Начало Избори 2015 Страна До 9 септември е регистрацията на партиите и коалициите за местните избори
26 Август 2019 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
До 9 септември е регистрацията на партиите и коалициите за местните избори Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Избори 2015 - Страна
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 25 Август 2015 10:11
glasuvane Централната избирателна комисия приема от 27 август документи за регистриране на участниците в предстоящите на 25 октомври местни избори. Крайният срок е 9 септември. От 31-и август до 14-ти септември пък е срокът, в който Централната избирателна комисия ще започне да приема документи за регистрация на инициативни комитети, партии и коалиции, за участие в информационно-разяснителната кампания в подкрепа на въпроса за електронното гласуване на националния референдум, насрочен за същата дата, и на алтернативната позиция.
Според закона за прякото участие, когато едновременно се провеждат и избори и референдум партиите, които се регистрират за съответните избори могат да използват служебно своята регистрация, за да се заявят като страна и в самия референдум, обясни в интервю за БНР Антоанета Цонева, председател на УС на Института за развитие на публичната среда. Що се отнася до правата на партиите и коалициите, и инициативните комитети, тя каза: Всяка съпоставка между едните и другите субекти в момента сочи силна неравнопоставеност. Ако разгледаме сроковете – партиите събират своите подписи, за да се явят на избори, тези минимум 2 500 подписа, от 4-и август. Те трябва да подадат своите документи до 9-и септември. Инициативните комитети могат да събират подписи едва от днес, защото решението за това каква е процедурата излезе преди два дни, а всъщност те трябва да подадат своите подписи и всички съпровождащи документи, които не са никак малко, до 14-и септември. А подписите също са 2 500. За да се регистрира инициативен комитет за едната или другата теза, той трябва да бъде от не по-малко от 21 души. Формулярите също са различни, подчерта Цонева.
Говорителят на ЦИК – Александър Андреев заяви, че според него няма дискриминация по отношение на инициативните комитети. „Ние, в ЦИК, след обсъждането приехме, че, тъй като това е един национален референдум, с оглед и броят на подписите, следва да бъдат равнопоставени всички участници в референдума в събирането на 2 500 подписа, то инициативният комитет следва да бъде в този състав, както е съгласно нашето решение”, каза Андреев.
Последно променен на Събота, 12 Септември 2015 22:33