Начало Култура История 3 хиляди километра за 3-дневно пътешествие през Балкана
21 Ноември 2019 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 21 Ноември 2019 13:05
Четвъртък, 21 Ноември 2019 12:02
Четвъртък, 21 Ноември 2019 11:40
Четвъртък, 21 Ноември 2019 10:27
РЕКЛАМА
3 хиляди километра за 3-дневно пътешествие през Балкана Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Ваня КЮРЧЕВА   
Петък, 15 Юли 2011 13:01
Доц. Татяна Осипова е преподавател в университета в Санкт Петербург, факултет география и екология. Когато научихме, че ще измине 3 000 километра от Питер до Плевен, за да тръгне с походниците ни по стъпките на Левски, не намерихме връзка. Даже решихме, че доцентката е просто запален планинар. Нищо подобно. Татяна е крехко създание и раницата определено ще й тежи. Смее се, че като не знае колко трудно ще е, просто не се страхува. В разговора, обаче, става ясно, че идването й изобщо не е хрумка. Доц. Осипова дори има план за бъдещи съвместни инициативи. Те, естествено, са свързани с историята и географията, с културните връзки между България и Русия, между Плевен и Питер. Когато си говорим за маршрута, по който тя ще мине през Стара планина, не пропуска да каже, че би искала да посети и Шипка. Показва сериозни знания от историческа гледна точка за Руско-турската война, за обсадата на Плевен. В разговора за интересите на руското географско общество и в частност тези на доц. Осипова “влиза” терминология за интердисциплинарните връзки между историята и географията. Тя и колегите й се интересуват от природните паметници-резервати. А Стара планина е.... , не довършва Татяна. Но в погледа й личи, че има сериозни очаквания. От научна гледна точка. За емоцията е ясно. За нея ще разказва след похода.
- Доц. Осипова, откъде ви хрумна идеята да дойдете в Плевен и да тръгнете по стъпките на Левски?
- Малко ми трудно да дам кратко и ясно обяснение. Всичко започна преди 20 години, когато участвах в обмен на студенти от Софийския и Петербургския университет. Тогава ние, още студенти, дойдохме в България, запознахме с колегите-географи от Софийския университет. После... дълги години не сме имали никакви контакти с колегите. Неотдавна “се засякохме” чрез географски сайт. Със Свилен Стойчев се познаваме отдавна, но сега покрай негова статия се заговорихме и той ми разказа за похода. Стори ми се интересно.
- Кое?
- Малко по-различни или - да го кажем така, по-обхватен е аспектът, от който ние се заинтересувахме от инициативата. Става въпрос за връзката с Русия. Сега много сериозно внимание се отделя на патриотичното възпитание - мисля, че това е така и в България. От тази гледна точка чрез историческото минало на другите страни ние се опитваме да идентифицираме настоящето. Затова казвам, че не става въпрос само да се изучават историята и културата на дадена страна, а чрез връзките с родната страна да се изгради тази идентификация. Като начало написахме обща статия, с която участвахме в конгреса на Руското географско общество, както и на форума, посветен на юбилея догодина на нашето общество в Петербургския университет. И постепенно възникна тази мисъл - да възстановим най-общо казано културните връзки с България.
- Как?
- Първо, ето ме тук. Ще се опитам като участник в националния поход да измина маршрута по стъпките на Левски. След това ще видим. Но идеята е след инициативата да подпишем споразумение за намерение за творческо сътрудничество с Общобългарския комитет “Васил Левски”. Донесла съм със себе си проект на такова споразумение от нашия факултет и ще го дам на председателя на общинския комитет “Васил Левски” в Плевен - Васил Копчев. Той трябва да се запознае с документа, а след това ще очакваме и предложенията от ваша страна. И се надявам в следващата, юбилейна за нашето общество година да участваме в националния поход с група. Е, вероятно няма да е многобройна, защото знаете, че има някои проблеми - и с визите, и с обезпечаването на студентите ни в чужбина. Освен това има особености и с нашите практики в университета - започват през септември и студентите трябва да пишат специализирани курсови работи, които до пролетта да защитят. Междувременно имат лекции, сесии. А и участието в едно такова начинание като похода по стъпките на Левски изисква предварителна подготовка.
- А вие самата ходите ли на походи? Ще се справите ли с Балкана?
- Сега не, в интерес на истината. Но преди ходех често. Да, след доста голямо прекъсване, това ще е първият ми поход. Предварително се запознах подробно с маршрутите и трябва да ви кажа, че от петте маршрута избрах май най-екстремния. Но тъй като все пак не съм наясно какво ме очаква в Балкана - спокойна съм, не се притеснявам. И тръгвам! Ще се справя, разбира се. Първо, защото съм упорит човек. И второ - доколкото разбирам, тук в мое лице виждат университета. Да, аз съм представител на Петербургския университет и няма как да не се справя. Уверена съм, че през следващата година ще дойдем отново. И нашите студенти ще минат по стъпките на Васил Левски.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията