Начало Култура История 150 по пътя на Апостола през Балкана
05 Юни 2020 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 04 Юни 2020 19:55
Четвъртък, 04 Юни 2020 15:28
Четвъртък, 04 Юни 2020 15:00
Четвъртък, 04 Юни 2020 14:44
Четвъртък, 04 Юни 2020 14:14
Четвъртък, 04 Юни 2020 12:29
Четвъртък, 04 Юни 2020 12:29
Четвъртък, 04 Юни 2020 12:15
Четвъртък, 04 Юни 2020 11:59
Четвъртък, 04 Юни 2020 10:50
Четвъртък, 04 Юни 2020 10:05
Четвъртък, 04 Юни 2020 10:00
Четвъртък, 04 Юни 2020 09:55
Четвъртък, 04 Юни 2020 09:50
Четвъртък, 04 Юни 2020 09:45
Четвъртък, 04 Юни 2020 08:55
Сряда, 03 Юни 2020 18:16
Сряда, 03 Юни 2020 17:42
Сряда, 03 Юни 2020 17:26
Сряда, 03 Юни 2020 16:22
Сряда, 03 Юни 2020 15:10
Сряда, 03 Юни 2020 15:04
Сряда, 03 Юни 2020 13:16
Сряда, 03 Юни 2020 12:21
Сряда, 03 Юни 2020 11:49
РЕКЛАМА
150 по пътя на Апостола през Балкана Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Култура - История
Написано от Ваня КЮРЧЕВА   
Петък, 01 Юли 2011 16:06
Приключва организационната подготовка на 17-ия поход “По стъпките на Левски” от Плевен до Карлово.
От средата на май до 29 юни в Плевен бяха проведени редица срещи и инициативи, които подготвиха - както организационно, така и емоционално, походниците, които тази година ще се включат в инициативата.
Ядрото на походниците тази година са ученици от Математическата гимназия, от СОУ “Иван Вазов”, ДФСГ “Интелект”, както и от ПГ по подемна и транспортна техника. Съпричастни на инициативата са и техните родители и приятели. Още на първата организационна среща на 17 май ръководителят и създател на националната проява Васил Копчев представи лъчовете на тазгодишния поход и техните ръководители. До тази седмица по-голямата част от организацонната работа вече е свършена.
Пет лъча тази година ще превземат Балкана през юли.
Първи лъч ще водят Свилен Стойчев и Пламен Лаков, ръководител на втори лъч е Наталия Недкова, с трети лъч тръгват Павлин Цонев и Валентин Минков, четвърти води Юлия Николова, а пети лъч ще ръководят Галина Петрова и Асен Вълов.
И тази година младите хора - близо 150 души, които ще тръгнат по-стъпките на Апостола през Балкана, в рамките на проведените работни срещи бяха запознати накратко с историята на похода, неговите цели, условията за участие, както и необходимата екипировка. На бъдещите походници беше още преди месец представен план на хода на подготовката им. Част от мероприятата включваха запознаване с историята на Плевен от древността до Руско-турската освободителна война от Петър Бънов от РИМ, посещение на Панорамата и всички най-важни обекти на дирекция „Военноисторическия музей” - Плевен, както и традиционният вече пробен поход. Маршрутът, по който бъдещите походници минаха, беше от Панорамата по каньона на Чернелка почти до хижа “Капчука”.
В четвъртък се проведе последната организационна среща на всички участници в похода и родителите на учениците за пълен инструктаж и подписване на декларации, съгласно изискванията за ученически отдих и туризъм.

Свилен Стойчев, един от ръководителите на първи лъч:

