Начало Култура
22 Май 2019 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Сряда, 22 Май 2019 15:29
Сряда, 22 Май 2019 14:22
Сряда, 22 Май 2019 13:38
Сряда, 22 Май 2019 13:06
РЕКЛАМА
Култура
Ученици от ПГТ с призове от прегледа на туристическите умения и сръчности Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 21 Май 2019 17:21
pgt1pgt2За трета поред година ученици от ПГ по туризъм (ПГТ) ,,Алеко Константинов“ - Плевен се включиха в провеждането на туристически игри на открито, организирани от ТД ,,Кайлъшка долина“.
Седмият преглед на туристическите умения и сръчности за учащи се за приз ,,Кристален еделвайс“ – ,,Кайлъка“ 2019, се проведе на 18.05.2019г. на хижа ,,Среброструй“.
Учениците от ПГТ: Наталия от 9 В клас, Филип от 11 в клас, Пламен от 10 в клас, Красимир и Мартин от 10 б клас след оспорвана битка завоюваха Първо място в дисциплината Построяване на палатка, където нашият отбор работи най-бързо и сръчно и Второ място в състезанието Комплексна туристическа щафета, което включваше 4 елемента: бягане с чувал, колокрос, преминаване по въжен мост и крос, обявяват с гордост от гимназията.
 
Хорово изпълнение на „Върви, народе възродени!” на 24 май Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 21 Май 2019 17:09
24maj4Със станалото традиция празнично шествие ще започне организираното от Община Плевен честване на 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. В шествието, което ще тръгне в 10.30 часа от пл. „Стефан Стамболов”, ще се включат ученици, учители, студенти и преподаватели от Педагогическия колеж, дейци на културата, изкуството, граждани. Шествието ще премине по главната улица и ще стигне до барелефа на Светите братя Кирил и Методий на едноименната улица. Там ще се влее второ шествие от студенти и преподаватели от Медицински университет - Плевен. След тържествения ритуал в 11.00 часа и поднасянето на цветя и венци, присъстващите ще се отправят към стълбите на сградата на Областна администрация срещу Големия фонтан. Честването ще продължи с хорово изпълнение на химна „Върви, народе възродени”, в което ще се включат 11 хорови формации с близо 300 изпълнители.
От 12.00 часа на алеята пред Военния клуб ще бъде открит Празник на книгата.
В 13.00 часа в Арт центъра в Градската градина ще бъдат отличени дейци на културата.
Ден по-рано, на 23 май от 17.30 часа в зала „Катя Попова”, за постижения в областта на изкуството и на образованието награди ще получат възпитаници на детски градини, ученици, учители и директори на детски и учебни заведения.
 
Празнично шествие и концерт за 24 май в Левски Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 21 Май 2019 16:21
Plakat 24 maiПо традиция в Левски на най-светлия българския празник - 24 май се отдава заслужена почит и признателност към светите братя ,първоучители Кирил и Методий, към призваните да работят за просвещение и духовно израстване на поколенията.
Празничното шествие ще тръгне в 10 часа от кръстовището на улиците „Александър Стамболийски” и „Кирил и Методий”, предвождано от знаменна група. Концерт на площада пред Общината ще покаже за пореден път таланта и волята за духовност на деца, ученици, учители, дейци на просветата и културата.
Последно променен на Вторник, 21 Май 2019 16:24
 
Призови места за ученици от Плевен на „Фолклорни приумици“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 20 Май 2019 13:45
NU Hr.Botev nagradi folklorВ събота, 19 май 2019 г., в Червен бряг се проведе XIV Детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици“, който тази година събра над 100 участника от 14 населени места.
За поредна година в конкурса участваха ученици от НУ „Христо Ботев“ в Плевен, заедно със своя ръководител Валентина Николова. Там те спечелиха призови места и завладяха журита и публиката с прекрасните си изпълнения.
Първо място в категория дуети спечелиха Дивна Петрова и Валентин Христов . При индивидуалните изпълнения Дивна Петрова зае първо 1 място, а Дивна Николова е втора.
Участниците оценяваше жури в състав: Елка Недялкова – председател и членове: Валентин Недялков и Румен Тодоров.
 
Клуб „Дебати“ към ЦУТНТ - Плевен продължава да носи награди и се попълва с нови ентусиасти Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 21 Май 2019 17:06
kdp sastezanie1На 4, 5 и 6 май в София се проведе Националното ученическо състезание по дебати 2019, което беше успех за клуб „Дебати“ - Плевен (КПД), информират от организацията. От миналата година клубът, чийто инициатор и лидер е зрелостничката Жанин Ал-Шаргаби от СУ „Иван Вазов“, беше приютен в Центъра за ученическо техническо и научно творчество, по идея на неговия директор – Клаида Дойчинова.
Жанин е член на националния отбор и е тренирала  с останалите членове на отбора на страната за предстоящето европейско първенство.
Лъчезар, Лора и Дамян се справиха много добре и са напред в класацията за индивидуално представяне, информират от КПД – Плевен. Отборът на Момчил, Паулина и Георги стигна до четвъртфинал, а Момчил има индивидуално постижение – той е шестият най-добър говорител в цялото състезание, в което взеха участие 156 състезатели от цяла България. Класирането е личен успех и на Георги, защото това е едва второто му състезание.
Жанета, Анастасия и Румен станаха вторият отбор в цялото състезание, като от общо седем дебата имаха само две загуби.
Следете за информация и покани за дебати страницата на клуба във Фейсбук: https://www.facebook.com/debateclubpleven/
 
Два проекта от Левски са класирани за Национален конкурс за игри и игрови материали Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 21 Май 2019 10:27
konkurs gradina LevskiПедагогически екипи от Детска градина „Слънце” в Левски получиха високи отличия за представените проекти в Областния конкурс-изложба за учебни помагала и пособия „В света на природата - моето семейство”.
Проектът „Моят безопасен път” спечели първо място сред много други продукти, изработени от деца, учители и родители. Образователният продукт е авторски проект на Севдие Алиева, всеки елемент е ръчно изработен с помощта на екип от учители - Моника Иванова, Ангелина Ангелова и Пенка Георгиева.
Продуктът е предназначен за работа с деца от предучилищна възраст в детската градина и семейството. Има образователен, състезателен и развлекателен характер и е приложим по всички образователни направления.
Проектът „Мамина и бабина престилка“ спечели второ място в областния конкурс. Продуктът е авторски проект на учителите Катя Ганчева и Виолета Видолова. Дидактичните помагала са изработени от текстилни материали. Престилките имат множество елементи, фигурки, герои от приказки и могат да се използват по всички образователни направления, както и за декор - театър или за други игри.
Представените проекти от учителите на ДГ „Слънце” са сред шестте класирали се от област Плевен за Национален конкурс за игри и игрови материали, обявен от Министерството на образоването и науката, информират от градината.
Последно променен на Вторник, 21 Май 2019 10:29
 
Тази вечер се открива третото издание на конкурса "Гена Димитрова" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Неделя, 19 Май 2019 15:27
konkurs-gena-dimitrova2019От днес, 19 май до 23 май Плевен е домакин на третото издание на Националния конкурс с международно участие за млади оперни певци "Гена Димитрова".
Организатор на музикалния форум е Плевенска филхармония. Той се провежда със съдействието на Министерството на културата и Община Плевен. Първото издание на конкурса беше през 2006 година, а второто - през 2009 г.
В конкурса за млади оперни певци "Гена Димитрова" участват жени на възраст от 18 до 32 години и мъже на възраст от 18 до 35 години. Председател на журито на третия Национален фестивал с международно участие за млади оперни певци „Гена Димитрова“ ще бъде Найден Тодоров, който е директор на Софийска филхармония.
Членове на журито са: българската оперна певица-мецосопран Александрина Милчева, Дарина Такова, която беше и в предното издание част от журито, Калуди Калудов, както и Андриан Холендер - режисьор и импресарио, чийто баща повече от 25 години е бил директор на Виенската „Щатс опера“.
Наградите в конкурса са: Първа награда за мъже и жени е по 3 000 лева и втора и трета награда са съответно 2 000 и 1 000 лева. Предвидена е и награда за изпълнение на българска песен.
Събитието ще завърши с концерт на лауреатите на конкурса за млади оперни изпълнители, който ще се състои на 23-ти май под диригентството на Найден Тодоров на Водната каскада в Плевен с участието на Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева.
Ето програмата на Третия национален конкурс с международно участие за млади оперни певци „Гена Димитрова”:
19 май (неделя), 18.00 часа
Регионален исторически музей, зала „Музикалната слава на Плевен”
ОТКРИВАНЕ  И ТЕГЛЕНЕ НА ЖРЕБИЙ
с участието на лауреати от предходните конкурси
(При неявяване на кандидата жребият се тегли служебно)
20 май (понеделник), 11.00 часа
ПЪРВИ ТУР
11.00 – 12.30 ч.: баси, баритони, мецосопрани
14.00 – 15.00 ч.: тенори
15.10 – 19.00 ч.: сопрани
21 май (вторник), 14.00 часа
ВТОРИ  ТУР
23 май (четвъртък), 19.00 часа
Гала концерт на лауреатите с Плевенската филхармония - сцена "Водна каскада". При лошо време - в зала „Емил Димитров” на НЧ „Съгласие 1869”.
Диригент Найден Тодоров
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 531
Фейсбук коментари
Сподели статията