Начало Култура
12 Декември 2017 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини
Вторник, 12 Декември 2017 13:35
Вторник, 12 Декември 2017 13:33
Вторник, 12 Декември 2017 13:32
Вторник, 12 Декември 2017 13:30
Валути
РЕКЛАМА
Култура
200 плевенски ученици присъстваха на урок по родолюбие Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
История
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 12 Декември 2017 11:27
film 140godini1film 140godini2Сдружение „Българска история” представи в Плевен късометражен филм, изработен специално по повод 140 години от Освобождението на Плевен. Филмът е дело на сдружение „Българска история“ и бе показан в зала „Катя Попова“ пред близо 200 ученици от училищата в града. Гости на срещата по родолюбие бяха председателят на Общинския съвет Мартин Митев и зам.-председателят на местния парламент Петя Василева, общински съветници. Инициативата е на плевенското сдружение „Рицари без броня”, подкрепена от председателя на Общинския съвет и Община Плевен. За реализацията на филма са съдействали плевенски фирми.
„Радвам се да видя тази зала днес пълна с толкова млади хора. Поводът да бъдем тук е честването на 140 години от Плевенската епопея. На 10 декември преди 140 години се ражда свободата на нашия град! Обсадата на Плевен е най-тежката и продължителна битка в хода на Руско-турската освободителна война /1877-1878/. Неслучайно историците определят битката за Плевен като най-важната военна операция, която до голяма степен решава и хода на войната. Днес, 140 години след славната Плевенска епопея, никой не може да си представи свободна България без Плевен! Радвам се,че млади хора като вас имат интерес към историята ни, защото знаете - народ, който не познава и не помни своето минало, няма бъдеще! Плевен помни!“,обърна се към присъстващите ученици в залата Мартин Митев.
За дейността на сдружение „Българска история” разказаха накратко неговите представители Иван и Марио. „Историята енавсякъде около нас и е хубаво да се интересуваме от нея. Не е нужно да знаем всички дати и събития, но е важното да проявяваме интерес. За нас историята е източник на национална гордост“, споделиха двамата в Плевен. „Като плевенчани вие наистина имате много поводи за гордост! Плевенската епопея е една от тези причини, причина днес да празнуваме и датата 3 март - Освобождението на България“, заявиха още от Сдружението.  Дейността на „Българска история” е свързана изцяло със съхраняване и популяризиране на българската история - изнасят уроци по родолюбие в училища в цялата страна, изработване на образователни клипове, документални поредици, късометражни филми и телевизионни предавания, посветени на бележити лица и събития от родното минало.
В Плевен Сдружението представи два филма - късометражна лента за Плевенската епопея и филм за събитията при Дойран. Филмът, изработен специално за 140 години от Плевенската епопея, може да бъде гледан свободно на страницата на сдружението / https://www.facebook.com/bulgarian.history1/videos/1788870071136603/

 
Коледари от детска градина „Щурче” благословиха областния управител и администрацията Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 12 Декември 2017 11:18
koledarcheta oblast1koledarcheta oblast2Коледна изненада поднесоха днес на областния управител на Плевен, Мирослав Петров и администрацията, която управлява, децата от група „Симба” на детска градина „Щурче”.
С благословии за здраве, щастие и успехи те внесоха много празнично настроение в Областна администрация, пресъздавайки българските традиции за един от най-хубавите празници – Коледа. Топъл кравай, сят - пресят, вит – превит връчи на областния управител водача на коледарите като благодарност за топлото посрещане и с пожелание за благоденствие и берекет.
„Бъдете все така усмихнати и лъчезарни. Очаровахте всички ни с таланта и артистичността си”, обърна се към малките гости областният управител на Плевен Мирослав Петров и пожела на децата дядо Коледа да им донесе най-хубавите подаръци.
Както повелява традицията, малките коледарчета получиха краваи и сушени плодове като благодарност за изречените благословии. Те имаха възможност да разгледат кабинета на областния управител и да се снимат с него.
Специалната изненада бе голяма сурвачка, изработена от децата в духа на народната традиция, която те връчиха на областния управител господин Петров с пожелание за здраве и благоденствие на цялата област.

Последно променен на Вторник, 12 Декември 2017 11:26
 
Вълнуваща среща на плевенски ученици с поета Георги Константинов Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 11 Декември 2017 17:15
gkonstantinov sreshta.jpegНа 9 декември библиотеката на читалища "Съгласие 1869", със съдействието на Общоградско средношколско общежитие, организира среща с поета Георги Константинов. Почетният гражданин на Плевен беше гост в града ни по повод 140-годишнината от Плевенската епопея. Поетът поздрави присъстващите творци и ученици със своята безсмъртна "Балада за нисшите чинове". Във вълнуващата среща Георги Константинов представи премиерно последната си стихосбирка "Неделен човек".
Личността и стиховете на поета провокираха младите събеседници към поетически откровения, а Кристина Николаева, ученичка в 10-и клас на СУ "Пейо Яворов" рецитира две свои авторски стихотворения.
 
Ученици от ОУ "Цветан Спасов" направиха вълнуващо пътуване в историята Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 08 Декември 2017 17:27
140godini vlak1140godini vlak2140godini vlak3140godini vlak4Пътуване в историята. Чували ли сте за него? Това не е просто пътуване от точка А до точка Б. Това е пътуване с Влак на времето по направление „Руско-турска освободителна война“. Такова вълнуващо пътуване преживяха шестокласници и седмокласници от ОУ „Цветан Спасов“, Плевен, водени от техните ръководители - Габриела Велева, учител по история и цивилизация, Заря Николова, учител по музика, Борянка Панталеева, учител по информационни технологии и Стефка Костова, учител по изобразително изкуство. Целият екип от пасажери беше съпроводен от родители и гости, съпричастни към родолюбивия дух и идеята на интерактивното занятие, проведено на 7.12.2017 г. от 17:30 часа с любезното домакинство на регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Плевен.
Всеки от присъстващите получи билет и според знанията си беше разпределен в един от трите вагона „Пощенски“, „Музикален“ и „Киносалон“. Първата провокация към пътниците гости беше правилното разчитане на закодирана дата в номера на билета, което донесе награда – календар с творби и ученически есета, изработен от клуб „Млади възрожденци“. С лекота пасажерите се пренесоха в миналото, където се потопиха във вихъра на събитията от Руско-турската освободителна война. Чуха император Александър II да чете Манифеста за обявяване на войната в 1877 година, преживяха дългоочакваното от поробения български народ преминаване на руските войски на Дунава, участваха в ожесточените битки по редутите край Плевен. Военните сражения придобиха човешки смисъл в писмото на Николай Константинович Шилдбах, подпоручик от руската армия, написано на 11 октомври 1877 г., с молив, върху пожълтяла военна бланка и адресирано до баща му. На 24 октомври на редутите при Телиш подпоручик Шилдбах е убит в сраженията, докато писмото му пътува към Москва…

Пасажерите от вагона „Киносалон“ провокираха наблюдателността и знанията на останалите пътници с видеозагадки, подготвени от клуб „Млади възрожденци“, а другите участници трябваше да получат ключ за стара кутия, откупен със знания, за да могат да открият в нея материали за сътворяването на Юбилеен вестник. Сред участниците в интерактивното занятие “оживяха“ в образ автентични военни униформи на руски и български войник.
Вълнението на пътуващите в историческия влак беше подсилено от изпълненията на талантливите певци от „Музикалния“ вагон.

Така неусетно премина пътуването в славната ни история. Слизайки на последната гара, в настоящето, 140 години след онези съдбовни събития, учениците оставиха влака да се отдалечи в миналото, но с поглед, надежда и вяра в бъдещето на България.

Последно променен на Петък, 08 Декември 2017 19:18
 
Ученици от ПГПЧЕ ще са депутати за ден в Страсбург Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 12 Декември 2017 09:53
gpche strasburgУтре 24 ученици – победители в национални олимпиади, конкурси и състезания, от Х клас и ХI клас на Професионалната гимназия по чужди езици в Плевен и двама ръководители – Грета Димова – заместник-директор и Силвия Стоянова – старши учител по география и икономика тръгват към Страсбург. Там, на 15.12.2017 г. учениците ще бъдат депутати за един ден в Европейския парламент.
Те ще заседават в работни международни групи и ще дискутират европейските приоритети по теми, по които предварително са подготвени: „Околна среда и възобновяеми енергийни източници“, „Сигурност и права на човека“, „Европейска политика за развитие“, „Бъдещето на Европа“, „Миграция и интеграция“, „Младежка заетост“.
Подготвено е словото и фотосите-символи, с които учениците от училището, облечени в национални носии, ще представят на европейския свят България, Плевен и Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици. Ръководителите споделиха, че учениците са перфектно подготвени, както с материята, свързана с дейността, устройството и структурата на европейските единици и европейския съюз, така и с представянето и дебатирането на английски език. Силно се надяват от международните групи да бъдат излъчени говорители и протоколчици от Езикова гимназия – Плевен, които да представят докладите на работните международни секции на симулираното заседание в пленарната зала на Европейския парламент, където учениците ще заемат местата на европейските депутати.
 
Плевен отбелязва 140 години от паметния 10 декември 1877-а Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
История
Написано от Вестник "Посредник"   
Неделя, 10 Декември 2017 13:07
10dec110dec210dec2 210dec4С празнична света литургия, отслужена тази сутрин в храма „Св. Параскева” от техни Високопреосвещенства Средно- и Западноевропейски митрополит Антоний, Ростовския и Новочеркаски митрополит Меркурий, Плевенския митрополит Игнатий и Ловчанския митрополит Гавриил, започна тържественото честване на 140-годишнината от Плевенската епопея.
Програмата продължи с панихида, отслужена в 11.00 часа отново от техни  Високопреосвещенства, пред Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”. На паметния ритуал присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, Парламентарна делегация от Съвета на федерацията и Държавната дума на Руската федерация, народни представители от 44-ото Народно събрание на Република България, избрани от 15-и Плевенски многомандатен район, посланиците на Руската федерация Анатолий Макаров, на Румъния – Йон Гъля, на Република Беларус – Владимир Воронкович, официални делегации от Москва и Ростов на Дон, Русия, и Николаев, Украйна, членове на Инициативния комитет за честване на 140 години от Плевенската епопея, стотици граждани. Бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на Плевен.
В програмата на Община Плевен за отбелязване на годишнината на 10 декември е включен и празничен концерт под мотото „Плевен помни!”.
Вечерта от 18.00 часа на площад „Възраждане” ще започне тържествената заря проверка „140 години от Плевенската епопея”, в която ще участва президентът Румен Радев, който е патрон на честванията.

 
На 10 декември - вход свободен в РИМ и РВИМ - Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
История
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 08 Декември 2017 17:25
muzei vhodsvobodenВече е традиция историческите музеи в Плевен да отварят широко вратите си за всички желаещи да отбележат 3 март и 10 декември с посещение в тях.
От Регионалния исторически музей (РИМ) обявиха, че по повод честванията на 140-годишнината от Освобождението на Плевен музеят ще работи и на 10 декември (неделя) с нормално работно време, което е от 9 до 12 и от 12:30 до 17:30 часа.
На 10 декември всички музейни обекти в структурата на Регионален военноисторически музей – Плевен също ще работят с вход свободен.


 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 465
Фейсбук коментари
Сподели статията
Седмичен рейтинг
Сряда, 06 Декември 2017 10:45
Петък, 08 Декември 2017 17:25
Сряда, 06 Декември 2017 11:57
Петък, 08 Декември 2017 17:27
Четвъртък, 07 Декември 2017 15:04
Петък, 08 Декември 2017 15:58
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти