Начало Култура
27 Януари 2020 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 27 Януари 2020 17:23
Понеделник, 27 Януари 2020 15:29
Понеделник, 27 Януари 2020 11:23
Понеделник, 27 Януари 2020 10:11
РЕКЛАМА
Култура
В програмата на „Нощ на идеите“ - лекции на тема роботика и робоетика, и изложба за франкофонията Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Наука
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 27 Януари 2020 11:23
Nuit 2020 PlevenКакто posredniknews.com вече информира, Плевен, заедно с още 186 града в 90 държави по света, ще се включи в събитието „Нощ на идеите“, организирано по инициатива на Френския институт в Париж и на Министерството на външните работи на Франция.
Тазгодишното издание, чиято тема е „Да бъдеш жив“, ще се проведе на 30 януари, четвъртък, от 15 до 20 часа, в зала "Амброаз Паре" на Телекомуникационен ендоскопски център при Медицинския университет в Плевен и ще обхване темите: „Pоботика и бъдещето на медицината“, „ХАЙФУ технологии - неинвазивна хирургия“ и „Робоетика и философия“. Програмата е разделена на три модула. В първия модул, от 15 до 15:45 часа, Димитър Божков от Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, ще разгледа темата на събитието през призмата на философската гледна точка. От 16 до 16:45 часа програмата ще продължи с лекция на проф. д-р Силвия Александрова - Янкуловска, Декан на факултет „Обществено здраве“ в МУ-Плевен, с фокус робоетиката и новите предизвикателства пред медицината и общественото здраве. Последният модул, от 17 до 18 часа, е посветен на бъдещето на медицина. В него участие ще вземат проф. д-р Славчо Томов, д.м.н., Ректор на Медицинския университет в Плевен, който ще разкаже на аудиторията как роботиката е променила хирургията. След него доц. д-р Добромир Димитров, д.м., медицински управител на HIFU-Център към УМБАЛ „Света Марина“ в Плевен, ще представи най-новите практики в ултразвуковата хирургия при лечение на рак на панкреаса.
Специалното участие ще вземе проф. Жак Манян, професор по УНГ, специалист в областта на ендоскопската хирургия и образната диагностика, който ще се включи с телеконферентна връзка от Университетската болница в Марсилия, Франция.
„Нощ на идеите“ включва фотодокументалната изложба „25 години - Република България, член на Международната организация на Франкофонията“. Изложбата съдържа 12 табла, които представят историческите корени на българо-френските взаимоотношения и четвъртвековното сътрудничеството между Франция и България в рамките на Франкофонията. Експозиция ще бъде изложена в периода 27 януари - 15 февруари във фоайето на Телекомуникационния център. Неин организатор е Регионалният академичен център в Плевен. Експозицията се предоставя с любезното съдействие на Председателя на Фондация "Солей" Александрина Исайлова, Директор на Международния франкофонски фестивал "Солей" и спомоществовател на изложбата, Научния архив на БАН, Държавна агенция „Архиви“ и на МВнР.
В края на събитието гостите и участниците в „Нощ на идеите“ ще могат да се насладят на музикална програма, поднесена от струнен квартет „Геомарчало“.
Последно променен на Понеделник, 27 Януари 2020 11:53
 
Преведени са първите близо 3 милиона лева за плащания по „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 21 Януари 2020 12:33
uchilishten plod mliakoОт Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) са превели 2 900 384 лева по двете схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ за учебната 2019/2020 г., съобщават от институцията. От тях близо 2,42 млн. лева са за реализирани доставки на мляко и млечни продукти, на пресни плодове и зеленчуци в училищата и детските градини. Останалите средства, в размер на 479 150 лв., са за възстановяване на Данък добавена стойност (ДДС) на одобрени фирми - изпълнители.
Изплатената помощ по схема „Училищно мляко" е 1 401 166 лв., а възстановеното ДДС по нея е 278 337 лв. По схемата „Училищен плод" са преведени 1 020 064 лв. и още 200 817 лв. за покриване на ДДС. Доставките в учебните заведения и по двете направления започнаха през октомври тази година.
