Начало Общество Армия Творби на Христо Бояджиев, ученици и приятели събра в изложба ХГ “Бешков”
11 Декември 2019 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 10 Декември 2019 15:38
Вторник, 10 Декември 2019 12:49
Вторник, 10 Декември 2019 11:37
Вторник, 10 Декември 2019 11:20
РЕКЛАМА
Творби на Христо Бояджиев, ученици и приятели събра в изложба ХГ “Бешков” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Радослав ХРИСТОВ   
Вторник, 18 Май 2010 13:26
Изложба-живопис “Христо Бояджиев, ученици и приятели” беше открита в четвъртък в галерия “Илия Бешков”. Експозицията е основен акцент от инициативата “Нощ в галерията”, която плевенската галерия организира за първа година, а също така е във връзка с откриването на паметна плоча с барелеф на Христо Бояджиев на сградата на ПГОТ. От тази учебна година гимназията носи името на големия наш художник. В изложбата са включени над 50 произведения от фонда на галерията и още толкова от ученици, приятели и съмишленици на Христо Бояджиев, както и платна на автора, собственост на неговото семейство. На откриването присъстваха кметът на Община Плевен - Найден Зеленогорски, зам.-кметът д-р Валентин Матеев, акад. Светлин Русев, дъщерята на Христо Бояджиев - проф. Ани Бояджиева, популярни лица от артсредите на града, приятели и ученици на художника.
Приживе, при откриването на неговата последна изложба, Христо Бояджиев сподели, че не обича големия шум и парадните неща, всъщност това беше неговото кредо за живота и изкуството, обърна се към присъстващите художникът Иван Велчев - Йово. Всички го познавахме като човек, учител и художник, чието поведение и морал бяха еталон за мнозина, допълни Йово.
Слово, посветено на Христо Бояджиев, произнесе един от най-изтъкнатите му ученици - акад. Светлин Русев. Тази изложба е колкото необичайна, толкова и естествена, каза той. Необичайното е, че толкова различни автори, без някаква заявена програма, живеят заедно в едно духовно пространство. Естествена е, защото както учителят живееше със своите ученици и приятели, така и паметта за него ги приобщава към неговия пример и принос. Някога Бешков беше казал, че учителят е неизплатена полица, която задължава ученика цял живот. А полицата на Христо Бояджиев беше не само голяма, но и много съдържателна. Той беше учител с мисия, който предпочете пътя на сеяч на родната духовна нива. Ние, неговите ученици, го слушахме с възхищение, когато говореше за “Страшния съд” на Микеланджело. Със страхопочитание показвахме сиромашките си ученически рисунки и си тръгвахме окрилени и вдъхновени след неговото “Дерзай!”, сподели с присъстващите Светлин Русев.
Христо Бояджиев е роден на 26 март 1912 г. в с. Лещница, Тетевенско. От 1930 до 1935 г. следва живопис и се дипломира с отличие в Държавната художествена академия в София при проф. Борис Митов. Семейни причини го принуждават да се върне в Плевен, като се отказва от асистентско място в Академията и специализация в Италия. През 1947 г.става един от основателите на групата на плевенските художници. През 1977 г. участва в създаването на живописния комплекс на Панорама “Плевенска епопея 1877”.
Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Музея на Националната художествена академия в София, Художествена галерия “Илия Бешков” в Плевен, както и на частни колекции у нас и в чужбина.
Носител на ордени “Кирил и Методий” - втора степен (1973 г.), “Кирил и Методий” - първа степен (1977 г.) и “Червено знаме” (1978 г.).
Умира на 10 февруари 2001 г. в Плевен.
През 2007 г. посмъртно е удостоен със званието “Почтен гражданин на Плевен”.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
Гост   |2013-06-19
Картините на художника Христо Бояджиев може да се характеризира само с две думи:"надкреватна живопис".
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията