Начало Култура
22 Юни 2018 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 21 Юни 2018 16:14
Четвъртък, 21 Юни 2018 15:05
Четвъртък, 21 Юни 2018 12:31
Четвъртък, 21 Юни 2018 12:19
Валути
РЕКЛАМА
Култура
Куп отличия за талантите от община Левски на фолклорен фестивал „Северняшка китка” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 21 Юни 2018 10:02
folkl kitkaНа 16 и 17 юни в гр. Павликени се проведе XXIII-ия   фолклорен фестивал „Северняшка китка”. Таланти от цялата страна показаха своите умения в песенното ,танцово и инструментално изкуство. Сред участниците бяха и младите фолклорни таланти от община Левски: Теодор Трифунов,Моника Петкова,  Ива Иванова, Елмира Кардашева, Тея Михайлова, Мария Генова, Цветелина Георгиева и Константина Кирилова,съобщава художественият им ръководител Мариета Аспарухова.
Компетентно жури, с председател народната певица Янка Рупкина и членове педагози- фолклористи от НУФИ „Филип Кутев” - Котел е отличило в категория „Най-млад участник” със специална награда и диплом 4 годишния Теодор Трифонов от гр.Левски.
В раздел „Народно пеене” на  категория „Певческо изкуство” , 8- годишната Ива Иванова – НЧ „Съгласие-1895”с.Стежерово е отличена с диплом и  златен медал , а 9-годишната Цветелина Миленова от гр.Левски печели сребърен медал.
7-годишната Елмира Кардашева представител на  НЧ„Надежда1902“ , с.Козар Белене е отличена със Специална награда плакет и диплом за уникален костюм 4–то поколение и вокално изпълнение.

 
Спектакъл с Михаил Билалов гостува в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 21 Юни 2018 09:34
Razdeliame dvoiki DamianovaНа 26 юни младежки театър „Николай Бинев гостува в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, Плевен. Любими актьори от трупата на театъра ще радват зрителите със спектакъла на режисьора проф. Здравко Митков – „Разделям двойки по домовете“.
В постановката добре познатият актьор Михаил Билалов влиза в интересна роля, обещаваща много положително настроение. Жанрът е романтична комедия. Участват още обичаните от публиката Искра Доноваи Николай Луканов.
Ерик (Михаил Билалов) професионално се занимава с това, да се разделя с нежните половинките на други мъже, които нямат смелостта да го направят сами, но сега е изправен пред една малко по-специфична ситуация... В поредния работен ден срещу него застава бившата му жена. Те се срещат отново след 7 години по необичаен начин и пред тях се отваря цяла палитра от спомени и чувства, от които техните персонажите се опитват да избягат.
С лек хумор и доза мистерия постановката обещава истинско забавление над нещата от живота, такива каквито са за всеки един от нас.
Пиесата за първи път се поставя в България, а нейният автор Тристан Птижирар е номиниран през 2015 г. за награда „Молиер“ в категория „най-добър жив франкофонски автор“.

 
От днес започва кандидатстването след VII клас Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 20 Юни 2018 09:07
7klas zajavlenieВ периода от 20 до 26 юни 2018 година включително се подават документи за участие в първи етап на класиране за прием в неспециализираните училища, за профилирани паралелки на средните училища и/или за паралелки по професия и специалност в професионални гимназии и средни училища, по държавен план-прием за учебната 2018/2019 година.
Информация за паралелките, в които  ще се извършва план-прием е публикувана в раздел „Прием“, на сайта на РУО-Плевен.
За участие в държавния план-прием в VIII клас учениците, успешно завършили VII клас, подават до председателя на областната комисия към Регионално управление на образованието следните документи:
1.
заявление за участие в класиране (по образец) с подредени желания;
2.
копие на свидетелство за завършено основно образование;
3.
копие от служебна бележка с резултатите от положените изпити;
4.
медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика - за кандидатстващите за специалности от професии, като без него желанието за професионална паралелка няма да бъде отчетено при класирането.
При подаване на заявлението е необходимо предварително да бъдат добре обмислени желаните специалности по професии и/или профили, както и тяхната поредност при подреждането, като се започва от най-предпочитаните профили, професии/специалности. Всяка паралелка по профил или по отделна специалност от дадена професия се изписва като отделно желание. Няма ограничение за броя на желанията, които могат да бъдат включени в заявлението.
Кандидатстването и тази година ще бъде чрез електронната система на МОН (https://priem.mon.bg/) или на хартиен носител в училища-центрове. Родителите или учениците, които са подали заявления за участие в първо класиране на хартиен носител, няма да могат да подават електронно и обратно.
За кандидатстване в друга област, учениците подават заявление в съответната област. Допустимо е едновременно да се кандидатства в област Плевен и в друга област. При обявяване на първо класиране ученикът избира къде да се запише, ако е приет на две места.
Формуляр на заявлението можете да получите на място в училището-център или да го изтеглите от тук.
 
13-ти Празници на изкуствата, посветени на Георги Парцалев Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 15 Юни 2018 10:55
Levski praznici Parcalev2Човекът и актьорът Георги Парцалев - с уникален талант и фин усет за смеха и сълзите, за живота, живее в сърцата на поколения българи с искрената си обич към родния град, към театъра и публиката. Многобройните му роли в театъра и киното и до днес радват, преодолели времето.
В четвъртък в Левски бяха открити Празниците на изкуствата „Парцалев – 2018”. Те започнаха с ученическа дискусия „Живея в града на Георги Парцалев“. По-късно признателни граждани поднесоха цветя на паметната плоча пред музей „Георги Парцалев”. Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ - Плевен представи постановката „Боинг“.
Събитията включват още художествена изложба живопис и графика на младия художник Евгени Маринов, която може да бъде видяна във фоайето на НЧ „Георги Парцалев-1901“. Изложбата е част от националната кампания „Аз съм тук и мога да ти бъда приятел“ на СОНИК СТАРТ. Самодейният театър към НЧ „Георги Парцалев-1901“ Левски ще представи постановката „Вражалец“. На 16 юни от 17 часа, в деня на 93-тия рожден ден на Георги Парцалев, Стоянка Мутафова ще представи книгата си „Добър вечер, столетие мое“ в салона на НЧ „Георги Парцалев-1901“. Уникалната приятелка и партньорка на големия комик ще се срещне и разговаря с неговите съграждани.
Levski praznici Parcalev1 Levski praznici Parcalev3
Последно променен на Петък, 15 Юни 2018 11:04
 
Плевен посреща Лили Иванова на 22 юни в Летния театър Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 20 Юни 2018 14:02
lili koncert1Над 12 000 души са гледали на живо Лили Иванова в рамките на националното й турне „За пълноценни мигове с музиката“. Голямата ни изпълнителка вече гостува в 6 града, където изнесе 6 от общо 11 концерта от турнето си. За поредна година то се провежда с партньорството на Лидл България.
Плевен и Пловдив са следващите градове, които ще посрещнат певицата. Лили Иванова ще излезе пред плевенска публика този петък, 22 юни, в Летен театър Кайлъка и за втори път пред пловдивчани на 28 юни, четвъртък, в Античния театър. Както и досега, тя ще изпълни песни от най-новия си албум от 2017 г., както и едни от най-големите си хитове. На сцената с нея ще бъдат музикантите Ангел Дюлгеров, Огнян Енев, Веселин Веселинов-Еко, Орлин Цветанов, Росен Ватев и вокално трио ЛаТиДа.
След Плевен и Пловдив, през октомври Лили Иванова ще завърши националното си турне с три поредни дати в зала 1 на НДК в София. Билетите за предстоящите концерти са в продажба през мрежата на Eventim и онлайн.

От стъпването си на българския пазар досега Лидл България подкрепя българската култура, изкуство и спорт. Компанията застава зад едни от най-изявените и доказани български артисти като примата на българската музика Лили Иванова, световноизвестния цигулар Васко Василев, художника Васил Горанов, както и превърналия се в повод за национална гордост волейболен отбор на България.

 
Стоянка Мутафова гостува в Левски на рождения ден на големия Парцалев Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 18 Юни 2018 14:27
mutafova levski1mutafova levski2mutafova levski3На 16 юни, в деня на 93-ия рожден ден на своя непрежалим приятел и портньор в театъра, уникалният Георги Парцалев, любимката на поколения българи Стоянка Мутафова дойде в родния град на големия актьор, където в негова памет всяка година се провеждат „Празници на изкуствата - Парцалев”, информират от Община Левски.
Кметът на Община Левски, Любка Александрова въведе в НЧ „Георги Парцалев-1901” впечатляващата с енергия на своите 96 години Стоянка Мутафова и дъщеря й Мария Грубешлиева - Муки, автор на биографичната книга с изключителен успех „Добър вечер, столетие мое”.
С минута мълчание, на крака, почетохме паметта на човека и актьора Парцалев, останал завинаги в сърцата ни с уникалния си таланти и велика човещина.
Любка Александрова поздрави с „Добре дошли” почетните гости, с благодарност за оказаната чест и за това, че в този светъл паметен ден, рождения ден „на нашия Жоро” ни дават възможност да се почувстваме сякаш отново сме заедно с него. „Никога, никога няма да излезете от сърцата ни”, каза г-жа Александрова и връчи почетен плакет на Стоянка Мутафова, с който Община Левски удостоява великата българска актриса с обич и поклон от съгражданите на Георги Парцалев. Да знае, че град Левски, както е град на Парцалев, така е и неин град. Почетен плакет от Община Левски получи и Мария Грубешлиева.
„Много се вълнувам, защото много се обичахме и много бяхме заедно с Парцалев. Откакто се създаде Сатирата, до неговата кончина. Такава ни беше работата, но никога не се скарахме и нищо не можа да ни раздели, въпреки че се опитаха... Нашата връзка никога не се разпадна, докрай се обичахме, затова никога не мога да го забравя. Той е до мен някак си, сънувам го и понякога го усещам и си говорим... Имаше някакъв драматизъм в него, богато интелигентен човек и много надарен”, развълнувано сподели Стоянка Мутафова.
Израснала съм с Нейчо Попов и Георги Парцалев, бях дете и те много ме обичаха, заразказва Мария Грубешлиева.
Председателят на читалищното настоятелство Силвия Йорданова връчи поздравителенни адреси от името на НЧ „Георги Парцалев-1901”, с благодарност за съдействието и подкрепата за осъществяване на Празници на изкуствата Парцалев -2018 на почетните гости и кмета на общината.
Прочетени бяха кратки откъси от биографичната книга на Мутафова „Добър вечер, столетие мое”. В нея спoмeнитe нa лeгeндaтa нa бългapc?ия тeaтъp Cтoян?a Myтaфoвa се пpeплитaт с личните й откровения и житейска философия на интелигентния и търсещ човек, в близо 400 страници.
За съвместни участия и щуротии с Георги Парцалев, спомени от детството си разказа Мутафова на всички в препълнения салон, дошли за съпреживеят изключителната среща на духа на двама велики актьори.
„Първото нещо, което ме впечатли, когато го видях в Сатиричния театър, бяха неговите очи, такива тъжни очи… такъв голям комик…”. За обичта към родния град, за тъгата по родната къща и приятелите, за комични щуротии разказа в отговор на поставените й от публиката въпроси Стоянка Мутафова в непринудена приятелска атмосфера.
„Стоянка Мутафова събра душата на град Левски в салона на читалище „Георги Парцалев - 1901”, каза кметът на общината и с благодарност за вълнуващата среща подари портрет на Георги Парцалев от сливенския художник Радослав Николов.
С взетите отпечатъци на ръцете на Стоянка Мутафова бе поставено начало на истинския музей Георги Парцалев, такъв какъвто заслужава. Предстои проектирането му, каза Александрова.
Съгражданите на големия Парцалев проявиха изключително голям интерес към биографичната книга на неговата приятелка и партньорка в театъра, а тя и авторът на книгата с удоволствие поставяха своите автографи.
Цветя, аплодисменти, снимки за незабравимото преживяване белязаха още този ден.

 
НАП - Плевен подкрепи инициатива на ДФСГ "Интелект" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 13 Юни 2018 11:05
dfsg NAPОфисът на НАП - Плевен за пореден път се включи в инициатива на държавната финансово-стопанска гимназия „Интелект” в Плевен като домакин, подкрепяйки идеята за ефективно и градивно партньорство между държавната администрация и образованието.
На 11 юни учениците Николай Симеонов специалност „Митническа и данъчна администрация“, Кирил Димитров „Икономика и мениджмънт“ и Теодор Колев „Икономическа информатика“, имаха възможността да съпреживеят един реален работен ден на служителите в приходната агенция. Денят на бъдещите икономисти и млади мениджъри започна в кабинета на директора на офис на НАП Плевен, където  Цветомила Потурлиева в присъствието на ръководителите на всички структурни звена любезно ги посрещна и ги запозна със структурата на НАП, с естеството на работата, водещите ценности и основни приоритети на администрацията.
За да почувстват атмосферата по време на работа, младежите имаха възможност да се запознаят с многобройните услуги, предлагани от НАП. Подадоха искане и получиха персонален идентификационен код, така че в бъдеще да могат да ползват електронните услуги, предлагани от НАП. Особен интерес проявиха към естеството на работата с клиенти.
Получили първия си урок по данъчна култура, гимназистите изказаха удовлетворение от посрещането в офиса и изявиха желание да проведат своя летен стаж в офис на НАП Плевен. На раздяла им пожелахме да са все по-мотивирани и с вдъхновение да продължат образованието си в областта на икономиката и да поемат в бъдеще отговорността за събиране на приходите в държавната хазна, превръщайки се във финансово грамотни и социално отговорни бизнес лидери, обобщават от НАП - Плевен.

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 494
Фейсбук коментари
Сподели статията
Седмичен рейтинг

Събота, 16 Юни 2018 10:29
Понеделник, 18 Юни 2018 11:17
Понеделник, 18 Юни 2018 11:07
Събота, 16 Юни 2018 10:33
Понеделник, 18 Юни 2018 10:56
Вторник, 19 Юни 2018 16:43
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти