше и много изказвания от дарители. Уредникът Мадлена Маймарева показа витрината, подредена в памет на дряновските строители. В Икономовата къща бяха открити две изложби - „50 години експозиция „Майстор Никола Фичев - живот и творчество“ и „Стенописи от църквата „Св. Йоан Предтеча“ в с. Каломен“.
Валентина Банкова, внучка на Тодор Рачев – ръководител на строителната бригада построила музея, разказа за живота и работата на този честен, трудолюбив, всеотдаен, отговорен, но и много скромен майстор-строител, като се спря и на някои интересни моменти, свързани със строителството на музея. Цялата й статия и много интересни и непубликувани досега материали могат да бъдат открити на юбилейния сайт на музея – dryanovo.eu - изработен и дарен от Ралица и Явор Атанасови от AB Studio. Изложбите, както и постоянната експозиция в музея, са прекрасен повод за всеки да посети китното старопланинско градче – Дряново, както и да се запознае с живота и творчеството на Уста Колю Фичето – световнопризнат строител и архитект.
Любопитен момент е това, че инвеститор на проекта по изграждането на сградата е ДСО - Плевен, съгласно строителната документация, намираща се в архива на Исторически музей - Дряново. А майстор строителя Тодор Рачев е оставил следа и в Плевен с редица големи обекти, изградени през миналия век, споделя неговата внучка, която се е заела да събере в книга историята на строителите от Дряновската школа.
 
Духът на Тома Трифоновски и спомените за него оживяват в изложба Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 22 Март 2019 15:00
Toma Trufonovski izlozhbaМного колеги, приятели и почитатели събра откритата в ХГ „Ил. Бешков” изложба творби на незабравимия Тома Трифоновски, посветена на 82-ата годишнина от неговото рождение. Галерията притежава най-богатата колекция картини на художника от най-силния му период. От общо 35 негови произведения в изложбата са включени 31 платна. Сред гостите бяха кметът Георг Спартански, съпругата на твореца Светлана и неговата дъщеря Невена.
Актрисата от ДКТ „Ив. Радоев” Мариета Калъпова прочете емоционални стихове на Илко Иларионов, посветени на дългогодишното приятелство с Томата, както всички негови близки го наричат. Вълнуващи бяха и спомените на куратора на изложбата Иван Велчев. Благодарност за изложбата и към присъстващите за съхранената памет за нейния баща отправи Невена Трифоновска.
Нямам честта да познавам лично Тома Трифоновски, но гледайки неговите картини, се уверявам, че човек се измерва не с годините, за които е бил на тази земя, а с това, което е създал и оставил. Тези прекрасни картини са неговата диря, която ще бъде помнена вечно, каза пред събралите се Георг Спартански.
Последно променен на Петък, 22 Март 2019 16:04
 
Почитаме Апостола с паметен ритуал Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 15 Февруари 2019 09:03
pametnika levski1Паметен ритуал, посветен на 146-годишнината от обесването на Васил Левски, ще се проведе в Плевен на 19 февруари, вторник, информира пресцентърът на Общината. Ритуалът започва в 11.00 часа пред паметника на Апостола с почетен караул с участието на военнослужещи от Единния център за начална подготовка и панихида, отслужена от свещеници от плевенски храмове.
Слово за безсмъртното дело на най-великия българин ще произнесе кметът Георг Спартански, а Павла Манова, ученичка от XI клас в МГ „Гео Милев”,  ще прочете свое есе за Левски. В знак на признателност ще бъдат поднесени цветя и венци.
Последно променен на Петък, 15 Февруари 2019 09:19
 
Стоянка Мутафова гостува в Левски на рождения ден на големия Парцалев Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 18 Юни 2018 14:27
mutafova levski1mutafova levski2mutafova levski3На 16 юни, в деня на 93-ия рожден ден на своя непрежалим приятел и портньор в театъра, уникалният Георги Парцалев, любимката на поколения българи Стоянка Мутафова дойде в родния град на големия актьор, където в негова памет всяка година се провеждат „Празници на изкуствата - Парцалев”, информират от Община Левски.
Кметът на Община Левски, Любка Александрова въведе в НЧ „Георги Парцалев-1901” впечатляващата с енергия на своите 96 години Стоянка Мутафова и дъщеря й Мария Грубешлиева - Муки, автор на биографичната книга с изключителен успех „Добър вечер, столетие мое”.
С минута мълчание, на крака, почетохме паметта на човека и актьора Парцалев, останал завинаги в сърцата ни с уникалния си таланти и велика човещина.
Любка Александрова поздрави с „Добре дошли” почетните гости, с благодарност за оказаната чест и за това, че в този светъл паметен ден, рождения ден „на нашия Жоро” ни дават възможност да се почувстваме сякаш отново сме заедно с него. „Никога, никога няма да излезете от сърцата ни”, каза г-жа Александрова и връчи почетен плакет на Стоянка Мутафова, с който Община Левски удостоява великата българска актриса с обич и поклон от съгражданите на Георги Парцалев. Да знае, че град Левски, както е град на Парцалев, така е и неин град. Почетен плакет от Община Левски получи и Мария Грубешлиева.
„Много се вълнувам, защото много се обичахме и много бяхме заедно с Парцалев. Откакто се създаде Сатирата, до неговата кончина. Такава ни беше работата, но никога не се скарахме и нищо не можа да ни раздели, въпреки че се опитаха... Нашата връзка никога не се разпадна, докрай се обичахме, затова никога не мога да го забравя. Той е до мен някак си, сънувам го и понякога го усещам и си говорим... Имаше някакъв драматизъм в него, богато интелигентен човек и много надарен”, развълнувано сподели Стоянка Мутафова.
Израснала съм с Нейчо Попов и Георги Парцалев, бях дете и те много ме обичаха, заразказва Мария Грубешлиева.
Председателят на читалищното настоятелство Силвия Йорданова връчи поздравителенни адреси от името на НЧ „Георги Парцалев-1901”, с благодарност за съдействието и подкрепата за осъществяване на Празници на изкуствата Парцалев -2018 на почетните гости и кмета на общината.
Прочетени бяха кратки откъси от биографичната книга на Мутафова „Добър вечер, столетие мое”. В нея спoмeнитe нa лeгeндaтa нa бългapc?ия тeaтъp Cтoян?a Myтaфoвa се пpeплитaт с личните й откровения и житейска философия на интелигентния и търсещ човек, в близо 400 страници.
За съвместни участия и щуротии с Георги Парцалев, спомени от детството си разказа Мутафова на всички в препълнения салон, дошли за съпреживеят изключителната среща на духа на двама велики актьори.
„Първото нещо, което ме впечатли, когато го видях в Сатиричния театър, бяха неговите очи, такива тъжни очи… такъв голям комик…”. За обичта към родния град, за тъгата по родната къща и приятелите, за комични щуротии разказа в отговор на поставените й от публиката въпроси Стоянка Мутафова в непринудена приятелска атмосфера.
„Стоянка Мутафова събра душата на град Левски в салона на читалище „Георги Парцалев - 1901”, каза кметът на общината и с благодарност за вълнуващата среща подари портрет на Георги Парцалев от сливенския художник Радослав Николов.
С взетите отпечатъци на ръцете на Стоянка Мутафова бе поставено начало на истинския музей Георги Парцалев, такъв какъвто заслужава. Предстои проектирането му, каза Александрова.
Съгражданите на големия Парцалев проявиха изключително голям интерес към биографичната книга на неговата приятелка и партньорка в театъра, а тя и авторът на книгата с удоволствие поставяха своите автографи.
Цветя, аплодисменти, снимки за незабравимото преживяване белязаха още този ден.

 
Млади възрожденци от Плевен и Асеновци отдадоха почит в памет на Васил Левски Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 19 Февруари 2019 12:04
Levski pamet AsenovtsiПо повод 146 години от гибелта на Васил Левски членовете на клуб „Млади възрожденци” при НЧ „Съзнание 1894” в Асеновци се събраха в библиотеката и прочетоха откъси от книгите „ Пътят към Къкринската голгота”, „Родове на Васил Левски и негови сподвижници”, съобщава Петранка Стефанова - ръководител на клуба. Учениците си припомниха произведения от книгата „Ние, младите възрожденци”, издадена от Общобългарски комитет „Васил Левски”. Младите възрожденци почетоха паметта на безсмъртния Апостол развявайки знамето на клуба с неговия образ.
Сбирката на младите възрожденци завърши с думите : „Ние знаем и помним! Васил Левски е в нас, в нашите сърца и души!”
По повод 19 февруари – 146 години от гибелта на Васил Левски, участници от клуб „Млади възрожденци“ към НУ „Христо Ботев“ в Плевен представиха пред учениците от вторите класове кратък рецитал. Те изпълниха стихове и песни, посветени на героизма и подвига на Левски, дал живота си за България. Възпяха величието и всеотдайността му към родината, разказваха за дейността му, за многобройните му превъплащения и дръзки постъпки, за смелостта и жертвоготовността в името на свободата.
Levski pamet Pleven
Свеждайки глави в знак на почит към личността на Апостола, те завършиха с неговите думи, останали завинаги в нашата история: „Ако спечеля, печели цял народ. Ако загубя - губя само мене си.“
 
Роднини, приятели и колеги си спомниха за голямата българска актриса Саша Филипова Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 14 Декември 2018 11:39
Sasha Filipova godishnina„Разговорът за Саша е разговор за театър. Тя олицетворява естеството на цяло едно театрално поколение, което аз определям като театър на превъплъщението”, каза режисьорът Димо Дешев при отбелязването на 90-та годишнина от рождението на голямата българска актриса Саша Филипова, изиграла над 100 роли в ДКТ „Иван Радоев” - Плевен. Той подкрепи думите си с откъси от заснети представления, играни от голямата Саша Филипова.
В разказа на Мариета Калъпова присъстващите в камерната зала на плевенския театър „видяха” Саша да се разхожда по плевенските улици, приковала вниманието на минувачите, да се шегува с колегите в гримьорната, да се забавлява след успешно турне и да се радва на възхищението на публиката.
За ролята на Саша Филипова като родител, пречупена през нейната природа на забележителна актриса, разказа дъщеря ? Красимира Филипова и така емоциите и приживяното със Саша уплътниха спомена за нея в деня на 90-та годишнина от нейното рождение.
”Смятам себе си за щастлива актриса. В Плевен намерих категорично място в трупата и защитих актьорската си тема за голямата и щедра човека душевност, която умее да осъществява себе си чрез другите, да се отказва от себични и дребнави цели”, казва приживе Саша Филипова. И думите ? обобщават най-добре незаличимата следа, която тя остави в сърцата на зрителите и на сцената на плевенския театър.
 
13-ти Празници на изкуствата, посветени на Георги Парцалев Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 15 Юни 2018 10:55
Levski praznici Parcalev2Човекът и актьорът Георги Парцалев - с уникален талант и фин усет за смеха и сълзите, за живота, живее в сърцата на поколения българи с искрената си обич към родния град, към театъра и публиката. Многобройните му роли в театъра и киното и до днес радват, преодолели времето.
В четвъртък в Левски бяха открити Празниците на изкуствата „Парцалев – 2018”. Те започнаха с ученическа дискусия „Живея в града на Георги Парцалев“. По-късно признателни граждани поднесоха цветя на паметната плоча пред музей „Георги Парцалев”. Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ - Плевен представи постановката „Боинг“.
Събитията включват още художествена изложба живопис и графика на младия художник Евгени Маринов, която може да бъде видяна във фоайето на НЧ „Георги Парцалев-1901“. Изложбата е част от националната кампания „Аз съм тук и мога да ти бъда приятел“ на СОНИК СТАРТ. Самодейният театър към НЧ „Георги Парцалев-1901“ Левски ще представи постановката „Вражалец“. На 16 юни от 17 часа, в деня на 93-тия рожден ден на Георги Парцалев, Стоянка Мутафова ще представи книгата си „Добър вечер, столетие мое“ в салона на НЧ „Георги Парцалев-1901“. Уникалната приятелка и партньорка на големия комик ще се срещне и разговаря с неговите съграждани.
Levski praznici Parcalev1 Levski praznici Parcalev3
Последно променен на Петък, 15 Юни 2018 11:04
 
« НачалоПредишна12345678СледващаКрай »

Страница 1 от 8
Фейсбук коментари
Сподели статията