По схемата „Училищно мляко“ са издадени 143 акта за одобрение на 3 216 учебни заведения, включващи 420 187 деца и ученици. По схемата „Училищен плод“ има 177 акта за одобрение на 3 218 учебни заведения, включващи 417 455 деца и ученици.
От ДФЗ припомнят, че през учебната 2019/2020 г. децата в училищата и детските градини ще получават 46 доставки по схемата „Училищен плод“ и 50 по схемата „Училищно мляко“. Бюджетът за тази година по първата схема е 13 655 507 лв., а по втората - 15 863 469 лв.
В ДФЗ е създадена организация в максимално кратки срокове да се обработят подадените от бенефициентите заявки за плащане. Планирано е до края на януари да бъдат възстановени и разходите на всички одобрени кандидати, които са отчели доставките за първите два периода на учебната 2019/2020 г.
Училищните схеми за предоставяне на пресни плодове и зеленчуци, както и на млечни продукти, обхващат децата от първа до подготвителна група в държавните, общинските и частните детски градини, както и децата от подготвителната група и учениците от І до IV клас в държавните, общинските и частните училища.
 
Нидал Алгафари представи новия си роман и творчество в родният град на своята майка Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 20 Януари 2020 13:32
Algafari kniga1„Роден съм в София, макар че в интернет пространството много дълго време писаха, че съм роден в Дамаск. Майка ми е българка, родена е в град Левски…” С тези думи Нидал Алгафари откри своята среща на 17 януари с левченската публика.
„…много малко знам от тази част от родата ми. Знам само, че дядо ми се е казвал Ангел Константинов, който е бил във Франция. После са го изгонили от Франция, дошъл е тук в Левски и се жени за баба ми и тук се ражда майка ми и повече нищо не знам. Това което знам от майка ми е, че пра-дядо ми или пра-пра-дядо ми е бил кмет на Левски…”
Алгафари сподели, че на среща с кмета на общината е получил уверение за съдействие при откриване на рода от страна на майка му. Любка Александрова се ангажира сериозно с разплитането на родовата връзка и подари на Нидал Алгафари книгата „Градът с името на Апостола”- кратка история на селището, написана от Христо Иречекски. Срещата, макар и първа, няма да е последна, обеща Алгафари в отговор на поканата на кмета на общината за участие в празниците на град Левски, на 18 юли тържествено ще бъде чествана 75-та годишнината от обявяването му за град.
Algafari kniga2
Истинско творческо предизвикателство за Нидал Алгафари е периода между 1700-та и 1800-та година, за който установява, че в историята ни има много бели петна. „Една от причините е, че моето поколение беше възпитано и научено много да знае за поборниците или за Свободата след 1800 година. Много знаехме за царете от древността и тяхното величие. Обаче ако се замислите, за периода 1700-1800 година - дупка. Все едно по нашите земи не са живели хора, все едно не е имало история… все едно не сме съществували. ”
Според Алгафари за велики наши предци, допринесли за световното развитие на теологичната мисъл - крайъгълен камък в общочовешката история, като например Боян Маг и поп Богомил, се знае малко или почти нищо.
Новият си роман „Рано или късно” Нидал Алгафари определя като роман за любовта преди всичко. Заради различните си политически убеждения двама души дълго време се мразят. Преди 9-ти септември тя е от едната страна, а той от другата. Срещата им след 10 ноември, вече овдовели и преосмислили живота, е определяща за голямата им любов. През погледа на двамата, авторът разказва за живота на хората и как той се променя с идването на демократичните промени.
 
Медицинският университет в Плевен започва изпитите от Кандидат-студентска кампания - 2020 Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 17 Януари 2020 10:50
MUPleven logo 2020За трета поредна година Медицинският университет в Плевен (МУ-Плевен) провежда изнесени кандидатстудентски изпити за бакалавърските специалности, съобщават от учебното заведение. Явявайки се на изнесените изпити, гимназистите получават оценка на теста по биология, която е равностойна на резултатите от предварителната и редовната изпитни сесии.
Освен в Монтана, Видин, Враца и Велико Търново, кандидат-студентите ще имат възможност тази година да се явят на тест по биология и в Разград. Те ще имат право на прием в 10 специалности на висшето училище, водещи до придобиване на образователно-квалификационни степени „Бакалавър“ и „Професионален бакалавър“. Решението за провеждане на изнесени изпити в Северна България произтича от доказано най-високия процент кандидати от тези региони.
Заявленията за явяване на предварителните изпити ще се подават електронно. Приемът им за изпитите в Монтана и Враца започва на 1 февруари и ще продължи до 12 февруари. Тестът по биология в Монтана е на 15 февруари, събота, в заседателната зала на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“, а във Враца – на 16 февруари, неделя, в конферентната зала на хотел „Мира“. От 15 до 26 февруари кандидат-студентите могат да подават заявления за явяване на 29 февруари, събота, на изпита във Велико Търново, в конферентната зала на хотел „Алегро“ и във Видин, в конферентната зала на хотел „Ровно“. През същия период е и подаването на заявления за изпита в Разград, който ще се проведе на 1 март в ОУ „Никола Й. Вапцаров“.
По време на изнесените изпити кандидат-студентите на МУ-Плевен могат да се явят на тест по биология за бакалавърските специалности „Акушерка“, „Медицинска сестра“, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“, „Помощник-фармацевт“, „Медицински лаборант“, „Рентгенов лаборант“, „Опазване и контрол на общественото здраве“, „Медицинска козметика“, „Социални дейности в здравеопазването“ и „Социални дейности“ (платено обучение). В края на януари 2020 г. на сайта на висшето училище предстои да бъде обявена инструкция за онлайн подаване на заявления за изнесените изпити.
За поредна година Медицинският университет в Плевен през месеците март и април ще заложи на провеждане на предварителна изпитна сесия на място за кандидат-студенти. Резултатите от нея имат еднаква тежест в балообразуването като изнесените и редовните изпити. Тестът по биология за бакалавърските специалности е на 22 март, с период на подаване на документи на място и онлайн от 7 март до 18 март. В същия период се приемат документи и за изпита по биология за магистърските програми по Медицина и Фармация. Изпитът по химия за „Медицина“ и „Фармация“ е на 5 април, а подаването на заявления е в периода 7 март – 1 април.
Ако оценката от изнесените или предварителните изпити удовлетворява кандидат-студента и реши да не се явява на редовната изпитна сесия през юни и юли, той задължително трябва да подаде документите си и през юни, за да посочи желанията си за участие в класирането по специалности. Кандидатите за бакалавърските специалности могат да кандидатстват само с оценката по биология от държавен зрелостен изпит или с оценка от друга матура по избор, без да се явяват на изпит. Висшето училище признава за изпитни оценките над 5.50 от национални олимпиади и състезания по биология и химия за текущата година.
На сайта на висшето училище в раздел „Прием 2020“ е поместена пълна информация за специалностите, местата и таксите на обучение, по които МУ-Плевен осъществява прием за новата академична година, датите на изпитите и актуализирания Правилник за прием на кандидат-студенти. Чрез сайта всеки зрелостник може да подаде документи онлайн, да провери залата за явяване на изпит, както и получения резултат.
Последно променен на Петък, 17 Януари 2020 10:53
 
„Кът за четене“ и други инициативи за насърчаване на интереса на децата към книгите Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 20 Януари 2020 16:09
chetene initsiativiВ забързано всекидневие хората все повече са подложени на стрес и все по-рядко намират време да четат книги. Не са малко случаите на агресия сред ученици на различна възраст, в следствие на стреса. Изследвания доказват, че четенето на книги е фактор, който намалява стреса и успокоява.
Но в света на дигиталните устройства и интернет, където човек постоянно е заливан от купища информация в най-различна форма, четенето на книги, като че ли се оказва демоде и вече рядко хората го правят.
През последните години МОН поде нова стратегия за насърчаване на четенето – „Национална седмица на четенето”. За съжаление провежданите мероприятия са ограничени само в рамките на една седмица от учебната година, което не е достатъчно. Ето защо екипът на НУ „Христо Ботев” в Плевен е разработил система от инициативи за насърчаване интереса към четенето в дългосрочен план.
Още преди да се научат да четат, първокласниците се запознават с пъстри книжки с приказки, рисуват любими герои, драматизират познати истории. Интересна дейност развива и клуб ,,Приятели с книгите”.
За по-големите ученици е идеята „В междучасие - с книга в ръка”. В кътовете за отдих между часовете децата четат и споделят прочетеното, а при подходящо време, когато играят навън, учениците с удоволствие четат книгите, част от колекцията на възрожденската библиотека „Книжици за прочит“.
В училище работи и училищна библиотека, от която всички ученици могат да заемат и четат най-популярните детски творби.
Ръководството и екипът на НУ „Христо Ботев“ предвиждат и различни по формат състезания, които да провокират малките ученици и да стимулират желанието им за четене на книги.
Последно променен на Понеделник, 20 Януари 2020 16:14
 
Награди за малки художници от арт школа „Колорит” от конкурс в Полша Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 17 Януари 2020 10:58
Kolorit nagradi PolshaПет почетни награди получават деца от арт школа „Колорит” за отличното си представяне в 17-тия международен конкурс „Четирите сезона” в Полша, съобщи ръководителят на „Колорит” Майя Ананиева. Отличените са шестгодишните Никол Йоновска и Леа Матеева, осемгодишните Антония Христова и Лидия Ганиева и Лилия Янкова на 9 години.
Плевенските деца са представили в живописните си творби красотата и настроението, което носят различни сезони в нашата страна. В конкурса участват 2 500 рисунки на деца от различни страни от различни континенти. Конкурсът се провежда в град Тичи и се организира от Младежкия дом на културата, където е експонирана и международната изложба.
Последно променен на Петък, 17 Януари 2020 11:01
 
Математическата гимназия в Плевен показа на своя празник, че не отстъпва от традициите Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 15 Януари 2020 12:23
MG praznik1На рождената дата на своя патрон Гео Милев Математическа гимназия „Гео Милев“ в Плевен чества своя празник. Денят за гимназията започна с тържество в Актовата зала и с посрещане на много гости. От името на Общинския съвет в Плевен празникът уважи председателят на местния парламент Мартин Митев. Гости на събитието бяха още зам.-областният управител д-р Красимир Трифонов, бивши и настоящи преподаватели и възпитаници, представители на Регионалното управление по образование, приятели на училището.
Тържественото събрание започна с посрещане на училищното знаме и приветствие от директора на гимназията Ирена Борисова. В словото си тя припомни историята на учебното заведение от неговото създаване до наши дни, неговите успехи и традиции. „Нашето училище, това което сме си избрали, с факти показва и сега, че не отстъпваме от традициите“, посочи Ирена Борисова и изброи част от множеството постижения, медали, отличия и челни места през изминалата година, извоювани от учениците на МГ „Гео Милев” в различните сфери. Посочени бяха и постигнатите първи успехи и за новата година.
Празничната програма продължи с изпълнения на таланти от гимназията, последвано с представяне на продукти на клубовете по „Роботика” и „Евроскола“ и спортни състезания. През учебната 2019/2020 г. в Математическата гимназия в Плевен се обучават над 800 ученици. За тяхната качествена подготовка се грижат 61 отлични преподаватели, подпомагани от 16 души непедагогически персонал.
Последно променен на Сряда, 15 Януари 2020 12:59
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 558
Фейсбук коментари
Сподели статията