Начало Избори 2015 Плевен и региона След 2 часа питания на поисканата от тях извънредна сесия, общинските съветници не изслушаха отговорите на кмета
26 Април 2019 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
След 2 часа питания на поисканата от тях извънредна сесия, общинските съветници не изслушаха отговорите на кмета Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Ивета ДИМИТРОВА   
Петък, 20 Юни 2014 10:34
С кворум от 25 общински съветника започна извънредната сесия на Общинския съвет, която след дълго отлагане се осъществи на 19 юни в конферентната зала "Гена Димитрова" в сградата на Регионалната библиотека.
Въпреки че в дневния ред на извънредното заседание бяха включени само две точки - обсъждане на стила и метода на работа на общинското ръководство и кризата в управлението на Община Плевен и като втора точка - набелязване на спешни мерки и приемане на решения за преодоляване на констатираните слабости и проблеми, общинските съветници не успяха да приключат тяхното обсъждане в рамките на повече 4 часа. Самото заседание започна след 20-минутно обсъждане как трябва да протекат дебатите и дали да има ограничение във времето за изказване. Последва около двучасово задаване на въпроси към кмета от страна на общинските съветници, а когато дойде редът на проф. д-р Димитър Стойков да отговаря, присъстващите в залата като че ли загубиха своето търпение да слушат и започнаха да приканват да му бъде взета думата. Градоначалникът се поизнерви от създалата се ситуация и помоли след като 2 часа е имал търпението да изслушва въпроси, да му отделят поне половин час, за да им отговори все пак. Въпреки това, представителят на БНД, Стефан Ганев внесе процедурно предложение дебатите по точка едно да бъдат прекратени. Точно в 17.10, след като самото заседание започна в 14.00 часа, с 13 за, 7 против и 3-ма въздържали се, предложението на Ганев беше прието и общинските съветници преминаха към втора точка. Това изненада до голяма степен Георг Спартански, също от БНД, който посъветва дебатите да не спират и след като толкова дълго са чакали тази извънредна сесия, да чуят какво ще отговори на въпросите кметът.
Най-често задаваният въпрос по време на заседанието откъм банките на старейшините беше „Кмете, ще подадеш ли оставка?”, като някои от присъстващите подмятаха, че отговорът само на този въпрос ги интересува.
Последва обсъждане на втора точка и като че ли страстите в залата се поуспокоиха. Проф. Стойков успя да отговори и на едно от отправените му обвинения, че по три пъти се налагало да уволнява едни и същи хора, защото съдът да ги връща на работа. Той обяви, че признава грешката си относно г-жа Царева, за която, според него, говорят и която е отговаряла за
служба „Земеделие и гори”, но публично заяви, че грешката е била, че не я е уволнил, а просто я е отстранил от длъжност, като това щяло да бъде поправено.
По втора точка своите предложения към кмета отправи Георг Спартански, който беше систематизирал няколко идеи, които според него ще подобрят работата на местното управление. Той предложи на всяка сесия да се предоставя информация от кмета за финансовото състояние на Общината; при срещи с евентуални инвеститори да се канят представители на групите съветници, а не да разбират от медиите за тях; при реализирането на обществени поръчки да присъстват представители на Общинския съвет от различни групи като наблюдатели; на всеки 3 месеца кметът да провежда срещи с бизнеса и да ги запознава с различните програми и възможности, както и да чуе какви са техните проблеми и на всеки 3 месеца да се дава информация за състоянието на общинските фирми.
От своя страна проф. Стойков обяви, че е категорично съгласен с направените предложения, с малки изключения, касаещи ежемесечните отчети за състоянието на Общината. Той обясни, че изготвянето на тази документация може да става за тримесечие. Друго, което уточни той, е, че е редно директорите на общинските предприятия да отчитат какво са свършили, така че те ще представят информацията на всеки три месеца пред Общинския съвет.
Кметът на Плевен допълни, че ще изтегли проекта за промени в Наредба 8 - за условията и реда за упражняване на правата на собственик от Община Плевен върху общинската част от капитала на търговските дружества, която е предвидена за разглеждане на редовната сесия този месец, тъй като трябва да се направят промени по нея.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
отговор   |2014-06-20
Питат, а отговор не искат - що е то? Политически трупове, които искат да повишат интереса към себе си. Празнодумие ден след ден, вместо да излязат и да направят нещо полезно за Плевен, ама какво ли. За 12 години тези червенооки радетели за "благотго на Плевен" освен да развеждат любовниците си по "побратимени" градове друго не свършиха. Всъщност греша. Унищожиха автобусни превози и още 4 общински дружества. Докараха до колапс общината с 15-милионен заем и още 3 милиона "усвоени" от парите за чистота....
Слушам и не вярвам на очите си   |2014-06-20
Лъжата и 2 000 пъти да я повторите си остава такава. Истината е, че кметът Стойков направи много неща за града и сега когато първите нови тролеи возят хората, а алеите по центъра добиват все по-ясни очертания - дребнавите ви сплетни по негов адрес няма да хванат ред.
Наблюдаващ   |2014-06-20
Абе какво става със Зелов...,с парите намерени в кмета... ГОЛЯМО ЗАТЪМНЕНИЕ След евро изборите,кмета май ПАК ВИРНА НОС и се надява БАТЕ БОЙКО ДА СЕ ВЪРНЕ НА ВЛАСТ И ДА СЕ СПАСИ НАШИЯТ проФЕСор !
плевенчанин   |2014-06-19
Като видиш само тримата "демократи" или реформатори / и те сигурно вече не знаят какви са/ разбираш, че не си струва да им обръщаш повече внимание. Не искат и да знаят, че отдавна са омръзнали на хората.
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Петък, 20 Юни 2014 13:57