Предизвикателства очакват най-подготвените

Свилен Стойчев тръгва по стъпките на Апостола за девети път тази година. Той ще води първи лъч заедно с д-р Пламен Лаков, д-р Емилия Стоименова и планинския водач Росен Милков от Сливен. В лъча участват ученици от ДФСГ “Интелект”, СОУ “Иван Вазов” и Математическата гимназия.
- Разкажете ни повече за хода на подготовката и има ли нещо по-различно тази година?
- Знаете, че сме на финалната права на подготовката на 17-ото издание на националния туристически поход. Форматът е сходен на този от последните години. Очакваме около 150 участника, разпределени в пет лъча, които ще минат по малко по-различни маршрути през Централен Балкан. Традиционни наши домакини в планината ще бъдат хижите “Амбарица”, “Хубавец”, “Тъжа”, “Мазалат”, “Рай”, “Васил Левски”, както и туристическите спални в Калофер и Карлово. Най-сериозни предизвикателства крият маршрутите, по които ще минат 4-и и 5-и лъч. Тези маршрути са и най-продължителни - те са разчетени за шест дни. В тях участват най-добре подготвените, единият е т.нар. Лъч на ветераните. Условие за участие него е поне три години участия в националния поход, затова в него има студенти, които са с нас от ученическите си години. Като Ангел Петров, например, който тази година има своеобразен юбилей - походник е от 10 години, започнал е още като ученик, бил е с нас и в студентските си години, сега работи в София, но остава привързан към идеята. Може би трябва да спомена още, че ръководител на ветеранския лъч е Наталия Недкова.
На 18 юли, по информация на члена на Общинския съвет в Карлово и наш дългогодишен партньор - Васил Чардаклиев, тържествата в Карлово ще започнат около 11 часа, с посрещането на походниците на площада, издигането на националния флаг и знамето на Карлово. Тържествата и тази година традиционно ще продължат в родната къща на Апостола, която сега е къща-музей, с директор Дора Чаушева, също наши дългогодишни партньори и приятели. Кулминацията отново ще е на площад “Васил Левски” в Карлово на 18 юли вечерта с тържествена заря-проверка.
Връх Голям Купен е смятан за най-трудния за изкачване връх в Стара планина. Висок2 169 метра, той е част от известния алпийски траверс вр. Амбарица (Левски) - вр. Ботев. Острият муи скалист конус, изпъкваспрямо съседните върхове - Малък Купен на запад и Кръстците на изток. Главният маршрут, преминаващ през върха,е обезопасен с парапети и от двете страни (изток и запад). На самия връх има метална кутия с тетрадка,в коятоможе да запишете името си и впечатленията от изкачването. В малката котловина между върховете Малък и Голям Купен, се намираединственотоСтаропланинско езеро- Локвата.Водата му обикновенное застояла и не е добра за пиене.
- Имате ли финансова подкрепа в трудното време сега?
- Да, имаме спомоществователи и дарители, които ни помагат, за да могат младите хора да осъществява похода. Имаме подкрепата на Община Плевен, на Българския туристически съюз, на Българския лекарски съюз и някои отделни стопански субекти.
- Споменахте, че маршрутите тази година ще са по-различни. Кое е по-различното?
- Промените са свързани най-вече с икономическите обстоятелства и ограничаването на бюджета - ще има малко по-дълги преходи в планината с междинни почивки в някои от хижите, както и с възможности за посещение на интересни обекти по маршрутите. За най-добре подготвените, например, първи лъч предлага изкачване на връх Голям Купен, който е с надморска височина 2 169 метра. Той е и най-трудният за изкачване връх в Стара планина - последните няколко десетки метри от него са със стоманено въже като парапет, тъй като наклонът е доста сериозен.
- Кажете повече за началото на похода, от Румъния ли ще тръгвате?
- Ограниченията тази година са няколко. Разбира се, кризата влияе негативно, но и съществуващият ферибот е с часове на тръгване и на пристигане, които не са удобни за нас. Тоест, тази година на 13 юли с подкрепата на Община Плевен ще направим тържественото откриване на националния поход пред паметника на Апостола в Плевен. Няма да имаме ритуал по полагането на венци и цветя на паметната плоча на Васил Левски в Турну Мъгуреле.
- Предвиждате ли съпътстваща програма за учениците като конкурси за есе или рисунка?
- В навечерието на честванията в Карлово, на 17 юли вечерта, в хижите, където ще нощува всеки от лъчовете, ще бъде организирана тематична вечер, осенена от мислите, идеите, делото и саможертвата на Апостола. Тя е традиционна и целта е младите хора, освен да се запознаят с природните забележителности по маршрутите, да почувстват и духовната сила на закрилника на борците за свобода, а и да бъдат на следващия ден съпричастни на честванията в родния му град Карлово.
Тази година не сме фиксирали предварително конкретни теми - опитваме се да разширим обхвата и да поставяме рамки. Така или иначе във всички вечери Апостола ще бъде с нас, независимо дали край лагерния огън или в местата за нощувки.
- Издайте нещо любопитно - кои са най-младият и най-възрастният участник в похода тази година?
- Към момента най-възрастният участник се очертава да бъде Васил Чардаклиев, който е на 65 години. Най-младите участници обикновено са членове на семействата на походниците.
Нещо интересно мога да кажа със сигурност, обаче - с нас тръгват и две студентки от Силистра, които чрез Общинския комитет “Васил Левски” там са получили информация, и са заявили желание за участие. Очакваме от тях да внесат още една краска в нашия лъч, а и да имат значимо място в нашата тематична вечер. Още повече, че Васил Левски е бил и учител в Еникьой, село, което не е далеч от Силистра.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията