Начало Култура История Походът превзе и „Посредник”
05 Юни 2020 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 04 Юни 2020 19:55
Четвъртък, 04 Юни 2020 15:28
Четвъртък, 04 Юни 2020 15:00
Четвъртък, 04 Юни 2020 14:44
Четвъртък, 04 Юни 2020 14:14
Четвъртък, 04 Юни 2020 12:29
Четвъртък, 04 Юни 2020 12:29
Четвъртък, 04 Юни 2020 12:15
Четвъртък, 04 Юни 2020 11:59
Четвъртък, 04 Юни 2020 10:50
Четвъртък, 04 Юни 2020 10:05
Четвъртък, 04 Юни 2020 10:00
Четвъртък, 04 Юни 2020 09:55
Четвъртък, 04 Юни 2020 09:50
Четвъртък, 04 Юни 2020 09:45
Четвъртък, 04 Юни 2020 08:55
Сряда, 03 Юни 2020 18:16
Сряда, 03 Юни 2020 17:42
Сряда, 03 Юни 2020 17:26
Сряда, 03 Юни 2020 16:22
Сряда, 03 Юни 2020 15:10
Сряда, 03 Юни 2020 15:04
Сряда, 03 Юни 2020 13:16
Сряда, 03 Юни 2020 12:21
Сряда, 03 Юни 2020 11:49
РЕКЛАМА
Походът превзе и „Посредник” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Ваня КЮРЧЕВА   
Понеделник, 25 Юли 2011 14:49
Шестдневните митарства по стъпките на Апостола през Балкана приключиха успешно за всички 174 родолюбци, участвали в 17-ия национален туристически поход „По стъпките на Васил Левски”.
Точно преди седмица те бяха център на честванията на 174 години от рождението на Апостола.
Ден след връщането на походниците в Плевен ги търсим, за да разкажат повече. Разбираме, че в същия ден имат среща и с кмета. На поканата ни, с пресни-пресни добри новини, се отзовава цяла група - Свилен Стойчев, д-р Галя Цветкова, Васил Копчев, създател и ръководител на националния поход, доц. Татяна Осипова от Петербургския университет, за която „Посредник” вече разказа, че за първи път участва в похода, и Павлин Цонев.

Походът мина успешно, защото...

Всички се върнахме живи и здрави, младите хора знаят повече и доказаха себе си, защото се представихме отлично в Карлово и наистина бяхме център на събитията и се подчертаваше нашето присъствие - защото не сме дошли за тържествата с автобуси, а сме преодолели Централен Балкан. Така лаконично, но и много емоционално обобщава 17-ия поход по стъпките на Апостола създателят му Васил Копчев.
В Карлово отново са водени разговори за участието догодина и на два лъча млади родолюбци от Южна България. Единият маршрут дори вече е „проигран”, споделя Васил Копчев. В идеята е убеден и приятелят на Копчев и всички походници Васил Чардаклиев, пряк родственик по майчина линия на Васил Левски.
Проблемът е в липсата на планински водачи. Организаторите разчитат и в бъдеще на доброто сътрудничество с БТС. От съюза обещали от есента за националния поход догодина да има и резервни водачи, тоест всеки лъч да има по двама водачи.
Васил Копчев не крие, че интересът е голям и дори се налага „да връщат хора”. Капацитетът на похода, дори с два лъча от другата страна на Балкана, няма как да е повече от 230-240 души. Това е максималният брой места за нощуване в Балкана.

Кристалина Георгиева - походник?

Една от най-емоционалните срещи на участниците в националния поход е срещата с еврокомисаря Кристалина Георгиева. Заедно с тях тя пяла възрожденски песни. И им обещала участие в следващия поход. Стига ангажиментите й да го позволят. Връзката, обаче, е осъществена. Кристалина Георгиева е помолила да бъде подробно информирана догодина за организацията и провеждането на похода. Силно въздействие е оказало върху походниците словото на еврокомисаря. А Васил Копчев е впечатлен от видяното - възрастни хора целували ръцете на Георгиева в Карлово.

Ванеса от Математическата пленява Карлово

Ванеса Блажева е ученичка в Математическата гимназия. Участва в похода с много ентусиазъм. Преходите в Балкана не пречат да извива глас дори в дебри и чукари. Изпълнението й на „Девойко, мари, хубава” в Карлово, обаче, събира погледите на всички. Градът на Левски стихва по време на изпълнението. Васил Копчев разказва, че над 80-годишната плевенчанка Златка Игнатова е „предала” знанията си на Ванеса. С песни за Левски. Които нашето момиче изпълнява в националния къща-музей „Васил Левски” с директор Дора Кюрюрджиева. И отново предизвиква възхищение, въпреки че правилата изискват изпълнителите в този ден да са предварително.... прослушани.

Теодора скоро ще навърши три, но мина Балкана

Любопитството ми е логично - успя ли да мине Балкана ненавършилата 3 години Теодора - най-малката участничка н тазгодишния национален поход.
И научавам, че бебето Теодора се е държала направо мъжки в планината. Д-р Галя Цветкова споделя, че е нормално по част от трасето да носят детето, но... Теди е минала доста голяма част от маршрута сама. Да, с по-малки, почти бебешки стъпки, но сама.
Май стъписването на детето е било най-вече от интереса към него на тържествата в Карлово. С усмивка гостите ни разказват, как на кмета на града на Апостола, който й протегнал ръка, реагирала чисто по детски с „не ме пипай”.
Това е вторият поход за Теди, догодина със сигурност ще извърви сама целия маршрут.

Татяна е запленена, догодина води студентите си

Доц. Татяна Осипова е преподавател в Държавния университет на Санкт Петербург, факултет по география и геоекология. Както „Посредник” вече писа, научава от стари приятели за похода. И минава Балкана. Успешно. Толкова е впечатлена и запленена, че вече е категорична - догодина идва със студентите си. „Вълнуващи впечатления. Не мога да опиша сега - трябва да мине време, за да асимилирам всичко и да мога да разказвам. Имам страшно много теми за размисъл. Но в едно съм категорична още сега - нашите студенти трябва да видят това. Те трябва да извървят пътя на Левски. И да участват в тържествата в родния му град. Защото не е достатъчно да ти разкажат. Трябва да видиш всичко това с очите си, да го почувстваш със сърцето си”, казва Татяна.
Преди и след похода доц. Осипова успя да разгледа Плевен. Надява се в следващата година да... пообиколят България със студентите.
Всъщност, в разговорите с кмета Найден Зеленогорски той е обещал, че догодина, когато се навършват 175 години от рождението на Апостола и 135 години от Плевенската епопея Общината ще организира специална програма за гостите от Питер, в която със сигурност ще бъдат включени, освен Плевен, и връх Шипка, и Велико Търново.

Плевен и Питер слагат подпис. Походът става международен

Както „Посредник” вече писа, Татяна Осипова дойде в Плевен с подписано от тяхна страна проектоспоразумение за сътрудничество с комитет „Васил Левски”. Таня споделя, че бъдещи разговори може да внесат и допълнения към това споразумение, но се надява то да бъде харесано и подписано от комитета. „И тогава това вече няма да е просто проект, а договор. И ние заедно ще работим за патриотичното възпитание на младите хора - и в България, и в Русия”, казва Таня.
Васил Копчев я прекъсва. „Проектът, който видях, много ми допадна. Разбира се, че ще го подпишем. Предстоят ни още много разговори, за да стане проектът реален договор и реално сътрудничество. Има и финансова част, свързана с културната програма на руския лъч, която тепърва ще се коментира. Защото не е само участието в похода - ние има какво да покажем на младите хора от Санкт Петербург и Русия”, споделя Васил Копчев.
Това е отново добра новина - кметовете на Плевен и на Карлово подкрепят идеята. В срещата си с кмета те вече знаят, че до есента трябва да подготвят предложение, което да бъде гледано на заседание но Общинския съвет. За финансова подкрепа от бюджета на Общината за следващата година.
Тоест, към момента вече има индикации, че от следващата година походът „По стъпките на Васил Левски” може реално да стане международен. Не, че и досега в него са участвали чужденци. Но не организирано.
Тук Васил Копчев отново се разчувства. За пореден път казва, че той е “само лицето на похода и без тези около 20 души, които работят неуморно, нещата няма да се случват толкова успешно”.
Наистина сериозен екип от плевенчани - няма да сгреша, ако кажа, че те са основни лекари и учители. Родолюбци, които от години са се обрекли на каузата. И я следват.

Водачите

Те не обичат да се афишират. В класните стаи или в лекарските кабинети едва ли мнозина предполагат, че цялото им свободно време е заето с организирането и провеждането на националния поход. Почти целогодишно. Обичат планината, природата, България. Това ги обединява.
Походът минава много емоционално и по-леко, когато и времето е с нас, лаконичен е Павлин Цонев. Не крие, че винаги има походници, които по-трудно „преодоляват” Балкана, но нали затова е екипът, отборът, приятелството.
„Децата участват навсякъде активно. Тази година в хижите се събирахме по няколко лъча, което също има своите предимства - децата буквално се надпяваха и надиграваха, защото знаеш, че имаме и тематични вечери. За мен лично, най-силният момент, е посрещането ни в Карлово - може би се повтарям през годините, но там наистина ни посрещат с любов и възхита. Чудесно е”, споделя Павлин Цонев.
Май тук е мястото да припомним, че на честването на 174-ата годишнина от рождението на Апостола в София имаше шепа възрастни хора, то в Карлово се изсипа, буквално, младостта на България.
Ръководителите на лъчове са категорични, че това е тяхната цел - идеята да увлича все повече млади българи.

Болката

Нищо хубаво не е на хубаво, е казал народът. Така е и с похода. Но не откъм емоции или желание на младите българи. Проблемът е основно финансов. Много деца и младежи не могат да се включат, защото екипировката струва пари. Затова ръководителите не крият надеждите си представители на бизнеса да помагат в бъдеще. Казват, че дори една раничка за дете, което не може да си позволи да я купи, ще е родолюбиво дело, което ще бъде оценено от всички. Защото, оказва се, много български деца имат желание да участват в похода, но просто нямат финансовите възможности за това.
Организаторите се надяват, че ще има наистина родолюбиви бизнесмени, които ще подкрепят децата - нашите деца - да минат по стъпките на Апостола.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията