Начало Култура
22 Януари 2019 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 21 Януари 2019 17:02
Понеделник, 21 Януари 2019 16:29
Понеделник, 21 Януари 2019 16:10
Понеделник, 21 Януари 2019 14:50
Валути
РЕКЛАМА
Култура
Призове, отличия и обновена база за празника на Математическата гимназия Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 15 Януари 2019 16:44
MG praznikПо традиция на рождената дата на своя патрон Гео Милев Математическата гимназия в Плевен чества празника си. Гости на събитието бяха кметът Георг Спартански, началникът на отдел „Образование” Йонита Иванова, Светослава Илиева – експерт в РУО – Плевен, д-р Галина Цветкова – председател на Сдружението на бившите възпитаници на гимназията.
За множеството и за поредните призове, медали, отличия, челни места през изминалата година на учениците от МГ „Гео Милев” в областта не само на математиката и физиката, а и хуманитарните дисциплини и спорта разказа в приветствието си директорът Ирена Борисова. Учебното заведение посреща празника си и с обновена база след извършен мащабен ремонт през 2018 г. със средства от държавния бюджет.
Да бъдат нестандартни и непокорни като своя патрон, винаги да намират решения, да бъдат мобилни в отговор на съвременните предизвикателства, пожела на учениците Георг Спартански. Той благодари на младите хора и преподавателите за усилията им, благодарение на които Плевен се гордее с водещо учебно заведение в национален мащаб.
Д-р Галина Цветкова връчи на Ирена Борисова пластика и грамота за високи успехи в образованието от името на Ротари клуб – Плевен.
MG praznik1
Свое есе, посветено на живота и творчеството на Гео Милев, прочете Натали Симеонова – победителка в ежегодния конкурс. Празничната програма продължи с изпълнения на таланти от гимназията, а по-късно – със състезания по шахмат и волейбол.
Последно променен на Вторник, 15 Януари 2019 16:49
 
С летящ старт започва новата година за ВГ „Арлекино” при НЧ „Съгласие” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 10 Януари 2019 16:34
VG ArlekinoАрлекинчетата ще се изправят отново на една сцена с Руслан Мъйнов, за да изпълнят китка от шест руски детски песни в концерта му на 1 февруари на сцената в зала „Емил Димитров”. Преди 3 години плевенската публика гледа тяхното общо изпълнение в двора на Регионалния исторически музей, но от тогава съставът е съвсем „подмладен” и сега повечето от децата са нови, подчерта ръководителката им Виолета Боянова. Тя не се съмнява, че възпитаниците й и този път ще се справят блестящо и ще оберат аплодисментите на публиката. Те ще се включат и във финалната песен от концерта „От зори до зори”.
На 18 януари в залата на читалището ще се проведе патронният празник на НУ „Патриарх Евтимий”. В концерта, подготвен от Плевенска филхармония, под диригентството на Славей Тинчев ще прозвучат красиви и популярни класически произведения. Със свои изпълнения в концерта ще се включат балерини от Балетната школа на НЧ „Съгласие 1869” с художествен ръководител Маня Николова. Децата от вокална група „Арлекино” ще изпълнят четири песни, които изпяха заедно с Хайгашод Агасян в концерта с него "Светът е хубав, светът е чудесен". Публиката ще чуе зареждащите и пълни с оптимизъм „Хей, приятелю”, „Шепа светлина”, „Молба” и „Светът е хубав”.
Последно променен на Четвъртък, 10 Януари 2019 16:36
 
Успешно приключи проект за подпомагане на развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 20 Декември 2018 15:11
MU proekt doktorantiМедицински университет – Плевен (МУ-Плевен) приключи успешно реализацията на проект „Създаване на център за обучение на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени към Факултет „Медицина“ на МУ-Плевен“. Безвъзмездната финансова помощ по проекта е на обща стойност 695 631,34 лв., от които 591 286,64 лв. са европейски средства, а националното финансиране е 104 344,70 лв.
Основната цел на проекта бе да надгради функциониращото докторантско училище на МУ–Плевен със специфични дейности и курсове, необходими за развитието на докторантите, специализантите, младите учени и преподавателите към Факултет „Медицина“. По този начин бе създаден център за подкрепа на развитието на докторанти, специализанти и млади учени, който осигурява високо качество на тяхното обучение в съответствие с потребностите на пазара на труда. Специфичните цели на проекта бяха насочени към повишаване на мотивацията на докторантите, специализантите, преподавателите и младите учени във Факултет „Медицина“ за академична и научноизследователска кариера чрез предлагане на иновативно и качествено обучение.
В резултат на успешното изпълнение на дейностите по проекта целевата група от над 100 активни участници, от които 36 докторанти, 12 постдокторанти, 40 специализанти и 12 преподаватели, получиха високотехнологично обучение и възможности за професионална реализация в научната сфера. Благодарение на създадени по-добри условия за работа, на проведените курсове за повишаване на квалификацията и достъпа до специализирано оборудване, те имаха възможност да разгърнат научния си потенциал. В резултат на повишената мотивация за академична кариера 12 лица от целевата група са зачислени в докторантура, 5 докторанти успешно защитиха дисертационните си трудове, а други двама са в процес на защита.
 
Ученици в Левски ще усвояват и прилагат знания на съвременни и модерни машини Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 18 Декември 2018 11:15
Levski traktorВ Професионална гимназия по селско стопанство и транспорт „Никола Йонков Вапцаров” в Левски на 13 декември пристигна коледен подарък - нов трактор NEW HOLAND TD 110 D. Машината, производство 2018 година, е от спечелен проект по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Модернизиране на системата на професионалното образование”.
Тракторът е с дизелов двигател с мощност 110 к.с., с турбокомпресор и интерколер, трансмисията е синхронизирана, с електрохидравличен реверс, осигуряващ 12 предни и 12 задни предавки. Кабината е оборудвана луксозно – радио и МР3, отопление, вентилация и климатик, комфортна седалка с амортисьор.
С новата придобивка продължава процесът на осъвременяване и обогатяване на материално-техническа база на училището. След като през предходната учебна година за учениците от специалност „Автотранспортна техника” бе закупено съвременно сервизно оборудване и модерна техника за диагностика на автомобилите, дойде ред и на учениците от специалност „Механизация на селското стопанство”, които ще усвояват и прилагат знания на съвременни и модерни машини. За следващата учебна година предстои участие за реализиране и на други подобни проекти – закупуване на нов лек автомобил и комплект селскостопански машини, които ще осигурят пълно обновяване на учебната база за техническите специалности.
 
Курсанти почетоха 75 години от подвига на Димитър Списаревски Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
История
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 21 Декември 2018 11:38
Spisarevski pochitНа 20.12.2018 година се навършиха 75 години от въздушния бой, в който загива българският пилот-изтребител капитан Димитър Списаревски. Военнослужещи от състава на Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” и курсанти от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски” почетоха паметта на героя и взеха участие във възпоменателно мероприятие в Долни Пасарел. Подполковник доцент Мануш Христов изнесе доклад за героизма на пилота. „На днешния ден се навършват 75 години от края на прекършения млад живот на поручик Димитър Списаревски!... Край, който ражда едно ново начало - началото на безсмъртието! Вечна слава на 18 български летци, от които 16 загиват във въздушен бой, а други двама в хода на изпълнението на бойна задача в защита на българското небе!”
На 20.12.1943 година армада от 50 самолета на САЩ и Великобритания B-24 „Либърейтър“, охранявани от близо 50 изтребителя Р-38 „Лайтнинг” за пореден път бомбардират София. Поручик Димитър Списаревски е един от пилотите на бойно дежурство. В неравния въздушен бой той атакува американските бомбардировачи. Взема на прицел една от „летящите крепости” и атакува устремно. След като изстрелва всичките боеприпаси, той насочва изтребителя си и нанася унищожителен таранен удар на американския бомбардировач. От удара самолетът се разпада и заедно с българския изтребител се насочват към земята. Самолетът на поручик Списаревски пада на височините над село Долни Пасарел, Софийско. Той загива на 27 години, но целта е изпълнена – бомбардировачите не успяват да нанесат планирания съкрушителен удар по мирното население в София.
Походът на военнослужещите продължи в местността „Стражарски дол”. Там на лобното място на героя Димитър Списаревски те отдадоха почит и положиха венци.
Последно променен на Петък, 21 Декември 2018 12:40
 
Чудесна нова придобивка в ДФСГ "Интелект" - модерна концертна зала Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 20 Декември 2018 11:23
dfsg intelekt nova zala1Със страхотна нова придобивка посрещат тази Коледа учениците и преподавателите в ДФСГ "Интелект" - Плевен. Това е модерна, оригинално изградена, функционална зала. Освен удобното амфитетрално пространство, залата има преимущество с качественото си оборудване - мултимедия, озвучаване, осветление.
Прекрасно място, предразполагащо за изяви, както го обяви директорът на гимназията Емил Райков. Снимките са от негова публикация във Фейсбук.
Честито!
 
В Брестовец представиха концерт-спектакъл „Културата-общо минало, бъдеще и настояще“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 18 Декември 2018 10:11
Brestovets koncertКонцерт-спектакъл „Културата-общо минало, бъдеще и настояще“ се проведе в читалище „Наука“ в Брестовец. Събитието е част от инициативите, посветени на Европейската година на културното наследство и се реализира в партньорство между областна администрация и местното читалище „Наука“.
Тематична мутимедийна презентация въведе публиката в същността и целите, които се поставят със събитията, посветени на Европейската година на културното наследство. „Вярвам, че инициативи като настоящата допринасят за това хората да отворят съзнанието си към нематериалните ценности, към културното богатство, което ни обединява“, каза кметът на Брестовец Радослав Петров.
В програмата с изпълнения на женската вокална група „Брестовчанка“ беше представена българската фолклорна песенна традиция. След което петокласничката Пламена Микова направи плавен преход към настоящето с изпълнението на популярни съвременни песни на български и английски език.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 514
Фейсбук коментари
Сподели статията