Начало Култура
19 Октомври 2017 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини
Сряда, 18 Октомври 2017 17:41
Сряда, 18 Октомври 2017 15:31
Сряда, 18 Октомври 2017 13:37
Сряда, 18 Октомври 2017 12:55
Валути
РЕКЛАМА
Култура
В Плевен бе открит иновативен център по математика и природни науки Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 18 Октомври 2017 17:41
OU P.Beron centar3Центърът, който да стимулира и подкрепя любопитството на учениците към природните науки и математиката, като им предоставя условия и среда да се задълбочат в тях, беше открит официално днес в ОУ „Д-р Петър Берон” – Плевен. През 2016 година училището спечели конкурс „Училища на бъдещето“ на Фондация „Америка за България“ и Центърът е изграден благодарение на финансовата помощ от Фондацията, както и на много фирми, организации и родители. Гости на откриването днес бяха Председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, кметът на Общината Георг Спартански, началникът на РУО – Плевен Албена Тотева, експерти и директори на учебни заведения. Специално за събитието в Плевен пристигнаха Нанси Шилър - президент на Фондация „Америка за България“ и Наталия Митева - програмен директор на Фондацията.  
В последното издание на конкурса „Училища на бъдещето“, организиран от Фондация „Америка за България" са участвали общо 270 проектни предложения от 133 различни населени места в България. От тях в края на май 2016 г. са избрани 23 училища - финалисти, едно от които е плевенското ОУ „Д-р Петър Берон“, посочи в изказването си Нанси Шилър.
OU P.Beron centar1
На официална церемония в София на 9 юни миналата година от Фондацията връчват чек за 50 000 лв. и сертификат на училището за изграждане на Училищен център по природни науки и математика. За реализацията на начинанието финансова помощ в последствие оказват и много фирми, организации и родители, посочи при представяне на Центъра Ваня Дражева - директор на ОУ „Д-р Петър Берон“. Тя благодари на всички, помогнали за осъществяването на проекта, след което заедно с Нанси Шилър и Албена Тотева, преряза тържествено лентата на новата придобивка.  
Новият Училищен център по природни науки и математика в ОУ „Д-р Петър Берон“ - Плевен разполага с два модерни кабинета - по математика и по биология и химия. Между кабинетите е изградено общо хранилище за съхранение на материали, необходими за образователно-възпитателния процес.
Кабинетът по математика е оборудван с таблет за всеки ученик и лаптоп за учителя, позволяващи индивидуална работа и наблюдение развитието на всеки ученик. Дори подовата настилка е в духа на математиката - с  изписани координатната система и шахматно пано, позволяващи практически примери на обучение и игра.
OU P.Beron centar2
Кабинетът по биология и химия е с обособени работни места за пряка лабораторна работа, като всяко работно място разполага с оборудване, свързано с учебния процес. Представянето на кабинетите бе съпроводено с демонстрации по съответните предмети.
В ОУ „Петър Берон“ - гр. Плевен се обучават общо 360 деца, като 180 от тях от 5 до 7 клас ще имат възможност да се възползват от възможностите на новия Училищен център по природни науки и математика.
Последно променен на Сряда, 18 Октомври 2017 18:50
 
„Спасителят“ с Ивайло Захариев гостува на плевенска сцена Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 18 Октомври 2017 13:37
Spasitelyat postanovka1Спектакълът „Спасителят“ на Театрална формация „Улична банда“ бе представен във вторник, 17 октомври, на сцената на зала „Катя Попова“ в Плевен. Проявата бе организирана от Общинския съвет по наркотични вещества в Плевен, като част от програмата му за превенция на употребата на наркотици. В ролите ученици от нашия град видяха звездата от сериала „Под прикритие“ Ивайло Захариев, Виктория Янева, Вера Среброва и Валентин Балабанов, който е автор и режисьор на постановката.
“Спасителят” е насочен преди всичко към младежката аудитория и не е само театрален факт, а има и педагогическа цел. Чрез средствата на театралната игра актьорите показват на зрителя нелеката история на едно момиче на 18 години, което е станало наркоманка по най-прозаичния начин (да опитам, да не съм различна от другите), схемата, в която е въвлечена от наркопласьора (получава дрога – проституира - получава нова доза и така безкрай) и опитите й да се измъкне от този ад. Представлението разказва за безскрупулността на наркопласьорите - за тях чуждият живот няма стойност, а трагедията на Нели и такива като нея са само средство за получаване на нови доходи.
Spasitelyat postanovka2
За наркозависимите има три пътя – директна смърт, затвор или лудница, обърна се Ивайло Захариев към учениците от Плевен след спектакъла. Популярният актьор не скри, че преди години и той е бил изкушен от леките наркотици, но е взел своето решение и е успял да се измъкне от порочния кръг. „Обаче, един мой колега от Академията, с когото пушехме заедно марихуана, продължи и в четвърти курс употребата на канабис му отключи шизофрения. След това за него вече нямаше значение дали ще спре или ще продължи с наркотиците или дори ще посегне към нещо по-силно. Лудостта вече беше там. И може би той е една от причините да приема тази кауза за своя“, сподели Захариев.
Актьорът, познат като доброто ченге Мартин от „Под прикритие“, отговори на въпросите на младите хора и коментира с тях темите за легализирането на марихуаната с терапевтична цел, както и за ролята на дилърите. „Дилърът винаги е приятел или поне се представя за такъв. Единственото, което той иска, обаче, са нашите пари. И ще ги вземе по всевъзможни начини. Така беше и с моя „приятел“ дилър, който не ми се е обадил нито веднъж, когато съм бил зле. Купувам ли си от него – всичко е ОК, не взимам ли – изчезва“, разказа още Ивайло Захариев. Колкото до легализирането на марихуаната, той посочи, че единствената полза от това би била за тези, които упорито защитават тази позиция. „Просто парите, които сега отиват в джобовете на едни хора, ще отидат при други. Нито ще спре да се пуши, нито тревоманите ще станат по-малко“, категоричен бе актьорът.
Радвам се, че в залата дойдоха толкова много млади хора, на които им пука не само за своя собствен свят – за света в първо лице, единствено число, но и за този около тях, сподели председателят на ОбСНВ – Плевен Катя Божикова. Тя отбеляза, че за добро или за зло драматургичният текст на спектакъла е част от света около нас.
Последно променен на Сряда, 18 Октомври 2017 13:42
 
Пореден сезон на проект „Фортисимо клас“ в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 17 Октомври 2017 16:34
fortisimo klasПроектът е предназначен за ученици от 4 клас и има за цел да запознае децата с инструментите, включени в състава на симфоничния оркестър. За целта 7 лектора, оркестранти в Плевенска филхармония ще покажат на учениците от три плевенски училища истински инструменти, ще им разкажат историята им, ще покажат частите им и начина, по който звукът от тях достига до слушателя. А в края на часа децата, които имат желание, ще могат да се докоснат до инструментите, атези, които желаят - да посвирят на тях.
В проекта тази учебна година са включени цигулка и виолончело от групата на струнните, флейта и обой от групата на дървени духови, тромпет и тромбон от групата на медни духови и барабани от групата на ударните инструменти. Така децата ще опознаят състава на симфоничния оркестър, ще разберат кой инструмент как звучи.
Предвидено е проектът да продължи в рамките на учебната 2017 / 2018 година, като през април ще има заключителен концерт, на който децата, участници в проекта ще бъдат гости в залата на ДКТ „Иван Радоев“, където ще видят един симфоничен оркестър в пълен състав.
Откриването ще бъде на 23.10.2017г. в училище „Иван Вазов“, пионер в този проект, от 13.30 часа в стая 306.
Последно променен на Вторник, 17 Октомври 2017 17:43
 
Студентът от МУ – Плевен Светлозар Христов с трета награда от конкурс за певци в Русе Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 12 Октомври 2017 18:51
muz.konkurs ruseПрез изминалия уикенд се проведе международният конкурс за поп музика „Северно сияние” в град Русе. Конкурсът е само за индивидуални изпълнители, разделени в 5 възрастови групи. Според регламента, участниците се представят с две песни, едната от които на български, а другата - по избор. Трета награда от конкурса е за младия поп изпълнител Светлозар Христов. Той се състезава в  най-голямата възрастова група  от 18 до 25  и беше оценяван от международно жури в състав: председател, Тони Димитрова и членове Светослав Лобушки-България , Хайгашот Агасян – България, Виорела Филип - Румъния и Вили Икономов - директор на конкурса. В момента Светлозар Христов учи в МУ -Плевен и въпреки заетото време с университета продължава да завладява сцените по международните конкурси. Заключителната гала вечер на „Северно сияние“ в Доходното здание започна с рецитал на Тони Димитрова. След това последва гала-концерт на лауреатите на „Северно сияние 2017 г.”. Празничната вечер завърши с официална церемония по връчване на наградените участници. Конкурсът „Северно сияние” се провежда под патронажа на кмета на Община Русе. Неговото 21-во издание е част от програмата на Есенните дни на културата и изкуствата, които се организират от Община Русе.

 
15 дни преди срока има само 5 кандидата в литературния конкурс “Петър Ковачев” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 17 Октомври 2017 16:59
literaturen konkursСамо петима са кандидатите, представили свои творби за участие в националния литературен конкурс на името на големия плевенски писател и журналист Петър Ковачев. Това обяви началникът на отдел „Култура” в Община Плевен Стефка Григорова. Ежегодният конкурс се провежда през декември, авторите участват със свои непубликувани творби в категориите поезия, проза и драма. Крайният срок за изпращане на творбите е 30 октомври. „Има още 15 дни до тогава, но липсата на кандидати поставя принципният въпрос за необходимостта от провеждане на толкова много събития, посветени на различни творци. В конкурса на името на Петър Ковачев например преди участваха близо сто автори. И в момента на бюрото си имам искане за отпускане на 500 лева извън Културния календар за награди в конкурс. Не сме толкова богати да си позволяваме половинчати работи. Ако ще правим култура „на парче”, не правим добра услуга на паметта на хората, на които са посветени конкурсите. В случая с конкурса „Петър Ковачев” не коментираме качеството, говорим за бройката. Ако имаме 500 творби, със сигурност ще намерим поне 10, 15 или 50 на много добро ниво. А при 5 какво всъщност избираме? При това положение за следващия Културен календар ще преценяваме дали си заслужава да правим неща, в които само ще влагаме средства. Това не е маратон, в който търсим масово участие. По-добре е да се направят малко на брой неща, но действително стойностни”, беше категоричен кметът на Община Плевен Георг Спартански в коментарите си.
Последно променен на Вторник, 17 Октомври 2017 18:06
 
Днес е изложбата "Отворени сърца за Искра" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 16 Октомври 2017 15:11
blagotvoritelna-izlojba copyДнес - 16 октомври 2017 г. в една от залите на Регионален исторически музей в Плевен ще бъде подредена изложба с мотото „Отворени сърца за Искра”. Тя се организира за набиране на средства за лечението на 46-годишната Искра Николова от Плевен. Вече шеста година жената се бори с онкологично заболяване на панкреаса, заради което ? се налага да пътува за лечение в клиника по ендокринна онкология в Упсала, Швеция. Днес вече не успява да се справя сама с тях и затова НИЕ СМЕ ТУК! ВСИЧКИ ЗАЕДНО, заявяват организаторите на изложбата. За да й покажем, че не е сама, за да съберем достатъчната сума - поне 8 000 лв., котио ще са необходими до края на тази година, за да може тази силна и борбена жена да радва нас и децата си със своята усмивка!
Самата терапия се поема като разходи от НЗОК, но разноските за транспорт и престой – не.
Творци от Плевен и не само отварят сърцата си и даряват свои творби за благотворителната кауза. Всеки може да дойде, да види, да сподели с приятели, да дари!
Изложбата щe бъде открита в 18:00 часа.
Освен в залата, всички творби могат да се видят във виртуална галерия във фейсбук, откъдето също могат да бъдат закупени, на адрес:
https://www.facebook.com/groups/427447794319339/?fref=nf
Достатъчно е да впишете под съответната снимка, че желаете творбата.
Харесайте творби, купете ги и добавете в дома си добрина – от онези, които ще ви напомнят за един спасен човешки живот всеки ден.
Всеки може да помогне и чрез дарителската сметка:
IBAN: BG30STSA93000024756569
BIC:STSABGSF
Титуляр – Искра Николова

Последно променен на Понеделник, 16 Октомври 2017 16:54
 
Община Плевен става собственик на сградите на преобразувани гимназии Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 12 Октомври 2017 17:10
sgrada-pghvtНа Община Плевен да бъде прехвърлена собствеността на сградите на професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор” и Професионалната гимназия „Захарий Зограф”, реши Министерският съвет на вчерашното си заседание. Промяната от държавна публична в общинска публична собственост се осъществява поради преобразуването на учебните заведения в общински. Преди това имотите им са били управлявани от Министерството на земеделието, храните и горите. 
На 31 март 2017 год. Общински съвет – Плевен, даде съгласие за промяна на статута на четири професионални гимназии – ПГ по мениджмънт и хранителни технологии, ПГ „Захарий Зограф”, ПГ по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор” и ПГ по лозарство и винарство „Ал. Стамболийски” и даде съгласие за придобиване в публична общинска собственост на управляваните от тях имоти, както и придобиване безвъзмездно на движимите им вещи. Решенията с придружаващите ги документи бяха внесени в Министерския съвет, който се произнесе за имотите на две от гимназиите, очаква се аналогично решение и за останалите две учебни заведения.

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 451
Фейсбук коментари
Сподели статията
Седмичен рейтинг
Петък, 13 Октомври 2017 17:14
Петък, 13 Октомври 2017 13:59
Петък, 13 Октомври 2017 10:18
Понеделник, 16 Октомври 2017 13:08
Петък, 13 Октомври 2017 09:59
Петък, 13 Октомври 2017 15:26
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти