Начало Спорт Други В Плевен се събират акробати от цял свят
19 Юни 2019 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Сряда, 19 Юни 2019 11:11
Сряда, 19 Юни 2019 10:57
Сряда, 19 Юни 2019 10:52
Сряда, 19 Юни 2019 10:46
РЕКЛАМА
В Плевен се събират акробати от цял свят Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Спорт - Други
Написано от Иван КРЪСТЕВ   
Сряда, 06 Юли 2011 14:18
Състезатели по спортна акробатика, които живеят и работят по целия свят, но са направили първите си стъпки в този спорт в Плевен, ще се съберат на 9 юли в залата по акробатика и художествена гимнастика в комплекс "Спартак". Това съобщи специално за "Посредник" организаторът на мероприятието - вицесветовният и вицеевропейски шампион Ивелин Илиев, който от 1999 година живее и работи в Мелбърн, Австралия.
Ивелин е роден в Плевен. Първите си стъпки в акробатиката прави под ръководството на треньора Георги Великов, а след това при Драгомир Драганов. Вицесветовната си титла той печели през 1984 г. с мъжката четворка, в която е още един плевенчанин - Венцислав Генов. В момента Генов е старши треньор по акробатика на Лондон и региона. През 1987 г. Илиев печели и вицеевропейска титла. Този път в тандем с Йордан Аначков от Варна.
В момента Ивелин Илиев работи в австралийския град като треньор по гимнастика. Бил е и преподавател в Университета по цирково изкуство в Мелбърн. На всеки две години се прибира в Плевен, за да е близо до града си. Сега е организатор на срещата на плевенските акробати. За повече подробности относно инициативата разговаряхме с него в края на миналата седмица.

- Г-н Илиев, как се зароди идеята за тази среща във “вашата” зала?
- Идеята е отпреди година и половина. Искам да събера всички акробати, излезли от клуба в Плевен, за да съживим духа на спортната акробатика. Искам да подчертая, че през годините много кадри е изградил този спорт в нашия град. Много хора са свързали живота си с акробатиката. И ни е мило като се върнем и тъжно да видим за какво става въпрос днес. Не само че няма деца в залата, ами всичко се руши. Затова и искам да се съберем, да видим състоянието, да помогнем. Защото не става дума само за пари, а да се възроди един заспал дух.

Българите уважават миналото си. Нашето е свързано с акробатиката в Плевен

- Кой ще дойде? Кои са поканените за събитието?
- Това е най-интересното в нашата среща - няма поканени. Говорихме преди година по “скайп” с приятели и решихме да се съберем и да видим на място колко е зле положението. Ние не сме богати, че да дадем пари и веднага да сменим дограмата или да купим нов квадрат за тренировки. Но

съвместно се надявам да търкулнем малка снежна топка и тя да стане огромна лавина, която да донесе полза

на плевенската акробатика. И с нея, може би, ще дойдат и парите. Така подготвих няколко имейла, които разпратих до колеги, с които сме тренирали. В тях ги молех да разпратят съобщението и на други акробати, свързани с нашия град. И съм убеден, че 50-ина човека знаят за нашата среща. Надявам се поне около 40 човека от цял свят да се съберем. Защото, ако трябва да съм искрен, смятам че ще дойдат повече хора от чужбина. Аз идвам от другия край на света. Има хора, които ще дойдат от Америка, от Европа. Сред очакваните гости са световни шампиони и хора, които са играли по световни първенства. И осъзнават, че

животът им е такъв сега, защото са били акробати

Но кои ще са тези хора, ще се види в 16.30 часа в събота, 9 юли.
- Чух, че замисляте и друга инициатива?
- Смятам

да открием банкова сметка на името на момиче, което падна през 1984 г. от батута и е в инвалидна количка

Ходих да я видя и направо не успях да сдържа сълзите си. Нейното име е Анелия Флорова. Това е жена, забравена от Бога и със сигурност - забравена от акробатиката. И ако не на цялата акробатика, дано успеем да помогнем поне на един акробат като нея. Защото тя е инвалид, който сега движи частично само едната си ръка, а се грижи за болната си майка. Смятам, че съм корав човек, но това, което видях, ме разтърси. Затова искам да направим всичко по силите си, но да й помогнем. Финансово.
Тук е и мястото да изтъкна, че първоначалната ми идея беше да направим бал на акробатиката, но това ще изисква да съм повече време в България. Но ако се създаде традиция, може и до подобна инициатива да се стигне. Пък

дай Боже, след време в новоремонтирана и приветлива зала по акробатика в Плевен да има интернет, компютър и обмяна на опит

с водещи специалисти от целия свят. А и с нас, които сме плод на този спорт в Плевен. И така да организираме една голяма среща с бал и т.н.
- Каква ще е програмата на срещата?
- Тъй като не знаем колко хора ще дойдат, ще се съберем в 16:30 в залата. Да се видим и да си поприказваме. Ще се съберем на този

скъсан квадрат, на който не само не могат да се играят съчетания, но ще се спънеш и ще се убиеш

След това ще има вечеря, но умишлено няма да кажа къде. Това ще стане ясно на срещата в залата.
- Има ли нещо ново в залата по акробатика, което не го е имало, когато сте приключил със спортната си кариера?
- Тъжна работа е тази зала. Нова е пътеката за скокове. Всъщност това е старата национална пътека, но и тя сега е в окаяно състояние.

Днес такива неща в света има като технологии, че плевенската зала направо е в каменната ера

Има такива надуваеми пътеки, че за 10 минути са готови и на тях се скача на световни шампионати, а след това се сгъват и стават с големината на варел. Ние много сме изостанали. В момента в залата е депресиращо - сиво, скъсано, неуютно.
- Как са нещата в Австралия?
- По-различно е. Но там има други проблеми. Но от гледна точка на пълняемостта ще ви кажа.

Хубавите клубове имат по 1 000 деца

постелки, различни форми и различни цветове, които предразполагат малчуганите да играят. А тук е различно. Но не вярвам с една среща да оправим нещата. Надявам се да изградим традиция и да стимулираме децата да идват в залата, за да тренират. Защото днес ако ме питат дали бих избрал акробатиката, като се върна години назад - бих гласувал и с двете ръце “за”. Цялото ми съзнание е обсебено от акробатиката. И ще искам отново да направя това, което съм правил и преди - да играя акробатика. И ако го искам за мен, защо и да не го искам за децата на Плевен.
- Колко популярна е акробатиката в Австралия?
- Не е много популярна. Там по-популярна е гимнастиката. А всичко тръгва от гимнастиката. И вместо да се делим в България, трябва да се обединяваме. И тук се тръгва от гимнастиката. Колело. А едни деца отиват към батута, други - към художествена гимнастика, трети - към скокове на пътека и т.н. И ще се затвори кръга. Който ще предостави повече възможности.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
Емил Кръстанов Младенов  - срещата на акробати в Плевен   |2011-07-16
Завършил съм спортното училище през 1985 г. и оттогава не бях идвал в залата - трагедия, както го е описал Ивелин, така е. Радвам се че поставихеме началото за някаква промяна в живота на Нели. Човек трябва да живее с акробатиката и колегите за да се нагърби с такава организация, да е жив и здрав пак да ни събере.
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Сряда, 06 Юли 2011 11:18
 
Фейсбук коментари
Сподели статията