Начало Бизнес Търговия Най-старата църква в Плевен
26 Май 2019 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Неделя, 26 Май 2019 10:28
Неделя, 26 Май 2019 10:26
Неделя, 26 Май 2019 10:02
Неделя, 26 Май 2019 09:15
РЕКЛАМА
Най-старата църква в Плевен Печат Е-мейл
( 4 Гласа )
Общество - Религия
Написано от "Посредник"   
Петък, 04 Декември 2009 15:48
Всички плевенчани (а и не само) знаем, че в нашия град има църковен храм, чийто патрон е Св. Николай. Този храм е най-старата запазена църква в Плевен – сегашната сграда е от 1834 година. Освен това, църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец “ е единственият паметник от Възраждането в града ни с национално значение.
На мястото на днешния храм през 13 век бил построен малък параклис от дубровнишките търговци, които често посещавали Плевен. Към края на 14 век татари, еничари и кърджалии неколкократно го опожарявали и ограбвали.
През 1699 година плевенчани с много усилия успели да получат султански ферман, с който им било разрешено храмът да бъде възстановен в стария му вид. Това става със средствата и труда на христолюбивите миряни. По-късно е построена и по-голяма църква – тази, която стои и до днес. Осветена е на 18 (или 14, според други източници) октомври 1834 г.
Храм “Свети Николай” се превърнал в център на борбата за църковна и национална независимост. Тук е намирал убежище Софроний Врачански, гонен от турци и гърци.
Според някои историци, тъкмо в тази църква през 1869 г. Васил Левски основава първия в страната революционен комитет за въстания срещу робството.
В плевенския храм „Св. Николай” е отслужен тържествен молебен на 11 декември 1877 г. - по случай победата над армията на Осман паша и освобождаването на Плевен, на който е присъствал и руският император Александър ІІ Освободител.
Освен с богата история, плевенският храм „Св. Николай” може да се гордее и със своята архитектура и вътрешната си уредба.
Храмът е типична трикорабна базилика, характерна за нашето Възраждане.
На всички прави впечатление, че сградата е вкопана в земята - с около 2 м – такива са били изискванията на турската власт.
Друга особеност на най-старата църква в Плевен е, че камбанарията й се намира в отделна сграда. Тя е построена през 1883 г. недалеч от централния вход на храма. Любопитно е, че голямата камбана в нея е дар от финландски търговец.
В източната част на църквата е разположен иконостас от орехово дърво, изработен от майстор Петър и двама чираци от Тревненската резбарска школа. Иконостасът е завършен единадесет години след освещаването на храма. Уникалността му се състои в това, че релефните фигури са заменени със скулптурни изображения. Дърворезбата на иконостаса и особено ценните владишки трон и амвонът са изработени през периода 1843-1845 година.
Важно сведение за авторството на иконите и иконостаса получаваме от кондиката на храма, която се намира в Националната библиотека “Св.св. Кирил и Методий” - София. Според записаното там, иконите в по-голямата си част са дело на брата най-прочутия майстор зограф от Възраждането Захари Зограф – Димитър Христов Зограф. Именно в плевенската църква „Св. Николай” е експонирана една от най-богатите колекции с негови творби – тя включва 68 икони. Останалите икони в храма са рисувани от представители на самоковската школа. Така, макар стените на църквата да не са изографисани, тя е богато изпълнена с ценни икони.
Храмът е уникален и с външните си икони - над входа на сградата от запад и встрани от купола на централния неф от юг.
Интересен факт е, че по стените, сводовете и арките на храма - за по-добра акустика - са вградени 462 броя специални глинени гърнета, подарени от плевенски грънчар.
Църквата “Св. Николай” в Плевен е обявена за паметник на културата – място, където се срещат християнска духовност, исторически спомени и ценна иконография и архитектура.

Свети Николай Мирликийски Чудотворец

Светецът – първообраз на Дядо Коледа

Свети Николай или Никола Мирликийски Чудотворец е източноримски духовник, епископ на град Мира Ликийска в областта Ликия. Приживе Никола Мирликийски е известен като противник на езичеството и арианството. След смъртта си е почитан като светец и покровител на моряците, търговците и затворниците.
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Никола Чудотворец. Първобразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 г.сл.Хр. в Патара - Ликия, Мала Азия (днешна Турция). Още като младеж той наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани.
Свети Никола е роден през втората половина на 3 век. Семейството му било знатно и богато. Осиротял малък, още в детството си Св.Николай бил пример на добродетелност и аскетизъм. През целия си живот се отказва от материалните облаги и ги раздава на бедните. Чичо му, епископ на град Патра, приел племенника си в храма и от тук нататък той щял да му служи до края на дните си. За разлика от повечето свои събратя светци, Николай умрял в почит и признание на преклонна възраст. Не изпитал силно мъчение на преследвачи и екзекутори, но изпитал радостта да даваш, без никой да знае за това, без нищо да очакваш от това. Когато умрели родителите му, раздал своя имот и никой дори не научил какво е направил.
Преданието разказва как Св. Николай спасил един обеднял човек с три дъщери. Когато изгубил всичките си пари, този човек бил принуден вместо да омъжи дъщерите си както подобавало – с богати зестри – да ги продаде. Но светецът не позволил това да стане. Една нощ разореният баща получил неочакван дар - кесия с жълтици. С нея оженил едната си дъщеря за богат жених и тя заживяла добре. После получил нов дар - кесия с жълтици и за втората си дъщеря. После - за третата. Накрая и за себе си намерил жълтици. Хукнал да гони странника, който му подхвърлил парите, тичал след него бездиханно и в мига, в който почти го застигнал, съзрял в него Божия пратеник, осъзнал, че само такъв можел да бъде той, само свят можел да бъде неочаквания дар, който го спасил от грях. Сигурно оттогава почитат св. Николай като закрилник на имота и парите. А също с това предание се свързва и образа на добрия старец, който дава подаръци – Дядо Коледа. За това свидетелства и фактът, че в много страни наименованието на легендарния дядо и истинският светец съвпадат. Всъщност една подробност от горното предание е, че Св. Николай пускал кесиите през комина и те падали в чорапите на момичетата, които те били оставили над камината да съхнат. Оттук и обичая в някои държави (който навлиза комерсиално и у нас) да се поставят такива чорапи, за да ги пълни Дядо Коледа с подаръци.
Друга история за Св. Николай е тази, в която се разказва как веднъж той тръгнал да се поклони на Божи гроб. В морето се разярила буря, един моряк паднал от върха на корабната мачта и всички мислели, че е умрял. Свети Никола възкресил моряка и с молитва успокоил морето. Оттогава пък трябва да е останала славата му на повелител на морските бури и закрилник на моряците. В едно от житията му се споменава епизод, в който той обърнал към християнството пирати, нападнали кораба, с който той пътувал.
В българските народни вярвания св. Николай плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии и да спасява изпадналите в беда сиромаси. Поверието казва, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави. В миналото и рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на Св. Николай за неговото застъпничество.
Да се върнем към действителната история - в жестокото за християните време при императорите Диоклециан и Галерий св. Никола бил епископ в град Мир. Много мъчения и смърт видели очите му. На Възкресение Христово в Никодимия в храма били изгорели 20 000 души. Мнозина били хвърлени в затворите. Затворен бил и епископ Николай. Спасително се оказало времето на Константин Велики, който не само прекратил гоненията, но и сам приел християнството.
През 325 г. бил свикан Първият вселенски събор в Никея. Присъствали всичките тогавашни 318 епископи. Огромна заслуга за разбирателството, постигнато след дълги дискусии на този събор, имал епископ св. Николай. Св. Николай завършил тихо и блажено земния си живот на 6 декември 342 г. Всичките му дела до края на живота му имали цел да умиротворяват, да закрилят, да дават изцеление. Постигал го с чудна лекота, наричали го Чудотворец. Погребали го в катедралата на град Мир и сред вярващия народ се носела мълвата за благовонното миро, което оросявало мощите му и от което всеки можел да получи изцеление.
През средновековието 1099 г. мощите на Св. Николай са откраднати от италиански моряци от храма в Мира и са пренесени в гр. Бари, Италия където се пазят и до днес. Там в негова памет се устройват специални църковни тържества в продължение на няколко дни.
Християнският култ към Св. Никола възниква и се разпространява в пределите на Византийската империя през VІІІ - ІХ век, а от там в страните на Западна Европа. Векове наред църквата отбелязва празника на Св. Никола с тържествено богослужение.
Паметта на Св. Николай честваме два пъти през годината: освен на 6 декември – т.нар. Никулден, когато всъщност е успението (т.е. смъртта) на светителя, също и на 9 май (или 22 май стар стил) – денят, в който чудотворните му мощи са пренесени от град Мир (Древна Лигия) в Бари (Италия).
Св. Николай е сред най-почитаните светци в православието. За това говори фактът, че Църквата му отдава специална молитвена и богослужебна почит и през всяка седмица от годината - в четвъртък. С такава чест на ежеседмична прослава е удостоен единствено още св. Йоан Кръстител, наричан "най-големият между родените от жени".

Св. Николай е покровител на децата, моряците, рибарите, погрешно обвинените, собствениците на заложни къщи, както и на много градове. Светецът се счита за покровител на семейството и дома, почитат го също търговци и банкери, а бургазлии са го избрали за свой патрон. Вярва се също така, че св. Никола помага на младите хора да се оженят.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията