Начало Култура Личности
19 Декември 2018 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 18 Декември 2018 15:03
Вторник, 18 Декември 2018 13:49
Вторник, 18 Декември 2018 11:15
Вторник, 18 Декември 2018 10:11
Валути
РЕКЛАМА
Личности
Роднини, приятели и колеги си спомниха за голямата българска актриса Саша Филипова Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 14 Декември 2018 10:39
Sasha Filipova godishnina„Разговорът за Саша е разговор за театър. Тя олицетворява естеството на цяло едно театрално поколение, което аз определям като театър на превъплъщението”, каза режисьорът Димо Дешев при отбелязването на 90-та годишнина от рождението на голямата българска актриса Саша Филипова, изиграла над 100 роли в ДКТ „Иван Радоев” - Плевен. Той подкрепи думите си с откъси от заснети представления, играни от голямата Саша Филипова.
В разказа на Мариета Калъпова присъстващите в камерната зала на плевенския театър „видяха” Саша да се разхожда по плевенските улици, приковала вниманието на минувачите, да се шегува с колегите в гримьорната, да се забавлява след успешно турне и да се радва на възхищението на публиката.
За ролята на Саша Филипова като родител, пречупена през нейната природа на забележителна актриса, разказа дъщеря ? Красимира Филипова и така емоциите и приживяното със Саша уплътниха спомена за нея в деня на 90-та годишнина от нейното рождение.
”Смятам себе си за щастлива актриса. В Плевен намерих категорично място в трупата и защитих актьорската си тема за голямата и щедра човека душевност, която умее да осъществява себе си чрез другите, да се отказва от себични и дребнави цели”, казва приживе Саша Филипова. И думите ? обобщават най-добре незаличимата следа, която тя остави в сърцата на зрителите и на сцената на плевенския театър.
 
Стоянка Мутафова гостува в Левски на рождения ден на големия Парцалев Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 18 Юни 2018 13:27
mutafova levski1mutafova levski2mutafova levski3На 16 юни, в деня на 93-ия рожден ден на своя непрежалим приятел и портньор в театъра, уникалният Георги Парцалев, любимката на поколения българи Стоянка Мутафова дойде в родния град на големия актьор, където в негова памет всяка година се провеждат „Празници на изкуствата - Парцалев”, информират от Община Левски.
Кметът на Община Левски, Любка Александрова въведе в НЧ „Георги Парцалев-1901” впечатляващата с енергия на своите 96 години Стоянка Мутафова и дъщеря й Мария Грубешлиева - Муки, автор на биографичната книга с изключителен успех „Добър вечер, столетие мое”.
С минута мълчание, на крака, почетохме паметта на човека и актьора Парцалев, останал завинаги в сърцата ни с уникалния си таланти и велика човещина.
Любка Александрова поздрави с „Добре дошли” почетните гости, с благодарност за оказаната чест и за това, че в този светъл паметен ден, рождения ден „на нашия Жоро” ни дават възможност да се почувстваме сякаш отново сме заедно с него. „Никога, никога няма да излезете от сърцата ни”, каза г-жа Александрова и връчи почетен плакет на Стоянка Мутафова, с който Община Левски удостоява великата българска актриса с обич и поклон от съгражданите на Георги Парцалев. Да знае, че град Левски, както е град на Парцалев, така е и неин град. Почетен плакет от Община Левски получи и Мария Грубешлиева.
„Много се вълнувам, защото много се обичахме и много бяхме заедно с Парцалев. Откакто се създаде Сатирата, до неговата кончина. Такава ни беше работата, но никога не се скарахме и нищо не можа да ни раздели, въпреки че се опитаха... Нашата връзка никога не се разпадна, докрай се обичахме, затова никога не мога да го забравя. Той е до мен някак си, сънувам го и понякога го усещам и си говорим... Имаше някакъв драматизъм в него, богато интелигентен човек и много надарен”, развълнувано сподели Стоянка Мутафова.
Израснала съм с Нейчо Попов и Георги Парцалев, бях дете и те много ме обичаха, заразказва Мария Грубешлиева.
Председателят на читалищното настоятелство Силвия Йорданова връчи поздравителенни адреси от името на НЧ „Георги Парцалев-1901”, с благодарност за съдействието и подкрепата за осъществяване на Празници на изкуствата Парцалев -2018 на почетните гости и кмета на общината.
Прочетени бяха кратки откъси от биографичната книга на Мутафова „Добър вечер, столетие мое”. В нея спoмeнитe нa лeгeндaтa нa бългapc?ия тeaтъp Cтoян?a Myтaфoвa се пpeплитaт с личните й откровения и житейска философия на интелигентния и търсещ човек, в близо 400 страници.
За съвместни участия и щуротии с Георги Парцалев, спомени от детството си разказа Мутафова на всички в препълнения салон, дошли за съпреживеят изключителната среща на духа на двама велики актьори.
„Първото нещо, което ме впечатли, когато го видях в Сатиричния театър, бяха неговите очи, такива тъжни очи… такъв голям комик…”. За обичта към родния град, за тъгата по родната къща и приятелите, за комични щуротии разказа в отговор на поставените й от публиката въпроси Стоянка Мутафова в непринудена приятелска атмосфера.
„Стоянка Мутафова събра душата на град Левски в салона на читалище „Георги Парцалев - 1901”, каза кметът на общината и с благодарност за вълнуващата среща подари портрет на Георги Парцалев от сливенския художник Радослав Николов.
С взетите отпечатъци на ръцете на Стоянка Мутафова бе поставено начало на истинския музей Георги Парцалев, такъв какъвто заслужава. Предстои проектирането му, каза Александрова.
Съгражданите на големия Парцалев проявиха изключително голям интерес към биографичната книга на неговата приятелка и партньорка в театъра, а тя и авторът на книгата с удоволствие поставяха своите автографи.
Цветя, аплодисменти, снимки за незабравимото преживяване белязаха още този ден.

 
Кметът Спартански: Ако не следваме герои като Ботев, нямаме бъдеще като народ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 02 Юни 2018 13:06
2juni1С военен ритуал започна церемонията по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, която се състоя пред паметника на поета революционер на едноименния булевард в Плевен. Панихида отслужиха плевенски свещеници, а деца от хор „Звъника” изпяха блок патриотични песни. Да сведат глави пред подвига на героичните ни предци и да изразят своята признателност бяха дошли народни представители от 15-и Многомандатен избирателен район – Плевен, областният управител на Област Плевен Мирослав Петров, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, общински съветници, военнослужещи, представители на институции, обществени организации, деца, ученици,  граждани.
„Отново цяла България е застанала в мълчаливо преклонение пред хилядите паметници на титана на българската революция Ботев и на неговите съратници, на всички българи, които не пожалиха своя живот и го положиха в олтара на отечеството за неговата свобода”, каза в словото си пред събралите се кметът на Община Плевен Георг Спартански и припомни най-важните моменти от последните дни на поета революционер. „Ако ние нямаме такива герои като Ботев, ако ние не ги следваме, нямаме бъдеще като народ и държава. Той беше един от малцината призвани, които могат да си позволят да казват това, което мислят и с още по-голяма сила да правят онова, което казват. Ботев загина на Околчица и това е нашият духовен български Еверест, той падна на българска земя и подобно на съратника си Левски, никой не знае къде е гробът му. Но всички знаем техните имена и истинските българи ги произнасяме с любов, почит и преклонение. Ботев падна, за да живее, той сбъдна своята мечта да остане жив в паметта на всички следващи поколения, за да буди заспалата ни съвест. Не трябва да чакаме други да ни поднасят на тепсия свободата и това, към което се стремим, а да работим активно, да се борим, да не жалим сили и труд, да правим всичко така скромно като истински почтени българи, както ни завеща Ботев. Воеводата и неговият съратник и приятел Левски очакват от нас дела. Те ще бъдат вечно живи! Поклон пред тяхната памет!”, каза още г-н Спартански.
Общинският духов оркестър изпълни маршове, бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност пред подвига на загиналите за свободата на България, а воят на сирените смълча всички присъстващи.

 
Сдружение "Артилерия" откри паметна плоча в Рибарица на своя патрон Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 17 Май 2018 14:26
genVazov plocha ribarica1Паметна плоча на ген. Владимир Вазов беше открита на 14 май от плевенското сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов” в село Рибарица, община Тетевен. За това информира председателят на УС на организацията подполк. о.р. Радослав Георгиев. Поводът за реализиране на идеята за поставяне на паметна плоча на нашия патрон и велик българин – генерал Вазов, е отбелязване на 150 години от рождението му и 100 години от героичните сражения на Девета плевенска дивизия при Дойран, обясни подполк. Георгиев. Финансирането на начинанието е изцяло със средства на членове на Сдружението.
Откриването на паметната плоча е станало съвместно с Кметство Рибарица, в лицето на кмета Пенка Ганева. Имало е и кратка литературно-музикална програма, подготвена от ученици от местното училище. 
Мястото за поставяне на паметната плоча не е случайно избрано. В Рибарица ген. Вазов е имал наследствена къща, тъй като съпругата му Мара Горанова е била от Тетевен. Именно в това село, сега известен планински курорт, ген. Вазов е изкарвал летните месеци, най-вече след 1936 г.
genVazov plocha ribarica2


Снимки: Сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов”

 
13-ти Празници на изкуствата, посветени на Георги Парцалев Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 15 Юни 2018 09:55
Levski praznici Parcalev2Човекът и актьорът Георги Парцалев - с уникален талант и фин усет за смеха и сълзите, за живота, живее в сърцата на поколения българи с искрената си обич към родния град, към театъра и публиката. Многобройните му роли в театъра и киното и до днес радват, преодолели времето.
В четвъртък в Левски бяха открити Празниците на изкуствата „Парцалев – 2018”. Те започнаха с ученическа дискусия „Живея в града на Георги Парцалев“. По-късно признателни граждани поднесоха цветя на паметната плоча пред музей „Георги Парцалев”. Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ - Плевен представи постановката „Боинг“.
Събитията включват още художествена изложба живопис и графика на младия художник Евгени Маринов, която може да бъде видяна във фоайето на НЧ „Георги Парцалев-1901“. Изложбата е част от националната кампания „Аз съм тук и мога да ти бъда приятел“ на СОНИК СТАРТ. Самодейният театър към НЧ „Георги Парцалев-1901“ Левски ще представи постановката „Вражалец“. На 16 юни от 17 часа, в деня на 93-тия рожден ден на Георги Парцалев, Стоянка Мутафова ще представи книгата си „Добър вечер, столетие мое“ в салона на НЧ „Георги Парцалев-1901“. Уникалната приятелка и партньорка на големия комик ще се срещне и разговаря с неговите съграждани.
Levski praznici Parcalev1 Levski praznici Parcalev3
Последно променен на Петък, 15 Юни 2018 10:04
 
На 2 юни почитаме паметта и делото на Ботев Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 01 Юни 2018 09:55
botevВоенен ритуал, панихида, изпълнения на хор „Звъника” и Общински духов оркестър са включени в паметната церемония, организирана от Община Плевен по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Ритуалът ще се състои по традиция на 2 юни пред паметника на поета революционер на едноименния булевард в Плевен, с начало 11.30 часа. Слово ще произнесе кметът на Община Плевен Георг Спартански, ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност пред подвига на загиналите за свободата на България.
С решение № 211/31.05.1993г. на Министерския съвет паметта за героите се почита на 2 юни и с вой на сирени. В тази връзка и в изпълнение на чл. 34 от Наредба за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност, на 2 юни от 12.00 часа ще се проведе тест на сиренната система чрез реално задействане на крайните акустични устройства в продължение на две минути.

 
Изложбата на Джими в памет на Гутенберг гостува в София Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 17 Май 2018 10:25
gutenberg1gutenberg2gutenberg djimi1gutenberg djimi2В навечерието на Празника на българската писменост, просвета и култура, в деня на връчването на годишните награди на Съюза на печатарската индустрия в България – „Печатар на годината“ и „Търговец на годината“ (за 2017-а), в София се открива интерактивната изложба „Преди Гутенберг и след това“.
Изложбата вече е подредена в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” и ще бъде открита днес, 17 май, от 17:30 часа.
На 3 февруари 1468 г. преди 550 години напуска този свят Йоханес Гутенберг - човекът, създал системата за тиражирано книгопечатане и с това отворил пътя към Реформацията и Новото време. Йоханес Гутенберг е определен през 2001 г. чрез анкета на "Сънди Таймс" за Личност на второто хилядолетие, за най-голям принос в развитието на човешката цивилизация.
В чест на 550 годишнината от неговата смърт, 2018-та е обявена за Година на Гутенберг.
"Интерактивната изложба "Преди Гутенберг и след това" се роди вследствие на дългогодишният ми труд по създаване на "Творителница О'Писменехъ!". Петдесет цветни табла в снимки и текст, както и множество музейни експонати проследяват развитието на писаното слово от древността до изобретяването на системата за тиражирано книгопечатане от Йоханес Гутенберг през XV век, и печатарската техника след него. Ще присъствате на демонстрация на печат на Гутенбергова преса, производство на ръчна хартия, интересен разказ и прожекция на документален филм за Гутенберг", сподели авторът на изложбата Диян Павлов – Джими при откриването й в Регионалния исторически музей в Плевен в началото на февруари тази година.
В Творителницата на ул. „Петко Каравелов” 8 а в Плевен Гутенберг и неговото дело са една от основните теми. А по време на спектакъла, който е интересен и за деца, и за възрастни, Джими проследява историята на писмеността и хартията от древността до 15 век, като влиза в ролята (и дрехите) на египтянин, китаец, арабин, средновековен монах и самия Гутенберг.
Пожелаваме успех и на гостуването му в столицата в навечерието на 24 май!

 

 
« НачалоПредишна1234567СледващаКрай »

Страница 1 от 7
Фейсбук коментари
Сподели статията