Начало Спорт Други Акробатите от близкото ни минало отново победиха
21 Април 2019 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Събота, 20 Април 2019 13:14
Събота, 20 Април 2019 10:10
Петък, 19 Април 2019 17:00
Петък, 19 Април 2019 16:53
РЕКЛАМА
Акробатите от близкото ни минало отново победиха Печат Е-мейл
( 3 Гласа )
Спорт - Други
Написано от Иван КРЪСТЕВ   
Понеделник, 11 Юли 2011 14:49
В събота, точно в 16.30 часа в залата по акробатика и художествена гимнастика на спортен комплекс „Спартак” в Плевен се събраха акробатите от близкото ни минало. Идеята е на вицесветовния и вицеевропейски шампион Ивелин Илиев, който от 12 години живее и работи в Австралия. Не се знаеше колко от шампионите, с които Плевен се е гордял през годините, ще се отзоват на инициативата, но всички бяха поканени. Началото е поставено преди година и половина с разговори по скайп и разпращане на писма по електронната поща. Определена е и дата - през месец юли 2011 година. По-късно срещата е насрочена за 9 юли и се зачакаха гостите.
„Дошлите направо надхвърлиха очакванията ми, сподели в събота инициаторът Ивелин Илиев. - Надявах се да дойдат не повече от 30 човека, а тук са много повече хора. Някои от тях познавам, защото са от моето поколение. Други са много по-големи и не сме се засичали в залата. Но това още повече ме вълнува. И наистина съм развълнуван от срещата си и от това, че идеята ми се осъществи. След като се видим в залата ще отидем до един ресторант, за да се почерпим и да продължим да се потапяме в спомени. Ангажирал съм 30 места, ама добре е, че ми казаха, че капацитетът им е 70, че да може да се съберем и да си поговорим. Първоначалният ми замисъл бе да направим бал на акробатите, но решихме да започнем с неофициална среща и малка почерпка. Явно ще започнем една традиция и се надявам тя да е полезна за всички ни”, не криеше вълнението си Ивелин.
Защо всички се събраха в залата по акробатика? Ами защото надали в града ни има подобно съоръжение, което с години не е било ремонтирано, а квадратът на който се играе, е от времето на шампионите ни - сега разкъсан и захабен. Сивотата в залата е отблъскваща. Но тук беше най-естественото място за емоционалната среща и по-скоро спомените за миналото отколкото наблюденията на настоящето извикаха сълзи в очите на част от дошлите.
Трябва много ентусиазъм и фантазия, за да се подобри положението. И залата отново да бъде пълна с деца, солидаризираха се всички, пристигнали за срещата. Те не спираха със спомените и прегръдките. Въпросът: “Ти беше ...?” и извинението “Ще ми простите, че не ви помня имената” бяха най-честите реплики в началото, които се смениха с: “Помниш ли...” и “Знаеш ли къде е сега...”. Знаят - непристигналите за срещата се обадили предишните дни: от Испания, Англия, Америка...
А разказите - те бяха все свързани с топлината, предлагала залата по гимнастика и акробатика години наред преди години. И за това, че след 17 часа в нея „яйце да хвърлиш - нямаше къде да падне”. Толкова много са били желаещите да тренират.
Въпреки прахолякът и мизерията всички са оптимисти. Че нещо ще се случи. Преходът ще отмине и отново всичко ще потече постарому. Със загрижеността на държавата към младите и към спорта. И то масовия спорт. Защото е важно от многото да бъдат избрани най-добрите, а не те да изникват от нищото и отново да потънат там след почестите, червените килими и временната обич на властимащите. Защото не бяха малко спомените, които ни разказаха световните, европейските и националните ни шампиони, както и единствената ни олимпийска шампионка по гимнастика, която също е плод на плевенската школа - че на върха на успеха им, почитта и уважението от страна на управниците ни била голяма, а след това... Нищо. Пълна забрава.
За забравата продължиха да си говорят акробатите и на срещата в ресторанта. Тя бе обвързана с конкретно име - Анелия Флорова. Момичето, което пада преди 25 години от батута по време на тренировки и остава пълен инвалид за цял живот. Днес Нели е в Плевен. Забравена от акробатиката и от хората, които са се радвали на успехите й като състезател. Анелия е била на срещата, споделиха ни акробати. В инвалидната си количка, с придружител. За нея 47-те ни световни, европейски, национални или по друг начин казано - международни спортни величия, са събрали 1 230 лв. и 35 евро. Тях те ще депозират на сметка на името на Анелия Флорова. Мнозина са изявили желание да отделят от скромните си средства за тази сметка и в бъдеще. За да продължи да побеждава духът на акробатиката.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията