Начало Култура
25 Март 2019 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 25 Март 2019 10:58
Понеделник, 25 Март 2019 10:33
Понеделник, 25 Март 2019 10:20
Понеделник, 25 Март 2019 10:15
РЕКЛАМА
Култура
Лента съживява историята и духа на доблестни мъже, загинали за Освобождението на България от османско владичество Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
История
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 25 Март 2019 10:58
film Osvobozhdenie1В Плевен приключиха снимките на необичаен документален филм за Освобождението на България от османско владичество, озаглавен „Плевен – печал и вдъхновение“, съобщават от общинската администрация. Зад проекта стоят най-успешната компания за документални филми в страната Файв Стар Медиа Груп, Община Плевен и Регионалният военноисторически музей - Плевен.
Продукцията е посветена на паметниците на загиналите в Руско-турската освободителна война. В Плевенска област те са 166. Правени са още в първите години след Освобождението. Поръчвани са от другарите на загиналите, семействата им и признателните българи в чест на падналите над 30 000 воини от многонационалната Руска армия и над 4000 румънски воини по време на Плевенската епопея. Някои от тях са истински шедьоври в този скулптурен жанр.
Паметниците са разпръснати между Плевен, Гривица, Опанец, Горни Дъбник, Згалево, Муселиево, Върбица, Телиш и почти всички останали селища в областта. Техен каталог се пази в Регионалния военноисторически музей, но Община Плевен иска да ги увековечи и в документален филм, който да достигне до повече хора.
Лентата съживява не само историята, а и духа на едни изключително доблестни мъже. Руските офицери са давали дума на военачалниците си, че ще загинат, но няма да се предадат. И като истински рицари са отстоявали на думата си, усмихва се тъжно режисьорът Степан Поляков, който е внук на белогвардеец. „Не тъжете за онова, което изгубихме, господа офицери, то никога няма да се върне“, цитира той известна руска песен. Главните герои във филма са погребаният на българска земя генерал Олдекоп и обобщен образ на млад финландски войник, който пише прословутото писмо „Скъпа моя Хилда, всичко може да се случи. Утре може да загина в сражението. Съхранявам твоя образ с голяма нежност в сърцето си, моя единствена, моя скъпа, последна любов... „
Сюжетът на филма ще разкрие важни, но непознати за европейската и световна история факти. Финландците дават изключително малко жертви, едва 23-ма на фона на останалите десетки хиляди. Но точно в България те за първи път прилагат тактиката прибежки и пълзене. Или това, че в аналогичната на нашата песен „Велик е нашият войник“ финландска песен се пее „...Докато момчетата ни слизат от Стара планина и маршируват право към Горни Дъбник...” Този химн и до днес се пее във финландската армия.
film Osvobozhdenie2
Филмът ще е особено атрактивен за потомците на участниците във войната от различни страни, които идват в Плевенско да търсят следи от загиналите си прадеди. Засега само по паметниците.
Режисьор и сценарист е Степан Поляков - “Съ Нами Богъ“, „Няма, няма да работя“, главен оператор е Момчил Александров - “Майсторите, които върнаха времето напред“, „Царството на светлината“, изпълнителен продуцент Вивиан Бояджиева, директор продукция Никол Костова. По постпродукцията започва работа един от най-добрите режисьори по монтажа в столицата – Цветелина Василева – Лямова - “Плевен - „Краят на Войната. Началото на Европа“, „Битката за Клокочещата война“. Композитор е Валери Пастармаджиев - “Битката на Героя и Предателя“, „Капитаните печелят срещу генералите“.
Към филма ще има и фотокатолог на паметниците. Фотограф е Александър Николов. Той е стипендиант на Кралското фотографско общество, Великобритания, печелил наградата на БГ Прес Фото за млади фотографи, завършил е престижния Университет по изкуствата в Лондон.
С филма „Печал и вдъхновение“ Община Плевен и Файв Стар Медиа Груп завършват трилогията, която започнаха през 2016-а година. В нея влизат още „Плевен – Вълни по равнината“, както и „Плевен: Краят на войната. Началото на Европа”, който спечели първа наградата в категория „История и култура” в ХІV Международен Тур Филм Фест „На Източния бряг на Европа”`2018 – Велико Търново.
Филмът „Плевен – вълни по равнината“ е част от популярната рубрика за документални филми на БНТ „Световните градове на България“, а „Плевен – краят на Войната. Началото на Европа“ - от „Битките за Европа“ също на БНТ.
Последно променен на Понеделник, 25 Март 2019 11:03
 
С „50 стъпки в бъдещето" СУ „П. Яворов” чества половинвековен юбилей Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 25 Март 2019 10:33
50 godini SY Yavorov1С тържествен концерт под мотото „50 стъпки в бъдещето" в залата на Драматичния театър беше честван полувековният юбилей на СУ „П. Яворов”. Сред официалните гости на празника бяха народният представител Пламен Тачев, кметът Георг Спартански, общинският съветник, възпитаник на училището, Дарин Ангелов, експерти от РУО – Плевен, директори на учебни заведения, представители на бизнеса.
В словото си директорът Руси Русев припомни историята на СУ „П. Яворов” и разказа за успехите на преподавателите и възпитаниците в различни области. Авторитетът на училището расте, което доказва и повишаващият се интерес към него от младите хора, подчерта той.
Учил съм в различни плевенски училища и си спомням сериозната конкуренция на „яворовци” и на олимпиади, и в спорта, и в редица други изяви, каза в приветствието си Георг Спартански. Слушайки словото на директора и поводите за гордост от успехите на учениците, се радвам, че това ниво не само се запазва, а и вдига. Няма по-голяма награда за нас от сбъднатите ви мечти, следвайте ги, беше пожеланието му към учениците.
50 godini SY Yavorov2
Последно променен на Понеделник, 25 Март 2019 10:49
 
Преслав Митранов дойде от Брюксел до Плевен за среща в родното училище Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 22 Март 2019 18:02
mitranov zaimov1sreshta SU Zaimov2sreshta SU Zaimov1mitranov zaimov2sreshta SU Zaimov5Плевенчанинът Преслав Митранов е служител в генерална дирекция „Финанси” на Европейския парламент и днес, по програмата Back To School (Обратно в училище) беше в СУ „Стоян Заимов”, където е учил от първи до шести клас, за да разкаже на младите хора за себе си и за своята работа за Европейския съюз.
„Преди стряскащите 18 години съм учил тук и в тази зала, която днес наричате конферентна, а тогава беше актова, съм участвал в празнични програми като възпитаник на музикалната паралелка”, сподели Преслав Митранов пред ученици от 11-и и 12-и клас. Освен информация за собственото си образование, за това, как е стигнал до Брюксел, какви интереси има, от колко наброй различни държави са колегите му в ЕП, той по атрактивен начин запозна присъстващите с вариантите за кариера в Европейските институции, с възможностите, които ЕС предоставя на младите хора, включително програмите „Евроскола” и „Еразъм + и Европейския корпус за солидарност. Презентацията не беше суха беседа, а разговор, изпъстрен с въпроси от страна на госта, а отговорилите вярно получаваха шоколадов бонбон. След това, разделени в пет групи, учениците сами откриха в сайта „Какво прави Европа за мен” информация за постигнатото по  опазването на околната среда, за енергетиката, за Плевен, какво прави ЕП за футболните фенове и за любителите на бирата. Говорителите на петте „отбора” получиха подаръци.
Гостът обсъди със заимовци и предстоящите европейски избори, на които много от учениците ще могат да гласуват за първи път. Че те са информирани и добре подготвени стана ясно от масовия верен отговор на въпроса кога ще са изборите в България за ЕП - 26 май 2019 г.
Всички присъстващи попълниха сини „бюлетини” с текст „Този път ще гласувам за ...”. Отговорите им бяха много разнообразни: за по-добро бъдеще, за повече солодарност, за по-добро образование, за още възможности за младите европейци, за добро отношение към хората с увреждания, за по-добро отношение към животните...
Накрая Преслав се снима за спомен с всички участници и преподавателите им.
Стотици служители от ЕС се връщат за ден в своите училища, за да проведат дискусии и образователни игри с младежи. Чрез Преслав Митранов  учениците от СУ Стоян Заимов“ Плевен се включиха в програмата като хиляди свmitranov zaimov3ои врsreshta SU Zaimov3ъстници от цяла Европа.
Последно променен на Неделя, 24 Март 2019 12:02
 
Три конкурса за 55-годишнината си обяви ПГРТО - Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 21 Март 2019 10:51
PGRTOВъв връзка с отбелязването на 55-годишнината от своето създаване Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване (ПГРТО) - Плевен обявява три конкурса. Те са за конкурс за есе, стихотворение или разказ на тема “Училище на бъдещето”; фотоконкурс на тема “Моето училище през моите очи” /„Един ден в ПГРТО – Плевен“/, както и конкурс за превод на чужд език на “Химн на ПГРТО – Плевен”. Срокът за представяне на творбите е 10 април 2019 г.
Най-добрите творби ще бъдат обявени и наградени на 19 април.
Последно променен на Четвъртък, 21 Март 2019 11:04
 
Ученици от ОУ "Петър Берон" изрисуваха корицата на "Рибния буквар" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 23 Март 2019 12:26
bukvar RIMКръжок „Да остане за поколенията” се проведе в Музейния учебен кабинет към РИМ - Плевен. Участие в него взеха ученици от клуб „Млад екскурзовод” при ОУ „Д-р Петър Берон”- гр. Плевен с ръководител Стела Евстатиева. Децата изгледаха презентация на тема: Велики личности от Възраждането и представители от Плевенския край”, след което имаха възможност да усвоят техниката на писане с перо и мастило, информират от музея.
С голям интерес и старание децата изработиха заглавната страница на „Рибния буквар”.
Различните тематични клубове в РИМ - Плевен продължават.
 
Духът на Тома Трифоновски и спомените за него оживяват в изложба Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 22 Март 2019 14:00
Toma Trufonovski izlozhbaМного колеги, приятели и почитатели събра откритата в ХГ „Ил. Бешков” изложба творби на незабравимия Тома Трифоновски, посветена на 82-ата годишнина от неговото рождение. Галерията притежава най-богатата колекция картини на художника от най-силния му период. От общо 35 негови произведения в изложбата са включени 31 платна. Сред гостите бяха кметът Георг Спартански, съпругата на твореца Светлана и неговата дъщеря Невена.
Актрисата от ДКТ „Ив. Радоев” Мариета Калъпова прочете емоционални стихове на Илко Иларионов, посветени на дългогодишното приятелство с Томата, както всички негови близки го наричат. Вълнуващи бяха и спомените на куратора на изложбата Иван Велчев. Благодарност за изложбата и към присъстващите за съхранената памет за нейния баща отправи Невена Трифоновска.
Нямам честта да познавам лично Тома Трифоновски, но гледайки неговите картини, се уверявам, че човек се измерва не с годините, за които е бил на тази земя, а с това, което е създал и оставил. Тези прекрасни картини са неговата диря, която ще бъде помнена вечно, каза пред събралите се Георг Спартански.
Последно променен на Петък, 22 Март 2019 15:04
 
2000 лева са необходими на читалище „Съгласие“ за Конкурса "Гена Димитрова" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 20 Март 2019 15:15
konkurs-gena-dimitrovaВ деловодството на местния парламент е постъпило писмо с предложение Общинският съвет в Плевен да гласува отпускане на финансови средства в размер на 2000 лв. на читалище "Съгласие 1869" срещу съответните договорни отношения във връзка с предстоящото издание на Конкурса за млади оперни певци с международно участие "Гена Димитрова". Предложението е внесено от Ивайло Атанасов - председател на читалищното настоятелство и е адресирано до председателя на Общинския съвет Мартин Митев. Преписката е разпределена за обсъждане в три от постоянните комисии - ПК по „Бюджет и финансова политика“, ПК по „Образователна политика и читалищна дейност” и ПК по “Култура, вероизповедания и международна дейност“. Заседанията предстоят в началото на следващата седмица.
В писмото си Ивайло Атанасов посочва, че от 19 до 23 май 2019 г. в Плевен ще се проведе Конкурс за млади оперни певци с международно участие "Гена Димитрова", като информира, че всички прослушвания в туровете, както и концертът на лауреатите ще бъдат в зала "Емил Димитров" на читалището. „Съгласно договор между читалището и Плевенска филхармония, ние предоставяме в определени параметри залата за репетиции и концерти на Филхармонията. В този смисъл, дейности извън горепосочените, не се включват в тези параметри. Тяхното провеждане би трябвало да бъде възмездно или читалище "Съгласие 1869" да бъде част от спонсорите на конкурса, което по обективни причини не е възможно. В тази връзка Ви предлагам, ако всички изяви извън репетиционната и концертна дейност на филхармонията бъдат в читалище "Съгласие 1869", ОбС - Плевен да гласува отпускането на сумата от 2000 лв. на читалището, срещу съответните договорни отношения“, се казва в писмото от „Съгласие“. Пълният текст на писмото е публикуван на obs.pleven.bg/bg/materiali-za-zasedaniya-na-postoyanni-komisii-za-mesets-mart-2019-g.
Последно променен на Сряда, 20 Март 2019 15:19
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 523
Фейсбук коментари
Сподели статията
Седмичен рейтинг

Вторник, 19 Март 2019 10:56
Вторник, 19 Март 2019 11:21
Сряда, 20 Март 2019 09:49
Четвъртък, 21 Март 2019 11:49
Сряда, 20 Март 2019 12:23
Сряда, 20 Март 2019 10:57
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти