Начало Избори 2015 Плевен и региона Кандидат-кметове изложиха мнения и идеи пред синдикалисти и граждани
21 Март 2019 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Валути
Кандидат-кметове изложиха мнения и идеи пред синдикалисти и граждани Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Избори 2015 - Плевен и региона
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 10 Септември 2015 17:21
diskusija-knsb Кандидат-кметове и водачи на листи за общински съветници за община Плевен от целия политически спектър се отзоваха на поканата на КНСБ за провеждане на дискусионна среща за проблемите на местната общност. На събитието в зала „Плевен” на Областната администрация присъства вицепрезидентът на КНСБ, Чавдар Христов.
Участие в срещата взеха кандидата на ГЕРБ и настоящ кмет на община Плевен, проф. д-р Димитър Стойков, Георг Спартански, който е издигнат от инициативен комитет, но получи подкрепа от над 10 партии и политически формации начело с Реформаторския блок и ВМРО, представени бяха още АБВ – с кандидат за кмет и водач на листа Цветан Антов, БСП - с кандидат за кмет Антон Георгиев и водач на листа Цветко Цветков, ПП „Българска левица” – с кандидат за кмет и водач на листа Христофор Дочев, и водачът на листата на НФСБ, Николай Маринов,  беше възпрепятстван да присъства и Фронтът беше представляван от Румен Иванов.
Дискусията откри с кратко встъпление регионалният лидер на КНСБ в Плевен, Янчо Андонов. Той спомена актуалния доклад на експерти от Конфедерацията за икономическото, социалното и демографско състояние на Плевенска област и в частност на Плевенска община, като каза, че няма да го чете, за да остане време за повече въпроси. В хода на разговора стана ясно, че всички кандидати са запознати с документа и споделят много от констатациите в него.
„Само един от вас ще стане кмет, но със сигурност всички или почти всички ще бъдете съветници в следващия мандат, обърна се Янчо Андонов към участниците, затова е важно да чуем какво ще ни кажете честно и открито”.
Чавдар Христов направи уговорка, че това не е част от предизборната кампания, а начин да се изкажат исканията и очакванията от бъдещата местна власт. Стана ясно, че масово в страната се организират такива срещи, а тази вечер ръководството на КНСБ ще има разговор в Созопол с ръководтсвото на Националното сдружение на общините в Република България. Това са опити на нашата организация да реализираме идеята, че нашият глас трябва да бъде чут”, заяви вицепрезидентът на КНСБ. Защото, макар проблемите в областта на труда и социалната политика да са встрани от местната власт, има много полета на сътрудничество.
Пръв получи думата представителят на НФСБ, Румен Иванов. Макар и лаконичен, той изложи систематизирано посоката, в която от партията на Валери Симеонов смятат, че трябва да се развива Плевен. Христофор Дочев, който е популярен като успял бизнесмен и вече е бил кандидат за кмет, изрази своите притеснения относно състоянието на общината. Той говори и за проблемите в страната в по-общ план, като акцентира върху това, че децентрализацията на общините от централната власт не само не се е състояла, а е все по-малка. По неговите думи, едва 2.7% от местните данъци остават в общините и единствената държава с такова съотношение в Европа е Унгария, но там процентите са 26. Дочев подчерта, че според партия Българска левица всички обществени поръчки трябва да са през конкурси и предимство в тях да имат местни фирми.
Привличането на инвеститори за кономическото развитие на града беше основна тема в резюмето на кандидата на БСП за кмет Антон Георгиев. Той подчерта, че в момента бизнесът се поддържа основно от европейските проекти, но „те не са вечни”. „Трябва да се работи интензивно за привличане на инвеститори и обучаване на качествени кадри”, заяви той.
Кандидатът за кмет Георг Спартански акцентира на това, че подобни срещи са крайно необходими, за да се чуе мнението на всички партии и да бъдат посочени конкретни идеи за подобряване състоянието на общината и поздрави КНСБ за инициативата. Според него е притеснителен фактът, че едва 12% от пътищата на територията на общината са първокласни, а всички други са второкласни и третокласни. Спартански също разви в подробности темата за прозрачността на обществените поръчки.
Цветан Антов от АБВ започна изказването си с известния на всички факт, че в Плевен населението намалява най-бързо от всички областни центрове в страната. Но посочи, че това не е само през последните 4 години, а поне от 15-20 години назад. А единствената област, в която градът ни е над средното ниво за страната, е здравеопазването, най-вече заради Медицинския университет, но и там има много неща, които трябва да бъдат променени, според Антов. „Надявам се в следващия Общински съвет да влязат разумни хора, които да милеят за просперитета на Плевен”, каза Цветан Антов.
Последен думата взе настоящият кмет на общината, проф. д-р Димитър Стойков, който пожела да отговори и на някои от отправените към него упреци. „През изминалите 4 години съм се старал да съм кмет на всички граждани на Плевен и ще докажа това с цифри”. След кратка равносметка какво е било състоянието, в което се е намирала Общината при неговото стъпване в длъжност, като заварените 20 милиона лева дългове, неплатени за 2 месеца заплати на общинската администрация, недовършени проектни предложения, проф. Стойков изреди част от реализираните към този момент проекти и други позитивни факти. Той посочи, че градът вече е далеч над средното за страната по усвояване на средства от Европейския съюз. В края на предишния мандат те са били едва 7 евро на човек и е работено само по „меки”, социални проекти. Към днешна дата усвоените европейски средства са 190 милиона лева и амбицията на екипа на проф. Стойков за следващия програмен период е да бъдат привлечени двойно повече. Кметът изреди за какво и кави суми са предоставени на Плевен от държавния бюджет. Това са 10 милиона за довършване на новата многофункционална спортна зала и игрище с лекоатлетическа писта, 4 милиона лева за линеен ускорител в УМБАЛ „Д-р Георги Странски”, който ще реши проблема на около 500 онкоболни годишно, средства за строеж на факултета по фармация в Медицинския уноверситет, за ремонт на пътища и други.
След края на представянето на кандидатите последваха въпроси от залата, която беше пълна със синдикалисти, общински съветници, политици и граждани.

Последно променен на Събота, 12 Септември 2015 20:39