Начало Култура
13 Ноември 2018 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 12 Ноември 2018 17:58
Понеделник, 12 Ноември 2018 16:33
Понеделник, 12 Ноември 2018 14:39
Понеделник, 12 Ноември 2018 14:28
Валути
РЕКЛАМА
Култура
Възможно е откритата на територията на затвора делва с акчета да е заровена при боевете за Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
История
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 12 Ноември 2018 09:01
zatvora delva akchetaaОснование за хипотезата е факта, че находката е открита на дълбочина само от 30 сантиметра. Това много вероятно да е направено при паническото напускане от турците на обсадения Плевен. В подкрепа на подобна причина са думите на директора на Регионалния исторически музей д-р Володя Попов, който по повод находката говори пред БТА за инцидентно укриване.
Както съобщи в събота, 10 ноември, директорът на затвора в Плевен Иван Петков, археологическа находка - делва, пълна със 7 500 сребърни турски монети от 19 век, така наречените акчета, е открита на територията на затвора при обработка на земеделска земя за есенниците.
Според д-р Володя Попов няма данни да е имало постройка на мястото, където е открита делвата. Той не се ангажира с възрастта на находката, защото тепърва специалистите на музея ще обработват монетите, за да се види от кой период са.
Двама специалисти от музея са ангажирани веднага след като е открито съкровището с неговото събиране и документиране.
Последно променен на Понеделник, 12 Ноември 2018 10:06
 
Учителка от ДГ „Слънце" в Левски участва в конференция по eTwinning Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 05 Ноември 2018 09:54
etwinning konfСевдие Алиева, учител от ДГ „Слънце“ гр. Левски, участва в годишна международна eTwinning конференция във Варшава, Полша, проведена от 25 до 27 октомври, информират от Община Левски.
Тя е избрана от Центъра за развитие на човешките ресурси за цялостен принос за развитието на дейността на национално и европейско ниво. За успешно реализираните си проектни дейности с деца Алиева е отличена с национални и европейски знаци за качество.
ДГ „Слънце” е признат лидер в сферата на дигиталната практика, иновативните подходи и успешно реализирани eTwinning проекти. В резултат на отличните си постижения е удостоена с почетен знак „eTwinning SCHOOL”.
„По време на семинарите проведени в рамките на конференцията във Варшава участниците споделиха нови и ефективни образователни подходи с деца. Бяха представени методи и перспективи за въвеждане и укрепване на образованието, насочени към културно наследство на Европа. Създадените професионални контакти между педагози от различни страни и култури допринесоха за чувството на принадлежност към Европа”, разказа Севдие Алиева.
Над 500 учители, директори, посланици, професори и специалисти от сферата на образованието в Европа и други страни са били участниците в международната конференция.
Да представи най-добрите постижения на педагогическата платформа eTwinning и програмите „Еразъм+“ за обмен на добри европейски практики и сътрудничество между образователните институции през изминалите години е целта на Годишната международна eTwinning конференция.

 
Център "Комлед" получи отличия от местната власт за юбилея си Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 03 Ноември 2018 11:22
komled1komled2Почетни плакети от председателя на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и кмета на Община Плевен Георг Спартански получи по случай своя 20-годишен юбилей образователен център „Комлед“ - гр. Плевен. Отличията бяха връчени на тържествен концерт в ДКТ „Иван Радоев“, в присъствието на десетки възпитаници, преподаватели, родители и приятели на Центъра. Сред гостите на празника бяха и народният представител Владислав Николов, общинските съветници д-р Йордан Георгиев, Христослав Михайлов и Емил Райков, началникът на РУО - Плевен Албена Тотева, директори на училища в Плевен, Върбинка Хаджидимитрова - директор на АВО езиков и изпитен център, Ани Михова - директор на РБ „Хр.Смирненски“, и др.
С видеообръщения от различни точки на света възпитаници на центъра изразиха благодарност към своите преподаватели, един от които е и Петя Василева - управител на Центъра. Те разказаха историята на „Комлед“, като всеки от тях сподели за своя личен успех, постигнат благодарение на добрата си езикова подготовка.
„Мисията на нашия образователен център е да създава хора на бъдещето. За мен това означава те не само да бъдат добре образовани и комуникативни личности, но и да се борят - всеки на своя личен фронт, за промяна на света към по-добро. Хора, които са изпълнени със самочувствие и вяра в успеха си.“, обърна се към присъстващите Петя Василева. Тя изрази своята гордост, че от Центъра са излезли толкова много вдъхновяващи примери на знаещи и можещи млади хора, които днес успешно се доказват в различните сфери зад граница. Припомнено бе и за началото през далечната 1998 г., когато Центърът е създаден като модерно средище за обмен на знания от Христина Цанова. Самата тя се включи виртуално в празника с видеопоздрав и благодари на всички, благодарение на които днес мечтата й изглежда по този успешен начин.
Поздрав за 20-годишнината отправи и председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, който сподели че е щастлив да бъде част от тържеството не само в качеството си на представител на местната власт, но и като родител. Мартин Митев пожела на екипа на „Комлед“ и на децата да бъдат здрави и все така упорити в усвояване на знанията. „Децата са нашето бъдеше и всички ние разчитаме на тях. Направете така, че те да бъдат знаещи, можещи и да израснат като добри хора. Поклон пред всички вас за тези 20 години, през които с любов, търпение и професионализъм давате знания на децата на Плевен“, обърна се към Петя Василева и екипа й Мартин Митев.
С приветствие към рожденика се обърна и кметът Георг Спартански, като подчерта, че знанието на езици е изключително предимство, ключ към всяка една страна и към различните култури. Той посочи и активната обществена ангажираност на Петя Василева, която е зам.-председател на Общински съвет - Плевен.
Празничният концерт продължи с изпълнения на възпитаници на Центъра, които показаха, че освен добра езикова подготовка, са добри и в песните и танците.
За юбилея бяха изпратени много поздравителни адреси и цветя.


 
Тържествено беше открит Факултетът по фармация в МУ - Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 01 Ноември 2018 14:59
farmaciq1Днес, в Деня на народните будители тържествено беше открит новият Факултет по фармация на Медицинския университет в Плевен. Той е четвъртият в близо 45-годишната история на плевенската Алма Матер. Официални гости бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-министърът на МОН Петър Николов, главният секретар на Министерството на здравеопазването проф. Красимир Гигов, депутатите д-р Калин Поповски, Стефан Бурджев и проф. Анелия Клисарова, областният управител Мирослав Петров, председателят на ОбС-Плевен Мартин Митев, кметът Георг Спартански, неговите предшественици Румен Петков и Найден Зеленогорски, бивши и настоящи преподаватели в МУ - Плевен, студенти.
По повод събитието беше отслужен водосвет от Плевенския митрополит Игнатий и свещеници от плевенски храмове.
Ректорът на Медицинския университет проф. д-р Славчо Томов показа на присъстващите модерната база на новия факултет. В момента тук се обучават над 130 студенти, преподават им 84 специалисти, от тях 33 хабилитирани лица – 11 професори и 22 доценти.
 
Третокласник от НУ "Христо Ботев" с награда от национален конкурс Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 05 Ноември 2018 09:34
nagrada NUHrBotevКубрат Минковски, ученик от 3а клас на НУ „Христо Ботев“, гр. Плевен с класен ръководител Севдалина Стоянова, получи награда за рисунка от ХХ Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“, организиран от Фондация „Еврика“.
В конкурса тази година участваха 1295 ученици от 8 до 18 години с 1286 проекти в пет тематични направления.
Наградите бяха връчени на 1 ноември – Денят на народните будители в Националния политехнически музей – София. Патрон на конкурса е ген. Георги Иванов – първият български космонавт, а участниците се оценяваха прецизно от професионално жури под ръководството на доц. д-р Таня Иванова.
Директорът на НУ „Христо Ботев“ – Цветелин Горанов поздравява Кубрат за заслужената награда и му пожелава здраве, късмет и още много бъдещи успехи.

 
В Българене в Деня на будителите "пламна" училищен вестник Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
История
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 02 Ноември 2018 09:16
Balgarene 1112018 1Първият брой на училищния вестник „Ботево пламъче” издадоха в навечерието на Деня на народните будители учениците и учителите от ОУ „Христо Ботев” в с. Българене. Словото на директора на училището Мирела Пантелеева по повод светлия празник, авторски творби на учениците, много снимки, свързани с училищния живот и участието на децата ш проект „Училището - мечта на всеки” са публикувани в първото „Ботево пламъче”, научаваме от Стефания Цанкова. Редакционният екип е от ученици от 6 и 7 клас и учителя им по български език и литература.
По повод празника учениците от 6 клас са се включили в преписването на откъси от „История славянобългарска” от Паисий Хилендарски, с които е оформена своеобразна изложба. С картини от Възраждането, от историята на България, с портрети на видни родолюбци и революционери учениците са превърнали любимото си училище в картинна галерия.
След песните и рецитала, посветени на Деня на народните будители, децата са пресъздали любими герои от обичани книги във весел карнавал. Те са се представили със свой собствен танц, за което са получили заслужени аплодисменти от цялото училище. Честването е завършило с кръшно българско хоро.
Последно променен на Петък, 02 Ноември 2018 11:57
 
Десетки ученици и граждани отбелязаха 1 ноември пред паметника на Вазов Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
История
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 01 Ноември 2018 14:53
1nov21novДесетки плевенчани се стекоха днес пред паметника на Иван Вазов, за да се включат в отбелязването на един от най-българските празници – Деня на народните будители. В почетен караул пред паметника се строиха младите гвардейци от ОУ „Д-р Петър Берон”, докато Общинският духов оркестър изпълняваше маршове. Начело на множеството бяха и младите възрожденци от НУ „Христо Ботев”. Свещеници от плевенски храмове отслужиха тържествен молебен, след което хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска изпълни китка патриотични песни.
С поздрав към присъстващите се обърна кметът на Община Плевен Георг Спартански, който припомни делото на будителите във вековете на робство. Той подчерта, че българският народ има два уникални празника - единият е 24 май, когато отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, а вторият - 1 ноември, Денят на народните будители. "Днес е ден, в който трябва да кажем високо и силно „благодаря” на нашите учители, на нашите просветители, на всички хора на духа в миналото, сега и в бъдеще, които правят така, че да го има българския род, да я има българската държава", каза още г-н Спартански.
Представители на общински и областни ръководства на институции и партии, училища и граждани на Плевен поднесоха пред паметника на народния поет венци и цветя в знак на признателност. Тържествената церемония завърши с химна на Република България в изпълнение на Общинския духов оркестър.

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 509
Фейсбук коментари
Сподели статията